НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Маркет линкс": ИТН е вече трета, а "Демократична България" - втора политическа сила

Ако изборите са днес, ще има силно фрагментиран парламент със седем формации

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Невъзможността за сформиране на редовно правителство от т.нар. партии на промяната и перспективата за предсрочни парламентарни избори са довели до значителни размествания в електоралната подкрепа за политическите сили и ако изборите са днес, може да има още по-фрагментиран парламент от седем формации. Това сочат данните на последното социологическо проучване на агенция "Маркет линкс" за периода 13 - 22 август, проведено по поръчка на bTV.

Данните от него показват, че в рамките само на един месец подкрепата за спечелилата последните парламентарни избори партия "Има такъв народ" се свива значително и от първа политическа сила тя вече е трета. Според резултатите, ако изборите са днес, партията на Слави Трифонов би получила 15.7% подкрепа от гласуващите избиратели, колкото има и четвъртата - БСП. Спадът на ИТН извежда на първо място ГЕРБ, които биха получили 21.6% - малко по-малко, но близо до резултата им от последните избори (23.5%). Втората позиция вече е за "Демократична България", която увеличава подкрепата си до 16.5% Коалицията около Мая Манолова запазва шансовете си да влезе и в следващия парламент, но подкрепата за нея е около 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание - с 4.5 пункта подкрепа. Шанс да влезе в следващия парламент има и националистическата партия на Костадин Костадинов "Възраждане", която привлича част от избирателите на "патриотичните" формации от 44-ото Народно събрание - ВМРО и НФСБ.

Партиите на протеста носят споделена отговорност за кризата

Един от основните изводи от проучването на "Маркет линкс" е, че т.нар. партии на протеста носят споделена отговорност за невъзможността да се сформира правителство с мандата на "Има такъв народ". 43% от запитаните смятат, че отговорността за това е както на партията на Трифонов, така и на останалите две протестни формации - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Близо 25% считат, че вината за провала на първия мандат е на "Има такъв народ", а 15% са на мнение, че отговорността е на дясното обединение и на коалицията около Мая Манолова.

Доверието в парламента спада, а в служебния кабинет расте

Анализът на данните на "Маркет линкс" сочи, че политическата криза, в която се намира страната, и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два проучвателни мандата са повишили значително общественото напрежение. "Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната, като през наблюдавания период индексът почти достига най-ниската стойност за миналата година, отчетена през ноември. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били както социалнополитическата обстановка, така и вълните на COVID-19", посочват от агенцията.

Вследствие на това драстично е спаднало и одобрението за работата на парламента. Само за месец доверието в законодателната институция е спаднал с 10%. За сметка на това се увеличава одобрението за работата на служебния кабинет. "През август доверието в него е 54%, което представлява нарастване с около 3% в сравнение с юли", казват от "Маркет линкс". Според данните най-разпознаваемите министри от служебния кабинет са министърът на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев, които се ползват с доверието съответно на 42% и 31% от гражданите.

Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков коментира пред bTV, че анализите им показват и възможности за нова политическа формация около най-популярния от служебните министри - Кирил Петков, като я оцени с голям потенциал.

Въпреки недоволството от политическата криза от "Маркет линкс" отчитат известна мобилизация на избирателите в сравнение с предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Според данните на проучването 52% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват при очертаващите се през ноември президентски и извънредни парламентарни избори, а 10% казват, че твърдо няма да отидат до избирателните урни.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 18
    • + 9

    ДБ са червени комунисти!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 12
    • + 6

    Чист политически инженеринг ни се показва последните месеци. Още по-лесено осъществим след като приеха да се гласува с машини. Който държи машините той определя резултатите от изборите. След изборите на 4 април Трифонов се отказа да приеме мажоритарна избирателна система заради което влезна уж в политиката. След 2 дни излезна подобно социологическо проучване на Сова Харис ако не се лъжа, че Трифонов вдигнал резултата си с 3% и е с изравнени позиции с ГЕРБ. Как след като си се отказал от мажоритана избирателна система за няколко дни след 4 април вдигаш резултата си от 18 на 21%??? Сега се оказа, че Трифонов не иска да играе по свирката на тези, които го направиха първа политическа сила и днес излиза ново проучване как ИТН става трета сила, а видите ли ДБ втора. От сега ни подготвят какво са намислили. ДБ почти с резултати като на ГЕРБ и Възраждане в парламента!

    Нередност?
  • 3
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 9
    • + 3

    Правителство няма да има и след трети избори.
    Правителство ще има след четвърти избори, когато правителството ще е правителство на ГЕРБ.
    Абе, да сте имали скоро чувството, как неуловимо нещо стяга, ограничава волята ви, нещо се движи в пространстовото ви и обикаля и вие си мислите, че вземате някакви решения, и ги визмате, но все не става и не се получава както все си го искате, и че някой -нещо - наоколо изземва случващото се, управлява ви като тресчици по пътя на пороя, и вие смутено се отърсвате в един момент и си казвате - ами аз мислех така, и иначе, а се получи както винаги... А? Хрумвало ли ви е, че сте управлявани?
    О ами добре, щом още не. Много добре.
    Специално за едни т.нар. партии, в пълна сила важи израза: you can not bring a street dog into a house; директно, това значи, че не можеш да напълниш парламента с помияри. Става помиярско сборище, а не конгрегация от кучета с фракове. И този принцип важи с пълна сила за всики останали сфери на живота, в абсолютно всеки живот и навсякъде: тъпото заедно с умното е равно на...същото тъпо. Умното слиза до нивото на тъпото, а не обратно. И е вярно, че тъпото е неуморимо и тегли здраво и не държи на нищо. Но накрая на нивата винаги - винаги! - се спира изнемощяло, огладняло, озверяло и без възможност за работа или да си плати тока, и пита умното - а сега накъде?
    Добре, а сега накъде?
    Ами първо, все още има няколко минути, за да се издигне президент. Това трябваше да стане в деня, след който радев обяви, че се кандидатира - и не ме послушахте - но все още има няколко минутки за това, щом вчера не можахте. Ако имаше издигнат кандидат за президент, досега можеше да съсипал радев по време на трите опита за правителство и на фона на цялата идиотска подигравка от разни помияри (вж. по-горе за помиярите) с българите. С хората. Доколкото и след есента няма да има правителство, минутите текат. радев имаше време да уляга в съзнанието с месеци, не че нещо върши, просто другите се сменят, а той си стои, щото нали. Е кой да избереш накрая, някой представен преди седмица ли? След изпълненията на Тошко Трифонов и смените на премиери кой ще погледне сериозно на издигнат съвсем скоро кандидат?
    Радващо е поведението на ДПС. Изглежда, още има умни хора наоколо. И не виждам защо няма съюз - айде да не е съюз, но разговори и общи неща с тях. Инициативи и държавническо мислене. В крайна сметка всички уважаваме българските турци и знаем, че винаги може да се разчита на думата им. За разлика от думите на манолова и хр.иванов, нали. Разлика от земята до небето.
    Весели четвърти избори и Нова Година!

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#] от "Vladko Lubenov":

    Владко, такова хубаво мнение си написал и стигам до последния абзац.

    ДПС били инициативни и с държавническо мислене... сериозно. Е с това изречение погреба собствения си анализ.

    И в крайна сметка, НЕ, не всички уважаваме ВСИЧКИ български турци. Вадим партийните функционери на ДПС и горното може и да е валидно.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 5

    С удоволствие бих гласувал за Кирил Петков.

    Троловете не знам защо си получават дажбите - очевидно труда им е силно безрезултатен.

    Нередност?
Нов коментар