ДПС си остави вратичка да не подкрепи кабинет на "Има такъв народ"

От партията на Трифонов заявиха, че не са търсили подкрепа от движението за правителство, но въпросите за тази среща остават

Дневник    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно обтекаемо условие и друго почти неизпълнимо постави формалният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ по време на разговорите с ръководството на парламентарната група на "Има такъв народ", които се проведоха в неделя в парламента.

Срещата беше последната от първия кръг разговори на формацията на Слави Трифонов с всички парламентарно представени политически сили без ГЕРБ в опит да се сформира мнозинство за подкрепа на евентуалното правителство на "Има такъв народ".

ИТН не търсили подкрепа от ДПС

От кратките изявления на участниците след срещата се разбра, че "Има такъв народ" и ДПС имат "съвпадения в идеите си", но движението няма да подкрепи "на всяка цена" кабинет, излъчен от формацията на Трифонов. От спечелилата изборите партия пък заявиха, че "не са търсили подкрепа от партията на Доган", а "просто изложили приоритетите си в програмата". Отговор обаче на въпроса защо от "Има такъв народ" поканиха на тези разговори и ДПС, след като преди и по време на предизборната кампания за извънредните парламентарни избори твърдяха, че ДПС заедно с ГЕРБ е токсична партия, нямаше - и двете страни отказаха да отговарят на журналистически въпроси. Нещо повече, след вота от "Има такъв народ" усилено заговориха само за смяната на модела "ГЕРБ", въпреки че в основата на този модел е именно ДПС.

Условията на ДПС

Карадайъ посочи като "неотменимо" условие "възстановяването на нормалността в политиката". "Това означава Народното събрание да заеме мястото си според конституцията и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, той да функционира съгласно законите на страната в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда. Това ни беше условие за подкрепа", каза той. В същото време обаче Карадайъ посочи, че движението няма да даде "безусловна подкрепа" за евентуалното правителство, ако от ДПС не одобрят някой от състава му. "Персоналният състав на кабинета за нас е от значение. "Категорично заявихме, че ние няма да предлагаме и да искаме министри, но персоналния състав също е от значение", каза Карадайъ.

"Те казаха, че за тях личностите в евентуалния кабинет са важни. Ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да вземаме съвети от никой, нито ще позволим на някой да казва кои ще са хората. След като се стигне до евентуален кабинет, ако се стигне, те ще преценят ще го подкрепят ли или не", каза на свой ред председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ДПС като червена линия

Отправената от "Има такъв народ" покана за разговори към ДПС се превърна в един от основните въпроси след срещите на партията на Трифонов с потенциалните им партньори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", защото и от двете формации посочиха евентуалното присъединяване на движението към мнозинството като "червена линия", която те няма да прекрачат.

"Ние искаме, ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи усилия максимално да се отдалечи от ДПС. Как това ще се случи е въпрос на визия на мандатоносителя.", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след срещата на обединението с "Има такъв народ" в петък. Подобна позиция неколкократно изразиха и от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Мая Манолова каза, че коалицията ще подкрепи правителство на "Има такъв народ", "ако в него не се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС".

Със заявката на Карадайъ в неделя, че ДПС няма да подкрепи кабинет, ако не хареса някой от предложените за министри в него, изглежда че от движението си оставят вратичка за маневри в пленарната зала, ако се стигне до гласуване на правителството на "Има такъв народ". Примерно да не участват в гласуването на кабинета. При този сценарий обаче ключова ще се окаже подкрепата на БСП, чийто национален съвет даде мандат в неделя на ръководството да продължи разговорите с "Има такъв народ", както и с другите две формации - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От срещата на социалистите с партията на Трифонов в събота, стана ясно, че по част от приоритетите между двете формации има припокриване, както и по някои от социалните политики като преизчислението на пенсиите например. А различията ще се доизчистват между експертите на двете формации. Работни групи ще бъдат сформирани и с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", което означава, че втория кръг от разговори ще се проведат с тези три формации.

След срещата на "Има такъв народ" с ДПС не стана ясно дали от партията на Трифонов предвиждат разговорите с движението да продължат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    И през вратичката ще посади бор в задния двор ...

    Нередност?
Нов коментар