Вечерни новини: Кандидат-депутатите са почти същите; ДАНС проверява секретни данни в прокуратурата

И още: Проблеми с облака свалиха известни сайтове по света; OMV продава словенските си бензиностанции на унгарската MOL

Сайтът на New York Times беше един от недостъпните заради проблеми с достачвика на облачни услуги Fastly.
Сайтът на New York Times беше един от недостъпните заради проблеми с достачвика на облачни услуги Fastly.
Сайтът на New York Times беше един от недостъпните заради проблеми с достачвика на облачни услуги Fastly.    ©  Reuters
Сайтът на New York Times беше един от недостъпните заради проблеми с достачвика на облачни услуги Fastly.    ©  Reuters

Служебното правителство продължи с персоналните промени и във вторник. Регионалният министър Виолета Комитова смени ръководството на скандалното държавно дружество "Автомагистрали". Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Николай Хаджиев е освободен от поста си, а на негово място вътрешният министър Бойко Рашков е назначил Станимир Станев. Вече е избран новият шеф на "Военното разузнаване" и е получил одобрението на институциите, но се очаква назначението му да се забави малко, тъй като в момента преминава през обучение.

В пореден епизод от грозния скандал с незаконни трансплантации в Правителствена болница нейният дългогодишен директор Любомир Спасов е спрял рокадата, като е обжалвал решението на здравния министър Кацаров.

Важно за здравеопазването е съобщението, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри първото от 18 години лекарство срещу болестта на Алцхаймер, което е разработено от компанията Biogen.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ДАНС не е нахлувала в МВР, но проверява секретни данни в спецпрокуратурата

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков опроверга днес публикациите, че агенти на ДАНС са провели специализирана акция в ГДБОП и полицията, за да изземат класифицирана документация. По информация на БНТ от по-ранен час оперативни работници на контраразузнавателната служба изненадващо са нахлули в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Главна дирекция "Национална полиция", както и в специализираната прокуратура. "На мен не ми е известно да има някакви действия от ДАНС в националната полиция, буквално се връщам преди един час оттам, където представих новия директор.

И там всичко беше спокойно и никакви операции не видях да се извършват", обяви Бойко Рашков пред "Свободна Европа". След това вътрешният министър е приел ръководителя на ГДБОП, който не е докладвал да има нещо подобно и в антимафиотската спецслужба. По информация на Рашков служители на ДАНС има в специализираната прокуратура, които осъществяват проверка на материали, които съдържат класифицирана информация, което обаче е било "рутинна дейност на агенцията". Той сподели и свой предишен опит като ръководител на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства, където контраразузнавателната служба многократно е правила подобни проверки. От прокуратурата до момента все още няма коментар по темата.

ИЗБОРИ 2021

Големите партии леко разместват кандидатите си за депутати

В последния ден за регистрации на листите за участие в изборите на 11 юли очаквано се видя, че едри промени в номинациите няма. При "Демократична България" разместванията са незначителни, като тримата лидери отново водят в трите столични района. В листите на ГЕРБ също няма големи промени въпреки заявката за сериозно подмладяване и обновяване. Досегашните водачи са на местата си, а само двама бивши министри са отпаднали от тях. Почти без промени са и листите на ИТН, като интересно допълнение е бившият зам.-министър на външните работи при Сакскобургготски Милен Керемидчиев.

  • Бившият екоминистър във втория кабинет на Борисов Ивелина Василева, която на предния вот бе втора в листата на ГЕРБ - СДС в Бургас, сега е изпаднала от нея. Това решение вероятно следва конфликта между местната структура и ръководството заради спускането на Любен Дилов-син за водач в Бургас и отстраняването на кмета Димитър Николов като зам.-председател на ГЕРБ. Бившият правосъден министър Десислава Ахладова също не е в листите, но това бе очаквано, тъй като тя се върна на стария си съдийски пост. Вежди Рашидов също се е отказал да е кандидат-депутат, а ново интересно попълнение е синът на Нидал и Мадлен Алгафари - Николай, но той е на неизбираемо място в София.

  • Леки размествания има в столичните листи на "Демократична България". В 23 МИР в София след лидера на ДСБ Атанас Атанасов са изборният експерт Антоанета Цонева, Петър Маринов от ДСБ, юристът Надежда Йорданова, икономистът Георги Ганев и певецът Васил Гюров. В 24 МИР след водача Владислав Панев са Цецка Бачкова от ДСБ, компютърният специалист Божидар Божанов, бившият лидер на СДС Мартин Димитров и педиатърът Таня Андреева. След Христо Иванов в 25 МИР са съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, пулмологът Александър Симидчиев, бившият районен зам.-кмет Бонка Василева, бившият депутат Петър Славов и IT специалистът Ивайло Мирчев.

  • Междувременно Ива Митева от партията на Слави Трифонов, която оглавяваше 45-ото Народно събрание, даде заявка, че този път формацията ще опита да направи кабинет, ако повтори добрия си резултат. Тя обаче отказа да коментира кои партии биха били потенциални коалиционни партньори.

  • Васил Божков ще води софийската листа на партията си "Българско лято" в два столични района - 24-ти и 25-ти, въпреки че формацията е в списъка на санкционираните по закона "Магнитски" от САЩ.

  • Друг обвиняем - Ветко Арабаджиев, ще води в листата на Движение "Заедно за промяната" на Александър Томов в Пловдив-област и Пазарджик, стана ясно на заседанието по делото срещу него днес. Вчера се разбра, че съпругата му Маринела е в бургаска листа на същото движение. Също в бургаска листа, но на партия "Бригада", е и собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков. Общото между тях е, че получиха обвинения от спецпрокуратурата и лежаха в ареста по над година. Днес стана ясно, че Стайков е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради прекомерно дългия му арест.

Проблеми с облака свалиха известни сайтове по света

Сайтовете на Белия дом, британското правителство, големи медии, социалната платформа Reddit, онлайн магазинът Amazon и разплащателната система PayPal бяха недостъпни днес. Част от пострадалите сайтове са били напълно недостъпни, а от други са изчезнали само определени секции и услуги като сървърите за Twitter. Прекъсванията са продължили от минути до над един час. Специализираният портал за проблеми с интернет достъпа Down Detector съобщи за появили се информации за голяма повреда при американския доставчик на облачни услуги Fastly. От Fastly потвърдиха, че са установили проблем и го отстраняват. Компанията поддържа "облак", който й служи за ускоряване времето за зареждане на уебсайтове, предпазва ги от атаки за отказ на услуга и им помага да се справят с прекомерен трафик.

Хакване на кодирано приложение за престъпници доведе до стотици арестувани

Американски и австралийски спецагенции проникнаха в приложение, използвано от престъпници, което доведе до стотици арести на заподозрени фигури в организираната престъпност в 18 държави. Операция "Храброст" на австралийската полиция и операция "Троянски щит" на ФБР на САЩ задържаха заподозрени в Австралия, Азия, Южна Америка и Близкия изток, замесени в глобалната търговия с наркотици, съобщиха служителите. Това е едно от най-големите прониквания и поставяне под контрол на специализирана криптирана мрежа.

OMV продава словенските си бензиностанции на унгарската MOL

Австрийската петролна и газова компания OMV, която има бизнес и в България, постигна споразумение с унгарската MOL за продажба на словенските си бензиностанции. Цената на сделката е 301 млн. евро. Като част от споразумението MOL ще поеме неизплатени лизингови задължения.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Палатков лагер пред Съдебната палата в София

Палатков лагер, организиран от искащи оставката на главния прокурор Иван Гешев, се появи днес сутринта пред Съдебната палата в София. Инициативата е част от мащабна акция, насрочена за сряда, която има за цел да не позволи на главния прокурор да отиде на работа.

PR БИСЕР НА ДЕНЯ

Утре, 9 юни, от 14:00 часа министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова ще инспектира строителството на магистрала "Хемус"... Министър Комитова ще покаже и как преди няколко дни е започнал незаконен строеж, очевидно с цел имитиране на дейност.

От съобщение на регионалното министерство

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 208 новорегистрирани случаи на COVID-19 са отчетени в страната за изминалото денонощие. Направени са 13 358 теста, от които положителни са 1.6%. Броят на хоспитализираните пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция към днешна дата е 2521, от тях 277 са в интензивни отделения. За последното денонощие починалите са 34, а излекуваните - 594. Поставените дози ваксина са 14 532.

Шест от областите в страната са на прага на това да попаднат в т.нар. зелена зона за разпространение на COVID-19 - с до 20 новозаразени на 100 хил. население за 14-дневен период. Това показват седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести към 6 юни. За изминалите две седмици с най-ниска заболеваемост са областите - Плевен (20 новозаразени на 100 хил. души население), Сливен (24), Враца (27), Бургас (28), Кърджали (28) и Хасково (29).

Честотата на ваксиниране се забавя и поради това ще се наложи България да дари или препродаде част от осигурените общо 13 млн. дози ваксини срещу коронавируса, съобщи пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той обясни, че от наличните в момента в страната 3.8 млн. дози ваксини няма партиди, чийто срок изтича този месец, но има 50 хил. дози от препарата на AstraZeneca, чийто срок изтича през юли. По думите му обаче те няма да бъдат похабени, защото тепърва трябва да бъдат поставени вторите дози от тази ваксина на около 80 хил. души.

От 9 юни задължението за носене на маска на открито в Брюксел отпада с изключение на пазарите, търговските улици и оживените спирки на градския транспорт. От сряда пък ще се увеличи работното време на ресторантите, предстои отваряне и на хотелите. Отново ще заработят културните учреждения, спортните зали, кината.

Европейският регулатор не очаква да одобри ваксината на германската CureVac преди август, съобщи Reuters, позовавайки се на служител в германското здравно министерство. ЕС е поръчал 405 млн. дози от препарата, който е базиран на иРНК технология, но разработката изостана значително от тези на Pfizer и Moderna.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Bosch откри завод, управляван от изкуствен интелект

Германската компания Bosch откри в Дрезден завод за полупроводници, който е изцяло свързан и управляван от изкуствен интелект. Полупроводниците са основна технология за компанията и е стратегически важно да ги разработва и произвежда сама. Инвестицията е около 1 млрд. евро и е най-голямата еднократна такава в над 130-годишната история на компанията, която развива бизнес и в България.

Все още няма коментари
Нов коментар