Калоян Велчев: Хипотетичната формация на Петков и Василев е с потенциал за сериозен успех

След действията на ИТН през последния месец е напълно логично огромните очаквания за промяна да се фокусират върху тези две личности, казва политологът от СУ пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Калоян Велчев е политолог и автор в младежката платформа за анализи "Анблок". Разговаряме с него за шансовете пред нов политически проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, който се коментира в публичното пространство все по-усилено, въпреки че те самите не дават ясен отговор на този въпрос. Междувременно потребители във фейсбук създават групи за подкрепа на подобна инициатива, като най-голямата от тях - "Кирил Петков за министър-председател на Република България", към днешна дата е с почти 100 хил. души. В седмичния "Капитал" очаквайте още анализи и прогнози за евентуалното влизане на Кирил Петков и Асен Василев в политиката.

Как си обяснявате това развитие около двамата служебни министри, може лизаявяваната в социалните мрежи широка подкрепа за техен политически проектда се сравни с grass root movement (движение, инициирано отдолу нагоре)и има ли друг подобен случай в България?

Рано е да характеризираме проект, който все още не се е състоял, а grass root movement е слабо познато за България явление. Може би, ако имаме подобен пример за България, той се изразява в кампанията на Борис Бонев за местните избори 2019 г.

Нека все пак очертаем накратко защо проект около Кирил Петков и Асен Василев в момента изглежда не просто възможен, а и с потенциал за сериозен успех. Събитията от последната година драстично промениха политическата ни система и очакванията на гражданите за управление на страната. Летните протести от 2020 изпратиха ГЕРБ в политическия изолатор и проправиха път за нови политически субекти - партиите на протеста. Парламентарните избори на 4 април точно в този смисъл показаха волята на гражданите за ново управление, но политическите играчи така и не намериха достатъчно стабилна формула, чрез която да задоволят волята на суверена, тази така модерна напоследък дума. На 11 юли, след предсрочните парламентарни избори, мандатът за промяна и управление на партиите на протеста беше още по-ясен. Явно обаче за Слави Трифонов не беше толкова ясна волята на суверена или пък шоуменът просто не искаше да управлява. С действията си от последния месец господин Трифонов предаде протеста и подмени неговата воля за промяна.

Ясната формула за управление на партиите на протеста с подкрепа от БСП се трансформира в неясно блато на политически нападки, в което от ИТН ни потопиха. На този фон е напълно нормално да изплуват успешните министри от кабинета на Радев, които вършеха работа, докато тези, от които очаквахме да я свършат, се караха. Кирил Петков, изглежда, олицетворява желанието на протеста за промяна - млад, образован, експерт в областта си и вече показал политическа воля. Към този факт можем да добавим и че той концентрира в себе си положителното отношение на актьорите, които подкрепяха протеста (без ИТН), което му придава допълнителна тежест на политическия терен. Кирил Петков и Асен Василев направиха в служебното правителство всичко, което Трифонов изглежда неспособен да направи. И е напълно логично огромните очаквания за промяна да се фокусират върху тези две личности.

Какви биха били ефектите специално от този проект върху политическата ситуация в България, включително за съществуващите формации?

Не можем да твърдим със сигурност какви ефекти ще предизвика хипотетична формация около Кирил Петков и Асен Василев. Създадена в толкова кратък срок, тя надали ще има ясен идеологически профил и конкретни обществени групи, които да бъдат нейно ядро. Безспорно обаче подобен проект ще стъпи силно на терена на протестните партии и ще взима избиратели най-вече от техните редици.

Ясната формула за управление на партиите на протеста с подкрепа от БСП се трансформира в неясно блато на политически нападки, в което от ИТН ни потопиха.

Този факт е особено опасен за ИБГНИ, които са малко над 4-процентовата бариера в момента. За ИТН подобен проект също не би бил добра новина, тъй като разочарованите от Слави Трифонов избиратели лесно биха се преориентирали, а те със сигурност не са малко. ДБ, разбира се, също има причини за притеснение, но на мен ми се струва, че за тях нова формация около Кирил Петков и Асен Василев е и шанс. Чрез нея на практика за ДБ се появява естествен партньор на политическия терен, с когото биха могли да управляват заедно. За разлика от ИБГНИ и ИТН, ДБ е формирала и твърдо ядро избиратели, което в момента е силно мобилизирано. Затова не съм убеден, че проект на Кирил Петков ще "изяде" ДБ. Да, ще им нанесе щети, ще свие градската десница близо до естествените й граници, но базата, на която Кирил Петков и Асен Василев могат да стъпят, ми се струва по-широка.

Свръхочакванията са рецепта за бързо разочарование - пред какви капани може да се окаже евентуалната нова партия и как могат да бъдат избегнати?

На този етап проект около Кирил Петков и Асен Василев изглежда силно персоналистки. Той ще търси одобрение, защото министрите са били припознати като добри и са свършили работа, а не защото има много добра програма и политики, които избирателят припознава като важни. Подобен партиен проект не дава гаранции за дълготрайно съществуване. Потенциалът на една такава формация е невъзможно да бъде реализиран в пълнота без работещи партийни структури. Времето пред Кирил Петков и Асен Василев, изглежда, няма да е достатъчно, за да бъдат изградени такива. Този факт може да ограничи вота за тях. Друг проблем, който Слави Трифонов например изживя болезнено, е подборът на кадри. Трети проблем, който е още по-хипотетичен, би бил партийната дисциплина, ако формацията влезе в парламента. Всички тези проблеми трудно ще бъдат решени във времето до изборите.

Какви стъпки биха могли да предприемат Петков и Василев до предстоящите избори?

За да се включат в предизборната надпревара, пред Кирил Петков и Асен Василев стоят три избора: да създадат своя партия, да се присъединят или да заявят подкрепа за вече действаща такава, или да ползват действаща партия като мандатоносител на проекта им, както направи например Васил Божков на последните избори. Според закона за политическите партии са необходими няколко стъпки, за да бъде основана партия: инициативен комитет от поне 50 души, учредителна декларация, учредително събрание, на което да присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права, създаване на устав, формиране на управленски органи, официална регистрация и решение на съда. В тази хипотеза чисто технологично стъпките са най-много, както и възможните препятствия. Най-лесно изглежда да се използва регистрация на друга партия, с която да се участва на изборите. Тази практика сме я наблюдавали многократно, включително на последните избори с Васил Божков. Мая Манолова и "Отровното трио" също нямат своя партия, а ползват регистрациите на ДБГ, Д21 и ЕНП.

Кои са плюсовете и минусите пред вариантите да създадат своя партия или да се включат в съществуващ проект?

При формиране на собствена партия двамата министри няма да бъдат ограничени в партийни етикети и ще могат да трупат подкрепа на база персоналното доверие към тях. Краткото им политическо битие ще ги улесни и при евентуалното формиране на коалиции, защото на този етап те нямат ясно заявени червени линии, които да блокират преговорния процес, въпреки че влязоха в тежък конфликт с ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Ако предположим пък, че се включат във вече действащ проект, най-вероятно Кирил Петков и Асен Василев ще се присъединят към ДБ. Това може да се случи, без да бъдат формални членове на формацията. Христо Иванов би могъл да обяви например, че ако в следващия парламент мандатът за съставяне на правителство стигне до ДБ, тяхното предложение за премиер ще бъде Кирил Петков. По този начин ДБ ще бъде по-широко разпозната като основен носител на промяната и най-вероятно ще затвърди второто място, което последните социологически проучвания й дават. Но пред формацията ще остане да тежи въпросът с кого ще управлява в един следващ парламент.

Интервюто взе Веселин Нанов

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jde23648494 avatar :-|
    jde23648494
    • - 7
    • + 7

    И откъде дойде тая дъвка за партия на двамата, след като не са споменали нито веднъж подобна идея? Задкулисно опипваме почвата май? Или казваш ясно че правиш партия, или си мълчиш докато си министър, а не с целенасочено пускане на слухове.
    И май партията е проект отдавна, а министерският пост част от предизборната кампания? Затова ли обиколихме 500 ТВ-студия да си правим самореклама колко сме успешни и морални?
    Спецов и той ли ще е вътре да внесе от новия политически морал? Така и не стана ясно защо един от основателите на либералната "Да, България" я е напуснал. Трик за по-широк електорален обхват? Всичко това не се вписва много в претенциите за почтеност и борба със задкулисието.

    Нередност?
  • 3
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 3
    • + 4

    Абсолютна мафия са тея двамцата.

    Нередност?
Нов коментар