🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големият фарс: Какво следва

Шансовете за реформистко управление с партията на Слави Трифонов изглеждат все по-малки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нови парламентарни избори заедно с президентските е най-вероятното продължение на политическата криза.
  • България ще продължи да се управлява от служебно правителство почти до края на годината.
  • Шансовете за реформистко управление с партията на Слави Трифонов изглеждат все по-малки.

Политическата буря от месец насам остави усещането за пълен хаос и взрив от емоции в политиката. Отвъд това обаче през последната седмица до голяма степен се изясни поне какво ще се случва през следващите месеци, почти до края на годината:

  • Правителство с третия проучвателен мандат е единствената останала възможност за този парламент, но тя е все по-теоретична.
  • Твърде вероятно в края на октомври или началото на ноември ще има нови парламентарни избори. Почти сигурно е, че те ще се проведат заедно с президентските.
  • Румен Радев има много сериозни шансове да спечели втори мандат.
  • До изборите и известно време след това - поне до средата на ноември, България ще бъде управлявана от служебно правителство.
  • Този парламент едва ли ще успее да приеме нов бюджет, което означава, че през следващата година ще се изпълнява сегашният.
  • Актуализацията на сегашния бюджет, предложена от служебното правителство, едва ли ще мине през разсърдените неуспели партньори.
  • Служебният кабинет ще трябва да се справя с нова, вероятно силна вълна на ковид епидемията с рисковете от предишната - претоварване на здравната система и предотвратими жертви, но с ограничени възможности за компенсации при нужда от някакви ограничения.
  • Мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече през юли заедно с още един човек от управителния съвет на банката; сегашният парламент едва ли ще избере нов гуверньор, което означава ситуацията там да се запази поне до късната есен.

Това, че президентските избори най-вероятно ще се случат заедно с парламентарните, е с последствия в няколко посоки. Така ще се увеличи активността в гласуването за парламент, която иначе вероятно би била рекордно ниска след двете упражнения за тази година. Това е лоша новина за партиите с твърди ядра като БСП, ГЕРБ и ДПС, защото намалява относителното им влияние и съответно добра за всички останали. Рисковете са за Румен Радев, който може да понесе отговорността за неуспехите на служебното правителство. Основният риск ще бъде свързан с това как ще се отиграе ковид кризата, която ще избухне през следващите седмици.

Разбира се, шансовете този парламент все пак да излъчи правителство, макар и много близко, не са съвсем нулеви. Разногласията между партиите в момента са толкова сериозни, че трябва да има някакво много творческо преобръщане, за да се стигне до нещо в третия мандат. Накратко: "Демократична България" няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, която от своя страна няма да подкрепи правителство с мандат на Мая Манолова или "Демократична България" (вижте повече тук).

Румен Радев в момента има големи шансове да спечели втори мандат, защото е в много добра позиция. До момента нито един кандидат за президент или действащ държавен глава не е имал толкова категорична подкрепа и отляво, и отдясно. Радев се харесва от хората около БСП, но също и на тези около "Демократична България". Тази седмица получи подкрепа и от Слави Трифонов. Това прави вероятността да бъде преизбран много голяма.

Това са ясните неща. Оттам нататък какво ще се случва в България е по-трудно да се види контрастно.

През последните месеци в политиката и държавното управление няма мелодия - всеки играч пее своя песен, някои от които са само с две ноти. За да се видят поне очертанията на събитията обаче и поне да се предположи какво ще се случи, трябва да се отговори на въпроса

"Какво стана току-що"

За много хора основният въпрос е дали сценаристите на Слави действат по чужд сценарий, или сме зрители на много аматьорски политически спектакъл. За първото има много съмнения и в най-добрия случай косвени доказателства. За второто аргументите са доста.

Краткият отговор на въпроса "какво стана" е ясен - Слави Трифонов и "Има такъв народ" успяха, по особено зрелищен начин, да не намерят мнозинство за предлаганите от тях правителства (2 бр.). В първото предложиха експерти и доста хора с публична биография, но го оттеглиха след критиките, че те са свързани с миналото. С втория си проект за кабинет заложиха на абсолютно непознати хора, които обаче изгърмяха при първия си досег с публичността.

Обяснението как се стигна до тази ситуация обаче е малко по-сложно и до някаква степен деликатно. То не е свързано толкова с политика - с разминаване на идеи или стратегии как те да бъдат постигнати. Обяснението по-скоро е свързано с характера на Слави Трифонов, както и с особеностите на групата около него - сценаристите, с които той работи през последните години.

Според един от малкото хора, които имат някакъв контакт със Слави Трифонов, почти никой не си дава сметка какъв живот води той, а това е ключово, за да се разбере политическото му поведение. Шоуменът прекарва дните си в изключително малка и затворена група - основно сценаристите, с които и работи. Това е едновременно балон и ехо стая, която е фокусирана върху самия водещ/политик. Тази изолация има два ефекта:

  • Слави Трифонов няма реална представа за настроенията на хората, нито може да си обясни адекватно техните реакции на неговите действия.
  • Ехо стаята му създава изключително голяма увереност в собствените идеи и действия.

Дългото време, в което Слави и сценаристите му са работили по този начин, фактът, че те са успели да създадат един от най-успешните шоубизнеси в България, и това, че не са се занимавали с друго, им дава донякъде фалшивото усещане, че с каквото и да се захванат, то се прави по същия начин и ще има същия успешен резултат.

Най-общо казано, Слави Трифонов и тесният кръг около него, изглежда, си представят

Политиката като концерт

Правят сценарии, избират участници, раздават роли и се очаква, когато водещата фигура излезе на сцената, да го посрещат с бурни овации и радостни викове. Казано на бизнес език, Слави и екипът опитаха да пренесат сравнителните си предимства от шоубизнеса в друга пазарна категория - политиката, но се провалиха. Защото правилата на играта са различни и те не ги познават.

В света на Слави "всички" имат само една роля - на публика. На тях се дава възможността да слушат, да ръкопляскат и да викат, но само радостно. Отрицателно мнение към спектакъла на сцената не се предвижда - за какво си дошъл, ако ще освиркваш?

Политиката понякога може и да е спектакъл, но не е точно като концерта, който, изглежда, си представяше Слави Трифонов. Правилата в него са други, определят се от различни играчи, а публиката има по-различна роля. На концертите пееш само пред своите фенове. На политическата сцена излизаш пред всички. На нея понякога трябва да се научиш да пееш с други хора. Да търпиш публиката да те освирква. Да съобразиш репертоара си с нейните очаквания. Да си говориш. Да чуваш. Нищо от това не се случи и политическият концерт на Слави приключи, преди да е започнал. Но това не е всичко.

В действията на "Има такъв народ" от последните седмици се вижда и друго продължение на дългата телевизионна рутина. Един от най-успешните жанрове в "Шоуто на Слави" са бутафорните образи. Гацо Бацов, Шишо Бакшишо, Паулу Коельо, Деса Поетеса и кого ли още не, създадоха цял комедиен жанр, от който сега има много разклонения. Слави и екипът му са създали най-много телевизионни образи в България. Проблемът се появи, когато те започнаха да създават бутафорни политически образи.

Злощастният кандидат за вътрешен министър

Петър Илиев - човекът, който окончателно разби не особено големите шансовете за мнозинство, е добър пример за бутафорен политически образ. Извън вероятно добрите му качества на адвокат, за него публично са известни няколко неща:

  • Научният му труд е имитация на научен труд, доколкото има сравнително ясни съвпадения в десетки страници с работата на негова колега.
  • Кантората му има награда "Кантора на годината" от конкурс, в който например Софийската адвокатска колегия изрично казва, че не участва.

Кандидатът за премиер Пламен Николов също има бутафорни политически характеристики. Той първоначално твърдеше, че има докторска степен от австрийски университет, което после се оказа невярно. Представяше се за управител на мултинационална ("мултиконтинентална") компания, което отчасти е вярно, но с уточнението, че това е скромна по обем - брой служители и оборот фирма, в която Николов е мениджър, но не и управител.

Със същия успех може да залепят нос и перука на някой актьор и да го пуснат да изиграе малко по-дълъг скеч за премиер или вътрешен министър.

Кандидатите за правосъдни министри са отделен жанр, а това са само номинациите, които станаха публични. Какво се крие сред другите, вероятно няма и да разберем. Но идеята е, че макар и да липсваха фарсовият и комедийният елемент, селекцията на "Има такъв народ" беше политическа бутафория - имитация на политици, събрани по повърхностни белези. Такъв беше и целият политически концерт на Слави Трифонов до момента - повече или по-малко убедителна имитация на политика. Шоуменът и неговите сценаристи се опитаха да изградят дори не кула, а по-скоро бидонвила от карти, която не успя да се задържи дори и за секунда.

Тази бутафория

не можа да бъде продадена нито на хората, нито на желаните коалиционни партньори. На теория някои от недостатъците можеха да бъдат преодолени. Проблемът обаче се появи, когато се разбра, че Слави не иска и не може да си говори, а сценаристите не са свикнали да се съобразяват с други политици.

Всичко това прави прогнозата за следващите месеци по-особена. Най-вероятните нови избори няма да променят характера на тези хора и съответно политическото им поведение. И десет пъти да се гласува, само това няма да направи Слави по-диалогичен. Остава да се види дали резултатът от изборите може да бъде по-различен.

Какво ще се случи в тази ситуация, разбира се, е трудно да се предвиди - всичко е възможно. Но с голяма вероятност могат да се кажат три неща:

  • ГЕРБ няма да се върне на власт. Спадът в резултатите й най-вероятно ще продължи. Дори и той да не е голям, след три месеца ГЕРБ ще продължи да бъде токсична партия, нежелана за коалиция от никого.
  • ИТН в най-добрия случай няма да увеличи резултата си. Това означава, че през ноември те още по-малко ще бъдат в позиция да искат всички да пеят по техните ноти.
  • БСП също трудно ще разчита на повече гласове, след като проигра шанса да си върне по-сериозна част от отлелите се към партията на Трифонов избиратели.

Остава другата част от политическия спектър. "Демократична България" води последователна политика, с която може и да увеличи малко гласовете си, но промените в нагласите на хората не се случват толкова бързо, че след три месеца те да се окажат водеща сила в парламента. Разбира се, възможни са и изненади. Силните министри в служебния кабинет могат да се включат в политиката и това да промени динамиката на играта. Това обаче е само хипотеза.

Каквото и да се случи, следващият парламент вероятно ще бъде също толкова фрагментиран, колкото и сегашният, макар че пропорциите може да са различни. За да има правителство, същите партии и вероятно същите хора, които сега се карат в парламента, трябва да се научат да си имат доверие и да работят заедно.

За месеците след изборите има основно две хипотези. Първата е към Слави Трифонов и хората около него да се подходи така, че да бъдат убедени в по-конструктивен разговор за мнозинство. Това на етапа изглежда невъзможно, но когато емоциите поутихнат, вратите могат отново да бъдат отворени. Всяка партия може да оттегли по-конфликтните си играчи на малко по-заден план, може президентът да се опита да посредничи за такива разговори... Варианти има много, но доколко са реални е трудно да се каже.

За започването отново на такива разговори не е нужно да се чакат резултатите от следващите избори, както не беше нужно и да се чакат последните - преговорите, които не успяха сега, можеха да започнат през април. Тогава обаче Слави Трифонов не искаше и това беше един от първите моменти, в които поне "Демократична България" започна да има съмнения за мотивите на ИТН. "Ние, въпреки няколкото опита да започнем разговори с ИТН поне по политики, за да сме сигурни какво ще е съдържанието на бъдещето управление, към момента, няколко дни преди изборите не можем да кажем, че сме започнали такъв разговор. Това може да означава две неща - или доста авантюристичен подход по отношение на това как ще се формулира управление от тук нататък, или че такъв разговор се води с някой друг", каза един от лидерите на "Демократична България", Христо Иванов, в интервю за "Капитал". От днешна гледна точка, изглежда, отговорът на този въпрос е повече към политическия авантюризъм.

Интересите на превзетата държава могат да се запазят не само като се направи правителство с ГЕРБ и ДПС. Достатъчно е да се блокира възможността за истинско реформаторско управление. В момента поне в част от високите нива в министерствата властта може и да не е в ръцете на същата група, но по средните и ниските нива, и най-вече в съдебната система, или ключово важни регулатори като КЗК, положението е абсолютно същото. Дълбоката държава е леко разклатена, но по същество непокътната. И развитието на политическите събития от последните седмици не дава особен оптимизъм, че това ще се случи. Шансовете не са напълно загубени, но поне вариантът това да се случи заедно с партията на Слави Трифонов, към момента, изглеждат много по-малки.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 29
    • + 8

    От цялата статия разбрах, че Буджака е недоволен, че няма да има министри в правителството на Трифонов и в същото време е притеснен, че може да няма и след служебното правителство, в което има трима. :)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 24
    • + 10

    Re: Storm Of Change

    Вие пък да не би да сте очаквал да прочетете друго в медията на Буджака? "Буджака" много ми харесва.

    Г-н Лазаров е погледнал в служебното кристално кълбо и с елементи на психологизъм по отношение особата Сл.Тр. е направил опит за гадателство. Което е абсолютно в унисон с линията на Буджака/кръга Капитал/собственика си. Което е едно и също.

    И веднага - професионално изкривяване - ми се набива шизофренността на ситуацията: служители на Прокопиев в ролята им на анализатори громят служители на Трифонов в ролята им на политици. Те пък от своя страна обявяват Прокопиевци за кукловоди на политически театър на сенките.

    Любопитно е, че въведеният от Капитал термин "партии на протеста", който целеше да внуши на публиката, че някаква гигантска сила се задава да промени коренно държавата, вече е забравен. Вместо него се налага нов : реформистки партии. И за да не е формацията на Ицо Иванов сек, към нея е пришита по крайна необходимост групата "орел, рак и щука" около Мая. Много сме, силни сме...

    Всъщност двете изключително агресивно гласовити групички формират едва около 17% доверие, като трендът на Маината кохорта върви надолу поради неспирните цветисти скандали между многото вождове и откровения бизнес опит на Татяна Дончева да се продаде максимално скъпо на Корнелия преди изборите. И защото не стана, се върна на старото столче.

    На мен формулата реформистки партии ми се асоциира плътно с Реформаторския блок, който след като лежа на паважа една година, върна Борисов във властта за още шест, пристана му, легна в леглото му и в резултат на нетрадиционните "семейни" отношения, които той прилагаше на васалите си в дясно, РБ се разпаднаха с трясък.

    Сегашните комични балаганни битки между бившите протестъри много видимо ще доведат до потрес народонаселението, че занапред трябва през 3-4 месеца - в студ и сняг, в жега и пек - да си прави труда да гласува.
    Хаос, невземане на решения (актуализация на бюджета, например) , запълване на съзнанието на електората с мръсотията под ноктите на кандидат-министри ще продължава до пълно абсурдизиране на ситуацията.

    Неизбирането вече цял месец на парламентарни комисии, през които трябва да минават всички законопроекти преди да влязат в зала, и което реално блокира законодателната функция на НС, говори много ясно за преднамерения хаос, който се създава на всички нива в държавата.

    Това е начинът партийното все повече да отслабва от апатията, че за която и партия да гласуваш, те там на две магарета сено не могат да разделят.

    И - хоп! -ще дойде времето, когато г-н Лазаров (единственият в Капитал, който може да пише, а не единствено да превежда и преразказва чужди съждения) ще изплюе поредният нов термин: "президентска република".

    Да, Румен Радев ще е стръвта на кукичката "президентска република", защото с ограниченото си темпорално мислене мнозина свързват институцията единствено с него, Днес и сега.
    Но чувам, че Лозан Панов (изключително интелигентен човек) загрява в някоя от съблекалните на Буджака.
    Дали новият конституционен ред не се гласи за него, когато направи форма?
    Пък и какво е президентска република? Еднолични (авторитарни?) решения на фона на обикновено две опитомени мегали партии.

    И защо не оставихме Симо да се доцарува, ако отново ще ходим по тия пътеки?

    Г-н Лазаров трябва да се чете много внимателно.
    Най-вече между редовете.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 17
    • + 9

    До коментар [#2] от "D- r D":

    Изключително логично. Браво.
    С 13% ДБ дори чисто теоретично не могат да прокарват политики. Но в президентска република с техен президент са си партията на властта. Колкото и мижава да е електоралната й база.

    Нередност?
  • 4
    drkskwlkr avatar :-?
    Иван Арнаудов
    • + 17

    До коментар [#3] от "masay":
    Как точно си представяте ДБ с 13% да избере свой президент? Моля обяснете.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 4
    • + 10

    До коментар [#] от "": Ако трябва да избирате между Лозан Панов, Дани Митов и Корнелия например, кой ще е следващият президент според вас?
    Едва ли ще ви спре, че треньорът му е от Буджака, нали?

    Нередност?
  • 6
    kilgore avatar :-?
    kilgore
    • - 1
    • + 13

    Аз сигурно бавно схващам, но обяснете ми как стана така, че се подхвана тази кафява опорка, че Прокопиев е олигарх?
    Какво притежава той? Булгартабак(RIP), Лафка (RIP), Техномаркет, десетки тъпи вестници и сайтове, заграден полуостров, пристанище Варна, главен прокурор, ВАС, ДАНС, КПКОНПИ, десетки други фирми?
    Доколкото знам Прокопиев има, или е имал, някакво предприятие за каолин, два-три сайта, в които влизат умнокрасивите и троловете, за да ги дразнят, и един вестник на хартия, който го купуват много малка част от умнокрасивите, повечето го четем онлайн, и една вила на морето. Единственият на някакъв пост, когото причисляват към неговия кръг е Лозан Панов.
    Това ли е страшният олигарх?!?
    Обяснете тая работа с олигарха, че не схващам!

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    КПКОНПИ успя да запорира над 250 милиона на Прокопиев и това е само неговото лично ОФИЦИАЛНО имущество. Което не е малко за българските мащаби нали? А не трябва да се съмняваме че има още доста - майка му и брат му са едри клечки от ДС, баща му е бил областен шеф на БКП т.е зад него седят много дебели червени куфарчета. А те дават много неформална власт. И съвсем отделно е медийната му машина за политически рекет която не е за подценяване - вижте как от един посредствен далаверджия като Пеевски изгради образа на архи-злодея. И успя да му докара даже американски санкции.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    Re: m17

    Г-н Прокопиев е забележителен политически брокер. Колко е бизнесмен нямам представа. С какво се занимава извън Иконо - също. А и не ми е интересно.

    Още има такива, които помним генезиса на първия му милион: СДС/Никола Николов (от Разград)/Агнешките главички/тандема с Филип Харманджиев/Каолин/Сингапур.

    Преди 7-8 години Прокопиев направи феноменално мъдър ход. Завръщайки се след бягството със семейството си в Сингапур, за да спаси кожата и да си купи защита, отдаде на Демократическата партия на САЩ (властващата партия по времето на Обама) медийната си империйка и многобройните си лостове за влияние в БГ политиката. И стана американски (демократически) агент на влияние в БГ. И тъй като след Тръмп демократите отново за 4 г са на власт, Прокопиев е в силна позиция.

    След бастисването на Пеевски (не без помощта на Прокопиев) и изтляването на неговата медийна империя, която в скоро време ще затихне от само себе си, защото след падането на баце няма финансиране, единственият медиен олигарх в БГ остана Прокопиев.

    Това никак не е добре.
    Много е видимо.

    Обсесията на Иноко към Ицо Иванов & Co в момента е съпоставима с обсесията на Пеевските парцали по баце, когато беше на власт. Просто Цко е новия баце - най-способният, най-мъдрият, най-стабилният
    !
    Колкото по-проактивна в момента е Прокопиевата медийна империйка, толкова по-бита ще бъде в обозримо бъдеще, ако конят, на който е заложила всичко, се окаже куц.

    А той много видимо е куц.
    А дори допингът от Козяк 16 не може да направи от куц кон успешен ат.
    А във филмите с конски залагания, накрая някой плаща скъпо, че е подвел господаря си...

    Така че, с две думи:
    1. не е добре да си единствен медиен олигарх в БГ;
    2. не е добре да заложиш всичко на кон, който няма шансове.

    За Ицо Иванов говоря, ако не сте разбрал.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 6

    Трол атака на нож, en masse.

    Доктора докато се пени, неговото любимо БСП се стопи и ще продължава надолу.

    А ДБ, където ги подкрепят 2 % от населението, които нямаше да влезнат в парламента, които с 13% нямали шанс да направят нищо - ще вземат да продължат да вървят нагоре. И все ще обяснявате как са на тавана си и как няма да им стигнат.

    Няма страшно, ще свикнете.

    Нередност?
  • 10
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#] от "D-r D":

    +++++++Много добре!

    Нередност?
Нов коментар