Вечерни новини: САЩ удариха Божков, Пеевски и Илко Желязков, Гешев започна война срещу правителството

И още: НАП проверява фирмите с големи кешови наличности; Сметната палата потвърди безобразията в "Автомагистрали"

Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова

Конфликтът между реалната и дълбоката държава през последните 24 часа мина в етап на открита конфронтация. Това, което вчера вечерта започна като изненадваща прокурорска акция в МВР срещу един от служителите, назначен от Бойко Рашков да участва в проверката по подозренията за подслушване на полици, днес ескалира в улични протести срещу главния прокурор Иван Гешев, нахлуване в Съдебната палата с искане за оставката на обвинител номер едно и безпрецедентно изявление на служебното правителство, че страната ни е на прага на открита война между институциите. В късните следобедни часове Гешев реши да смекчи тона и отправи публична покана за "работна среща" до вътрешния министър Бойко Рашков.

От одитен доклад на "Сметната палата" пък днес официално стана ясно, че в държавната фирма "Автомагистрали" действително са се извършвали безобразия за милиарди левове. В документа, вече изпратен на прокуратурата, се казва, че предприятието незаконно и непрозрачно е превъзлагало огромната част от своите дейности на десетки външни фирми и че агенция "Пътна инфраструктура" е била напълно наясно с липсата на капацитет за извършване на мащабно строителство.

Националната агенция за приходите пък започна да проверява фирмите с нелогично големи кешови наличности. Става дума за над 13 хиляди дружества, които държат в брой суми над 100 хил. лв.

По света режимът на Александър Лукашенко пък затегна напускането на територията на Беларус по суша - това ще могат да правят само хора, които разполагат със специално разрешително за постоянен престой в чужбина. Бившата съветска република, управлявана от т.нар. "последен диктатор в Европа", въведе първоначални рестрикции за пътуване зад граница през декември 2020 г. с аргумент, че се бори с пандемията от новия коронавирус.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

САЩ удариха Божков, Пеевски и Илко Желязков

Финансовото министерство на САЩ наложи санкции по глобалния акт "Магнитски" на бизнесмена и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков и на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Финансовото министерство определя акцията като най-голямото си действие срещу корупцията до този момент и добавя, че и тримата играят огромна роля в корупцията в България, както и международно чрез широките си мрежи от контакти и бизнеси. По закона "Магнитски" на Пеевски, Божков и Желязков им се отнема правото да пътуват към САЩ и се конфискуват всички техни активи в САЩ и на практика тримата и компаниите им се превръщат в персона нон грата за всички компании, които търгуват и в САЩ. Санкциите засягат и всички бизнеси, свързани с тримата, и отрязват достъпа им до американската финансова система. Пеевски и Желязков са санкционирани и по Раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

Прокуратурата опитва да противодейства на проверките за незаконно подслушване, твърди Бойко Рашков. Протест пред вратата на Гешев

Заради действията на прокуратурата сме пред "открита война на институциите", и то в момент, когато действа служебно правителство, в отсъствие на законодателна власт. Тази позиция на служебното правителство изрази говорителят на кабинета Антон Кутев в кратко изявление в сряда. Поводът за него е прокурорската акция от вторник вечерта, при която е извършен обиск в кабинета и дома на шефа на дирекция в Националната полиция Ангел Папалезов. Официалната информация е оскъдна - той е обвинен за участие в организирана престъпна група, но според медии е разследван заради контакти с Васил Божков. Версията на вътрешния министър Рашков обаче е друга - Папалезов е бил включен в групата, която е проверявала твърденията за незаконни подслушвания на политици и активисти около протестите миналото лято. В сряда главният прокурор Гешев проведе и срещи с новоназначените шефове на ДАНС и ГДБОП - Пламен Тончев и гл. комисар Калин Стоянов за "продължаване на взаимодействието между институциите за борбата с престъпността и корупцията".
По-рано обаче Бойко Рашков обяви, че двамата нови директори, както и зам.-директор от ДАТО, която отговаря за прилагането на СРС-та, са били привикани и заподозря, че това е опит да бъдат сплашени.

На този фон група протестиращи симпатизанти на "Изправи се! Мутри вън!" влязоха по обяд в Съдебната палата и пред кабинета на самия Гешев скандираха искания за оставката му. Отделно протест за защита на демокрацията, подкрепен от "Демократична България", ще се проведе и вечерта в 19 ч пред Съдебната палата.

Освободен е и директорът на Гранична полиция

Рокадите по върховете на МВР продължават с пълна сила и днес. Със заповед на служебния вътрешен министър днес беше освободен ръководителят на главна дирекция "Гранична полиция" Светлан Кичиков. Неговото място ще бъде заето от досегашния началник на граничната полиция в Елхово Деян Моллов, който до момента е отговарял за сигурността по българско-турската граница. До момента няма официално обявени мотиви за освобождаването на Кичиков. Според личните му изявления обаче той щял да бъде преназначен в специално звено към вътрешния министър Бойко Рашков. Освобождаването на Кичиков идва, след като вчера МВР шефът освободи от поста му директора на ГДБОП Любомир Янев, а по-рано - и главния секретар на ведомството Ивайло Иванов. Освободени бяха и началниците на ключовите дирекции "Инспекторат" и "Вътрешна сигурност", които са призвани да провеждат вътрешните разследвания в МВР.

НАП пак започва да проверява фирми с големи кешови наличности

Националната агенция за приходите съобщи, че започва проверки на над 13.7 хил. дружества, които в годишните си отчети за 2019 г. са посочили, че държат в брой над 100 хил. лв. Вече се извършват на място проверки в 2116 фирми, като наличните в касите средства се преброяват, описват и сравняват с посочените в счетоводните отчети. Останалите ще получат писмо или обаждане от НАП, с което ще бъдат подканени да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им. Подобна кампания НАП започна и през 2017 г., като година след проверките агенцията отчете свиване на общата сума, осчетоводена като касова наличност, с 5 млрд. лв. (почти 40%) до 8.1 млрд. лв. Повечето от тези пари са били раздадени под формата на дивиденти.

Илияна Цанова става зам.-директор на дирекция "Бюджет" в ЕК

Цанова официално беше съобщена от комисията за одобрена за позицията, която ще заеме от 1 септември тази година. Това е най-високопоставеният административен пост в ЕК, който ще се заема от български представител. Като зам. генерален директор Цанова ще отговаря за управление на риска, за получаване и отпускане на заеми и други финансови операции. Това означава, че тя застава на позицията точно когато на ЕС му предстои най-голямата финансова операция в историята - отпускането и контрола над солидарно гарантираните от ЕК заеми за държавите по Плана за възстановяване и развитие.

Така Цанова ще напусне само след няколко месеца новата позиция, която зае - директор на надзора на софийското летище. Предстои от дружеството "СофКонект" да обявят кой ще заеме нейното място.

Преди да отиде там, тя беше зам.-председател на Фонда за стратегически инвестиции към ЕИБ, известен като Фонда "Юнкер".

Концесията на плаж "Велека" е временно спряна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) временно е спряла процедурата по предоставяне на плажа край устието на река Велека до Синеморец на концесия. Определението на регулатора обаче само отлага отдаването на района за 15-годишно стопанисване, като косвено потвърждава тезата на Министерството на туризма, че сключването на подобен дългосрочен договор би било в полза на обществото и туристите. В момента КЗК постановява "забавяне" на процедурата, за да може да се проведе по законосъобразен начин. Решението на Министерския съвет за отдаването на плаж "Велека" на концесия беше взето в последния ден от управлението на предишното правителство.

11 държави от ЕС са против природният газ да е мост към зеленото бъдеще

Единадесет държави от Европейския съюз (ЕС) са против финансирането на проекти, свързани с природен газ, по инициативата "Свързана Европа". Позицията на Германия, Австрия, Белгия Дания, Естония, Испания, Ирландия, Люксембург, Латвия, Нидерландия и Швеция е, че ЕС трябва да прекрати финансирането на газови проекти и да се насочи към проекти, с които изкопаемите горива ще бъдат забравени в Европа, съобщава Reuters, като се позовава на свои източници. В Европа в момента тече спор за ролята на природния газ в енергийния преход към икономика без вредни емисии. Според правилата на "Свързана Европа" трансгранични енергийни проекти могат да получат статут на проекти от общностен интерес и да получат европейско финансиране, както и ускорено получаване на разрешителни. Част от страните в ЕС обаче се противопоставят на това предложение.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Най-големият кораб на Иран потъна след пожар в Оманския залив

Най-големият кораб на иранския флот "Харг" потъна след пожар в Оманския залив. Няма жертви сред екипажа, чиито 400 членове са спасени, но инцидентът е в опасен регион, където Иран и Израел често се обвиняват взаимно в нападения. Освен това Оманският залив е връзката с Ормузкия проток, откъдето минават около една пета от световните доставки на петрол. Според държавната телевизия на Иран инцидентът е станал около час след полунощ българско време след продължила (според агенция "Тасним") часове наред операция за спасяването му.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие са установени 236 нови случая на COVID-19 при направени 13 258 теста . Положителните тестове са 1.7%. Активните случаи на зараза паднаха до 17 хиляди, което е сравнимо с нивата от края на септември миналата година. В болница са малко под 3 хил. души, а 322 са в интензивните отделения. Починалите са 26 души. Общият брой на починалите от началото на пандемията е 17 726 души.

Ваксинацията в България продължава да напредва с твърде бавни темпове, като за последното денонощие са поставени 18 хил. дози, а над 11 500 от тях са втори дози. Общият брой на ваксинираните с поне една доза е 812 хил. души - под 12% от населението, при средно за ЕС около 40%.

През изминалото денонощие във Великобритания няма нови починали с положителен тест за COVID-19, направен през последните 4 седмици. Новите случаи на коронавирус за изтеклото денонощие са 3165, обяви правителството. Потушаването на епидемията на Острова се свързва с големия дял ваксинирани, въпреки че индийският вариант на вируса бързо завзема дял и вече 75% от новите случаи са заради него.

Въпреки разгорещените спорове Словакия започна да предлага на гражданите записване за час за имунизиране с руската ваксина "Спутник V", предаде DPA. Първите дози ще се поставят в понеделник на хора на възраст от 18 до 60 години. Словакия е втората страна от ЕС, след Унгария, която реши да използва руската ваксина, макар че още не е разрешена от Европейската агенция по лекарствата.

СЗО одобри за извънредно използване китайската ваксина Sinovac за лица на и над 18 г - две дози с интервал от две до четири седмици между тях. Това е втората одобрена от СЗО китайска ваксина против COVID-19 след тази на Sinopharm въпреки съмненията доколко ефективността отговаря на декларираното. Целта на организацията е да увеличи достъпа до ваксини в максимално много места по света.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

В Германия започва експеримент с универсален доход от 1200 евро

В продължение на три години 122-ма доброволци ще получават 1200 евро месечно като част от проучване за универсален основен доход в Германия. То цели да разкрие дали и как безусловното и редовно плащане на определена сума, която покрива повече от базовите нужди за съществуване, оказва влияние върху поведението на хората.

Плащанията се финансират чрез дарения от 181 хил. данъкоплатци. Това е втори подобен експеримент, след като през 2017 г. се проведе по-малко проучване с 85 души, които получаваха по 1000 евро на месец. В него тогава участваха само хора с ниски доходи, докато сегашните са всякакви доходи. От тях не се иска нищо и всеки сам ще си решава дали, освен да получава сумата, иска и да работи. Възрастта им е между 21 и 40 г. - диапазон, в който се взимат важните решения в живота. Проучването има за цел да установи дали получаването на базов доход влияе на тези решения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар