Вечерни новини: 1 млрд. лева по 60/40 са вече изплатени, Байдън ще инвестира 2 трлн. долара в инфраструктура

И още: Еврокомисията съди Полша заради независимостта на съдиите, Volkswagen няма да се ребрандира, Wizz Air ще лети от София до Закинтос

В навечерието на поредното разхлабване на мерките България отчете рекорден брой заразени от коронавирус за едно денонощие. Въпреки това уверенията на щаба са, че се намираме в платото на третата вълна на вируса. На редовното заседание на Министерския съвет правителството се похвали, че е изплатило над 1 млрд. лева за бизнеса по мярката 60/40. В същото време Световната банка сви прогнозата си за икономическия растеж в България - обновената прогноза е за ръст от 2.6% на БВП. Институцията посочва като основни пречки пред растежа слабото управление и лошото качество на публичните услуги (вижте повече тук).

В София тръгна онлайн системата за записване на първокласници и блокира. Според Столичната община сривът вече е преодолян и системата работи нормално. Зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов уточни, че причината за проблемите е била свръхнатовареността от посещения в първия ден от пускането на дигиталната система. Тя е продължение на системата за записване в детските градини, която бе обновена и доразвита, за да работи за записване в първи клас.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Над 1 млрд. лв. са изплатени по мярката 60/40, затворените бизнеси получиха още 15 млн. лв.

По мярката за запазване на заетостта 60/40 вече са изплатени над 1 млрд.лв., като запазените работни места са 300 000. Плащанията по нея продължават до 31 май, отчете на днешното правителствено заседание социалният министър Деница Сачева. Отделно по мярката 80/20 са изплатени 153 млн. лв. за запазване на близо 30 000 работници в трите сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", "Транспорт" и "Туризъм". Други 54 млн. лв. пък са изплатени по схемите "Запази ме" и по мярката 75/0, насочена към затворените бизнеси.

Продължават и плащанията към фирмите, засегнати от ограничителната заповед на здравния министър. Към момента Националната агенция за приходите, която администрира схемата за компенсации като процент от оборота, е одобрила над 10 000 заявления за подкрепа. Изплатената сума по тях вече е 95 млн. лв., като само днес заведения, магазини в молове, туроператори и др. са получили по сметките си общо близо 15 млн. лв. По тази схема фирмите получават 10% или 20% от оборота си (в зависимост от сектора) за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г.

Джо Байдън предлага план за инвестиции на 2 трлн. долара в инфраструктура

Американският президент Джо Байдън ще представи по-късно в сряда план за държавни инвестиции от 2 трлн. долара в инфраструктурата и едновременно с това покачване на корпоративните данъци, от което да се осигури същата сума. Това е първият етап от големия план за преструктуриране през следващите години на най-голямата икономика в света. Белият дом публикува подробности преди речта на президента в Питсбърг, като определя, че това е най-голямата публична инвестиционна програма от създаването на системата от магистрали в страната и космическата надпревара през 60-те години. Преди няколко седмици Конгресът одобри пакет фискални стимули за 1.9 трлн. долара за възстановяване на американската икономика от щетите от корона кризата.

ЕК съди Полша заради независимостта на съдиите

Европейската комисия обяви, че дава Полша на Съда на ЕС заради Закона за съдебната власт, който влезе в сила през февруари миналата година. Според Брюксел той създава пречки пред това да се прилага правото на Европейския съюз в Полша и посяга на независимостта на съдиите в страната. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс обясни, че до момента ЕК няколко пъти е поставяла пред Полша въпроса с независимостта на съдиите в новото законодателство и затова стартира наказателна процедура срещу страната през април миналата година. Варшава от своя страна смята, че правосъдието е национален въпрос, който произтича от конституцията на Полша и че тя с нищо не нарушава европейските стандарти. Комисията очаква Съдът на ЕС да разпореди временни мерки до приемането на окончателното решение.

Wizz Air добавя още една лятна дестинация от София - Закинтос

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че започва полети до гръцкия остров Закинтос от 13 юни тази година, а билетите вече са в продажба. Това е петият летен гръцки маршрут от София, който компанията изпълнява. По-рано през годината Wizz Air обяви, че ще лети до няколко острова - Миконос, Санторини, Корфу и Крит.

Борсовият дебют на Deliveroo започна с 30% срив на акциите

Акциите на британския стартъп за онлайн поръчки на храна Deliveroo записаха огромен спад при борсовия си дебют в сряда, след като компанията се оказа под натиск от страна на водещи инвеститори и синдикати във връзка с правата на куриерите й. Книжата поевтиняха с 30% в началото на търговията спрямо емисионната цена. Компанията оцени акциите си на 3.90 паунда за брой, което ѝ даде пазарна капитализация от 7.59 млрд. Това е на дъното на диапазона, който тя определи за цел на публичното предлагане. Когато търговията започна, цената се понижи до 2.73 паунда, но през деня поевтиняването беше ограничено до 20%.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Volkswagen остава Volkswagen

Volkswagen остава Volkswagen и името на компанията в САЩ няма да се променя. Във вторник световните медии съобщиха, че американското подразделение на германския автомобилен концерн ще промени името на компанията отвъд океана на Voltswagen of America заради фокуса върху електрическите превозни средства. ''Може да заменим буквата ''к'' с ''т'', но това, което не променяме, е ангажиментът ни да произвеждаме най-добрите коли в своя клас", беше цитиран Скот Кео, главен изпълнителен директор на Volkswagen за Америка. В крайна сметка стана ясно, че играта с Voltwagen е измислена като рекламна стратегия и първоаприлска шега, за да се популяризира в САЩ нов модел електроавтомобил - SUV ID.4 (на снимката). Германският производител работи в САЩ от 1955 г. В съобщение в Twitter заяви: ''Знаем, че 66 години е необичайна възраст да променим името си, но ние винаги сме били млади по сърце''. И това се оказа просто шега.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Най-висок брой новозаразени с COVID-19 за денонощие - 5165, показват данните в Единната информационна система за вчерашния ден. Направени са 20 455 теста, като положителни са 25.3% от тях. Към днешна дата активните случаи в страната са 69 666. Хоспитализирани са 9811 души, от които 748 са в интензивни отделения. За изминалото денонощие смъртните случаи са 155, а излекуваните - 3219 души. Поставени са 13 183 дози ваксина.

От 1 април в Бургас ще отпаднат изискването за носене на предпазни маски на открито и въведеният вечерен час за непълнолетни, съобщиха от местната община. В допълнение на действащите за цялата страна противоепидемични мерки, описани в последната заповед на министъра на здравеопазването, на територията на общината остават в сила и две допълнителни ограничения - пенсионерските клубове остават затворени за посещения, а в дневните социални центрове за хора с увреждания ще се допускат само индивидуални занимания без групови терапии.

Пикът на пандемията ще бъде около 25 април, прогнозира пред БНР проф. Марусия Божкова, преподавател по статистика и вероятности в Математическия факултет на Софийския университет. "Още в началото на март предвидихме три възможни сценария. Един от тях към днешна дата е верен. За съжаление това е песимистичният сценарий, при който основното репродуктивно число се увеличава", каза тя. "Много е рано за това, което се прави". Математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет, също прогнозира пред БНР, че при разхлабване на мерките сега бързо може да се стигне и до 12-15 хил. хоспитализирани в следващите няколко седмици.

Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за хората, пристигащи в страната с полети от България. Мярката ще е в сила от 1 до 15 април включително, съобщава българското външно министерство. Пътниците следва да представят и отрицателен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане.

Германия ще използва ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca само при хора на възраст над 60 г. на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата. Тази стъпка идва след препоръки на Постоянната комисия по ваксинациите към института "Роберт Кох" и е нов удар по имиджа на ваксината, на която Европа до голяма степен разчита за имунизациите.

От днес в Берлин са в сила нови карантинни мерки. Остават затворени повечето заведения, но промяната е в забрана в магазини (освен тези за хранителни стоки), музеи и фризьорски салони да се влиза без резултати от PCR тест. Има още няколко изключения - например аптеки, зоомагазини, такива за стоки за дома и оптики. Подобна мярка вече бе въведена в Австрия.

Испания официализира задължителното носене на маски, дори когато може да се осигури дистанция от 1.5 метра. Това означава, че маски трябва да се носят дори в парка и на плажа. Според правителството това е символичен знак, за да знаят гражданите, че "не сме стигнали до етапа да се отпускаме", заяви говорителка на правителството.

Лидерите на Франция и Германия са обсъдили с руския президент Владимир Путин възможното сътрудничество за производство на "Спутник V" в ЕС. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) още не е одобрила ваксината. В ЕС обаче има разделение по темата. Някои държави го направиха - сред тях е Унгария, а в Словакия премиерът се оттегли заради покупката на 2 млн. дози от ваксината, несъгласувана с коалиционните партньор.

Първата в света ваксина срещу коронавирус за животни бе регистрирана в Русия. Продуктът е дело на учените от Роселхознадзор, руския регулаторен орган в областта на селското стопанство, предаде ТАСС. Ваксината се нарича "Корнивак-Ков" и още през април може да бъде пусната в масово производство.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първоначални резултати от тестове показват, че ваксината на Pfizer и BioNTech е безопасна и 100% ефективна при подрастващи на възраст 12-15 г., съобщиха създателите й. В следващите седмици компанията ще поиска извънредно одобрение от регулатора в САЩ и според ръководителя ѝ Алберт Бурла ваксинирането на тази възрастова група може да започне преди учебната година в страната. В момента в САЩ разрешението е да се поставя на възраст не по-малка от 16 г. Тестът с 2260 участници на 12-15 г. е показал 18 заразени в групата с плацебо и нито един при ваксинираните, се казва в съобщението. Страничните ефекти са като при тези в групата 17-25 години, където е известно за леки до умерени последици като болка на мястото на инжектирането, главоболие, треска и отпадналост. При част от тийнейджърите е направена проверка и за това колко антитела предизвиква ваксината - резултатът е сравним с този при 16-25-годишните.