🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Наддаването за избиратели през бюджета започна, президентски избори на 14 ноември

И още: Пътни строители пак блокираха движението в София; Търговище е първата област, която влиза в тъмночервена зона

   ©  Юлия Лазарова
В предизборни шеги, закачки и взаимни обвинения премина голяма част от работата на парламента днес. В продължение на два часа депутатите водиха безсмислен дебат около предложението на БСП сроковете по приемането на актуализацията за бюджета да бъдат съкратени. В крайна сметка предложението не беше прието. Но пък т. нар. протестни партии дадоха да се разбере, че предпочитат работата на парламента да не се прекъсва преждевременно, за да има време и за обсъждане на други закони освен бюджетните.

Днес очаквано от "Има такъв народ" потвърдиха, че няма да подкрепят БСП за трети мандат. Срещата между двете формации, която беше само формална, продължи около пет минути, в които председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че от БСП зависи дали ще оставят този парламент да "поживее една седмица отгоре", за да се направят поне някои неща, свързани с прокуратурата.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Наддаването за гласове през актуализацията на бюджета започна

Какво се случи? Първите депутатски идеи за промени на бюджетните закони вече са внесени, като те са свързани както с увеличение на пенсиите, така и с раздаване на повече средства за най-различни мерки. Още при първо четене на ревизията на бюджета, която бе предложена от служебния кабинет, всички политически сили даваха заявки, че текстовете ще претърпят сериозни изменения на второ четене. Предвид липсата на парламентарно мнозинство и правителство, което да носи отговорност за решенията, които ще се гласуват сега обаче, както и силно предизборните настроения сред политиците, рискът тази актуализация да се превърне в пълно фиаско, изглежда все по-голям.

Кой какво предлага:

  • Както вече обявиха, от ГЕРБ предлагат добавките за пенсионерите да се вдигнат двойно и да станат 100 лв. на месец, докато трае извънредното положение. Текстовете все още не се виждат в системата на парламента, но намеренията бяха обявени от ГЕРБ днес пред журналисти.
  • От ГЕРБ обявиха още, че предлагат да отпадне таванът на пенсиите до края на 2021 г., да се дават по 500 лв. на социални работници, да се заделят средства за ремонт на летателна техника за охрана на границата, да има по-високи субсидии за автобусни превозвачи за нерентабилни линии.
  • От ДПС пък вдигат мизата и предлагат за месеците октомври, ноември и декември пенсионерите да взимат добавка от по 120 лв. Няма обосновка защо се предлага това.
  • От БСП очаквано са внесли предложение пенсиите да се преизчислят с размера на средния осигурителен доход за 2018 г. още от първи октомври тази година. Това ще струва милиарди на бюджета за догодина, а ще обхване само по-старите пенсии.
  • От левицата предлагат още помощта за отглеждане на дете да се увеличи от 380 на 650 лв., 650 лв. да е и обезщетението за втората година от майчинството.
  • От БСП предлагат и вместо да се дават допълнителни 10 млн. лв. за административни разходи на здравната каса, те да се разпределят за финансиране на различни здравни плащания. От ГЕРБ също не са съгласни с тези допълнителни 10 млн. лв. разходи и предлагат фармацевтите също да получават стимули за работа на първа линия.
  • Депутати от "Демократична България" настояват за допълнителни 110 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на земеделски стопани заради ковид кризата. Подобно предложение са внесли и депутати от "Има такъв народ".
  • Депутати от ИТН предлагат да се заделят повече средства за туристическа реклама, както и 75 млн. лв. за целенасочена помощ за сектора.

На този фон бледнеят и едни 6 млн. лв., искани от депутати от ГЕРБ за ВиК проект на Сливен.

  • Някои парламентарни сили все още не са внесли своите предложения, като списъкът с искания за увеличение на едно или друго плащане ще продължи да набъбва през следващите дни.

ИТН предлагат президентските избори да са на 14 ноември

Какво се случи? Президентските избори да са на 14 ноември. Такъв проект за решение внесоха депутатите от "Има такъв народ" в деловодството на парламента в сряда. Пред журналисти в Народното събрание председателят на парламента Ива Митева заяви, че ще предложи проектът за решение да бъде гласуван в пленарната зала в четвъртък. Ако той бъде одобрен от народните представители, ще означава, че балотажът на вота за президент и вицепрезидент ще бъде на 21 ноември - последният възможен конституционен срок за провеждане на изборите за държавен глава.

Защо е важно? Внасянето на проекта от ИТН дойде след проведения в сряда сутринта председателски съвет при председателя на парламента, който за пореден път не постигна съгласие на парламентарно представените политически сили на коя дата да бъдат насрочени президентските избори като предложенията бяха или за 7 ноември, или за 14 ноември. От БСП се опитаха да съкратят сроковете за приемането на предложенията между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, така че парламентът да се разпусне малко по-рано, но това беше отхвърлено при гласуването в пленарната зала от останалите парламентарни групи, които заподозряха колегите си от БСП в опит изборите за президент и парламент да не са на една и съща дата. Така възможността вотът за държавен глава да бъде насрочен за 7 ноември отпадна.

Какво означава това? Проблемът на депутатите е, че изборите за парламент ще бъдат насрочени от президента Румен Радев и в зависимост от това кога Народното събрание се разпусне, което пък до голяма степен зависи от това кога БСП ще върне третия мандат. Решение за това се очаква в четвъртък, когато националният съвет на социалистите ще обсъжда темата. Едната възможност е те да забавят мандата, което обаче предполага БСП все пак да номинира кандидат за премиер. Другата е да решат мандатът да бъде върнат, което обаче, ако се случи, поставя на риск приемането на актуализацията на бюджета, за което настоява президентът Радев и служебният кабинет.

Снимка на деня

Пътни строители блокираха движението в София

Работници на "Автомагистрали - Черно море" отново излязоха на протест в центъра на София, като блокираха булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". Причина за недоволството са неплатените от държавата средства за ремонта на отсечка от магистрала "Тракия". Протестиращите поискаха среща в Министерския съвет, за да представят исканията си, но такава им беше отказана. Демонстрантите се заканиха да издигнат палатков лагер, докато не получат парите - близо 37 млн. лв.

Още новини накратко:

Първа област влезе в тъмночервената COVID зона - Търговище

Област Търговище стана първата в България, която влезе в критичната тъмночервена зона на разпространение на коронавируса. Заболеваемостта там вече е 503 на 100 хил. души. Секретарят на РЗИ - Търговище, д-р Марин Йовов, цитиран от местни медии, твърди, че скокът на заразените се дължи на организираните мероприятия в града и околните села - сватби, тържества и кръщенета със стотици посетители.

По-голямата част от страната вече е в червената област, като за последното денонощие са регистрирани над 2000 заразени. Над 3700 души са в болници, а над 320 - в интензивни отделения. Правителството засега не е обявило затягане на мерки, въпреки че в понеделник здравният инспектор Ангел Кунчев предложи такива.

България се класира на финала на световното по волейбол за юноши

Националният отбор на България за юноши по волейбол се класира на финала на световното първенство в Техеран. Отборът, воден от Мартин Стоев, победи на полуфинала Русия с 3:2 гейма. Българският отбор ще срещне победителя между Полша и домакина Иран. Финалът е на 2 септември.