🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Животът е събирач? Друг път

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Животът, каза преди няколко години бившият премиер Бойко Борисов, е събирач. Той цитира по памет известна фраза от първата половина на ХХ век - "Господ е събирач". Вероятно я е чул от Симеон Сакскобургготски, който я ползваше няколко пъти, докато беше премиер, за да каже, че не е хубаво да се говори лошо за други политици - след време те може да ти потрябват за партньори.

Тази фраза, уви, е убягнала на доскоро смятаните за потенциални партньори "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". През последните дни надеждите им да сглобят мнозинство, което да излъчи правителство, се пръснаха на малки парчета. Тонът на разговора между тях стигна октави, които едва ли някой си е представял. Това е лоша новина.

Само преди няколко седмици имаше надежда, че тези три формации могат да направят заедно правителство и (с помощта на БСП) да имат гласовете в парламента, с които най-накрая да направят нужните промени в държавата. Абсурдното състояние на съдебната система, превзетите регулатори и като цяло неефективната държава могат да бъдат ремонтирани само със смели реформи. Това можеше да отпуши икономическия потенциал на България и да я модернизира ударно. Ефектите от това щяха да бъдат повишаване на стандарта и качеството на живот, възможност българите от чужбина да се завърнат. Накратко, имаше надежда най-накрая да стане това, което всички искат - България да е нормална, модерна държава.

Имаше. Можеше. Щяха.

Тази седмица пак победи статуквото. След серията откази на "Има такъв народ" да потърси мнението на потенциалните си партньори за правителството и приоритетите му стана ясно, че тези три партии няма да играят повече заедно. Опитът за промяна, поне този път, се оказа неуспешен.

Въпросът сега е какво следва. В темата от корицата ще видите, че през праха на политическите емоции всъщност се виждат очертанията на това какво ще се случва поне до края на годината. Този опит за промяна може и да не успя, но нищо не пречи да има следващи.

Едно от почти сигурните последствия е, че на власт ще остане служебното правителство. То вече ще трябва да се справя с много повече от просто да подготвя изборите. Предстои му да решава кризи, като например настоящата с високите цени на тока за бизнеса.

През следващите месеци ще се появяват и други проблеми - в броя е историята за един варненски бизнесмен, който твърди, че НАП се опитва да съсипе бизнеса му.

Какво може да направи злонамерената държава на една компания знае много добре и основателят на "Овергаз" Сашо Дончев. В интервю за "Капитал" и "Дневник" той разказва за раздялата си с "Газпром", споделя мнението си за това колко е изгоден за България газопроводът "Турски поток" (накратко - никак) и говори за бъдещето на Зелената сделка и газовия бизнес.

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар