🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-важното от уикенда: Само от Радев вече зависи колко още ще работи парламентът

Президентът ще изчака поне актуализацията на бюджета, преди да разпусне 46-ото НС; От това зависи и кога ще са изборите и дали ще бъдат по формулата "2 в 1"

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След дългия и спокоен откъм новини празничен уикенд започва седмицата, в която политическата ситуация ще превключи на следваща предавка. Днес БСП ще върне неизпълнен мандата за съставяне на правителство и вече само от президента Румен Радев зависи колко още ще работи 46-ото Народно събрание и кога ще бъдат предсрочните избори, а съответно и дали ще са по формулата "2 в 1".

"Нека първо видим какво ще направи българският парламент утре - как ще подходи към актуализацията на бюджета, чакат и някои важни законопроекти", каза президентът Румен Радев вчера в отговор на журналистически въпрос за коя дата смята да насрочи парламентарни избори след провала и на третия мандат, връчен на БСП. Така за втори път в рамките на три дни държавният глава обвърза датата на предсрочните парламентарни избори с това какво има да свърши 46-ото Народно събрание. В петък президентът коментира, че този парламент трябва да свърши "поне задължителната част от своята работа", визирайки актуализацията на бюджета.

Радев няма конституционен срок, в който да трябва да разпусне Народното събрание, но с указа, с който се разпуска парламента, се определя и датата на парламентарните избори.

Какво означава това?

  • Радев най-вероятно няма да разпусне Народното събрание веднага. За днес има насрочено извънредно заседание, на което ще се обсъжда актуализацията на бюджета на здравната каса и Държавното обществено осигуряване. В същото време до вторник включително е срокът за събиране на предложения между първо и второ четене за актуализацията на държавния бюджет, които ще се разискват в ресорната бюджетна комисия в сряда, а в зала най-рано в четвъртък.
  • Ако президентът изчака с разпускането на парламента до 14 или 21 септември, парламентарните избори ще съвпаднат с първия или втория кръг на президентските, респективно 14 ноември или 21 ноември. Включването на "някои важни законопроекти" и обвързването на действията му с работата на парламента допълнително сочи, че изборите "2 в 1" са по-вероятният вариант.
  • Независимо колко време реши да изчака президентът, неуспехът на третия мандат означава, че партиите официално са в предизборна кампания, а предстоящите по-късно днес дебати в зала около второто четене на актуализацията на бюджета ще са силно оцветени от предизборни обещания.

Кои са другите важни законопроекти?

При по-дълъг живот на 46-то Народно събрание може да се стигне и до закриване на специализираните съдилища и прокуратура чрез промени в Закона за съдебната власт, внесени от депутати на "Демократична България". Това обаче е по-скоро малко вероятно, освен ако президентът Румен Радев не удължи живота на парламента с поне две седмици. В петък комисията по конституционни и правни въпроси, която трябваше да гледа законопроекта на първо четене, не успя да събере кворум, след като беше бойкотирана от членове от ГЕРБ и ДПС и частично от БСП. Това прави отмяната на специализираното правосъдие малко вероятна.

Други два законопроекта с по-високи шансове да бъдат приети, ако животът на 46-ото НС бъде удължен, са промените в Закона за Националната служба за охрана, които бяха гласувани на първо четене миналата седмица, и връщането на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата в Министерството на правосъдието.

Избори "2 в 1" са по-лесни за организация

"Трябва да организираме по такъв начин тези избори, че да могат при две кампании, които ще се водят паралелно, българските граждани справедливо, честно и обективно да изразят своя вот", заяви Радев пред журналисти в Раковски в понеделник. В края на миналата седмица на въпрос от "Дневник" президентът посочи, че смесването на парламентарни и президентски избори е против духа на конституцията, но добави, че кризата се задълбочава, "трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разходи, така че ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена". Този вариант изглежда все по-неизбежен, въпреки че вероятно е неизгоден за Радев, тъй като при две паралелни кампании, парламентарните избори най-вероятно ще засенчат президентските.

Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов в интервю за "Капитал", избори "2 в 1" ще изискват само едно пренастройване на машините за гласуване. "Ако обаче изборите са през три последователни уикенда, тогава първо трябва да се пренастрои софтуерът на машините за единия вид избори, после - за другия вид избори, и след това евентуално - за втория тур на президентските избори. Тази задача би била много сложна, особено ако дистанцията между президентски и парламентарни избори бъде само една седмица. Технически не сме съвсем наясно дали една седмица би била достатъчна за да бъде пренастроен софтуерът от парламентарни към президентски избори", добавя Томов.

В понеделник президентът Радев обяви, че тази седмица ще проведе разговори с представители на ЦИК за възможностите за провеждане на избори 2 в 1.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва деня на Съединението като повод да атакува Радев

Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор.

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

в отговор на статуса на Борисов