🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: ГЕРБ трудно ще направи нов кабинет, Корнелия Нинова няма да подава оставка

И още: LG Electronics излиза от пазара на смартфони; Предстои търг за 5G честотите в България

   ©  Цветелина Белутова

Денят след изборите традиционно е запазен за коментари и анализ на резултатите. Тази част от процеса сега обаче ще продължи доста повече от ден - неизвестните са много. Сигурно на етапа изглежда само едно - Бойко Борисов няма да е повече премиер.

Бъдещият парламент ще бъде от поне шест партии - ГЕРБ, "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС, БСП и "Изправи се! Мутри вън". При обработени 90.5% протоколи ВМРО остава под 4-процентната бариера, показват резултатите на Централната избирателна комисия. Официалният краен резултат трябва да бъде обявен до 4 дни, т.е. най-късно на 8 април, а имената на народните представители в следващия парламент - до 11 април.

Голяма част от западните икономики пък днес почиват, тъй като празнуват католическия Великден.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Най-важното от изборите до момента:

  • След като от изборните резултати стана ясно, че ГЕРБ не могат да съберат мнозинство за коалиция, Бойко Борисов предложи на останалите партии съставянето на експертен кабинет. Той предполага друг премиер, но интересите на ГЕРБ да бъдат представени в него. Това обаче на етапа изглежда по-скоро невъзможно, след като БСП отхвърли тази възможност официално, а ДПС - неофициално.
  • Голямата новина от вчерашните избори е партията на Слави Трифонов, която излезе на втора позиция с почти 18% от гласовете на избирателите. Това я поставя в позиция да бъде партията, около която, евентуално, може да се сформира анти-ГЕРБ коалиция.
  • Втората изненада е по-добрият от първоначалните очаквания резултат на "Демократична България". При 90.5% обработени протоколи формацията взима почти 10%. ДБ е и първа политическа сила в два от трите столични избирателни района - ясен знак за силно нарушените позиции на ГЕРБ.
  • ВМРО остава извън парламента като при 90% преброени протоколи получава 3.59% от вота. Това направи надеждите на ГЕРБ да преповторят сегашната управляваща коалиция напразни.
  • Партията БНО, която представлява интересите на избягалия в Дубай Васил Божков, за малко да влезе в парламента, като получи 3.01% от гласовете. Това е факт без особено значение, освен ако част от тях не са купени, което ще означава, че Божков е отнел от потенциала на ГЕРБ и ДПС.
  • Ако всичко с преброяването на гласовете върви по план, до края на седмицата трябва да бъдат обявени имената на новите депутати. След това на ход е президентът, който има един месец да свика първото заседание на новото Народно събрание. Той вероятно ще го направи бързо, за да се ускори процедурата по съставяне на ново правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да подава оставка

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка и ще бъде свикано при първа възможност. Лидерът Корнелия Нинова обаче няма да подаде оставка, защото на заседание на бюрото е решено, че това е нелогично в ситуация, в която предстои формирането на ново Народно събрание, а може да се проведат и нови избори. Това обяви на пресконференция самата Нинова, чиято партия бе изместена от традиционното си второ място от "Има такъв народ". Тя заяви, че БСП няма да подкрепи правителство, предложено от ГЕРБ.

Миглена Тачева бе преизбрана за втори мандат начело на Националния институт на правосъдието

Директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева беше преназначена за втори петгодишен мандат начело на институцията с 6:1 гласа в управителния съвет. Срещу преназначаването й гласува единствено председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който се противопостави това да става без конкурс, като изтъкна и някои възражения срещу работата на Тачева.

Останалите членове на УС се присъединиха към мнението на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, че Тачева е "един човек, който знае какво прави, доказала е, че е добър администратор, и се справя много добре". НИП има важна роля за изграждането на бъдещите магистрати, а през последните години от професионалните среди се чуват много негативни оценки за дейността ум и влошаването на атмосферата в институцията.

LG Electronics излиза от пазара на смартфони

Южнокорейската компания LG Electronics ще закрие поделението си за мобилни телефони, след като изгуби от него милиарди долари и не намери купувач. Това ще е първата компания, която излиза от пазара, когато процесът приключи през лятото.

За изминалите 6 години загубите на LG от смартфони са общо 4.5 млрд. долара и оттеглянето от сектор с голяма конкуренция и прехвърлянето на служителите към други поделения ще позволи на компанията да се фокусира върху компоненти за електромобили, свързани устройства и "интелигентни" жилища. През 2013 г. LG достигна и до трето място по производство на мобилни телефони в света след Samsung и Apple, но днес държи едва 2% от глобалния пазар.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Традиционно по-нисък за неделя брой на направените тестове и на новорегистрираните случаи на COVID-19 показват данните в Единната информационна система - за вчерашния ден в страната са изследвани 4129 проби за коронавирус, като положителни са 740 от тях, или 17.9%. С това общият брой на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достига 352 999, от които активни в момента са 68 977. В болници се лекуват 10 649 души, от които 747 са в интензивни отделения. За последното денонощие са отчетени 858 излекувани и 82 смъртни случаи. Поставените дози ваксина са 1492.

Държавната психиатрична болница в Карвуна беше затворена временно, след като 10 души от персонала и 10 пациенти са дали положителни резултати за COVID-19. До второ нареждане лечебното заведение няма да приема и да изписва пациенти, съобщиха от РЗИ - Добрич. По информация на местните здравни власти няма връзка между настанените в ковид отделението на болницата лица от дома в Опанец и възникналия епидемичен взрив, предава БНТ.

"Медиците в страната вече имат колективен имунитет срещу COVID-19", обяви в неделя във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който в изборния ден провери как върви гласуването в ковид отделенията. По думите му над 70% от медиците вече са ваксинирани или преболедували, а към края на лятото може да се постигне колективен имунитет и на национално равнище.

НАП ще изпрати повторна покана до 1000 дружества, които са одобрени и са получили подпомагане от фаза 1 от програмата за подпомагане с оборотен капитал, но не са успели да подадат необходимата информация за участие във фаза 2, съобщиха от приходната агенция. Оттам уточняват, че предстои програмата да продължи и с трета фаза за бизнесите с преустановени дейности от 22 март 2021 г. Заради последните заповеди на министъра на здравеопазването конкретните параметри трябва да бъдат оповестени до седмица.

От днес търговията на дребно в Гърция възстановява дейността си. Магазините отварят по системите click away и click inside (с предаване на стоките извън магазина или вътре, но с предварителна уговорка). Затворени остават обаче търговските обекти в Солун, Ахая и Козани, където има значително увеличение на активните случаи на заразени.

Словения спира да прилага ваксината на AstraZeneca на хора под 60 г. Причината е, че здравните власти искат първо да бъде установено дали има причинно-следствена връзка между употребата на препарата и случаи на съсиреци в мозъка след прилагането му по света, пише DPA. Миналата седмица заради риска от необичайни случаи на тромбози такова решение взеха и здравните власти в Германия.

Унгария налага ограничения на медийното отразяване на ваксинационната кампания срещу коронавируса, съобщава DPA, като се позовава на документ от болница. Според публикувано във Facebook вътрешно циркулярно писмо на лечебното заведение само държавният медиен холдинг МТВА има разрешение да прави снимки и записи в болниците и другите обекти, където се извършва ваксинацията. Информацията бе оповестена в социалната мрежа от представителката на опозицията и кмет на район в Будапеща Кристина Барани. От документа става ясно, че според чиновниците по-директният достъп на медиите ще попречи на ваксинациите, но МТВА е оторизиран да предоставя безплатно своите снимки и записи на други журналисти.

Италия ще използва църкви и музеи като ваксинационни центрове, за да ускори имунизационната си кампания срещу коронавируса, предаде DPA. Във Венеция хората над 80 г. ще могат да се имунизират и в специално пригодено вапорето (водно такси), а в Монца за ваксинация ще се използват за ваксинация помещенията на местната мото- и автописта. Досега в страната с население 60 млн. души са поставени над 11 млн. дози, а амбицията е до края на лятото да бъдат ваксинирани 80% от населението.

Индия стана втората държава в света след САЩ, отчела над 100 000 нови случаи на COVID-19 за ден. За изминалото денонощие в страната са регистрирани 103 558 новозаразени, а общият брой на случаите достига 12.6 млн., предава Reuters.

Китай съобщи за най-високия брой нови случаи на COVID-19 за едно денонощие от повече от два месеца - 32, предаде Reuters. От тях 15 са в град Жуйли, в югозападната провинция Юнан, на границата с Мианма. Местните жители са поставени под домашна карантина.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Вьоса Османи беше избрана за президент на Косово

Парламентът на Косово избра за нов президент Вьоса Османи. Тя е на 38 години, завършила е право в САЩ и е преподавател. Нейната кандидатура бе издигната от управляващото ляво движение "Самоопределение", което спечели убедително предсрочните парламентарни избори през февруари. Вьоса Османи е седмият президент в историята на независимо Косово и втората жена на поста.

Тя е най-популярният политик в страната и олицетворява поемането на властта от политици от ново поколение, решени да сложат край на корупцията. Османи вече беше изпълняващ длъжността президент от ноември, когато нейният предшественик на поста Хашим Тачи подаде оставка, за да бъде съден по обвинения във военни престъпления, повдигнати му от трибунала в Хага. В Косово президентът има предимно церемониални функции. Държавният глава обаче играе водеща роля във външната политика и е върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

КАКВО СЛЕДИМ

КРС ще проведе търг за 5G честотите в обхват 3.6 GHz

Във вторник Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще проведе търг с тайно наддаване за 5G честотите в обхват 3.6 GHz. Регулаторът планира да продаде три 20-годишни лиценза по 100 MHz, всеки с първоначална цена от 4 млн. лева. Заявления за участие в търга подадоха трите оператора "А1 България", БТК и "Теленор България".

Предишният конкурс в началото на март се провали, след като БТК оспори в съда решението на КРС, която тогава разреши издаване на три лиценза с национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz (БТК), 3600-3700 MHz ("А1 България") и 3700-3800 MHz ("Теленор България"). Очакванията са най-оспорвано да е наддаването за средния спектър 3600-3700 MHz, който изостри отношенията между операторите.