🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнозинството зад правителството на "Има такъв народ" продължава да е неясно

Партията на Трифонов и "Демократична България" са на единна позиция за смяната на главния прокурор и ВСС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа, но не последна. С тази заявка приключи срещата за подкрепа на бъдещия кабинет на "Има такъв народ" и "Демократична България" в парламента в петък. След разговорите зам.-председателят на партията на Слави Трифонов Тошко Йорданов я определи като "конструктивна", а съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че за обединението е било важно да разбере от мандатоносителя, че двете политически сили са си поставили едни и същи политически цели.

По какво има съгласие дотук

От думите му се разбра, че и "Има такъв народ", и "Демократична България" имат еднакви позиции за смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, както и за закриването на специализираните съдилища. "Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се премахне специализираната прокуратура. Наясно сме, че има предизвикателства, свързани с плана за възстановяване", каза и Тошко Йорданов.

Освен по въпросите, свързани със съдебната реформа, по време на срещата ръководствата на двете формации са имали единна позиция и за смени в регулаторите. Договорено е уточняването на детайлите да продължи чрез срещи между експертите на двете политически сили. По неофициална информация ще бъдат сформирани пет работни групи, свързани с няколко ключови сектора.

По какво няма

По един от основните въпроси - кои ще са политическите субекти, които ще формират мнозинството около евентуалния кабинет на "Има такъв народ", обаче засега продължава да няма яснота. На неколкократно зададени журналистически въпроси за включването на ДПС към формациите, с които партията на Трифонов ще води разговорите за подкрепа, Тошко Йорданов отговори така: "Моля ви, не искам да спекулирате с ДПС. Спекулирате демонстративно. Така или иначе, ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, което означава, че е правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство", подчерта той. И добави, че всяка една от парламентарно представените партии може да го подкрепи, ако в тях виждат "себе си".

"Ние искаме, ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи усилия максимално да се отдалечи от ДПС. Как това ще се случи е въпрос на визия на мандатоносителя.", каза Христо Иванов. Въпросът с изключването на ДПС от евентуалното мнозинство около кабинета на "Има такъв народ" е едно от условията на "Демократична България" за подкрепа.

"Има такъв народ" иска да управлява с "плаващо мнозинство"

Преди разговорите между ИТН и ДБ в петък се състояха и консултации при президента Румен Радев за намиране на възможно мнозинство за редовно правителство, които бяха бойкотирани от ГЕРБ. "По основните приоритети, които и президентът смята за важни, нямаме разминавания. Говоря за "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по някои неща и ДПС", каза след срещата зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той описа и как според партията му трябва да се сформира това мнозинство: "Искрено се надяваме останалите политически сили, без ГЕРБ, да надскочат партийните си цели. Ако всеки надскочи партийни пристрастия и несъвместими точки, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно мнозинство, макар и плаващо."

"Въпросът е следващото правителство да стъпи върху формула за подкрепа, която може да му осигури гръбнак.

Плаващите мнозинства лесно се превръщат в плаващи пясъци, в които всичко потъва", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в началото на срещата с президента. "Би ни притеснило, ако ДПС остане в крайната конфигурация. Правителство може и без нас", допълни той.

Подобна позиция изрази и Мая Манолова от името на "Изправи се, БГ! Ние идваме!". Представители на коалицията посочиха, че са готови да подкрепят правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на модела ГЕРБ - ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като добър знак поканата от "Има такъв народ" за диалог, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че не са партия на статуквото, защото "за отговорните политици е ясно, че освен правителството на Орешарски последните 12 години сме били в опозиция".

Самият президент Радев пък коментира, че е обнадежден от проведените при него консултации за търсене на решение за съставяне на правителство.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    Болезнената фиксация на Иконо в Хр.Иванов и непрестанното му цитиране под път и над път, вероятно дава основание на атаките на ДПС срещу Прокопиев като медийния олигарх, дърпащ конците на Хр.Иванов.

    Разбира се, трябва да се отчита и опита на ДПС да опита да се почисти от лекето Пеевски - също (доскоро) медиен магнат и кукловод - и да прехвърли проблема по аналогия другиму.

    Ако Капитал поовладее за миг обсесията си по Хр.Иванов, вероятно ще прозре, че понятието "редовно правителство" задължително върви с работещ парламент. А парламентът е този, който може да промени гласуваните от гербавите парламенти деформирани правила в държавата.
    В този смисъл наличието на правителство е предпоставка за законодателна дейност. И видимо от новата и най-новата БГ история, едно неполитическо, експертно правителство има всички шансове да даде възможност на НС да свърши нещата от първостепенна важност.

    Всъщност от ИТН го казаха ясно: тяхна е отговорността за правителството, но подкрепата за общи интереси на политически субекти ще създава тематични мнозинства. Да, това ще ограничава размаха, но никой не вярва, че това НС ще изкара мандата си.

    Същественото е какво и защо ще промени до разпускането си.

    Нередност?
  • 2
    mockinbird avatar :-P
    Vladimir Lyubenov
    • - 4

    Вие, които се помислихте за всеизбрани ще сте последните, разбрали истината. Полезният идиотизъм има своите граници на използваемост, отвъд която всички вътрешни биват превръщани в обречени шпиони, отвъд това - унищожени. Вие ще бъдете унищожени.
    Вие, които разпалвате с години огън неразбиращ и неразбирателен. Целта ви е бедност, мрачни мисли и недъгаво безвремие, и само така успявате да се самопродължите, служейки на отдавна погребан в течности и почести около тялото си труп. Вие ще се давите в тълпата като в морето на северния плаж и никой няма да ви чуе. И няма.
    Те, които нищо не разбраха, защото не живяха същия живот: границите на непознаваемото не са ви извинение. Не знаете какво желаете и защо не го желаете; за да не слушате най-близкия до вас, съгласни сте на взрив и болка. Ще я имате. Докато не се заслушате в бащите си.
    Аз, който съм невесел. Тук съм аз, народът, тук стоя и тук оставам.

    А между другото, единствените, които свободно обсъждаха явлението от 2013-та, бяха един кръг тъмно-дясно-сини, един от тях наричан доктор. И го разкриха в най-обикновен разговор. Как и защо тези хора бяха в течение на най-зверско охраняваната тайна и най-дълбоко погребаното... нещо на бившите режими на НРБ и СССР, оставям на всички вас.
    И ако сляпата пророчица е била поне малко милостива, нямаше да сподели и втората му част. Тя, тя ви надхитри. Е, от мен също няма - никога! - да чуете за него или за каквото. Или както. Или колко. Всъщност - време е за избори. Избори - разбрахте ли?!
    Also. Do not trust anything coming from this group. They are no longer objective or complying, and this is going for some time already. Nor the political, neither the social articles. Their view is tainted, their dark allegiance is apparent and twisted, used by someone else. Abandon this... things. Thank you.

    Нередност?
  • 3
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо

    Щом Ибни Дпс са зад Итн, всичко ще е ок.

    Нередност?
Нов коментар