Шанс с третия мандат или перфектна буря

Кои важни аспекти на политическата ситуация се откроиха през изминалия месец от предсрочните избори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди предсрочните избори на 11 юли попитахме двама социолози и двама политолози за прогнозите им как ще се развият политическите събития след тях. Обединихме ги под заглавието "Най-трудният въпрос: ще има ли правителство", което продължава да е валидно.

Ето коментарите им месец по-късно на още три въпроса: кои важни политически аспекти се откроиха през това време; кои са положителният и негативният сценарий от възможния трети поред вот през есента; какво биха решили президентските избори.

Това, което Трифонов направи, е необяснимо

Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор "Галъп интернешънъл"

  • Протестните настроения в България не бяха достатъчно силни, че да осигурят позитивен дневен ред. Анти-ГЕРБ лепилото работи, докато трябва да се сваля ГЕРБ. Щеше да е много по-силно, ако българското общество беше толкова радикално настроено, колкото партиите на протеста си го представяха. Българите не са толкова революционно настроени както преди 20 или преди 30 години. И затова се харесва толкова служебният кабинет. Той носи и промяна, и сигурност, докато кабинетът на Слави Трифонов носи промяна и абсолютна неизвестност.

Това, което Трифонов направи, е необяснимо. Нямаш мнозинство, имаш криво-ляво половин глас повече. Категорично не можеш да разчиташ на плаващи мнозинства, защото в такъв случай ДПС се показва отдолу. Имаш готов прототип, нарисуван за теб от президента. И разваляш всичко. На всичкото отгоре обществото беше свикнало с идеята, че който и да спечели изборите на 11 юли, ясно е, че Слави Трифонов ще обедини протестните партии. И да развалиш това заради особености на характера, заради его или заради липса на политически опит...

  • За да не стигнем до трети парламентарни избори през есента, има логика да се направи опит за съставяне на правителство с мандат на "Изправи се!...". Формацията е малко звено, но има и лява, и дясна съставка, което я прави приемлива. Но пак ще трябват гласове. Слави Трифонов заявява, че от него не може. Единственият въпрос тогава е възможно ли е президентът да упражни някакво влияние и да се опита да придума "Има такъв народ" за временен кабинет до есента, за да се избегне перфектната буря.

Другият вариант е именно перфектна буря - избори насред вълна от ковид и инфлация. "Демократична България" е вероятно да има по-висок резултат. Слави Трифонов е възможно да има по-нисък - заради комуникационна вреда. Общият тренд за ГЕРБ несъмнено е надолу, но ГЕРБ в момента изглежда като нещо познато, макар и неприятно, на фона на общия хаос. Борисов даже съумя да мълчи, което е доказателство, че той осъзнава, че ситуацията се развива добре за него. Възможно е някакви радикали да се появят на терена. Мая Манолова засега се държи добре, за БСП нещата въобще не са сигурни. Нинова видя шанса си, но това, което вчера изглеждаше добре, при сегашната позиция вече изглежда смешно - БСП също не може да разчита на по-добър резултат на новите избори.

Единствената сила, която изглежда разумно в момента, е "Демократична България", но нека не забравяме, че това е секторен играч и там е малко по-сложно. Някой път има мобилизация, някой път не дотам.

Във всеки случай не виждам нищо колосално различно. Ако ще правим някакво национално отговорно усилие, по-добре да го правим сега.

  • На президентските избори най-добра е позицията на Румен Радев и това, че Слави Трифонов ще го подкрепи, създава интересната ситуация, в която Трифонов влиза в конфликт със служебния кабинет, но не влиза в конфликт с Радев. Все пак има някакъв политически усет - ако беше издигнал собствен кандидат, щеше да загуби от Радев и да даде по-големи шансове на кандидат от ГЕРБ по този начин.

Неприятното за Радев е, че в тази ситуация вече не е много ясно дали подкрепата от Слави Трифонов не е мечешка услуга и в момента вече да е малко токсично. Слави в общи линии успя по странен начин да повлече всички. В кръга на шегата - след тази с космоса в една нова корица можете да нарисувате тримата в асансьора надолу.

Тревожното за мен е, че започват да се чуват и гласове за промяна в конституционната уредба на страната. Според мен Румен Радев е против такива неща. Останал съм с впечатление, че е човек на правилата. Една от най-модните мълви в момента е, че започва да се появява президентска партия, тъй като безспорният лидер в момента е той. Това ще е важен тест за него самия. В такива моменти е възможно някакви хора да започнат да искат промяна в правилата на играта въобще, а това е опасно.

Време е за позитивно действие - с третия проучвателен мандат

Добромир Живков, социолог, управляващ директор на "Маркет линкс"

  • Свидетели сме на трансформация на политическото представителство и политическата класа с намаляващо влияние на трите системни партии. Видяхме как може да изглежда коктейлът от политическа антисистемност и популизъм в български вариант с всичките му плюсове, като това, че политизира и мобилизира младите, които традиционно са апатични, но и минуси - като формална диалогичност, политическа арогантност и много нисък управленски капацитет.

В почти пълен контраст видяхме и примери за отговорно експертно управление, което цели възстановяване на институционалния ред и защита на обществения интерес. Това очаквано среща съпротивата на основна част от политическата класа в лицето на ГЕРБ и ДПС, които защитават своите интереси.

  • Дори и да имаме трети парламентарни избори през 2021-а, не смятам, че можем да очакваме съществена промяна в съотношението на политическите сили. Предвид тежката политическа криза единственият изход е компромис между партиите, който в момента изглежда почти невъзможен. Все пак ми се струва, че ключът към решението ще остане в "Има такъв народ". Заявената подкрепа към кандидатурата на г-н Радев трябва да бъде доразвита в други действия, за да не остане като опит за минимизиране на щетите, като това може да бъде подкрепа на вариация на служебния кабинет в качеството му на редовен. Мисля, че и на симпатизантите на г-н Трифонов стана ясно, че партията не може да има лидерска роля в която и да било коалиционна формула и сега ИТН е изправена пред риск от много сериозна криза на публичната си легитимност.

Време е за позитивно действие и затова не изключвам това да се случи още при третия проучвателен мандат в сегашния парламент.

  • Президентските избори надали ще поднесат особени изненади. Те ще бъдат интересни с това, че ще ни разкрият повече за стратегическите цели на партиите и техния електорален и имиджов ресурс за следващата година, през която е много вероятно да имаме още изборни кампании.

Нови избори още повече ще изравнят силите в парламента

Живко Георгиев, социолог

- Очевидно влизаме в политическа фрагментация и нестабилност, която не е известно колко ще продължи. Но едва ли ще свърши със следващите извънредни парламентарни избори. Най-оптимистичното е, че все пак някои неща започват да стават ясни - като например какви са различията между т.нар. партии на протеста. Тази опознавателна функция при иначе неприятните събития, които се случиха, не е за подценяване. Защото, няма какво да се лъжем, някои от тези партии и особено "Има такъв народ" не бяха особено ясни като политическо позициониране. Това сега стана ясно и вече всеки може да си прави изводи за себе си. Ще видим дали "Има такъв народ" е спечелила или загубила с поведението си през последните две седмици.

Аз съм човек, свикнал да търси политическа рационалност, логика и интереси в поведението на една или друга политическа сила, но "Има такъв народ", въпреки че открехна някои свои тайни, продължава да бъде загадка от гледна точка на това какви са нейните стратегически цели като партия, как смята да гради своята устойчивост в политическото пространство, как мисли да гради политическите отношения с останалите партии. И на тях, надявам се, им стана ясно, че няма как да реагираш самостоятелно в политическа ситуация, особено ако си партия от среден тип. Факт е, че в този парламент нямаме големи партии, а няколко средни по големина партии, което означава че единственият начин те да работят за своите каузи е в партньорство. Друг изход няма.

- Не очаквам прекалено големи промени след още едни избори. Още повече ще се изравнят силите в парламента между т.нар. победители и тези на второ, трето, четвърто място. И все пак мисля че има някакъв шанс "Има такъв народ" да си извлече някаква поука от това, което сами си направиха с абсурдна стратегия и тактика. Не го изиграха добре и се надявам, че там има кой да си направи изводите и да влезе в новия политически цикъл с нещо ново. Другият вариант е избори до дупка, който накрая ще стигне дотам, че партията, която разглеждаме като иновация в политическото пространство, ще изчезне. А не е изключено и в парламента да влязат и други политически субекти, които вече загряват и в задкулисието, и в публичното пространство.

  • Не очаквам големи изненади и от президентските избори. Радев стои много добре в навечерието на втория си мандат. Той видимо израсна политически и сега е един от малкото фактори на политическа стабилност, предвидимост и разумност в българския политически живот.

Очертава се президентските избори да бъдат един от пунктовете, в който да се търси взаимодействие от тези партии, които разчитаха, че сега ще създадат нормално правителство. Дори и някоя от тях да излъчи свой кандидат, това няма да бъде конфронтационно. Така че силата на президента може да се окаже един от малкото обединяващи фактори между партиите на промяната и за в бъдеще. Подозирам че декларираната от "Има такъв народ" подкрепа за Радев е малко PR - в тази тежка за тях ситуация вземат страната на една безспорно печеливша кауза.

Следващите избори ще са още по-непредсказуеми

Д-р Милен Любенов, политолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

  • За съжаление това, което виждаме, надминава и най-големите ни фантазии. ИТН и Слави Трифонов показват не просто антисистемно поведение, а поведение, което поставя под въпрос основни принципи на представителната демокрация. И което бих определил дори като опасно.

Видяхме през последния месец, че партията няма нито идея за бъдещето на страната, нито капацитет да се справят с тази отговорна задача. Оттук насетне е много сложно, защото се вижда, че в рамките на този парламент трудно ще се състави правителство дори и с третия мандат, доколкото "Има такъв народ" категорично заявиха, че няма да подкрепят друг кабинет. Моите очаквания са за още едни предсрочни избори.

Есента при нова вълна на пандемията най-пострадал ще бъде бизнесът, особено малкият и средният, и особено с повишаването на цената на тока. Моите опасения са, че ни чака много тежка есен с възможни социални протести, което още повече ще дестабилизира и без това критично ниските прагове на политическа стабилност в страната.

  • Основните коментари сега са, че трети избори ще възпроизведат същата картина. Аз обаче не смятам така. Тези избори ще бъдат особено непредсказуеми в средата, която се създаде през последния месец.

Не знаем дали политическите партии ще се явят в същите формации. Не изключвам вариант за по-сериозна консолидация в рамките на демократичната общност, включително между "Демократична България" и "Изправи се,БГ! Ние идваме!" с привличане на други потенциални реформаторски партньори. Не изключвам и Кирил Петков, който е особено популярен, да създаде някакво движение или пък да намери общ път с тях.

Очаквам отлив на избиратели от ИТН. Вероятно на някаква част от техния електорат се харесва това поведение, но на друга част то не допада по никакъв начин. Това обяснява и вчерашното решение на Слави Трифонов да подкрепи президента Румен Радев - да се закачи за Радев и да използва авторитета му в своя полза или най-малко да не загуби електорат.

ГЕРБ навярно се надяват да повишат резултата си - отново вероятно под слогана "Ред в хаоса". През цялото време ще се опитват да правят сравнения с т. нар. политическа стабилност - дума, която при управлението на Борисов се изпразни от съдържание.

Не виждам откъде БСП могат да повишат своя резултат, особено ако Нинова остане начело на партията. Единственият умен ход, който по някакъв начин може да даде перспектива за по-добро развитие на тези избори, е временен председател да поведе партията напред. Има такива млади фигури в партията.

При ДПС картината вероятно ще остане същата. От националистическите формации шанс има "Възраждане", която през юли повиши резултата си. Избирателната активност прави изборите още по-непредсказуеми. Моите очаквания са, че ще бъде още по-ниска отколкото на 11 юли.

  • Румен Радев вече е самостоятелен играч. През последният месец неговият рейтинг минава над 60%. Все още няма и претендент. Останалите партии закъсняват критично и аз очаквам той безпроблемно да спечели президентските избори. Кампаниите за двата вота ще вървят паралелно, независимо дали са 2 в 1 или през една-две седмици.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    duy58651026 avatar :-|
    duy58651026
    • + 1

    Наивно беше да се очаква, че всички тези партийки и коалицийки с десетките им вождчета, кой от кой с по-чепат характер, ще могат да работят заедно. Хубаво, циркове, но моментът не е подходящ за кръжоци по политическа самодейност. И след едни нови избори пак ще стане същото, а дори може да изгубят и теоретичното си мнозинство заради мобилизация в редиците на ГЕРБ и ДПС и затихване на протестната вълна.
    Решението на тази криза е в ръцете на Румен Радев. Очевидно е, че за България президентската република е по-добрия вариант и може да донесе политическа стабилност и управление с ясна отговорност. Но промяната е труден процес и ще отнеме време, а и ще срещне съпротива в политическите кръгове. Затова единственият му правилен ход в момента е да създаде своя партия и да се яви на парламентарни избори, вместо на президентски. Радев с високия си рейтинг и авторитет, както и на служебния му кабинет, ще привлече много негласували, ще отнеме и от гласовете на протестните партии, БСП и ГЕРБ, с което ще промени баланса на силите и заедно с другите партии ще създаде едно стабилно мнозинство за довършване на необходимите реформи и разчистване, започнато от служебното правителство.

    Нередност?
  • 2
    duy58651026 avatar :-|
    duy58651026
    • + 1

    Разбира се, Радев може да създаде партия неформално и да си остане президент още един мандат, но нема да е коректно и морално. Прави партия и поема лична отговорност като премиер.
    А за президент един Стефан Янев например би бил подходящ вариант.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    И кои от останалите, моля, ще подкрепят какъвто ще да е трети кабинет на БСП/ДБ/ДПС/Мая & Co?

    Много по-същественото е, че и в следващото НС е твърде вероятно да се преповтори това съотношение. И след всеки 3-4 месеца нови, и нови, и нови избори...

    А най-същественото е, че олигавената от толкова много приказване съдебна реформа, с която Ицо Иванов се е захванал още от времето, когато беше министър на баце, все ще си остане незапочната.

    Незапочната ще си остане и промяната на ВСС, и на гл.прокурор, и закриването на спецправосъдието, и разформироването на КПКОМПИ, Най-вероятно мандатите на чиновниците в тези органи ще изтекат преди да се събере действена политическа воля за промяна...
    Защото става въпрос за конституционно мнозинство, за каквото гласовете на т.н. партии на протеста не стигат. А след скандалите помежду им - съвсем.

    Сбогом, съдебна реформа!
    Спете спокойно Магдалинчев и другари, Гешев, Цацаров. Усмихни се, баце!
    Недосегаеми сте си.

    Нередност?
Нов коментар