Вечерни новини: В Правителствена болница е имало търговия с органи, очаквани реакции по санкционираните Пеевски и Божков

И още: Агенцията по храните с нов директор, световните цени на храните са на най-високо ниво от 2011 г.

Брифинг на министерство на здравеопазването, Стойчо Кацаров
Брифинг на министерство на здравеопазването, Стойчо Кацаров
Брифинг на министерство на здравеопазването, Стойчо Кацаров    ©  Георги Кожухаров
Брифинг на министерство на здравеопазването, Стойчо Кацаров    ©  Георги Кожухаров

След вчерашния американски удар с наложените санкции по закона "Магнитски" на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков четвъртъкът мина под знака на реакции от партии и институции от статуквото, съучастници на този корупционен модел. Очаквано ДПС изрази подкрепа за личната позиция на Пеевски, че наложените му ограничения са немотивирани и неподкрепени с факти. Брифингът на ГЕРБ ще се запомни с обясненията на Борисов, че само веднъж е пипал кюлче в живота си - в трезора на БНБ, докато бил премиер, а коя точно е Мата Хари, направила снимките в спалнята му - той не бил сигурен.

С кратко съобщение прокуратурата едва ли не се похвали, че спрямо четирима от шестимата, на които са наложени санкции, вече са били предприети "своевременно действия за разследване", визирайки Васил Божков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, срещу когото тече съдебно дело за злоупотреби с евросредства по програмата "къщи за гости", бившия директор на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившия главен секретар на институцията Красимир Томов, чието дело също е в съда. В съобщението нищо изрично не се казва по казусите с Делян Пеевски и Илко Желязков, но се прави заявка, че за всички споменати в доклада "ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата", като даже ще се поиска още информация от американските власти.

В медиите и социалните мрежи продължават да валят призиви към зам.-председателя на Националното бюро за контрол върху СРС Илко Желязков да подаде оставка. Желязков, известен с прозвището "лейтенанта на Пеевски", е единствен от споменатите поименно в доклада, който в момента е на държавен пост. "Капитал" се опита да се свърже с него през единствения телефон, посочен на сайта на бюрото, и да поиска неговата позиция, както и тази на институцията. Получихме отговор, че г-н Желязков е в отпуск, а председателят на бюрото Пламен Колев е на проверка, да попитаме пак.

Иначе денят поднесе поредна порция рокади в управлението, направени след ревизии. Здравният министър уволни цялото ръководство на Правителствена болница, след като е било установено, че болницата е толерирала търговия с органи.

Ключовата агенция по храните (Българска агенция по безопасност на храните - БАБХ) е с ново ръководство, след като служебният премиер Стефан Янев освободи ръководителя й Паскал Желязков. Структурата, която контролира дейността на над 600 хил. фирми в България, ще се ръководи от доцента по ветеринарно-санитарна експертиза в Тракийския университет Деян Стратев, съобщи правителствената пресслужба, без да посочи мотивите за рокадата.

Министерството на отбраната е изпратило сигнал до прокуратурата, че 90% от поръчките за военна инфраструктура са възлагани без конкурс, съобщи съобщи служебният военен министър на брифинг.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Корупция и потресаващи практики в Правителствена болница

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров освобождава цялото ръководство на болница "Лозенец" начело с изпълнителния директор проф. Любомир Спасов. На пресконференция в четвъртък Кацаров се позова на проверка на здравната каса, която е установила данни за мащабно източване на средства, нарушения в процедурите на трансплантация и лоши финансови резултати. В болницата са отчитани пациенти, които изобщо не са лекувани там, като само през ноември м.г. са отчетени 60 такива случая. Сезирана е прокуратурата, защото имало и фалшифицирани подписи. Сериозни подозрения за нарушения при бъбречните трансплантации, отчетени като дарения на органи, въпреки че очевидно не става въпрос за роднини. През април т.г. след обаждане по телефона "човек с най-висок статус в държавната администрация" е прередил другите чакащи за трансплантация на черен дроб.

Световните цени на храните на най-високото си ниво от 2011 г.

Световните цени на храните са се повишили през май с най-високия месечен темп от над 10 години и са достигнали най-високото си ниво от септември 2011 г. Това отчита Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Индексът на FAO, който измерва месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 127.1 пункта спрямо 121.3 през април. На годишна база цените са нараснали с 39.7% през май. Организацията представи първата си прогноза за световните зърнени култури през 2021 г. - предвижда продукция от около 2.821 млрд. т, което е нов рекорд и увеличение с 1.9% спрямо миналата година.

Ryanair ще лети по четири нови маршрута през лятото от София

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви четири нови маршрута за лятото от София. Дестинациите са Букурещ, Малага, Малта и Загреб. Отделно от юли ще има и до 3 полета седмично до Дъблин. Първият полет до Малага е на 2 юли, останалите започват да се изпълняват от 2 август.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

ГЕРБ остава първа политическа сила, но подкрепата за нея е изпилена до най-твърдото й ядро. "Има такъв народ" сваля малко от подкрепата си - вероятно заради отсъствието й от публичния дебат в последните седмици. БСП отчита леко покачване в подкрепата, вероятно заради отстъплението на ковид епидемията, която попречи на част от електората й да гласува. Това показва проучване на "Маркет линкс", според което шестте партии от 45-ото Народно събрание запазват подкрепата си в общи линии. Според агенцията желанието на хората за промяна е все по-видимо и то личи и в силната подкрепа за служебното правителство, особено кадровите рокади, които то предприе.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Ще се отзова на покана на следващия главен прокурор."
Това заяви вицепремиерът и служебен министър Бойко Рашков на въпрос на Би Ти Ви дали ще приеме поканата за работна среща, която главният прокурор Иван Гешев му отправи в сряда.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 197 са новите случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие. Положителни са 1.6% от изследваните 12 042 проби. В болници са настанени 2881 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, като 326 от тях се нуждаят от интензивни грижи. За изминалите 24 часа има 21 починали, оздравелите са 1012. Поставени са 21 992 дози ваксина.

България ще дари или продаде до 150 хил. ваксини AstraZeneca на Македония, Косово, Албания и Босна и Херцеговина, като в момента тече съгласувателна процедура с ЕК за това, съобщи служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той поясни, че страната има достатъчни количества от около 14 млн. ваксини за тази година и поръчка за следващите две, а към тези ваксини нямало достатъчен интерес.

Близо половината от българите (48%) са загубили доходи заради здравната криза, а всеки трети се опасява от това в бъдеще, показва проучване на Европейския парламент. Средно за ЕС за влошаване на личното си финансово състояние към края на първото тримесечие на 2021 г. споделят 31% от анкетираните, а други 26% очакват това да се случи в следващите месеци. Според изследването Евробарометър, проведено през март и април, над половината от европейците (58%) смятат, че здравните ползи от ограниченията в тяхната държава надвишават икономическите щети. България обаче е сред страните, в които мнозинството от респондентите (58%) споделят противоположната теза.

Европейският съюз е договорил закупуването на около 55 хил. дози потенциално лекарство срещу COVID-19, базирано на коктейл от моноклонални антитела, съобщи Reuters. То е разработено от американския производител на лекарства Regeneron и швейцарския фармацевтичен гигант Roche. Сделката покрива 37 европейски държави, включително Великобритания и други страни извън ЕС, като се отнася за варианта на лекарството, който се прилага чрез вливане, въпреки че то е било тествано и под формата на инжекция, предава Reuters. Моноклоналните антитела имитират естествените антитела, които имунната система произвежда за борба с инфекцията. Изпитанията показват, че медикаментът намалява хоспитализациите или смъртността със 70% при пациенти с COVID-19 и съкращава с четири дни продължителността на симптомите. Освен това проучвания сочат, че той намалява риска от симптоматични инфекции в домакинства, където друг член е имал COVID-19, което подклажда оптимизъм, че би могъл да се ползва и като превантивна терапия. Доставките ще започнат, след като европейският лекарствен регулатор ЕМА одобри препарата за употреба в ЕС, за което компаниите все още не са кандидатствали.

Франция ще започне ваксинирането на младежите между 12 и 18 г. срещу новия коронавирус от 15 юни, съобщи президентът Еманюел Макрон, след като на 30 май европейският лекарствен регулатор разреши ваксината на BioNTech/Pfizer да се прилага и във възрастовата група 12-15 г. Германия и Полша вече обявиха, че ще започнат да имунизират деца над 12 години от 7 юни, а Естония, Австрия, Унгария и Италия са одобрили използването на ваксината за младежи.

Дискотеките в Испания ще отворят в областите с ниско разпространение на COVID-19, заяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас, цитирана от Reuters и France Presse. Нощните заведения, които бяха затворени през август, ще могат да приемат клиенти до 3 ч. сутринта в областите с по-малко от 50 новозаразени на 100 хил. души население за последните 14 дни - праг, под който към момента са само Балеарските острови, провинция Валенсия и северноафриканският анклав Сеута. Според медиите не е ясно дали ще бъде разрешено танцуването на дансинга заради изискванията посетителите да носят маски и да не се събират на групи от повече от шест души на закрито.

Великобритания остана извън "белия" списък от държави, чиито граждани могат да пътуват за туризъм до Европа, решиха посланиците на страните членки в Брюксел в сряда. Решението е мотивирано с опасенията за разрастване на инфекциите с т.нар. индийски вариант на вируса, въпреки че към момента ниските нива на разпространение на COVID-19 позволяват Обединеното кралство да бъде класифицирано като нискорискова държава.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Димитър Бербатов ще обжалва връщането от съда на Борислав Михайлов за президент на БФС

Опозицията в българския футбол ще обжалва решението на Софийския градски съд Борислав Михайлов да бъде възстановен и вписан като президент на Българския футболен съюз (БФС). Първоначално Агенцията по вписванията отказа да направи това, но Михайлов обжалва, след като преди това изненадващо оттегли оставката си. "Решение, което беше изненадващо за мен и за моя екип. Но то може да бъде обжалвано в седемдневен срок и си мисля по пътя на логиката, че то ще бъде обжалвано, и вече след това ще видим какво ще се реши", каза пред БНР Димитър Бербатов, който е един от сериозните кандидати за президент на БФС.