🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"От ДПС-то. Ти си знаеш"

Прокуратурата в Смолян започна досъдебно производство за торби с агитационни материали в полза на ДПС с брашно и сол

Кандидат-депутатът от "Демократична България" публикува тази снимка в профила си във Facebook.
Кандидат-депутатът от "Демократична България" публикува тази снимка в профила си във Facebook.
Кандидат-депутатът от "Демократична България" публикува тази снимка в профила си във Facebook.    ©  Facebook профил на Борислав Сандов
Кандидат-депутатът от "Демократична България" публикува тази снимка в профила си във Facebook.    ©  Facebook профил на Борислав Сандов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Виолета Гочева живее в Мадан. Докато е в изолация у дома заради евентуален контакт със заразен с коронавирусна инфекция, на 24 март на вратата се звъни. Когато отваря, вижда на прага найлонов плик и момченце, което си тръгва, но носи още няколко черни торби. "Какво е това", пита го тя. "От ДПС-то. Ти си знаеш", казва то. Вътре има пакет брашно, сол и ориз, а на плика ясно се вижда номера от бюлетината на партията - 9.

Това разказва тя пред "Капитал" в края на миналата седмица. Тя е един от поне двама граждани, подали сигнал към извънпарламентарна партия за това, че ДПС разпространява подобни пакети в родопския град в дните преди парламентарните избори на 4 април. В края на миналата седмица и Борислав Сандов, кандидат-депутат от "Демократична България", публикува снимка със същия вид торба, но запази името на подателя ѝ в тайна.

Полиция и прокуратура се самосезираха по тези два сигнала в социалните мрежи. Вече има започнато досъдебно производство, което се води по текст от Наказателния кодекс за купуване на гласове.

Без много зор

Гочева казва, че не е избирател на ДПС и от партията знаят това, тъй като в град като Мадан, в който по официални данни живеят едва около 6000 души, това е общоизвестно. Тя е била и служител на общината допреди 10 години, била е директор по строителство и е подавала е редица сигнали за нередности в изпълнение на проекти. В момента се самоизолира от семейството си заради коронавирусна инфекция.

"На мен попаднаха (при раздаването на храни - бел. ред.) случайно, защото бях в семейното ни жилище, а съпругът ми е при майка ми. Те не знаят, че тук има човек. Детето (което носи торбичката - бел. ред.) не е инструктирано добре. Там, където официално пребивавам, никога не са си позволявали такова нещо, защото знаят позицията ми спрямо политиката на ДПС", казва тя в телефонен разговор с "Капитал" миналата седмица.

Гочева решава да заснеме видеоклип с телефона си как отваря плика, на който има залепен лист с номер 9 - номерът на ДПС.Съдържанието е "бедно и унизително", казва тя пред "Капитал" - "брашно за левче, ориз, пакет сол, бюлетина образец, листовка на ДПС".

В предходните дни се е запознала с редица кандидати, които участват в предизборната кампания. Решила да изпрати клипа на общинския координатор на "Има такъв народ" - Соня Коджабашева, за да може да се излъчи в ефира на телевизията на Слави Трифонов - 7/8.

"Реших, че от телевизионния ефир ще го види цялата страна. Само от моя профил във Facebook нямаше да привлече интерес", казва тя. Клипът е публикуван в групата на Смолян на "Има такъв народ" в четвъртък след 18 часа. Продуктите, примерната бюлетина и листовката, както и самият плик на Гочева е същата като тази, изпратена от анонимен гражданин на Борислав Сандов.

В петък сутринта от полицията се свързва с Коджабашева, за да я разпита по случая. Тя подава името на Виолета Гочева със съгласието на жената, заснела клипа. Гочева дава показани и пред полицията. Те не взимат плика с продуктите и материалите на ДПС, като тя си го обяснява с притеснение от зараза с коронавируса.

Във вторник тя ще даде показания и пред съда, като неофициално "Капитал" научи, че се разпитват и други свидетели.

Прокуратурата: Не е лесен случаят

В събота БНР цитира окръжния прокурор на Смолян Недко Симов, който казал, че наблюдаващият прокурор от Мадан е дал срок от 48 часа, в който да бъде извършена проверката по сигнала. "Указанието на главния прокурор е проверки по случаи, касаещи политическите права на гражданите, да бъдат приключвани в максимално кратки срокове", добави Симов. В понеделник говорителят на Окръжна прокуратура Смолян Станчо Станчев каза пред "Капитал", че все още няма резултат от проверката.

"Може би ще се забавим. Не е толкова лесен случаят. Има доста неща за проверка", коментира той. По информация на "Капитал" вече е започнато досъдебно производство. Прокурор Станчев добави, че преписката се води по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс - за купуване на гласове.

Старата песен на нов глас

Моделът с раздаването на храна от кандидатите не е нито нов, нито се практикува само от ДПС. Предизборното кебапче е по-скоро традиция, отколкото прецедент в предизборните кампании. (Може би използването на деца като доставчици е похват, за който не се е чувало досега в публичното пространство.)

Около 26 март снимки как представители на ГЕРБ раздават сини торби с продукти започнаха да циркулират във Facebook покрай случая с черните пликове на ДПС.

Георг Георгиев, председател на Младежки ГЕРБ, заяви, че това е "тежка фалшификация", което на практика не е вярно. Бърза проверка на снимките показва, че те са реални, но са от декември 2020 г., когато структурата в Перник е раздавала хранителни продукти на социално слаби хора.

Дали е проява на лош вкус или дори цинично - за тази работа има институции като Агенцията за социално подпомагане например, която се управлява от правителството все пак, е друг въпрос. Не се вписва обаче в примерите за предизборно купуване на гласове с пакети варива.

През 2017г., при предишните парламентарни избори, криминалисти от Областна дирекция на МВР в Кърджали иззеха 400 торбички с храна с логото на партия ДОСТ. Самата операция беше активно отразена и коментирана. ДОСТ е партията, основана от бившия лидер на ДПС Лютви Местан. Тогава той беше "лош" за властта, защото заплашваше да подкопае влиянието на ДПС, като отнеме от гласовете им (особено сред турските изселници), като освен това и критикуваше публични Ахмед Доган и Делян Пеевски. При сюжета отпреди четири години обаче правни експерти коментираха, че ще има проблем с доказването дали тези торбички са предназначени за раздаване в контекста на кампанията. Председателят на общинската организация на ДОСТ в Кърджали написа в своя жалба, че продуктите ще бъдат раздадени след изборите.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 9

    Да не се окаже, че тези продукти са купувани с евросредства от отпуснаните по програмите "Патронажна грижа"
    https://bird.bg/corona-care/

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 8

    Ето няколко възможни източника (проекта) на финансиране, които не е зле прокуратурата да провери:
    https://bird.bg/corona/?q=000614984 %7C000615075

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    До коментар [#2] от "Наблюдател": 000614984%7C000615075
    https://bird.bg/corona/?q=000615075

    Нередност?
  • 4
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • + 6

    Ами! Торбите са личен подарък от Делян Пеевски за изпроводяк...

    Нередност?
  • 5
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 8

    Тъжното е, че в България има "население" (мразя тази дума, но в случая е точна) с по-малко мозък от добитък, което е готово да замени 4 години от живота си за едно пакетче брашно и едно пакетче захар. И това се прави не от недоимък, ами от липса на акъл.

    Нередност?
  • 6
    zohan69 avatar :-|
    Georgi Nikolov
    • - 1
    • + 5

    Браво на ДПС, винаги им се възхищавам!!! Колко точно са оценили избирателите си, има-няма 3 лева. Респект!!!

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Господа, не бъдете толкова наивни. Това не е подарък, това е заплаха. В един малък град хората са зависими и бедни. Опасността за залъка е реална, за разлика например от ситуацията в София, където работодателите са като носните кърпички.

    Именно затова е толкова важен прогреса на държавата ни за демокрацията - колкото по-независими са хората, толкова по-добри решения ще вземат. И това се случва, бавно, но сигурно. Още по-бавно в малките градове и селата.

    Нередност?
Нов коментар