🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Умерено затваряне на бизнеси от 7 септември, прагът за регистрация по ДДС ще се вдигне

И още: ИТН предлага да се ограничи държавното финансиране за медии, президентските избори ще са на 14 ноември, заведенията протестират срещу мерките

   ©  Юлия Лазарова
Вече е окончателно - президентските избори ще са на 14 ноември, а ако има втори тур, той ще е една седмица по-късно. Решението беше гласувано от депутатите днес, като пак в четвъртък стана ясно, че БСП ще върне третия мандат във вторник - 7 септември. Може би затова депутатите решиха да ускорят процедурата по приемане на промените в бюджетните закони на второ четене. Така председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно заседание на парламента отново идния вторник, като на него като трета точка ще се гласуват промените в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и бюджета на Държавното обществено осигуряване. Така до петък теоретично има шанс да бъде приет и държавният бюджет, ако президентът забави разпускането на този парламент.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Кои са новите мерки от 7 септември

Забрана на масовите мероприятия, ограничаване на големите събития и на капацитета на работа с хора в редица сектори, както и забрана за работа на заведенията в часовия интервал от 23 ч. до 7 ч. Това накратко предвиждат новите противоепидемични мерки, които ще влязат в сила от вторник, 7 септември, и ще важат до края на октомври. Те бяха представени на брифинг днес от здравния министър Стойчо Кацаров, който поясни, че десет дни след началото на прилагането им ще бъде направен анализ за ефективността им и при необходимост ще бъдат нанесени корекции, като в зависимост от епидемичната обстановка ограниченията може да бъдат удължени, затегнати или разхлабени. Ето и какво конкретно предвиждат новите мерки, които са разписани в заповед на министъра:

  • Учебната година ще започне присъствено в цялата страна. Групови занимания в обучителни центрове и школи могат да се провеждат с маски и с не повече от 10 души в помещение.
  • Работодателите трябва при възможност да организират работния процес в дистанционна форма. Присъствено може да работи до 50% от персонала.
  • Работното време на заведения, игрални зали и казина се ограничава от 07:00 ч. до 23:00 ч. В заведенията трябва да има разстояние от поне 1.5 м между облегалките на столовете на съседни маси, като на маса могат да се настаняват до шестима души. Персоналът трябва да носи маски.
  • Преустановява се провеждането на масови събития като фестивали, събори и фолклорни инициативи. Забранява се и провеждането на тимбилдинги.
  • Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и изложения може да се провеждат при до 30% капацитета и до 30 участници.
  • Събития от частен характер (сватби, кръщенета и т.н.) могат да се провеждат с до 30 души на закрито и до 60 души на открито.
  • Посещенията на кина, театри, циркове, представления на закрито се допускат при не повече от 50% от капацитета.
  • Фитнесите и спа центровете могат да работят при до 30% от капацитета. Посещенията в спортни зали и плувни басейни са разрешени само за индивидуални спортове. Преустановява се провеждането на колективни спортове на закрито.

Ако 100% от персонала и посетителите са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи, обектите могат да работят при 100% капацитет.

Министерството на финансите: прагът за регистрация по ДДС вероятно ще се вдигне, но от 2023 г.

Прагът за задължителна регистрация по ДДС може да бъде увеличен до 166 хил. лв., но преди това България трябва да задейства нотификационна процедура с ЕС. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на обсъждането на предложенията за промени в Закона за ДДС в бюджетна комисия. В момента този праг е 50 хил. лв., а бизнесът отдавна настоява той да бъде увеличен. Според Министерството на финансите обаче най-ранната възможна дата е 1 януари 2023 г., тъй като по директива и еврорегулация загубата на ДДС от тази стъпка, която се оценява на около 400 млн. лв., трябва да бъде компенсирана с национални средства, а такива не са предвидени. Василев предложи на депутатите сега да започне процедурата по нотификация, която трае около 8 месеца, и едва след това да бъде планирано увеличението на прага за регистрация.

Василев коментира и идеите за по-ниска ставка по ДДС за доставки на плодове и зеленчуци. Ведомството му не подкрепя подобна стъпка не само заради очакваната годишна загуба на приходи (от около 168 млн. лв.), но и заради трудното администриране на данъка. От НАП пък добавиха, че числата, с които разполагат до момента, не показват изсветляване на секторите, в които ДДС беше понижен заради кризата преди година - заведения, книги, детски пюрета.

ИТН искат ограничаване на държавното и общинско финансиране на медии

Какво се случи? Четирима депутати от "Има такъв народ" начело с Тошко Йорданов внесоха любопитен законопроект за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с който се предлага засилена отговорност за медиите и ограничения при финансирането им. Промените съдържат два основни пункта:

  • Всяка медия в България трябва да има главен редактор, който да носи редакционна отговорност за публикациите, а когато става въпрос за анонимна статия, той ще отговаря като неин автор.
  • Общият годишен размер на държавното или общинско финансиране на медии по каквито и да е проекти, включително и рекламни договори и обществени поръчки, не може да надхвърля 5% от годишния оборот на медията. В тази сума се включва и финансирането от европейски фондове или от други международни финансови институции или донори.

Защо е важно? Поради крайно ограничения хоризонт за работа на настоящия парламент законопроектът очевидно няма шансове да влезе в актуалния дневен ред и да бъде разгледан. Същевременно това е знаков ход от страна на ИТН, доколкото се прави в момент, когато партията влезе в конфликт с някои медии и журналисти заради особеното си разбиране за публичност, както и заради скандала с плагиатството на кандидата за вицепремиер и силов министър Петър Илиев. Знаково е и посланието на Тошко Йорданов при представяне на проекта в сряда, че "твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че частните национални телевизии огромна част от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта".

Още новини от деня:

Заведенията пак готвят протести, фермерите също са недоволни

Представители на ресторантьорския бизнес започват протести от днес заради затягането на мерките, стана ясно от изказване на председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БНР. Те започват в четвъртък във Велико Търново и ще продължат в петък в Пловдив. Голям протест ще има на 7 септември в София.

Междувременно недоволни фермери блокираха около 11 часа главния път София - Варна край Велико Търново. Те се заканват на 7 септември да проведат голям протестен митинг пред парламента в София, a недоволството им е продиктувано от задълбочаващите се проблеми в аграрния сектор. Общо 27 браншови и развъдни организации в селското стопанство настояват в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени 70 млн. лв. помощ за спасяване на сектора. В парламента вече има внесени предложения от две политически сили за отделяне на 105 млн. лв.

Стопанската камара предлага да се разшири кръгът на фирмите, които могат да получават помощи

Помощ от държавата да получават не само за затворени заради пандемията бизнеси, но и за такива, чиято работа е ограничена. Такава промяна в Закона за извънредното положение предлага Българската стопанска камара (БСК) с писмо до председателя на бюджетната комисия и копие до министрите на финансите и на икономиката. Освен това се предлага компенсацията с процент от оборота в сравнение с този за същия месец на 2019 г. да е не само в резултат на заповед на здравния министър, но и на друг компетентен орган.

ЕС препоръчва трета доза срещу COVID-19 само за рискови групи

Няма спешна необходимост от увеличаване на ваксините за изцяло имунизираните хора - това сочи технически доклад на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. В него се отбелязва, че може да се помисли за допълнителни дози за хора със сериозно отслабена имунна система като част от основната им ваксинация.

"Доказателствата за ефективността на ваксините и продължителността на защитата сочи, че всички, които имат разрешително в ЕС, осигуряват висока защита срещу болестите, свързани с ковид-19 и последващите хоспитализации, както и леталния изход, докато близо 1 от 3-ма възрастни над 18 години в общността и Европейското икономическо пространство все още не е напълно ваксиниран", се посочва в доклада.