Еуфория и смут от неродения проект на Петков и Василев

Ако двамата служебни министри инвестират правилно натрупания политически капитал, може да има нов шанс за реформистко управление

В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"
В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"
В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"    ©  Юлия Лазарова
В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Мисията на Harvard Business School е да образова лидерите, които оставят траен отпечатък", пише в правилника на университета, който Кирил Петков и Асен Василев са завършили. През последните седмици пред двамата министри в служебното правителство се отвори възможност да изпълнят тази "заръка", като скочат в дълбоките и коварни води на политиката. В зависимост от решението им техните действия могат да доведат до сериозна промяна в подреждането на партиите през ноември. А също и до развързване на сегашния политически възел и възможност за съставяне на ефективно и реформистко правителство.

Тази възможност обаче не е гарантирана. Кирил Петков и Асен Василев в момента са изправени пред няколко избора в много необичайна при това ситуация. Провалът на опитите в два парламента да се излъчи редовен кабинет концентрира за кратко време върху тях надеждите на много хора. Само за пет месеца в служебния те натрупаха огромен политически капитал. Той обаче няма да е завинаги техен. Политическата среда в момента е изключително волатилна и подкрепата, която сега генерират, след няколко месеца може да е на други нива. В същото време върху двамата популярни министри пада и голяма отговорност - ако изиграят картите си правилно, може да променят съществено ситуацията след изборите. В другия случай следващият парламент може да възпроизведе стагнацията, в която постигането на реално работещо мнозинство и съответно правителство се увенча на два пъти с провал.

Важните решения, които Петков и Василев трябва да вземат в близките дни, са две:

  • Дали да се включат в политиката сега или на по-следващите избори, когато и да са те
  • Дали да се явят самостоятелно или в някакъв вид коалиция, за която към момента най-вероятни партньори изглеждат "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Засега двамата почти потвърждават публично за амбициите си да влязат в политиката, но отказват повече разяснения с аргумента, че спазват експертния си статут кат служебни министри. Неофициално хората около тях разказват, че на етапа решението им е да участват на изборите през ноември, но без още да имат яснота как. От "Демократична България" обявиха официално, че са готови да им предоставят (заедно с образователния министър Николай Денков) водещи места в изборните листи и евентуално бъдещо правителство. До момента обаче отговор на офертата няма.

Без консенсус появата на нов субект не би променила много

Емилия Занкина, PhD, декан на университета Temple, Rome Campus

Без съмнение потенциалът на Кирил Петков за политическа кариера е огромен. За разлика от повечето политици, които първо трябва да спечелят избори, за да станат министри, той имаше възможността да поеме изключително важен ресор в контекста на икономическа, политическа, социална и здравна криза и да започне направо да действа, показвайки на какво е способен. Освен това има лукса да го прави като експерт, а не избраник на една или друга политическа формация. Именно поради тези две обстоятелства популярността му сред много разнородна по политически убеждения публика е разбираема.

Пeтков би могъл да състави свой политически проект с Асен Василев и Николай Денков, който би набрал популярност при избори две в едно, предвид именно номинацията му от президента Радев за министър. Румен Радев няма конкурент към днешна дата на президентските избори и при избори две в едно парламентарните несъмнено ще бъдат повлияни от популярността му. Новият проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев би могъл да привлече гласове отляво и отдясно - много примамлива опция с обещание за умерен успех, тоест преминаване на 4% граница.

Остава въпросът за политическите процеси в България и много по-важният - защо при 2/3 избиратели, които не желаят още едно правителство на ГЕРБ, разнородните, но обединени в критиките си срещу ГЕРБ и статуквото избраници на народа не могат да се разберат помежду си. Това, което наблюдаваме, е тотален разпад на партийната система в България, прогресивно раздробяване на системата и на вота и напълно отдръпване от търсенето на политически консенсус. Въпреки че повече от половината депутати и в този парламент не искат ГЕРБ, те не успяват да намерят съгласие и техните индивидуални различия и капризи остават по-важни от волята на мнозинството от избирателите, които просто искат промяна. В този контекст появата на евентуален нов политически проект на Кирил Петков не би променила много, ако просто до фигурите на Слави, Мая и Христо би се добавил и Кирил. Кой от тях ще е пръв и кой пети едва ли има много значение, ако те не могат да намерят общ език и не могат да изпълнят отговорността, с която ги е натоварил избирателят - да намерят пътя, да намерят начина и да донесат положителна промяна.

Предпоставките

Асен Василев и в още по-голяма степен Кирил Петков се радват на широка обществена подкрепа, което личи и от самоорганизирнето на симпатизантите им в социалните мрежи. В същото време се видя, че наричаните - кои с основание, кои не - протестни формации няма да претворят обществената енергия, осигурила им влизането в парламента, в устойчива власт. Контрастът между патовото положение в Народното събрание и дейността на временното правителство изведе фигурите на Петков и Василев като алтернатива на затъналите в междуособици парламентарни формации.

Освен че са висококвалифицирани специалисти и политически неопетнени двамата министри демонстрираха със замах това, което протестът от миналото лято поиска - реална борба с корупцията, пропила високите етажи на властта. Заедно с още няколко членове на служебния кабинет те обективно натрупаха политически капитал, олицетворявайки същевременно и възможността България да има реформистко управление, способно да модернизира страната.

В началото на август Петков каза, че двамата с Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин" и след като мандатът на служебното правителство изтече. Вариантите за това са няколко, със своите предимства и ограничения. Политическият живот в момента е много интензивен и прозорецът, в който могат да направят нещо, няма да е отворен още дълго време. В краткосрочен план възможностите също са две.

1. Да се явят самостоятелно

Сред политическите анализатори преобладава съмнението, че ще има достатъчно време за партия. Това е особено предизвикателство и предвид факта, че те все още заемат министерски постове, от които нямат право да създават партия, а и не е ясно докога ще са на тези позиции. Ако решат обаче да участват със свой проект още на предстоящите избори, биха могли да използват регистрацията на съществуваща. Това е отработен модел за заобикаляне на спънките, свързани с регистрация на нова формация. През 2001 г. НДСВ дойде на власт след избори, на които се яви със заета регистрация. С такава на изборите през април тази година участва и "Българско лято" на Васил Божков.

Според Емилия Занкина, политолог и декан на филиала на американския университет "Темпъл" в Рим, такъв проект би набрал популярност при избори две в едно предвид именно номинацията им за министри от президента Радев, за да привлече гласове отляво и отдясно."Примамлива опция с обещание за умерен успех, тоест преминаване на 4-процентната граница", коментира тя пред "Капитал".

Друг политолог - Калоян Велчев, предупреждава, че дори да е обещаващ, "потенциалът на такава формация е невъзможно да бъде реализиран в пълнота без работещи партийни структури, а времето не изглежда достатъчно за изграждането им". Тази и други задачи, свързани с партийното строителство, носят риск от загуба на подкрепа при кратките срокове, в които трябва да бъдат изпълнени.

2. Да се включат в коалиция

"Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, също валидира факта, че трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР във вторник.

Петков и Василев биха могли да се присъединят към демократичното обединение и без да са формални членове на някоя от трите партии в него. Според Калоян Велчев, ако в следващия парламент мандатът за съставяне на правителство стигне до ДБ, те могат да предложат един от двамата за премиер. Занкина е на мнение, че е малко вероятно да се явят с "Демократична България".

Повечето наблюдатели смятат, че дори при техен самостоятелен проект двете формации ще са си взаимно полезни като съюзници. "На практика се появява естествен партньор на политическия терен, с когото биха могли да управляват заедно", казва Велчев, който не смята, че новият проект ще "изяде" ДБ.

Публиката също излезе на сцената

Докато намеренията на служебните министри все още са неясни, обществените нагласи спрямо влизането им в политиката стават все по-недвусмислени. Данни на "Галъп" от края на юли сочат, че 60% от гражданите одобряват служебното правителство. Според проучване на "Маркет линкс" в периода 13-22 август най-разпознаваемите министри от служебния кабинет са именно на икономиката и на финансите. Социологът Добромир Живков коментира пред Би Ти Ви, че това отваря възможност за нова политическа формация около тях.

В най-очевидния знак за подкрепата, с която Петков и Василев се ползват, се превърна фейсбук групата "Кирил Петков за министър-председател на Република България", набрала за около два месеца от създването си над 100 хиляди души. Това е само с 11 хиляди по-малко от броя, необходим за прекрачване на 4%-ния праг за влизане в парламента (спрямо активността от юлските избори).

По наблюдения на Адриана Делкова, един от двамата й администратори, "хората в тази група са с надежда и формулирана причина за своята подкрепа и изпитват искрен възторг от появата на тези млади, честни и интелигентни политици". Пред "Капитал" тя изтъкна "всеобщата радост от "спирането на кранчетата". Според нея Кирил Петков трябва да се яви на предстоящите избори със самостоятелна партия - "на хора от ново поколение, с нов имидж и най-вече партия на хора, на които наистина им пука". Досега Делкова, която е дизайнер и управлява малък бизнес, е гласувала за "Демократична България", но казва, че е въодушевена от идеята за самостоятелен проект на Петков и Василев.

С ефекта на черен лебед

Така в тази оказала се мулти изборна година политическата ситуация отново изглежда предизборно много различна и непредвидима. С допълнително странния елемент, че един все още нероден политически проект се превръща в основния фактор, от който ще зависи подреждането й. И по всичко личи, че хвърля повечето партии в сегашния парламент в смут.

Един от ключовите хора в БСП - депутатът Георги Свиленски, поиска рязко обяснение от президента дали подкрепя евентуална нова партия с участието на министри от служебния кабинет. Ревността на левите вероятно идва оттам, че се опитват да се позиционират като по-умерена и спокойна алтернатива. Евентуален проект около Петков и Василев им отнема тази възможност. Електорални щети вероятно ще понесат и формациите на протеста - "Демократична България" и ИБГНИ, ще се свие още повече и без това гаснещият ореол на партията на Трифонов като нещо ново, което да изхвърли схемаджиите от властта.

ГЕРБ губят и без това теоретичната възможност да се пласират по-добре на изборите като контрапункт на политическата несигурност. ДПС на пръв поглед изглежда най-малко засегнато, но на практика може да се окаже точно обратното.

Това е особен момент, в който пред очите на всички се измисля нов политически феномен. Без Кирил Петков и Асен Василев да са казали нещо конкретно, те вече имат солидна подкрепа, защото хората проектират в тях надеждите си. А партиите съответно - страховете си. Но по-важното в случая е появилият се отново потенциал за промяна, който в навечерието на третите избори изглеждаше изгубен. Стига, разбира се, този път да бъде оползотворен рационално, а не отново фокусът му да се размие в спорове, отклоняващи дневния ред от очакванията на обществото.

Проект около Петков и Василев изглежда силно персоналистки

Калоян Велчев, политолог

Ясната формула за управление на т.нар. партии на протеста с подкрепа от БСП се трансформира в неясно блато на политически нападки, в което от "Има такъв народ" ни потопиха. На този фон е напълно нормално да изплуват успешните министри от кабинета на Радев, които вършеха работа, докато тези, от които очаквахме да я свършат, се караха. Кирил Петков, изглежда, олицетворява желанието на протеста за промяна - млад, образован, експерт в областта си и вече показал политическа воля. Към този факт можем да добавим и че той концентрира в себе си положителното отношение на актьорите, които подкрепяха протеста (без ИТН), което му придава допълнителна тежест на политическия терен. Кирил Петков и Асен Василев направиха в служебното правителство всичко, което Трифонов изглежда неспособен да направи. И е напълно логично огромните очаквания за промяна да се фокусират върху тези две личности.

На този етап проект около тях изглежда силно персоналистки. Той ще търси одобрение, защото министрите са били припознати като добри и са свършили работа, а не защото има много добра програма и политики, които избирателят припознава като важни. Подобен партиен проект не дава гаранции за дълготрайно съществуване. Потенциалът на една такава формация е невъзможно да бъде реализиран в пълнота без работещи партийни структури. Времето, изглежда, няма да е достатъчно, за да бъдат изградени такива и това може да ограничи вота за тях. Друг проблем, който Слави Трифонов например изживя болезнено, е подборът на кадри. Трети хипотетичен проблем би бил партийната дисциплина, ако формацията влезе в парламента. Всички тези задачи трудно ще бъдат решени във времето до изборите.

При формиране на собствена формация двамата министри няма да бъдат ограничени в партийни етикети и ще могат да трупат подкрепа на база персоналното доверие към тях. Краткото им политическо битие ще ги улесни и при евентуалното формиране на коалиции, защото на този етап те нямат ясно заявени червени линии, които да блокират преговорния процес, въпреки че влязоха в тежък конфликт с ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Подводните камъни са лидерски и политически

Анна Кръстева, професор по политически науки в Нов български университет

Младите образовани активни българи - от площада и виртуалната агора - търсят свежо и ярко политическо представителство. Те са със самочувствието да са бъдещето на България и искат политици, заедно с които да го изградят. От ярък нов партиен проект ще загубят всички политически играчи: партиите на статуквото заради новия вятър на промяната; т.нар. партии на промяната - поради провалената промяна; Румен Радев, който след Бойко Борисов няма ярка лидерска конкуренция и не е ентусиазиран от звездните си министри; всички - заради политическото безвремие. Само ДПС, както винаги, ще излезе сухо и от тази политическа турбуленция, особено при възходящия тренд на радикалите на "Възраждане".

Лансирането на нов проект преди изборите би било политическо самоубийство. Всички биха му се нахвърлили с ярост и радост, че се предлага нова тема на и без това бедното, а и тотално изтощено от три кампании политическо въображение на щабове, ПР-и и политици. Единственото продуктивно за Петков и Василев сега е оползотворяване на министерското време със запушване на още няколко от многобройните пробойни, откъдето изтичат публичните пари.

В по-дългосрочен план преводът на управленски авторитет в електорална политика и политическо лидерство не е автоматичен, нито гарантиран. Плевнелиев беше успешен министър, но си тръгна с рекордно нисък рейтинг от президентството. От друга страна, има огромна умора и разочарование от партиите и очакване за рестарт, за автентична партия на промяната.

Подводните камъни са от два типа - лидерски и политически. Его-мениджмънтът е повече от проблематичен, твърде много лидерски амбиции трябва да се синхронизират и йерархизират. Проблематичен би могъл да бъде и преходът от служебен кабинет на недолюбвания от електората на ДБ президент Радев към евентуален бъдещ коалиционен кабинет.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 9
    • + 5

    В общи линии, обсъждаме нероден Петко(в)

    Как пък някой не се сети, че Петков няма как да стане депутат ако не се освободи от канадското си гражданство? Това все още не е станало - иначе Петков щеше да постне съответния документ

    Да не говорим, че, както изглежда, е подписал декларация с невярно съдържание за което си има и член по НК

    Нередност?
  • 2
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • - 6
    • + 6

    Нека пробват, изглеждат интелигентни момчета, но да бъдат честни с обществото, ако ще борят задкулисието, иначе самите те се превръщат в такова. Да кажат ясно, този проект сега ли го измислиха или участието им в служебния кабинет е нещо като предизборна кампания? Защото от сутрин до вечер са по ТВ-студията да си правят самореклама и точно така изглежда отстрани. Президентска партия ли са, прокопиева ли, американска разработка ли и т.н.
    Петков да каже и защо напусна Да, България. Не се разбраха кой да е лидер или е нещо научено в Харвард за достигане до по-голяма целева аудитория с един продукт в две различни опаковки?
    Какви са отношенията им с Прокопиев, Сорос, САЩ (т.е. правителствени служби, фондации, дипломати) - преки, косвени и т.н.
    Да се изяснят либерали ли са, подкрепят ли гейбракове, гейпаради, Истанбулски конвенции и т.н., а не да се крият като господата от Демократична България, които викат "ние сме За, ама обществото е Против и затова ще си траем по тактически съображения". Това са чувствителни теми за българина.
    И да внимават с нестандартните идеи, защото ако ги бяхме послушали за масовото тестване държавата щеше да олекне с няколко стотин милиона залудо. Пробваха го в Словакия без сериозен ефект.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 9

    Медийната епидемия да се месианизира всеки що-годе нормален министър е пагубна.

    Както за него, така и за гражданството (и селянството), които активно се сугестират да очакват поредния спасител на хоризонта. Така беше с царА, абсолютно същото с баце, с протестърите Ицо, Мая и триото. И тъй като и те се изхабиха и лавровите им венци увехнаха - усилено се търси нова дъвка за отвличане на вниманието на гражданството (и селянството) от вървящото преформатиране на света, което болезнено ще ни засегне.

    Петков и Василев определено изглеждат ненормално нормални за БГ министри след чудесиите на Ананиев, Коцето Ангелов, Кралев, ъ-ъ-ъ онзи на милицията: шофьорът на Мето Илиенски, Д.Добрев, Теменужка, Сачева, русата на благоустройството, куфара Нанков и всички останали на баце.

    На българите, подобно на обитателите на Ниската земя, всеки хълм вече ни изглежда Еверест.

    Неолибералната преса ударно сакрализира Петков и Василев, чертаейки наивни сметки, че те ще сберат по-интелигентната част от политическото стадо, което не тръгна след чалга цафарата на Слави Тр, и полека-лека ще го заведат в партийните егреци на Ицо Иванов.

    Просто защото и той, а и те изповядват неолибералните ценности: правата на малцинствата пред тези на мнозинствата, глобализма пред национализма, джендърството пред християнските ценности, еднополярния пред многополюсния свят.

    И все пак мисля, че медийното преекспониране на Петков и Василев като новите месии е само вариант за напомпване на електорат към Дай, БГ. Ицо Иванов, видно от думите му, има и план А - управление с Герб, с които идеологически абсолютно се припокриват, като единственото им условие е баце да се оттегли зад кулисите.

    Всъщност това с оттеглянето го видяхме с "оттеглянето" на почетния председател Доган. Стана ли ново новото ДПС? Е, същият модел ще се приложи и с "новия" , не толкова токсичен Герб: без баце, но пък с Тома Биков, Деса Атанасова, Сачева, Нанков, Коцето Ангелов, Захариева, Ангелкова, Теменужка, Ананиев, Делян и вся остальная ... И какво ще му е новото и нетоксичното?

    През 2014 г умните и красивите върнаха баце на власт и повластвата цузамен. Резултатът го помним.
    Сега пък с бацевите креатури ли се гласят да властват ?

    Ами като няма с кого - и баце е риба!

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Нероден Петко...в !!!

    Нередност?
  • 5
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1

    В плановете се намесват нови променливи. Целта за достигане на свръхнестабилна среда е постигната, но стимулираните субекти не успяват да формират трайна тенденция за замяната на съществуващото и да пристъпят към овладяване, не на последно място, заради трупа на БПС, както го нарече той. Без налагане на опосредстваните (обречени) субекти, в ентропията може да се разчита на съществуващото само в кратък срок. Този срок се определя в рамките на 3-5 месеца, след което настъпва замразяване на целите с увеличаваща се неблагоприятна тенденция за отхвърляне.
    Тоест. Ударът (с президента) беше много успешен, но само докато не бъде продължен от (траен) субект. Единствената слабост в конструкцията е невъзможността/желанието да се формира общност с (трайно) присъствие в оперативното управление, (трайно) защитаваща обратни на Европа ценности. Такава беше БПС, макар винаги да е имало тясно свързани на висше ниво организации под друго име - сегашното име на една от тях е ДБ. Външното ниво на възприемане на надписа обаче не работи, когато това трябва да се официализира в обществено поведение.
    Непосредствени действия: манипулираните обекти/субекти трябва да бъдат отклонени от идеята за осмисляне на участието си и осъзнаването на ролите на другите. Макар и основополагащ принцип, спазван изключително в тесни рамки досега, винаги настъпва такава точка и е важно да се определи нейния момент: това е сега. Необходими са подвеждащи действия. Предстоящи.
    Ето ви, другари и приятели, какво беше, и какво ни предстои.

    Нередност?
Нов коментар