🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Преднината на ГЕРБ пред БСП расте, производствен оптимизъм в еврозоната през март

И още: Ryanair ще лети от София до Италия и Унгария, ваксината на Pfizer и BioNTech е ефективна 91% според ново изследване

Заведенията отвориха градините си, фитнесите и спортните зали - също, въпреки високия брой заразени с ковид. Сред малкото блокирани бизнеси останаха моловете, въпреки че тихомълком заповедта на здравното министерството е дописана и така министърът е отворил и терасите на заведенията и фитнесите там, така че в големите търговски центрове остават затворени само магазините за дрехи. На този фон Костадин Ангелов бодряшки успокои населението, че вече се разхождаме по върха на платото.

Президентът Радев призова да се гласува на изборите в неделя, защото "който не гласува, оставя съдбата на страната си и най-близките си хора на произвола на чуждия избор" и на "контролирания и купения вот, които са печален факт от години".

А руското посолство защити управляващите от критиките на Държавния департамент на САЩ за състоянието на демокрацията в България, докато те продължават гузно да мълчат.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Преднината на ГЕРБ пред БСП расте до над 8% според "Алфа рисърч"

Преднината на ГЕРБ пред БСП сред твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори вече е 8.3% според последното изследване на "Алфа рисърч". В сравнение с предходното проучване от началото на март преднината на ГЕРБ се е покачила с над 3 пункта. Боряна Димитрова, управител на агенцията, посочи две причини: според нея значителна част от червения електорат са възрастни хора, които са най-уязвими за коронавируса и може да не идат до урните. Редом с това протестната формация "Изправи се! Мутри вън" успява да отмъкне част от периферните гласове за БСП. Според агенцията шест формации ще минат бариерата за парламента, на ръба е ВМРО, а малък шанс има и НФСБ-Воля, като формацията почти е удвоила подкрепата си за месец.

Производствен оптимизъм в еврозоната през март

Месечният ръст на производствената активност в еврозоната се ускорява през март, но прекъсванията на веригата на доставки и подновяването на блокадите във валутния съюз може скоро да го забавят отново. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор в еврозоната на IHS Markit скочи до 62.5 пункта през март от 57.9 през февруари. Това е най-високото ниво, откакто се води статистика от 1997 г. "Производството в еврозоната процъфтява", каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. Тенденцията за подобряване набира скорост в целия регион, тъй като предприятията се възползват от нарастващото вътрешно търсене и възстановяващия се растеж на износа.

И Ryanair пусна нови маршрути от София

След като WizzAir пусна четири нови дестинации за лятото от София и други от Бургас, нови маршрути обяви и ирландската компания Ryanair. Като част от лятната си програма компанията ще изпълнява полети между София и Бари, Болоня и Будапеща от юли. До Бари ще бъдат пет пъти седмично, до Болоня - 3 пъти, до Будапеща - 2 пъти. Полетите до Бари започват от 2 юли и са до края на октомври, тези до Болоня - от 1 юли до 30 октомври, а до Будапеща - от 3 юли до 27 октомври. За това лято повечето авиокомпании дават възможност безплатно да се променят дати на полети с цел въпреки продължаващата пандемия да привлекат пътници, след като кризата на практика приземи самолетите почти напълно преди година.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 4207 нови случаи на COVID-19 са регистрирани в страната за последното денонощие. Положителни са 23.4% от направените 17 947 теста. От началото на епидемията в страната са потвърдени 342 633 случая на инфекция, от тях активни в момента са 69 875. Броят на пациентите, лекувани в болници, надхвърли 10 хил. и към днешна дата е 10 093, от които в интензивни отделения се намират 772 души. Според съобщените на днешния традиционен брифинг на здравните власти данни към момента общо за страната са заети 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за интензивно лечение, като натискът върху болниците е различен в отделните области и най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. За изминалите 24 часа в Единната информационна система са подадени данни за 129 починали и 3869 излекувани. Поставените дози ваксина са 13 712.

Pfizer и BioNTech обявиха нови данни за ефективността на тяхната ваксина, включващи участници, ваксинирани преди половин година, както и такива от Южна Африка, където доминира видът B1351 на коронавируса. Според тях ваксината е с 91.3% ефективност в тази група, което е по-малко от първоначалните 95%, обявени през ноември. Тогава данните бяха след тест сред 44 хиляди души, но преди да се разпространят нови варианти като тези от Великобритания, Бразилия, Южна Африка и Нигерия. Сегашните са резултати от 12 хиляди ваксинирани с две дози преди поне половин година.

Властите в Берлин въвеждат от петък за пръв път от началото на пандемията ограничена форма на вечерен час от 21 до 5 часа, за да се спрат събиранията и купоните на открито. Навън ще може да се излиза единствено самостоятелно или с не повече от един човек от друго домакинство, като се прави изключение за децата до 14 години. Намаляват се и групите в детските градини в опит да се овладее третата вълна. От вторник се намалява от 5 души на 1 човек от друго домакинство и форматът за срещи вкъщи.

В навечерието на четвъртия локдаун, който от тази нощ ще влезе в сила в австрийските провинции Виена, Долна Австрия и Бургенланд, беше съобщено, че за да бъде овладяна корона кризата, ръководителите на Долна Австрия и Бургенланд са се присъединили към взетото от Виена решение периодът на строгите мерки да бъде удължен до 11 април.

Италианските власти въведоха днес задължение за здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, предаде Reuters. Мярката цели гарантирането на защитата на най-уязвимите пациенти в здравните заведения. Наскоро в Италия бяха открити огнища на заразяване с коронавирус в здравни заведения, в които здравните работници отказват да се ваксинират срещу COVID-19. Критиците на правителството поставят под въпрос законността на мярката.

Johnson&Johnson обяви, че един от американските подизпълнители е съсипал 15 млн. дози от ваксината против COVID-19 чрез погрешно смесване на съставки. Компанията настоява, че ще изпълни целите си за доставка в Съединените щати, но според американската версия на Politico ще има смущения поне в следващите 2 седмици, а правителството е знаело за инцидента поне през последните два месеца.

В Северна Македония е пристигнала първата пратка от 20 хил. ваксини "Спутник V" - дарение от Белград. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, ден след започване на същинската имунизация в страната с първата по-сериозна пратка AstraZeneca. Според Заев се очаква още едно подобно дарение, но датата не е обявена. Белград вече е предоставял хиляди дози на Скопие, включително през последните почивни дни, когато хиляди македонци се ваксинираха в страната.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Южна и Северна Корея търсят начин да приемат олимпиадата през 2032 г.

Южна и Северна Корея продължават да работят по общата си кандидатура за домакин на летните олимпийски игри през 2032 г., съобщи Сеул. Според информацията южнокорейското правителство е изпратило документи в Международния олимпийски комитет (МОК). Надеждата е съвместната кандидатура да получи предимство пред австралийския град Бризбейн, макар наскоро МОК да обяви, че именно Бризбейн е предпочитаният домакин за игрите. Още през 2018 г. лидерите на двете страни Мун Джае-Ин и Ким Чен Ун се съгласиха да изготвят обща кандидатура.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Да видим слаНинова ще подаде ли оставка след поредната загуба ...

    Нередност?
Нов коментар