🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-важното от уикенда: Изборите ще са "две в едно" на 14 ноември

Парламентът ще бъде разпуснат през тази седмица, а Бюрото за защита все още има шанс да бъде закрито

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от големите въпросителни около предстоящите избори за парламент и президент получи своя отговор през уикенда. Те ще се проведат в един ден, а датата за това ще е 14 ноември. Новината съобщи президентът Румен Радев в събота при посещение в Плевен. Сега той трябва да издаде указ за разпускане на настоящия парламент, с който ще насрочи и датата за вота. Очаква се това да стане още тази седмица, като животът на Народното събрание ще е най-късно до 15 септември. Решението си Радев обяви, след като парламентът късно в петък успя да приеме актуализацията на бюджета, която е ключова за предстоящите месеци.

Изборите "2 в 1" донякъде не са изненада, тъй като през последните дни те се очертаваха като все по-възможен сценарий, въпреки че президентът Радев винаги е твърдял, че не ги подкрепя. От една страна, според него те биха били против духа на конституцията и президентската институция. От друга, два избора в един ден биха дали превес на парламентарната предизборна кампания, която може да засенчи президентската. Два месеца преди изборите обаче никоя от големите партии не е издигнала или обявила свой кандидат за президент, което прави позицията на Радев, поне за момента, безалтернативна.

"Най-добре е да има обща кандидатура на демократичната общност срещу кандидатурата на Радев", коментира Бойко Борисов в неделя, без да уточнява какво има предвид под "демократичната общност", наричайки Радев лицемер и обявявайки, че изходът от президентските избори е решен. Избори "2 в 1" като цяло са по-лесни за организиране и биха мотивирали повече хора (или поне отказали по-малко) да отидат до урните.

Извънредно заседание на парламента днес за отнемане на Бюрото по защита от Гешев няма да има

Извънредно заседание на парламента днес, на което дa бъдaт пpиeти окончателно пpoмeнитe, с които Бюpoтo по зaщитa на свидетели ще бъде отнето от контрола на главния прокурор Иван Гешев и прехвърлено в правосъдното министерство, няма да има, съобщи пред бТВ председателят на парламента Ива Митева. И допълни, че ако насрочи извънредното заседание, ще наруши правилника на НС. Затова тя настоява президентът Румен Радев да не разпуска парламента преди сряда, като идеята е тогава НС да разгледа Закона за защита на свидетели, който да е първа точка в дневния ред. Според Митева указ за разпускане можело да се издаде в сряда и той да влезе в сила от четвъртък.

Севдалина Арнаудова потвърди, че си е чатила с Иван Гешев

"Познавам главния прокурор Иван Гешев. Отразявали сме десетки събития заедно. В петък обсъждахме ставащото в правната комисия и изказванията. Това беше публично заседание, което се излъчваше навсякъде", коментира PR-ът на Бойко Борисов Севделина Арнаудова, разпространена в петък снимка на дисплея на мобилния телефон на Гешев. От нея се вижда, че той си пише и си разменя съобщения с някого, записан в него като "Pi ar Sevi Boiko". Арнаудова посочи, че след 12 години в политическия живот има кореспонденция с много хора - Мая Манолова, Христо Иванов, дори с президента Радев. В неделя заедно с Бойко Борисов тя беше на Перперикон, съобщи "Дневник".

НАП с тотален контрол над горивата

Националната агенция за приходите е започнала тотален данъчен контрол над търговията с горива, като следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба, съобщиха от приходната агенция в неделя. За две седмици са поверени 26 данъчни склада, 4500 превозни средства, които зареждат бензиностанции, пломбирани са 500 цистерни. От НАП посочват, че в резултат на това се отчита ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с година по-рано.

САЩ отбелязаха 20 години от атентатите на 11 септември

"Без значение колко време е отминало, това възпоминание връща болезнените спомени, все едно си научил новината преди няколко секунди." С тези думи на президента Джо Байдън САЩ отбелязаха 20 години от терористичните атаки на 11 септември. Близки на жертвите изчетоха имената им на мемориала в Манхатън, където се издигаха двете кули близнаци на Световния търговски център, разрушени при нападението на "Ал Каида". Паметта на загиналите бе почетена с минута на мълчание в точното време на разбиването на отвлечените самолети.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Съвременната цивилизация е с разпространена в държавите по света, със съдбовна грешка парична система.
    С въведения в Република България неправилен паричен метод, дори десетки пъти да се проведат избори, злокобната парична процедура неограничено причинява щети. Всички сме жертви на лоша парична система.
    Защо обществеността реално е за запазване на поразяваща държавна сгрешеност?

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Колко трябва да си необразован и прост, че да запишеш някого като "Pi ar", вместо "PR"? И такива хора да са на висши позиции....

    Нередност?
Нов коментар