Вечерни новини: Мерките падат частично от 1 април, карантинираните могат да поискат да гласуват до утре

И още: Бизнес климатът се подобрява, 2.4 млн. са абонатите на платени тв услуги, "Хюндай" спряха модел заради недостиг на чипове

Предизборните страсти продължават да горят в републиката, като премиерът продължава да обикаля из страната и да громи политическите си противници от пътища, кръстовища, спортни зали и други съоръжения, открити в последните няколко години. Днес Борисов се озова в Русенска област, откъдето обяви и частичен край на мерките заради пандемията (повече за това - по-надолу).

Извън евтиния популизъм, "Капитал" даде трибуна на всички основни партии да изложат икономическите си програми и да кажат какво ще защитават, ако влязат в управлението. Това може да прочетете в емисията ни от днес.

Като цяло предимно две неща могат да ни радват: че времето най-накрая се оправя и започва да прилича на пролет и че не сме като в Хонконг, където стана ясно, че политически борд от Пекин ще одобрява предварително всички кандидати за местния парламент спрямо тяхната "патриотичност". Тук поне засега такива мерки липсват.

Най-важното от деня

Заведения и магазини отварят частично от 1 април, детски градини и училища - от 5-и

Здравните власти решиха да разхлабят някои мерки от 1 април, макар че броят на новозаразените остава висок - около и над около 4000 случая на ден. Следобед бе публикувана заповедта на здравния министър, според която:

  • Ресторантите и заведенията с градини и открити площи, ще могат да отворят само откритите си площи от 1 април, но до 23 ч. вечерта. Това важи и за градините на хотелите.
  • Също от 1 април отварят театри, кина, галерии и други културни институции на 30% от капацитета.
  • Фитнеси, зали и басейни се отварят на 30% от капацитета.
  • Децата се връщат в детските градини и яслите от 5 април.
  • Учениците също ще тръгнат на училище, като все още не е решено по каква схема. Пролетната ваканция е от 3 до 12 април (от 8 до 12 април за дванадесетокласниците), като до началото на ваканцията обучението най-вероятно ще е дистанционно.
  • Нехранителните магазини ще могат да работят само ако имат открити части.

Нощните заведения, закритите части на всички останали заведения и моловете засега остават затворени. Забранени са и събитията и конференциите на закрито поне до 30 април, стана ясно от думите на здравния министър. Въпреки че тенденция на спад на заразата няма, проф. Костадин Ангелов мотивира решението с това, че явно е достигнато плато на заболеваемостта, а ваксинирани с първа доза вече са към 450 хил. души.

Johnson&Johnson ще доставя ваксини в Европа от 19 април

Доставките за ЕС на еднодозовата ваксина срещу коронавирус на Johnson&Johnson ще започнат от 19 април, съобщи компанията пред France Presse. Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата. ЕС поръча 200 млн. дози от американската компания с опция за още 200 млн. допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 млн. дози, каза в средата на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Ваксината е на базата на вирусен вектор според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.

Въпреки несигурността бизнес климатът в България се подобрява

Бизнес климатът в България се подобрява през март за трети пореден месец. Повишение има във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Най-високо е то в строителството, докато промишлеността е най-предпазлива, вероятно и предвид ситуацията във все още затворената Европа. Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на компаниите, показват данните на Националния статистически институт. Трендът към подобрение започна през януари, след като през ноември и декември имаше значително влошаване.

Число на деня

2.42 млн. абонати ползват платена телевизионна услуга в България, като 87% от тях имат сключен договор с доставчик, показва проучване на Alpha Research, изготвено по поръчка на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори и проведено през ноември-декември сред над 5700 домакинства. То показва, че между 120 хил. и 314 хил. домакинства ползват платена телевизия от нелегален доставчик. Анкетата показва, че 98.9% от домакинствата ползват телевизия, което означава едва 30.9 хил. домакинства без телевизор, над половина от които са в София (18.7 хил.). Ефирно, т.е. безплатно, гледат едва 4.8%.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Аз като гледам наш'те политически опоненти с кв'и шкембета са...

Бойко Борисов, премиер, на предизборна обиколка в спортна зала в Бяла

КАКВО СЛЕДИМ

До утре е срокът за заявка на мобилна урна за болни и карантинирани

До 31 март включително изтича срокът, в който може да подадете заявление за гласуване с подвижна избирателна урна, ако сте болни от коронавирус и се лекувате вкъщи или сте под карантина или в изолация. Заявлението се подава до кметовете на съответната община, в която сте регистриран по постоянен или настоящ адрес, а за столицата и областните градове с районно деление - и до районните администрации. То може да бъде подадено по няколко начина. Чрез саморъчно подписано заявление по образец, което може да бъде подадено от упълномощено с пълномощно лице, като не се изисква то да е нотариално заверено. Документът може да бъде изпратен и по факс или на електронната поща на съответната община. При наличието на най-малко 10 такива заявления районната избирателна комисия ще трябва да създаде подвижна секция, която ще дойде в дома ви в деня на вота, за да може да упражните правото си на глас.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Акционерите на Unicredit са обезпокоени от възнаграждението, което ще получава новият изпълнителен директор на финансовата група Андреа Орсел. Според Financial Times има вероятност акционерите да отхвърлят предложеното възнаграждение от 7.5 млн. евро годишно, което се състои от 2.5 млн. евро заплата и 5 млн. евро в акции. Причините са неяснотата около начина, по който е изчислено това възнаграждение, причините то да е доста по-високо от това на предишния директор и фактът, че не е свързано с представянето на групата.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 4497 случая на COVID-19 са отчетени в страната за последното денонощие при направени 19 424 теста, т.е. 23.2% положителни проби. Във вторник обичайно числата са по-високи, защото към информацията за понеделник се добавят и непопълнени данни от почивните дни. Активните случаи в страната към момента са 67 864, като в болници са 9679 души, от които 752 в интензивни отделения. По данни на здравното министерство над 70% от леглата за лечение на COVID-19 са заети, но няма сигнали за недостиг на медици в лечебните заведения в страната. За изминалите 24 часа в Единната информационна система са подадени данни за 203 починали и 3112 излекувани. Поставените дози ваксина са 9006.

Високата заболеваемост от коронавируса е съсредоточена в две области - Силистра и София-град, където към днешна дата новорегистрираните случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни са съответно 1002 и 1018 души, с което двата региона попадат в т.нар. черна зона, показват данните от Единния информационен портал. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 90% от случаите са от британския вариант на вируса.

Британският вариант на коронавируса води до по-голямо заразяване на децата, коментира пред bTV д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в болница "Токуда". Тя посочва, че при този вариант на вируса делът на децата, които имат инфекция на дихателната система и развиват и пневмония, расте, но все пак остава много малък - само 0.16%, докато в повечето случаи децата не развиват симптоми или те са много леки и могат да бъдат овладени в домашни условия. По думите на д-р Масларска 42% от децата се заразяват в семейна среда, 8% на големи тържества и рождени дни и само 3% в детските градини.

Италия въвежда 5-дневна карантина за влизащите на територията й граждани от ЕС, които освен това ще трябва да представят и резултати от тест за коронавирус при пристигане в страната, както и да направят повторен такъв след пет дни. За пристигащите от страни извън ЕС и шенгенското пространство се изисква двуседмична карантина. Според настоящите разпоредби влизането в Италия е допустимо само по причини, свързани с работни задачи или необходимост от медицинско лечение или обучение. Туризмът в страната е официално забранен, както и движението на жители в рамките й.

Исландия въвежда за гражданите задължителна 5-дневна карантина в хотел за пристигащите от държави от т.нар. тъмночервени или сиви зони, сред които е и България. Мярката е в рамките на задължителното двойно тестване, което се прави след влизане в страната, и прилагането й ще влезе в сила от 1 април. По информация на българското посолство в Осло, акредитирано и за Исландия, на изолация ще подлежат дори и тези граждани, които имат адресна регистрация в Исландия.

Турция затяга ограниченията, след като в последните дни регистрират над 30 хил. случая дневно. Забраняват се събиранията за общите хранения по време на свещения месец Рамазан, както беше миналата година. Ще се налагат уикендни локдауни по време на Рамазана в червените зони, които вече обхващат ⅔ от районите в страната. Остава в сила и вечерният час всеки ден от 21 ч. до 5 ч. Ресторантите ще работят само за дома.

Виенският кмет Михаел Лудвиг обяви решението си да удължи локдауна, който започва на 1 април, до 11 април. Това решение още преди началото на новия локдаун се налага поради непрестанното увеличение на новозаразените в австрийската столица, които днес са 914 души и за първи път в интензивните отделения на града пациентите надхвърлят 200.

Здравните власти в Канада обявиха, че спират да предлагат ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca на хора под 55 години и искат от регулатора нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, предаде Reuters. Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, въпреки че в Канада, където са поставени около 307 хил. дози от тази ваксина, не са регистрирани подобни случаи.

Австрия води преговори с Русия за 1 млн. дози от ваксината "Спутник V", която още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, обяви кабинетът на канцлера Себастиан Курц. По думите му "единствено трябва да има значение дали тя е ефективна и безопасна", казва той. Засега в ЕС само Унгария поставя "Спутник V". Словакия купи ваксината, но избухна политически скандал, който вероятно ще свали правителството.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Hyundai спира производството на модел електромобил заради недостига на чипове

Южнокорейската Hyundai Motor обяви, че ще спре производството на електромобила IONIQ 5 в местния си завод заради недостиг на чипове. Решението ще има негативни последици върху продажбите заради получените 3000 предварителни поръчки в Европа миналия месец и събраните 24 хил. предварителни поръчки на 25 февруари, когато беше първият ден от пускането на модела на южнокорейския пазар. Компанията планираше да пусне модела в Европа през март, а в САЩ и на други пазари - по-късно през годината. Това е първият автомобил на компанията, базиран на собствената й електрическа глобална модулна платформа E-GMP. Подобни проблеми с недостиг на полупроводници имат и другите световни автомобилни концерни, но досега Hyundai беше сред по-леко засегнатите благодарение на запасите си.