"Делта" вариантът на вируса заплашва напредъка на ЕС в справянето с ковид епидемията

Регистрираната първо в Индия разновидност вече е във Великобритания, стана доминираща в Португалия и се появи на клъстери в Германия, Франция и Испания

"Делта" вариантът на коронавируса, който обхвана Великобритания, стана доминиращ в Португалия и се появи в клъстери в Германия, Франция и Испания, което накара европейските здравни служители да обявят, че са необходими допълнителни действия за забавяне на разпространението му.

И въпреки че новият вариант, който се появи за първи път в Индия, все още представлява само част от общия брой на случаите на коронавирус в континентална Европа, той се налага все повече. Това показва анализ на Financial Times на глобални геномни данни от базата за проследяване на вируси Gisaid. Този вариант представлява 96% от секвенираните инфекции с COVID-19 в Португалия, повече от 20% в Италия и около 16% в Белгия, показват изчисленията на FT.

Малкият, но нарастващ брой случаи поражда опасения, че "делта" вариантът може да спре напредъка, постигнат от ЕС през последните два месеца в намаляването на новите инфекции и смъртни случаи до най-ниското им ниво от есента насам. "Ние сме в процес на преборване на вируса и на пандемията и по никакъв начин не трябва да позволяваме на варианта "делта" да получи надмощие", заяви министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран пред репортери в парижкия център за ваксинация във вторник.

Веран казва, че 2 до 4% от пробите на вируси, анализирани във Франция, са от новия вариант: "Може да се каже, че това е все още малко, но е подобно на ситуацията във Великобритания преди няколко седмици." Анализът на данните на Gisaid от FT предполага, че резултатът може и да е по-висок.

В Португалия предаването на варианта е установено в по-голямата зона на Лисабон, където са открити над 60% от новите случаи на коронавирус в страната през последната седмица. Само пътувания от основна важност до и от града бяха позволени този уикенд с цел предотвратяване на скока в случаите, растящи и в останалата част на страната.

Опитът на Лондон

Сега учените от целия континент гледат Великобритания в опит да се подготвят с подходящите мерки - там случаите на COVID-19 са се утроили през последния месец, а вариантът "делта" представлява около 98% от всички нови инфекции.

След като официалните данни показаха, че "делта" вариантът, изглежда, увеличава риска от хоспитализация с 2.2 пъти в сравнение с алфа варианта (откритият първо във Великобритания вариант, наричан доскоро британският вариант), правителството на Обединеното кралство тази седмица наложи едномесечно забавяне на премахването на останалите ограничителни мерки.

"Решенията, които Великобритания взима и ще вземе, за да отвори отново живота за обществото, ще послужат като опитна станция за нас в Европа", каза Бруно Лина, вирусолог в Лион, който съветва френското правителство и помага за координирането на последователността на вариантите в страната.

Дали клъстерите от новите инфекции, които доближават ЕС, ще се превърнат в по-големи огнища, ще зависи отчасти от това колко хора са били напълно ваксинирани, казаха учените, както и от поведението на хората сега, когато се премахват много от ограничителните мерки.

Последните изследвания на правителството на Борис Джонсън подчертаха необходимостта от завършване на програмите за ваксинация възможно най-бързо. Според данните, събрани от Public Health England, първата доза ваксина COVID-19 обикновено е по-малко ефективна срещу "делта" варианта, отколкото при предишните щамове. Две дози обаче дават широка защита от около и над 90% и срещу усложнения и хоспитализация и от "делта" варианта редом с други.

Повече ваксиниране

Докато в Обединеното кралство около 46% от населението е напълно имунизирано, нивата на ваксинация в повечето страни в континентална Европа се движат между 20% и 30%. Около 26% от населението във Франция е напълно ваксинирано. България пък е сред най-уязвимите в ЕС, като едва десетина процента от населението е напълно ваксинирано. Наскоро "делта" вариантът бе засечен за пръв път и в страната ни.

Сега френските власти се опитват да овладеят огнище в югозападния район Ланд, близо до испанската граница, където 125 случая на новия вариант са потвърдени чрез генетично секвениране и има още 130 подозрителни, които общо са около 30% от новите инфекции в района. През последните седмици в южните предградия на Париж и в художествено училище в Страсбург също бяха идентифицирани клъстери на "делта" варианта.

Във всеки случай здравните служители са отговорили със същата формула: увеличено проследяване на контактите и подновен натиск за ваксиниране на хората в засегнатите райони.

"Ако поддържаме ваксинацията с добри темпове и някои мерки като маски на закрито, все още можем да ограничим разпространяването на вируса това лято, казва френският вирусолог Лина. Този вариант ще измести останалите - трябва да го имаме предвид, но не означава, че ще доведе до нова епидемична вълна."

Някои учени се опасяват, че вариантът "делта" може вече да се е разпространил, но това да е останало незасечено. Докато Великобритания е секвенирала над 500 хил. генома на Sars-Cov-2, Германия, Франция и Испания - съответно около 130 хил. 47 хил. и 34 хил.

"Това струва скъпо, отнема много време и е пренебрегнато", казва Антоан Фле, директор на Института за глобално здраве в Женевския университет.

Дания обаче е секвенирала голям дял от случаите и все още е открила само малък брой инфекции с новия вариант, въпреки че той засечен в страната приблизително по същото време като в Обединеното кралство.

Това може да се обясни отчасти, казват експертите, с различията в демографските данни и движението, включително броя на случаите, внесени в страната от региони с голямо разпространение като Индия, и условията на живот в общностите, в които е засеяна.

Разликата в темпото на разпространение на "делта" в европейските страни остана "лека загадка", каза Джеф Барет, директор на инициативата COVID-19 Genomics в Института Wellcome Sanger в Кеймбридж.

И все пак много експерти вярват, че където и да се появи вариантът, в крайна сметка той ще стане доминиращ. Ключът, казват те, ще бъде да се увеличи делът на напълно ваксинираните хора, като същевременно се забави разпространението на вируса, доколкото е възможно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Европейците са ковид-промити вече и на ментално ниво.
    Онзи ден във Виена на входа на ресторанта учтиво ме помолиха да им покажа отрицателен ПСР тест. Сходно беше и в Германия.

    Ваксини за к-вирус е медицински нонсенс. Но не и политико-търговски. Там избиват рибата.
    И какво правим с милиардите купени недотестваните ваксини, които стават все по-неефективни срещу новите щамове на к-вируса?

    Нередност?
Нов коментар