Лошо управление на болничната помощ и популистки решения за епидемията са довели до високата смъртност

Липсата на "чисти" от ковид болници, недостатъчна подготовка и финансиране заедно с лошия здравен статус на българите са сред факторите за многото ковид жертви в страната, сочи анализ

Здравната система в България не е била добре подготвена за епидемията, а по време на двете силни ковид вълни са взети и неправилни решения за управлението на болничната помощ - особено в частта къде, кога и колко легла за ковид да бъдат разкривани. От друга страна, противоепидемичните мерки в много случаи са били взимани повече с политически, отколкото с медицински аргументи и като цяло не са осигурили превенция и контрол на заразата, а са следвали събитията. Това в комбинация с принципно лошия здравен статус на българите са основните причини епидемията в България да вземе толкова много жертви - дотук официално от коронавирус са починали около18 хиляди души, като страната ни е на трето място в ЕС по смъртност от COVID-19, въпреки че отчете доста по-ниска заболеваемост в сравнение с други членки. Някои данни и анализи пък поставиха България на второ място в света по т. нар. наднормена смъртност - броят починали над средното ниво за последните пет години, като в България от началото на епидемията дотук той е почти 35 хил.

Това става ясно от анализ на управлението на епидемията в България и на причините за високата смъртност за периода от началото на март 2020 г до края на май 2021 г. - т.е. година и три месеца. Той бе представен на пресконференция в четвъртък от доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). От него в общи линии става ясно, че епидемията е била управлявана лошо в почти всички нейни аспекти, а здравната система има много дефицити, които в кризисните моменти са фатални.

Подобен анализ бе повече от нужен и е дори закъснял - не само за да се избегнат направените дотук грешки при евентуална трета вълна, за която България е уязвима заради ниските нива на ваксинация, но и за да се видят реалните мащаби на огромната тежест и щетите, които здравната система и общественото здраве като цяло понесоха от епидемията и които ще имат дългосрочни последици.

Лош здравен статус

Средната продължителност на живота в България (75 г през 2019 г.) е с около 6 години по-ниска от средната за ЕС (81 г), а за изследвания период на епидемията е намаляла с 1.5 година. "Освен това и годините на живот в здраве за българите са по-малко от средните на ЕС, т.е. нашият народ е болен", каза доц. Хинков.

По думите му коронавирусът поразява ендотела на кръвоносните съдове и атакува всички системи в организма, но основно сърдечно-съдовата, а българското население страда най-много от такива заболявания.

Това заедно с нарастващата възраст е голямо предизвикателство за здравната система и е един от факторите за голямата смъртност по време на COVID епидемията.

Този фактор обаче е като бекграунд, докато преките възможни причини за неприятната статистика за жертвите в България според д-р Хинков са две:

  • Здравната система се е справила лошо и не е успяла да спаси предотвратими жертви на коронавируса
  • Жертвите на коронавируса всъщност са много повече от официално отчетените и хора са умирали недиагностицирани по домовете си

Здравната система не се справи добре

Високата смъртност от епидемията е можела да се предотврати с по-добро лечение и по-добра организация на болничната система, е един от изводите от анализа. Липсата на "чисти болници", т.е. на такива, в които да се лекуват само пациенти с хронични заболявания и където да се приемат болни с оплаквания, различни от COVID, е сред причините, довели до високата смъртност по време на пандемията.

"Разкриването на ковид легла във всякакви лечебни заведения, включително и в онкодиспансери, където пациентите са особени уязвими за усложнение от ковид, до голяма степен помогна за разпространението на вируса", смята д-р Хинков.

Друг голям фактор по думите му е спирането на плановия прием в болниците - мярка, каквато взеха и други страни, но в българския случай това е направено без план какво да се прави с хората с хронични проблеми и с нуждаещите се от планово лечение. В резултат сериозна част от недиректните жертви на ковид са именно хора с хронични заболявания, които са се влошили в периода на епидемията. Това личи и по драстичния спад на прегледите на хронично болни хора в специализираната извънболнична помощ. "Хората с хронични заболявания са най-големите жертви на тази епидемия", каза Хинков.

Той обърна внимание на големия брой хоспитализирани за периода - близо 243 хил. души, като всеки трети е бил с ковид. По думите му легла са били заемани в някои случаи и ненужно - например имало е немалко случаи на хоспитализации на хора, които не е било нужно да са в болница, но не е можело да бъдат изолирани в домашна среда. "За мен най-голямата грешка е именно лошото управление на болничната помощ", казва директорът на НЦОЗА.

Редом с това според анализа системата е била неподготвена - материално и финансово. Така нереформираната здравна система също е сред основните причини за високата смъртност по време на пандемията. Болниците са влезли в епидемията с много сериозни недостатъци по отношение на инфекциозните отделения, като на много места такива изцяло са липсвали или са били недобре оборудвани, липсвала е и кислородотерапия.

Особено при първата вълна разкриването на нови ковид легла е следвало потока болни, вместо базата да се подготви предварително. Достатъчно голямо финансиране за системата пък е било осигурено едва в последния етап на епидемията според анализа.

Спешната помощ се справи, но на висока цена

По думите на Хинков, общо взето, всички повиквания за COVID към спешната помощ са били обслужени въпреки огромното натоварване и въпреки че материално-техническата база не е добра, не е довършено оборудването с линейки. "Спешната помощ с наличния си ресурс е направила максималното, за да помогне на хората", подчерта той.

Броят на болните в системата обаче по думите му е бил "стряскащо висок" и това е довело от много часове неработоспособност, съответно и огромно натоварване за останалите работещи в спешната помощ.

Политическо, не медицинско управление на пандемията

В изследвания период липсва цялостна концепция за справяне с пандемията и като цяло управлението й е по-скоро политическо, отколкото медицинско, посочи Хинков. Той изтъкна ниското ниво на тестване - особено при първата вълна, което не е позволило да се добие представа за истинския мащаб на епидемията и съответно да се управлява по-добре, както и фактът, че много от мерките бяха частични и не експертни. "Затваряха се училища, а се оставяха игрални зали да работят или се позволяваха футболни мачове, на които се допускаше хиляди фенове да се скупчват в едни и същи сектори на стадиона", даде пример той.

Като друг лош пример за управление на епидемията Хинков посочи абсурдния по думите му факт, че български сезонни работници в държави с голяма заболеваемост са били допускани да се прибират в страната, без да им се изисква PCR тест.

По думите му за отчетения период са издадени 125 заповеди, свързани с пандемията, а анализът им показва липса на цялостна концепция за справяне с нея, половинчатост и непоследователност на мерките.

"Те следват една друга политико-популистка целесъобразност и не показват енергията и куража да се отстоява медицинската наука на най-високо правителствено ниво", каза той.

По думите му създаденото недоверие във властта в справяне с епидемията сега се отразява и на ваксинационния процес.

Здравното министерство ще представи план за третата вълна

Другата седмица здравното министерство ще представи цялостен нов план за противодействие на следващата очаквана вълна от COVID-19, каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му той включва инвестиции, яснота кое кога и при какви показатели да се затваря, как участва болничната и извънболничната помощ в борбата с пандемията. Подготвени са и проекти за стабилизиране на инфекциозните отделения. В плана е взет под внимание и анализът на НЦОЗА. "Смисълът на това е допуснатите грешки, коствали живота на десетки хиляди души, да не се повтаря", заяви Кацаров.

"Българският народ няма отношение към собственото си и общественото здраве, няма отношение и към здравната система като цяло. Огромният ресурс на касата, колкото се събира от тези вноски на този беден народ, отиват за лекарства, отиват за болнична помощ, отиват за следване на събитията, а не за тяхното предотвратяване", посочи д-р Хинков. Занапред според него фокусът трябва да се премести именно към общественото здраве, профилактиката и грижата в доболничната помощ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    “Автомагистрали” ЕАД има стая за първа сексуална помощ:
    https://bird.bg/first-sexual-aid/
    Държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД се е обзавело със стая за първа помощ в административната си сграда. Там обаче липсва задължителният шкаф с медикаменти и превързочни материали. Няма дори един бинт. За сметка на това стаята е оборудвана с всички атрибути на квартира за интимни срещи – двоен креват, санитарен възел с душ с воден масаж и инсталация за подмиване към тоалетната чиния, шкаф с напитки и дори кутия шоколадови бонбони.
    Стаята за първа помощ се намира точно срещу кабинета на зам.-директора Котев на седмия етаж. Няма никаква логика тя да е точно там, защото ако някой пострада и се нуждае от първа помощ той трябва да бъде качван чак на седмия етаж, а после евентуално спускан до линейката.

    Нередност?
  • 2
    hodounski avatar :-(
    hodounski
    • - 1
    • + 3

    На практика преболедувалите са много повече . Аз познавам хора ,които се самокарантинираха и не влязоха в ситемата.Това беше абсолютен хаос. Жертвите са на съвестта на НОЩ и ГЕРБ.

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • - 4

    Нима този анализ в доклада е лишен от популизъм? Сега е лесно да се твърди, че предишните са виновни за високата смъртност, а не заразата.

    Никъде не е отчетена липсата на протоколи, тестове, лекарства и оборудване при първата вълна. Лошото администриране и корупционните практики в системата са далеч преди появата на Ковид-19. Въпреки всичко лекарите ни се справиха по-добре от други европейски държави с по-висок жизнен стандарт, но това също не е спестено поради целите на доклада.

    Нередност?
  • 4
    knb avatar :-(
    Кнб

    Прочетох статията на хартия. Това са пълни глупости, които само показват не познаването на механизма на взимане на решения. И разбира се чисто политически цели за дестабилизиране на България, оплювайки всичко. Макар че плюенето гледайки нагоре, към президента не е най-хигиеничния навик.


    Решенията за които се приказва и естествено са приписани на бившато правителство са изцяло продиктувани от СЗО, ООН и европейската агенция за заразни заболявания (европейското CDC) . Затварянето на болниците е продиктувано от решението на ООН че трябва да се затворят ако заболяването премине определен праг. Ясно беше че само грипната ваканция в училищата ще е достатъчна като мярка за спиране на заразата но това не беше позволено без затварянето на почти всичко. Отново решение на ООН, Гутийфеш. Всъщност никъде, където училищата са били отворени не е спирана епидемията. Очевидно защо. За протоколите и рецептурниците и подобни: ами че те бяха буквално продиктувани от института Кох. Протоколи, които са смъртоносни, със свръхдоза токсини. Тези, които бяха по-изплашени от докторите, отколкото от болестта и се лекуваха сами, имаха шансове 6 пъти по високи да минат без сериозни увреждания отколкото доверилите се на лекарите (в повечето случаи липсващи) и болниците (достъпни само с ковид). Същата беше и картинката в Испания миналата година.


    Даже новата заповед на Кацаров за границите е продиктувана в Берлин. Само че България не е Германия и това, което може да е добро там, може да се окаже фатално тук. Вместо да се търси по-чувствителен тест, който може да оправи ситуацията на границата се приемат решения при които 1/3 от влизащите си минават и без тест при всички ситуации и ще внесат какъвто си искат вирус, Германия ще решава кои страни ще са наречени червени, но за България ще се спрат туристите. Унгария не слуша ЕАЗЗ и вече не слуша и СЗО. И има 30 болни, 21 от които хванати като болни по границата и 11 са болни, които са хронични от месеци. Само дето закона е малко друг и без да има отмяна на пандемията избори и дестабилизиране на Унгария не може да има.

    Нередност?
Нов коментар