Формулата на ИТН за подкрепата включи и ДПС

Въпросът за четвъртия партньор в мнозинството може да се окаже ключов за новия парламент

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако по традиционната обща снимка на депутатите след първото заседание на всяко Народното събрание се съди за живота му, то прогнозите за конституирания в сряда нов парламент не изглеждат оптимистични. На нея в редуциран състав присъстваха депутати от "Демократична България", БСП, ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!", но липсваха представителите на двете основни политически сили - спечелилата изборите "Има такъв народ" (като изключим новоизбрания председател на парламента Ива Митева) и загубилата вота, но втора по численост парламентарна група - ГЕРБ. За отсъствието им отделни депутати от двете партии дадоха различни обяснения, но явният им бойкот не изглежда добър атестат за това Народно събрание.

За отсъствието на ГЕРБ донякъде има логично обяснение. Бившата управляваща партия, освен че за пръв път от 12 години насам загуби изборите, продължава да е в пълна изолация и нито една от останалите формации не желае да има нищо общо с нея. Освен това загубата на вота в комбинация с кадровите промени на служебния кабинет на хора, свързани с ГЕРБ, на ключови позиции в службите и държавната администрация значително намали влиянието на партията на Борисов, а заявката на "Има такъв народ", че ако сформират правителство, тази политика ще продължи, може да остави бившите управляващи съвсем без излаз към властта, което още повече ще я отслаби.

Защо са сърдити от ИТН

Нежеланието на депутатите от спечелилата изборите партия да застанат до колегите си от останалите политически сили на пръв поглед изглежда странно, но също има логично обяснение. Ходът с обявяването на бъдещия кабинет на "Има такъв народ" още преди да бъдат ясни окончателните резултати от вота и без това да е съгласувано с потенциалните им партньори в парламента, се оказа, меко казано, неуспешен. Той не само че предизвика остри реакции от страна на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", но разочарова част от симпатизантите на формацията на Трифонов и дори предизвика напрежение сред депутатите й, които също бяха изненадани от решението на лидера си. Под заплахата да останат без партньори в парламента и реалната опасност да предизвикат сътресение в собствената си парламентарна група партийното ръководство оттегли номинацията на Василев за премиер заедно с обявения проектосъстав на кабинета и смени тактиката си с обещанието, че бъдещият премиер и правителство ще бъдат обявени след консултации с потенциалните партньори на "Има такъв народ" в парламента.

Така на Слави Трифонов му се наложи по трудния начин да разбере, че формацията му може и да е спечелила изборите, но няма как сама да управлява с 65 депутати при необходима подкрепа от поне 121. Все пак обаче стратегията на "извиване на ръце" на евентуалните партньори постигна конкретни ползи за партията. Двете формации - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", бяха поставени в ситуация да заявят, че не желаят постове в бъдещото правителство, а биха дали подкрепата си срещу ангажименти за изпълнение на част от приоритетите им.

Откриването на новото Народното събрание се очакваше с интерес, защото първите изяви на политическите сили в него винаги са се възприемали като ориентир какво ще е мнозинството и дали ще може да се сформира правителство. Изявленията на лидерите на парламентарните групи в сряда не дадоха кой знае каква по-голяма яснота по въпроса с чия парламентарна подкрепа "Има такъв народ" ще управлява, но в тях имаше достатъчно знаци, които, ако бъдат разчетени правилно от останалите политически сили, биха могли да се превърнат в добра основа за постигането на някаква властова формула.

15 дни до развръзката

От изказването на председателя на парламентарната група Тошко Йорданов се разбра, че "Има такъв народ" отново ще предложи кабинет и няма да промени намерението си правителството да е на малцинството, т.е. предложено от партията на Трифонов, а другите две формации "на промяната" да са в ролята на подкрепящи. Нещо повече - той даде срок от 15 дни за разговори с потенциалните партньори, след който по думите му ще стане ясно дали ще има кабинет, или ще се върви към трети поред парламентарни избори през годината.

В същото време Йорданов очерта политическите сили, с които партията му ще води преговори. "Не мисля, че имаме сериозни различия с повечето формации - нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи", каза той. Съдебната реформа е едно от условията на "Демократична България" за подкрепа на евентуалния кабинет на "Има такъв народ". Споменаването на пенсиите най-вероятно е знак към "Изправи се БГ! Ние идваме!", чийто лидер Мая Манолова обяви преизчисляването на пенсиите като един от приоритетите на коалицията, но може да се разчете и като анонс към БСП, които също настояват за това.

Формулата на ИТН

В изказването си в сряда Тошко Йорданов изрично посочи, че "има само една партия", с която не трябва да се говори, очевидно визирайки ГЕРБ. В четвъртък партията на Трифонов отправи вече официално покани за разговори с политическите сили в парламента, но освен сочените за потенциални нейни партньори - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" и считания за възможен четвърти - БСП, сред поканените се оказа и ДПС.

Срещите ще се проведат в три поредни дни - в петък с "Демократична България", в събота с БСП и коалицията на Мая Манолова, а в неделя - с партията на Доган. Трите формации коментираха пестеливо предстоящите разговори, но неофициално от "Демократична България" казват, че не биха дали подкрепата си за правителство, зад което стои и ДПС, като предпочитанията им за необходимия четвърти партньор са по-скоро в полза на социалистите. Мая Манолова официално заяви, че коалицията няма да даде подкрепата си за управление с участието на ГЕРБ и ДПС. БСП също ще отиде на разговорите, но решението дали социалистите да подкрепят предложения от "Има такъв народ" ще бъде взето от Националния съвет.

Червените линии за "Демократична България"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви готовност от обединението да водят разговори за подкрепа на кабинет на "Има такъв народ", но в същото време очерта червените линии, от които "Демократична България" няма да отстъпят. "Темата за министрите ни вълнува дотолкова, доколкото искаме да видим гаранции, че те могат да реализират приоритетите. За да можем да гласуваме, ние искаме да знаем какво ще свърши това правителство, какви цели си поставя и каква подкрепа ще има в парламента", каза Иванов.

Неофициално от демократичното обединение казват, че нещата, от които няма да отстъпят, са поемане на ангажимент за конституционна реформа, свързана с прокуратурата и съдебната власт, както и с лустрацията. Оттам заявяват твърдо, че няма да подкрепят правителство, в което има министри, свързани с бившата Държавна сигурност. В обявеното от Трифонов правителство такава беше номинацията на Николай Радулов за министър на вътрешните работи. Другото условие за подкрепа е в бъдещото мнозинство да не участва ДПС. В изказването си Иванов свърза корупционния модел в България именно с партията на Ахмед Доган. "В България има корупционен модел и той е инкорпориран в т.нар. сарайски модел", каза той.

Ключовият въпрос за четвъртия

Всъщност въпросът коя ще е четвъртата политическа сила може да се окаже ключов за подкрепата на бъдещото правителство на "Има такъв народ". Защото партията на Трифонов, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" имат общо 112 депутати и не им достигат девет гласа за мнозинство в парламента, които могат да идват обаче както от БСП, така и от ДПС и дори от ГЕРБ.

Неясното мнозинство в парламента на практика ще постави "Демократична България" в сложната ситуация да подкрепя кабинет, който може да управлява с различни тематични мнозинства по интереси. И ходът на БСП с издигането на свой кандидат за председател на парламента беше демонстрация точно на това. При гласуването предложената от "Има такъв народ" Ива Митева беше избрана с гласовете на "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и ДПС, а ГЕРБ се въздържаха. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов знаково също гласува "въздържал се". А причината освен подкрепата на ДПС е и заради начина, по който Ива Митева беше предложена - директно в пленарната зала, без съгласуване с останалите политически сили, от които партията на Трифонов очаква подкрепа за евентуалния си кабинет.

Освен обаче явното нежелание на "Има такъв народ" да реши проблема с мнозинството, наричайки БСП "партия на статуквото", пред възможността социалистите също да подкрепят кабинета, изглежда, има и още един проблем. Неофициално депутати от БСП твърдят, че Корнелия Нинова е поискала среща с лидера на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, за да обсъдят как биха си партнирали в парламента, но такъв разговор й бил отказан. От парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Кадиев се обърна към "Има такъв народ" с думите, че "няма статукво, а има хора на статуквото", и отправи остри думи към Манолова, която, преди да стане омбудсман, беше депутат от БСП. "Познавам хора, които са гласували за Пеевски и сега не са статукво. Аз не съм гласувал за него, но съм статукво", заяви Кадиев.

Проблемът с търсената от "Има такъв народ" широка подкрепа, без да е ясно кои точно формации застават зад евентуалния им кабинет, е, че по този начин той лесно може да бъде гласуван в пленарната зала, защото за това са необходими гласовете на повече от половината от присъстващите депутати, но след това, ако някоя от тях оттегли подкрепата си, правителството може трудно да бъде свалено. За да успее вот на недоверие, са необходими най-малко 121 народни представители от всичките 240. А това означава, че има реална опасност бъдещият кабинет да бъде подкрепян от неясни мнозинства.

На фона на заявките на различните политически сили в парламента впечатление направи и още един факт - президентът Румен Радев присъстваше в пленарната зала, но не произнесе слово пред депутатите, както направи при откриването на предишното Народно събрание. Мълчанието му може да е знак за ненамеса в предстоящите преговори за сформиране на правителство, но може и да е знак за неодобрение от начина, по който партията на Слави Трифонов държи в шах бъдещите си партньори в парламента.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 10

    Тефлоновото ДПС, по което никакъв скандал не залепва трайно и не се отразява на имиджа му на вечния сенчест участник във всяка власт досега, ще вземе да се окаже отново крайно необходимият четвърти за властовото каре.
    Партията на Доган не сключва коалиционни споразумения, както не е подписвала и при съучастието в бацевите три мандата, но никъде в парламентарния правилник не пише, че не може като един да гласува по любов.
    Такава любов от пръв поглед видимо избухна към щуращите се като патета в кълчища Станислав & сценаристите и като начало спаси гласуването за Ива Митева, която без гласовете на ДПС пропадаше.

    Партията на Доган умее да прави много ясни намеци.

    И да ги осребрява...

    Та какво: протестърите/борците срещу статуквото ще вкарат ДПС - олицетворението на статуквото - през задния вход във властта?!
    И те ли?!

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 5

    Има нещо фундаментално сбъркано в нашите политици. Не разбирам защо ставаш депутат от някаква партия само за да гласуваш какво ти каже един човек който е временен лидер на партия. Нямат право на собствен избор и решение?? По добре да наредят роботи по банките.

    Нередност?
  • 3
    iliyapopov avatar :-|
    iliyapopov

    До коментар [#] от "":

    Грешката е в тебе - това, за което пишеш го няма никъде, защото в парламента се влиза чрез партии. няма парламент от индивидуални депутати (на практика). По съвест могат да гласуват само те или тези, които напускат парламентарните групи и стават "независими".

    Нередност?
  • 4
    dke49388081 avatar :-?
    Андромах
    • + 4

    Правителство на Слави, заложник на ДПС. Като по сценарий...

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 1

    До коментар [#]2 от "": aussie
    По света е нормално депутатите от всяка партия да гласуват за ценностите, които ги обединяват - и за решения за да ги прокарат.
    Проблемът е когато партията е фасада на корпоративна структура, каквато е ДПС - ДС БКП номенклатура, създадена от тях с цел запазване на тоталитарния контрол над обществото ни. Мултигруп НДСВ.
    ГЕРБ взеха властта с обещание да изцицат дембелите на Тройната ламя, но после им се услади модела...
    А в една корпорация демокрация НЕ СЪЩЕСТВУВА... има акционери, директори, персонал.. клиенти, външни услуги .. чудят се как да съсипят конкуренцията.. и общата цел е облаги - независимо екстерналитис или вреди, нанасяни на обшество, природа и т.н.
    Затова и аборигенният електорат гласува за такива - иначе няма за тях препитание, услуги, дори сухи съчки не могат да събират... не им се дава да дишат, като персонала на Ковачки...

    Нередност?
  • 6
    drug avatar :-|
    реалист
    • + 3

    До коментар [#] от "":
    Цитат: Та какво: протестърите/борците срещу статуквото ще вкарат ДПС - олицетворението на статуквото - през задния вход във властта?!
    И те ли?!
    Естествено, никой не е вадил ДПС оттам. Преди беше контролиран Пеевски, сега ще го има някой разгащен "Меевски" (може би Божковски?) и пак няма да отърва на определен, проамерикански олигарх, а "протестърите" са обичайните, използвани "минати". То, и за "протестър", освен мерак към кинтите на ръка, трябва да се има малко ум в главата с реалистично кредо, ама не би. Вярно, то, ако го имаха нямаше да са лумпенизирана сган.

    Нередност?
Нов коментар