Първият ковид план включва критерии кога и при какви нива на зараза да се затварят бизнеси

В плана е предвидено обособяването на ковид болници, които ще поемат първите тласъци на евентуална вълна

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров
Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров
Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров    ©  Надежда Чипева
Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров    ©  Надежда Чипева

По формулата "по-добре късно, отколкото никога" почти година и половина след началото на пандемията България най-после разполага с ковид план, който въвежда явни критерии при какви нива на разпространение на заразата ще се се налагат рестрикции върху работата на бизнеса и публични институции, какви точно ще са ограниченията, както и каква подготовка и организация трябва да има в здравната система.

От документа става ясно, че затварянето на заведения, магазини и училища при следваща ковид вълна ще се взима само на база два медицински показателя - 14-дневна заболяемост на 100 хил. души и броят заразени пациенти, постъпили в болница. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на представянето на първия антиковид план на ведомството.

До момента здравните институции, щабът и правителството обявяваха мерките не на базата на чисто епидемиологични показатели, а много често в тях прозираха и политически и дори популистки мотиви, или, както се изрази Кацаров - "в последния момент, от днес за утре, на базата на приумици, че някой близък с премиера се е обадил и е казал "пусни моя бизнес". Това пък доведе до хаотично управление на кризата, напрежение между управляващи и собственици на бизнеси, ниско доверие в институциите и висок брой жертви на епидемията.

Служебният министър изтъкна, че ако България е въвела COVID план за действие през миналата година, поне от лятото, това е щяло да спаси множество човешки животи. Според него всички трябва да знаят при какви показатели какви мерки ще бъдат предприети, за да могат да съобразят всекидневието и бизнеса си.

Планът идва след анализ на факторите, довели до многото жертви на епидемията в България, който е изготвен и бе представен миналата седмица от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), оглавяван от доц. Христо Хинков (интервю с него тук). Документът очаквано посочва, че причината България да оглави европейските и световни класации по жертви и смъртност в епидемията е компекс от фактори - добре известни проблеми и дефицити, които стават буквално убийствени, когато се комбинират във време на пандемия. Сред тях са лошо обществено здраве, нереформирана и недофинансирана система, неекспертно управление на кризата и ред грешни решения.

Планът за действие на здравното ведомство има за цел да даде ясен протокол за действие и да коригира поне част от тези дефицити и грешки при следваща вълна, която става все по-вероятна предвид ниските нива на ваксинации и разпространението на делта варианта.

Четири зони за опасност

Според новия план (целият план вижте в прикачения файл) България въвежда четири цвята за опасност и зониране на пандемията. Най-ниската, в която е страната и в момента, е зелената зона - заболеваемост под 100 на 100 хил. за двуседмичен период и до 2500 легла, заети с ковид болни в национален мащаб.

При заболели между 100 и 200 души на 100 хил. или при заетост на леглата от 2500 до 6000 страната влиза в оранжева зона, а при 200 до 500 болни или между 6000 до 9000 пациенти в болница - в червена. Тъмночервената зона е при заболеваемост над 500 на 100 хил. или при заети над 9000 легла с ковид болни.

Мерките са структурирани в зависимост от зоните и при тъмночервено ще бъдат затваряни повечето търговски обекти с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и банковите офиси и няма да има присъствено обучение на учениците и студентите. Децата обаче ще могат да посещават детска градина и при най-силната вълна, ако родителите им и персоналът на яслата и детската градина са имунизирани срещу корона вирус.

Ако България попадне в тъмночервената зона, министерството също смята, че трябва да има заведения, които работят с имунизиран персонал и ги посещават преболедували клиенти или такива с поставена ваксина.

Както и до момента, отделните области ще имат възможност да разпускат мерките при излизане от определената зона.

Готовност за кризата

Заместник здравните министри изтъкнаха, че са готови за посрещане на следваща вълна. До септември ще бъдат разпределени 126 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж" за дооборудване на 132 държавни и общински болници за лечение на ковид пациенти. Отделно от това са поръчани около половин милион тестове за COVID-19 и лекарства, като е предвиден резерв за разреждащи кръвта продукти и дефицитни антибиотици.

Болниците и лекарите, лекуващи COVID-19, ще продължат да получават 1000 лв., но средствата ще бъдат ограничени само до тези, които наистина лекуват корона вирус. Общо около 600 млн. лв. от здравната каса, бюджета и еврофондове ще бъде цената на евентуална следваща вълна, освен ако гражданите не се ваксинират, каза още д-р Кацаров.

В плана е предвидено обособяването на ковид болници, които ще поемат първите тласъци на евентуална вълна, както и задължения на личните лекари, специалистите и клиниките за диагностика и лечение на заразените с вируса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ns_dim avatar :-|
    Nina 007
    • - 1
    • + 2

    Най - накрая истинско правителство!!

    Нередност?
Нов коментар