🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | ГЕРБ, ДПС и БСП взривяват бюджета, Корнелия Нинова върна третия мандат

И още: Стартира националното преброяване; Прокуратурата проверява Татяна Дончева за корупция

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По план във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Държавният глава още през уикенда заяви, че датата на разпускането на парламента ще зависи не само от неизбежната актуализация на бюджета, но и от приемането на някои важни законопроекти. Това вероятно разпускането ще е след 14 септември, а изборите ще са 2 в 1.

Политическата дъвка от уикенда насам е скандалът, в който бе вкарана зам.-председателката на парламента Татяна Дончева. Специализираната прокуратура обяви, че ще проверява дали тя е предлагала 500 хил. лв. подкуп на депутата от "Има такъв народ" Радостин Василев, за да напусне партията и да я разцепи. Според изявление на спецпрокуратурата тя се е самосезирала от твърденията в медиите на депутатите от ИТН Тошко Йорданов и Радостин Василев от уикенда. Дончева обяви, че няма друг ход, освен да си потърси правата по съдебен ред - след като Радостин Василев уточни, че изтълкувал като опит за корумпиране факта, че Дончева, през цялото време, докато разговаряла с него, пишела на листче числото 500 000. Един от ефектите на този дирижиран скандал е, че това ще предотврати активността по закриването на спецпрокуратурата.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Предизборно депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП ще взривят бюджета

Какво се случи? Очаквано предизборният популизъм започна да превзема парламента при второто окончателно четене на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Така с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП депутатите са на път да приемат най-популисткото предложение за пенсиите - това на ДПС. То предвижда през октомври, ноември и декември всички пенсионери да взимат по 120 лв. добавка към пенсиите вместо предложението на служебния кабинет досега даваната добавка от 50 лв. да бъде узаконена и да влезе в размера на основната пенсия. Предложението на ДСП е 120-те лева да са за сметка на по-високи приходи от осигуровки от тези, които се предлагат в актуализацията на служебния кабинет. Затова и финансовият министър Асен Василев коментира, че това, което се случва, е равносилно на взривяване на бюджета. "Колко вноски могат да се съберат до края на годината е на база разчети. Ако Народното събрание си измисли приходи и започне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността", заяви той.

ИТН се опита да спре заседанието на парламента, но БСП, ГЕРБ и ДПС имат мнозинство и гласуваха против.

Междувременно се образува и друга коалиция (БСП, ГЕРБ, ДПС, "Изправи се" и част от ДБ) около предложението на "Изправи се", което съвпада с това на БСП майчинските през втората година да се увеличат от 380 лв. сега на 650 лв.

Депутатите решиха и минималната пенсия да бъде увеличена от 1 октомври на 370 лв. (при 300 лв.) в момента.

Гласуването продължава и вечерта, като няма яснота дали ще има и още подаръци, или част от предложенията ще се променят.

Защо е важно? Проблемът е, че веднъж дадени, тези пари за пенсионери (високи добавки и вдигане на пенсии) се спират трудно, което в крайна сметка може да доведе до огромен бюджетен дефицит и догодина. В ситуация преди избори партии се надскачат със щедри подаръци за гласоподавателите. Но дефицитът в Бюджет 2022 г. ще се окаже огромен, което значи нови милиарди дълг и проблеми при присъединяването към еврозоната.

Още новини от деня:

Стартира националното преброяване, първите десет дни ще е онлайн

Във вторник започна 18-ото национално преброяване на населението и жилищния фонд на България. Всеки, който живее постоянно в България, ще може да се възползва от услугата за онлайн преброяване, която ще е валидна до 17 септември, а след това от 18 септември ще започне и преброяването с преброители от врата на врата, което ще продължи до 3 октомври. Още в първия ден на онлайн преброяването то стана уязвимо за хакерска атака, която блокира сайта към 11 часа.

МЗ: Мерките са нужни

Във връзка със заканите на ресторантьорския бранш за гражданско неподчинение заради започващите във вторник нови противоепидемични мерки Министерството на здравеопазването припомня, че към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в болница у нас, е 4284, а в интензивните отделения се намират 339 от тях и броят им расте ежедневно.

Междувременно и таксиметровите шофьори обявиха, че ще се присъединят към протестите заради намалялата клиентела, включително и след затварянето на нощните заведения.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Новата шефка на РИОСВ-Бургас е етърва на предишната. Роза Кирова-Иванова (новата шефка) е омъжена за Светлин Иванов, а Детелина Иванова Христова-Иванова (предишната шефка) е омъжена за брат му Пламен.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160240234021189

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 1

    Въобще не взривяват бюджета. Не искат да оставят 2 милиарда в ръцете на служебното правителство, които да бъдат изхарчени зимата, за да намалят недоволството на определени социални групи и да подсигурят втори мандат на Радев им. По-добре тези пари да отидат в българските пенсионери отколкото да бъдат раздадени и изчезнат незнайно къде! Но при всички случаи населението, което в голямата си част е аполитично, не следи процесите в държавата, бързо забравя какво е било, кой кой е, само мрънка и недоволства, лесно се манипулира ще плати сметката за всичко. Но най се радвам, че младите чалгаджии, които гласуват за Трифонов и младите полезни идиоти на ДБ ще си понесат отговорност за тъпотията!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал