НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Разговорите за правителство: БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" получиха съгласие за социални мерки

Корнелия Нинова все пак посочи останали различия и не пожела да отговори на въпрос за оставката на главния прокурор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разговорите на "Има такъв народ" за подкрепа за самостоятелното правителство на малцинството, което ще предложат, продължиха в събота с "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП. На тях е било очертано принципно съгласие около социалните политики с фокус върху преизчисляването на пенсиите. Такава мярка беше обещана и от партията на Корнелия Нинова, и от коалицията около платформата на Мая Манолова. В петък се състоя първата среща от този вид - с "Демократична България", на която от партията на Слави Трифонов се съгласили и със смяната на ВСС и главния прокурор. Така изглежда, че парламентарните сили, от които от "Има такъв народ" биха приели подкрепа, чуват, това, което искат. Това развитие идва след оттеглянето на първото проектоправителство, което Трифонов обяви веднага след изборите, чиито приоритети се различаваха драстично от въпросите, по които сега се постига съгласие. От шестте формации в парламента от разговорите е изключена единствено ГЕРБ.

Въпреки това няма по-голяма яснота за подкрепата на следващия кабинет. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов описа разговорите с двете формации в събота като търсене на общи точки, докато различията ще се изглаждат в парламента. И Мая Манолова, и Корнелия Нинова заявиха, че не са били обсъждани постове бъдещия кабинет.

Манолова: ДПС и ГЕРБ не бива да имат никакво влияние

"Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да има някакви разминавания между нас." С тези думи на Тошко Йорданов започна срещата с "Изправи се...". В началото й Мая Манолова изброи водещите приоритети на коалицията - продължаваща ревизия на управлението на ГЕРБ, съдебна реформа, оставка на главния прокурор и промени в състава на Висшия съдебен съвет, преизчисляване на пенсиите с хоризонт на действие между октомври и януари и подкрепа за малкия и средния бизнес.

Манолова повтори и призива на Христо Иванов от петък за максимално отдалечаване от ДПС. "В кабинета по никакъв начин да няма влияние на дългата ръка на ДПС и на ГЕРБ". Йорданов й отговори, че неучастието на двете политически сили в правителството е началната точка, от която се водят разговори за всичко останало, и че никой в партията на Слави Трифонов не иска тяхното участие. Същевременно в неделя Йорданов и колегите му ще се срещнат с представители на ДПС, с които ще обсъждат евентуалната подкрепа за правителството от партията на почетния председател Ахмед Доган.

След разговорите в събота Йорданов помоли журналистите да престанат да позиционират ДПС като коалиционен партньор на ИТН, тъй като това било "абсурдно". "Бяхме пределно ясни. Ето, водят се разговори. Поканили сме политическите партии извън ГЕРБ, защото те за нас са най-голямото зло за демокрацията от последните 11 години", каза той. И поясни, че ИТН кани политическите субекти на разговори и ги запознава с приоритетите си, като тяхно право да се съгласят или не, а "в залата ще се види".

Мая Манолова обяви след срещата, че няма никакви разминавания между двете формации за съдебната реформа и пак повтори, че коалицията й ще бди за влияние на ДПС в правителството. "Правосъдна реформа без реформа в МВР няма как да стане. И за главния прокурор сме говорили, и за промените във ВСС дори разлика в детайлите нямаме", добави Николай Хаджигенов.

Според Манолова ИТН са подкрепили изцяло преизчисляването на пенсиите, както и пряката финансова подкрепа за засегнатия от пандемията бизнес. Тя призова и за преразглеждане на цените на парното и предстоящото увеличение на цената на водата. Kъм работните групи, уговорени между ИТН и "Демократична България" (финанси, енергетика и отбрана), ще бъдат добавени и работни групи по електронно управление, социална политика и група за икономика и бизнес, която да се заеме с механизмите за подкрепа за бизнеса.

Двете формации са се съгласили също, че болниците не бива да бъдат търговски дружества. Заедно с преизчисляването на пенсиите това е едно от ключовите искания и на БСП за здравеопазването от години.

Корнелия Нинова също е доволна от диалога

Въпреки че срещата с БСП продължи почти двойно по-дълго, Корнелия Нинова беше по-лаконична в коментарите си след нея. В неделя Националният съвет на БСП ще обсъди резултата от разговора с ИТН и също ще излъчи работни групи, които да продължат консултациите по конкретни политики. Нинова обеща да отговори на повече въпроси след пленума на НС.

Според нея левицата и партията на Слави Трифонов са намерили повече допирни точки, отколкото различия. Постигнато е принципно съгласие за преизчисляването на пенсиите, като според БСП това трябва да се случи веднага чрез актуализация на бюджета тази година, докато от ИТН смятат, че трябва да е през 2022 г. заедно с приемането на новия бюджет.

Обсъдена е и съдебната реформа, по която също са установени много сходства - като закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, нова структура и функции на КПКОНПИ и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. "Постигнахме съгласие, че наистина сериозната съдебна реформа - изваждането на прокуратурата от съдебната в изпълнителната власт и различна структура на ВСС, изискват промени в конституцията, което изисква време", посочи Нинова. Попитана от журналисти за оставката на Иван Гешев, тя не пожела да отговори на въпроса.

Лидерът на БСП отново се обяви против приватизацията на Българската банка за развитие (ББР) и против концесиите на магистрали, които Трифонов обяви като приоритети в деня след изборите. Тя посочи също, че от "Има такъв народ" са за демонополизация на здравната каса, което не среща подкрепа от БСП.

Тошко Йорданов похвали БСП за това, че били "добре подготвени". "Те са за прогресивна данъчна система, ние сме против увеличаване на данъците, но в случая се опитахме да намерим общи неща, защото другият вариант е да се ходи на избори", каза той в отговор на въпрос за различията. И за пореден път каза, че няма нищо лошо в предсрочни избори, ако кабинетът на малцинството на ИТН не намери подкрепа, но че целта все пак е разграждане на управлението на ГЕРБ.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Публиката отново се занимава с дребнотемие и не се докосват дори съществените неща. А те са:
    1. Политики се водят от партии;
    2. Партии са обединения по идеологии.
    3. ИТН не са реална партия. Всички разпознаваеми лица там продължават да са служители на 7/8 ЕООД, т.е. обединяват ги на първо място корпоративни интереси;
    4. Маиното обединение по същество също не е партия, а клуб на стремящи се към властта, защото няма идеология;
    5. Единствената реална партия от т.н. партии на протеста е ДБ, обединителен център на чиито членове е неолибералната идеология, атлантизма, преимуществените правата на ЛГБГЗ общността, мигрантите, ултразелените, феминистките, веганите и на всички, различни от мнозинството, отказът от националното за сметка на глобалното, в това число и БЮРМ в ЕС;
    6. Близо до ума е, че тази идеология ще стане доминираща в колаборация, в която участва ДБ, просто защото останалите (ИТН и Мая) нямат идеологическа основа;
    7. Изключително важно за бъдещето на страната е днешното решение на БСП.
    Ако партията подкрепи правителство на ИТН (което няма да се приеме от левия електорат и БСП ще продължи да губи подкрепа), България ще възприеме американските препоръки:
    а) да приеме Истанбулската;
    б) да свали претенциите към БЮРМ;
    в) да поеме неприкрита антируска политика.

    Американското лоби в БСП е изключително важно за реализирането колаборацията с неолибералите, защото ДПС е стигматизирано от обществото и нищо подкрепено от ДПС не се приема добре.

    За да се реализира неолибералното правителство, му трябва подкрепа от БСП.
    Същественото е дали на пленума проамериканското лоби ще се наложи.
    Ако да - запасявайте се с брашно, ориз и сухари...

    Нередност?
  • 2
    glaxo11 avatar :-?
    glaxo11
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "D-r D":

    +++++Много добър анализ и изводи! И ще кандисат на всички " идеологически компромиси", щото те идеология нямат-имат само интереси и спасителни мерки за ръководството си! И ще добавя, че за мен основен мотив за БСП ( а и за ДПС) е да имат възлови, поне 2-3 хиляди длъжности в правителството, министерства, областни управи, държавни агенции( над 30 ) и 50-тината държавни предприятия, холдинзи и т.н. ( те вече са във висшия ешелон и в сменените 300-500 човека на по ниските нива на президентското правителство, известно за широката публика като "служебен кабинет") за своята номенклатура и регионалните активисти, което е от малкото инструменти да се консолидират, добирайки се до ресурси и власт да ги управляват, сиреч възвръщайки партийните си позиции.Иначе ще потънат още!

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    А отговорът на въпроса за "американското лоби в БСП" е прост - синът на Нинова живее и работи в САЩ, и тя, ще-не ще трябва да е много внимателна и да се разграничава от про-руската фракция в партията.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Dr.D”:

    Докторе, има нещо вярно в това, което пишете, но според мен идеологиите в БГ никога не са виреели. Всяка идеология пренесена в БГ бива “побългарена”.

    Конкретно за БСП - това е партията, която въведе най-неолибералната мярка - плоският данък.

    Баща ми е заклет комунист, беше дори кандидат-депутат (експлоатираха авторитета му на научен сътрудник като го сложиха на неизбираема позиция). Но след плоския данък напусна БСП и от тогава не е гласувал.

    Дори Костов беше против плоския данък.

    БСП е и партия на милионери като Нинова и (доскоро) Гергов.

    Така, че не виждам проблем БСП да преглътне неолиберални политики. Левите партии на Запад също са го правили.

    ИТН не знам каква идеология имат, но имайки предвид, че чорбаджията е типичния БГ парвеню, то нищо чудно също да са неолиберали. Нашият първеню не вярва в общите неща.

    То и по принцип българите сме с такава семка. Не знам друг народ да има поговорки от сорта: “всяка коза за свой крак”, “орташката работа кучетата я яли”, “вълка врата му е дебел защото си върши работата сам” и т.н.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Благодаря за вниманието и на трима ви.

    Преди моя коментар този (доста стерилен по моите разбирания) текст е бил отварян (не казвам четен!) 2600 пъти. Без да предизвика никакви отзиви. Това е своеобразна оценка на хермафродитното безлично писане. Какво да му коментираш?

    Журналистиката е позиция.
    Аргументирана и подкрепена с факти.
    В Капитал имам чувство, че пълнят газетата с недъгаво преведени от US английски и преразказани посолски грами/мейли. Затова и текстовете им са дървени като аз да взема да превеждам Казандзакис.

    И тъй като ми е принцип винаги да отговарям на реплики (ако не са просташки, естествено), ще доразвия тезата си:

    Re: glaxo11:

    Да, така разсъждават партиите от памтивека - да разставят партизани (партийци) на всевъзможни властови позиции. Така разсъждават и сегашните БГ партии.
    Само че моментът в държавата явно е по-различен.

    Слушах онзи ден по Дарик Валентин Вацев. Слушах и Георги Марков при Волгин. Двамата, които са абсолютни антагонисти помежду си, говореха едно и също: правителството на Станислав & сценаристите му ще е откровено неолиберално, глобалистично в проамериканския му вариант, ще се отстъпва от демонстрацията на национални интереси (Истанбулската, БЮРМ) и ще се върви към активно включване на страната в антируските демарщи. Което за познаващите историята на големите войни е предверие към следващата.

    Двама коренно различни като мислене, нагласи, убеждения хора, нелишени от интелект, независимо един от друг твърдят едно и също! Има над какво да се замислим.
    Защото идеологиите са спойка между хората. Изчезването им маргинализира обществото и вярата в ценности се заменя от пълненето на кошницата. И тъй като портмонето/сметката е лична, изчезват съмишлениците и се появяват аморфните потребители.
    Които обикновено са враждебни към другото мнение. Просто защото са отвикнали да дискутират, да търсят доводи, да убеждават.

    Това ни донесе неолибералният глобализъм - едно човешко стадо.

    Re: daskal1:

    БСП е една от последните класически идеологически партии и единствената в БГ, в която продължава да се води (на моменти кървав) разговор върху идеологията.
    В този смисъл колективният интелект на партията е призван да мисли и за спасяването на държавата, и за хората, които я представляваме.
    И за решението му едва ли ще има значение къде и с какви пари учи синът на председателката.
    Защото, ако допуснем, че стратегическата позиция на една партия ще се определя от битието на сина/дъщерята на шефа й, то тая партия няма да просъществува и година.

    Re: Николов

    Формално погледнато - да, по време на Тройната премиерът и председател на БСП Станишев въведе плоския данък.
    Но ако сте честен, трябва да признаете, че в 44-то НС БСП на няколко пъти подхваща дискусията за отмяна на плоския и замяната му с прогресивен данък, но бе шунтирана от Герб и патериците им.

    Станишев го няма в БСП от почти 10 г. Партията оттогава доста зави настрани от неолибералните постановки на Станишев, които той се опитваше да й налага от позицията си на шеф на ПЕС. Помните, вярвам, подкрепата му за Борисовото виждане за Истанбулската и другарския съд над категорично отхвърлящата я Нинова, мнението му за мигрантите, за ЛГБГЗ, за оНатоватяването на Балканите и пр. неолиберални концепти.

    Едно от съществените неща, които Нинова направи в БСП бе изчегъртването на Станишевото наследство и неговите носители. Покрай гнилото революцията изхвърли и достойни и интелигентни хора - мои познати, - но така е при всяка революция.

    Пиша ви така подробно, защото Ниновото БСП има много малко общо в идеологически план със Станишевото БСП, от чиято практика вадите изводите си.

    Що се отнася до индивидуализма на българина, съм чел, че по време на Бълканската хиляди българи студенти по света са се връщали и са се записвали доброволци, за да се сражават за Родината.

    Просто индивидуализмът "се лекува" с появата на значима обединителна цел.
    Целите се мотивират от идеологиите. Когато няма идеологии, целите се изчерпват с удовлетворяването на безусловните рефлекси: дишане, гълтане, отделяне, размножаване.
    Може и не в този ред...

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Според мен цялата история с Истанбулската конвенция е силно преувеличена и беше раздухана изкуствено. Дори да я приемем, дефинициите са толкова обтекаеми че нищо реално няма да се промени в обществото ни - нито норвежките гейове ще ни вземат децата, нито дори ще имаме нормално сексуално образование в училищата (от което отчаяно се нуждаем). Агресивната анти-руска позиция също е подобна дъвка но ако се изразява в някаква дистанция от руските проекти, поне във военната сфера би била ужасно полезна за нашите национални интереси. А относно Македония, според мен текущата Българска позиция е вредна за нашите интереси. Много по-важно за България е Северна Македония да е член на ЕС и да можем да търгуваме и да контактуваме. Тогава измислената анти-българска теза постепенно ще отмре от самосебе си. Докато със сегашната нит теза да ги блокираме за ЕС, рискуваме да ги тласнем в ръцете на руснаците.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Re: m17

    Учудващо буквално за пълнолетен неосвидетелстван възприемате нещата. Според мен.
    Да не би да очаквате в Истанбулската да има член, който задължава "норвежки гейове" да ви вземат децата? Този документ
    СЪЗДАВА ВЪЗМОЖНОСТИ посочени НПО да преценяват дали си гледате добрпе (според техните представи) детето и ако не - отива в приемно семейство. А дали ще са скандинавски гейове, арканзаски мормони или гренландски ескимоси няма да преценявате вие, а те.
    И не само БГ скочи на Истанбулската. Това направиха в Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватска, Словения , Гърция. Дори Турция си оттегли ратификацията. И те ли се боят от преекспонирането на норвежките мъжеложци? Наивно!

    За БЮРМ: крайно време беше БГ да реагира на джобенето на историята ни. На българската история.
    Как реагира Гърция на БЮРМ-ските кражби на античната й история? Просто ги блокираше за всичко! Докато в Преспанския точко по точка си върна всичко! Сега насред Скопие стърчи паметник на конник. Но табелката с Александар Македонски я няма, а пише: "антички войн на кон"... Ходете и вижте.

    И въприки, че Ципрас върна на гърците всичко откраднато от скопянте, и аз виках на милионния митинг в Атина срещу подписването на победния Преспански договор.

    С отстъпки не става. Гърците го показаха. И катож стана дума за ръцете на Москва, Атина тласна ли ги в лапита на мечката?

    Доста елементарни дъвки сте надъвкал с иначе краткия си текст...

    Нередност?
Нов коментар