Вечерни новини: Слави Трифонов няма да е депутат; Държавата ще преразгледа договора за "златната локва"

И още: Премиерът със знак към банките да внимават със санкционираните от САЩ; Здравният министър пенсионира Тодор Кантарджиев

Пресконференция на Слави Трифонов и продуцентска къща седем осми
Пресконференция на Слави Трифонов и продуцентска къща седем осми
Пресконференция на Слави Трифонов и продуцентска къща седем осми    ©  Георги Кожухаров
Пресконференция на Слави Трифонов и продуцентска къща седем осми    ©  Георги Кожухаров

Ден преди крайния срок за регистриране на кандидатдепутатските листи стана ясно, че лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов няма да се кандидатира за депутат. Това пък повдига въпроса за ролята му оттук нататък предвид очакванията формацията му да е втора на предстоящия парламентарен вот.

Крайният срок за регистрация на листите е утре, но вече излизат интересни имена. В тях например могат да се открият хора от бизнеса с повдигнати обвинения. Едното е на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, който се е кандидатирал за кандидат-депутат от листата на партия "Бригада" в Бургас. Примера му последва и Маринела Арабаджиева - отново в Бургас тя е пета в листата на Движение "Заедно за промяната" на Александър Томов. Общото между двамата е, че получиха обвинения от специализираната прокуратура и лежаха в ареста по над година. Сега кандидатурите им за депутати и вървящият с това частичен имунитет ги предпазват от задържане и повдигане на нови обвинения до окончателното обявяване на резултатите от изборите на 11 юли.

Извън света на политиката - днес бяха публикувани и резултатите от външното оценяване на четвъртокласниците. Средната оценка, която получават децата, е много добър пет (5). Тя важи както за изпита по български език и литература, така и за този по математика. Най-добре се представят училищата в София, Русе, Смолян и Варна.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат, съобщи самият той във фейсбук. "Аз няма да се кандидатирам за следващия парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там, и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това - като му дойде времето", гласи част от днешния текст на Трифонов. От посланието не става категорично ясно дали Трифонов, чието здравословно състояние в последните години е видимо разклатено, наистина има намерение да се кандидатира за друг пост, както намеква - за премиерския или пък президентския, изборите за който са по-късно тази година. Президентът Радев вече обяви, че ще се бори за втори мандат. Дали би станал министър-председател, ако партията му спечели изборите, пък Трифонов досега е отговарял неопределено, че "ще се изясни, когато това се случи".

Здравният министър пенсионира проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран и вече не е директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Начело на институцията ще бъде проф. Ива Христова, която досега бе заместник на Кантарджиев, съобщава "Дневник". Като формална причина за освобождаването на Кантарджиев от директорския пост от пресцентъра на здравното министерство посочват, че е в пенсионна възраст. Той работи в центъра повече от 30 години, бе част и от вече разпуснатия щаб за коронавируса. Пенсионирането на проф. Кантарджиев доведе до протест пред сградата на здравното министерство. В него участват служители на НЦЗПБ.

Държавата ще преразгледа договора за "златната локва"

Новото ръководство на Българската агенция за безопасност на храните ще преразгледа договора за т.нар. златен гьол, в който се прави дезинфекция на влизащите от Турция автомобили, съобщи пред БНР земеделският министър проф. Христо Бозуков. Дейността е възложена на частната фирма "Пи.Еф.Си" вече осма година срещу 20% от таксата. През уикенда проверка на Националната агенция за приходите установи, че половината от касовите апарати на "Пи.Еф.Си" на трите пункта с Турция не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси, а освен това фирмата декларира 27 млн. лв. касови наличности към 2019 г.

Премиерът даде знак и към банките да внимават със санкционираните от САЩ хора и фирми

При откриването на свикания от него днес Съвет по сигурност Стефан Янев изтъкна необходимост "да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация като тази в момента и в изпълнение на Закона за кредитните институции". Какво точно биха включвали те не е ясно, но от другите думи на министър-председателя може да се съди, че той има очаквания банките също да се държат на дистанция от посочените от американското финансово министерство като замесени в корупция Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Засега от казаното от него не се разбира дали банките трябва да се съобразяват с американския списък или с изготвения от МФ и ДАНС разширен вариант. "Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества", заяви още Янев.

Tesla отменя производството на модела с най-дълъг пробег

Производството на версията Plaid+ на Model S на Tesla, която предлага най-голям пробег, е отменено, написа в Twitter главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск. "Версията Plaid+ се анулира. Няма нужда от нея, тъй като Plaid е също толкова добра". Версията Plaid+ предлага пробег от 520 мили (832 км), като беше представена още през миналата година, когато Мъск заяви, че компанията му ще заложи на ново поколение клетки за батерии. Производството на Model S Plaid+ впоследствие обаче беше отложено за 2022 г.

Партията на Меркел спечели категорична победа в Саксония-Анхалт

Консервативният Християндемократическия съюз (ХДС) спечели 37.1% от гласовете в източната германска провинция Саксония-Анхалт на регионалните избори в неделя. Въпреки спада на партията на Меркел през последните месеци резултатът е с над 7 пр. пункта по-висок в сравнение с гласуването през 2016 г. Това са последните избори преди националните парламентарни избори на 26 септември, които ще отбележат края на 16-годишното управление на Меркел. Крайнодясната "Алтернатива за Германия" излиза на второ място в провинцията с 20.8%. Резултатът потвърждава мястото на Източна Германия като бастион на "Алтернатива за Германия", която получава двойно по-висок процент, отколкото има в социологическите проучвания на национално равнище.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Положителните проби за коронавирус паднаха до под 1% през последното денонощие, като са регистрирани 47 нови случаи при направени 5601 теста. Починалите с са 7 и общият им брой достигна 17 820 души. Активните в момента случаи са общо малко над 15 500, като в болница са 2613 души, а 287 от тях са в интензивни отделения. Поставените ваксини са едва малко под 5000 и така хората със завършена ваксинация са около 624 хил., а 840 хил. са с една доза.

Влизането на българи в Испания е улеснено от днес, съобщиха от външното министерство. За целта те трябва да представят един от следните документи - за ваксинация, за отрицателен PCR или бърз антигенен тест, документ за преболедуване на ковид-19 или цифров сертификат на ЕС.

Малта не регистрира нови случаи на COVID-19 за първи път от 11 месеца. Островът е начело на ЕС по темп на ваксинации, като повече от половината от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано и 75% са получили поне първа доза.

В Израел започна ваксинирането срещу COVID-19 на деца на възраст между 12 и 15 години. В Европа също вече е разрешено децата на тази възраст да бъдат имунизирани с продукта на Pfizer и в някои страни този процес трябва да започне още тази седмица.

Индийският вариант на коронавирус е с 40% по-заразен от британския според анализите на експертната група, която съветва британското правителството в борбата му с коронавируса, съобщи пред BBC здравният министър на Острова Мат Ханкок. Въпреки нарастването на новите инфекции там в последните дни до 5 и 6 хил. дневно броят на хоспитализациите остава стабилен. Британският здравен министър отбеляза, че повечето нови пациенти, приемани в болница, не са се ваксинирали.

От днес жителите на южния китайски град Гуанчжоу няма да могат да го напускат, освен ако могат да докажат, че това е абсолютно наложително, в който случай трябва да представят и негативен тест от последните 48 ч., решиха местните власти след появата на ново огнище на COVID-19 в последните дни. То се дължи на варианта, открит в Индия, който е по-заразен.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Джеф Безос ще полети в Космоса през юли

Най-богатият човек в света Джеф Безос лично ще вземе участие в първия космически полет на борда на ракетата за многократна употреба New Shepard, създадена от неговата компания Blue Origin. Изстрелването е планирано за 20 юли, само 15 дни след като мултимилиардерът официално ще се оттегли като изпълнителен директор на компанията Amazon - най-големия онлайн ритейлър в света." Искам да участвам в този полет, защото това е нещото, което цял живот съм искал да направя", споделя Безос в свое видео в Instagram.

На борда на суборбиталната капсула ще бъде също така неговият брат Марк Безос, както и победителят в онлайн аукцион за третото пасажерско място. В момента залогът вече е достигнал 2.8 млн. долара. По принцип се очаква цената за сравнително краткия, близо 11-минутен полет до границата на Космоса (100 км височина) да бъде около 200-250 хил. долара - горе-долу толкова, колкото се очаква да е билетът за конкурентната суборбитална совалка на Virgin Galactic на сър Ричард Брансън. За 15 септември пък е предвиден първият истински изцяло частен космически полет около Земята - мисията Inspiration 4, финансирана от милиардера Джаред Айзъкмен, която ще бъде извършена с капсулата Crew Dragon на SpaceX.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кои са водачите на листи

На 8 юли изтича срокът, в който всички политически формации трябва да подадат своите листи по региони с кандидати за народни представители. Тогава ще стане ясно и кои са водачите по региони на основните политически противници. За изборите на 11 юли са регистрирани 19 партии и 9 коалиции.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Стотици фирми и лица свързани с Пеевски, Божков и Желязков може също да попаднат под санкции https://bird.bg/magnitski-sanctions/

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Трябва не само да се избягва бизнес със санкционираните, но и много да се внимава и със свързаните. В търсачката на BIRD вече са маркирани и веднага се вижда дали дадена фирма е всързана.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160032318481189

    Нередност?
Нов коментар