Граждански комитет ще следи за изчистването на въздуха в Пловдив

През юли съдът задължи общината да изчисти въздуха в рамките на една година, но засега няма предприети действия

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прокрастинатор - човек, който вечно отлага. Това определение пасва на пловдивската община по отношение на казуса с мръсния въздух. В края на юли съдът реши, че местната власт във втория по големина град в България ще трябва да изчисти въздуха в срок от 12 месеца след 17-годишно отлагане.

Два месеца по-късно "общината и РИОСВ не са представили конкретен план и не са предприели целенасочени действия в изпълнение на решението". Това четем в обръщение, информиращо за учредяването на граждански комитет, "който ще съдейства и следи за изпълнение на решението на Върховния касационен съд".

Комитет по чистО2тата

Един от учредителите на този комитет е адвокат Михаил Екимджиев. През 2011 г. той заедно с други известни пловдивски адвокати, както и над 100 други граждани, заведоха срещу община Пловдив първия колективен иск в България по темата за качеството на въздуха. Ищците нямат имуществена претенция - те не искат обезщетения и глоби за общината, а просто настояват местната власт да се погрижи за здравето на жителите на града.

Именно с тази мотивация е сформиран и гражданският комитет. В него освен Екимджиев участват инженер Любозар Фратев, антропологът професор Мария Шнитер, сдруженията "Бъди активен" и "Бизнесът за Пловдив" и архитект Петкана Бакалова.

"Налице са и публични изявления от (общински) служители, поставящи под съмнение решимостта за съобразяване с решението на Върховния съд", сигнализират създателите на комитета. За тях проблемът с мръсния въздух е решим. За това свидетелства списък от 25 препоръки за действия, които общината реалистично може да изпълни в рамките на оставащите 10 месеца до изтичане на съдебния срок.

Стъпка по стъпка

Сред препоръките на комитета е възстановяването на ключовата измервателна станция за качеството на въздуха до натовареното кръстовище на "Баня Старинна" в централната част на града. Друга мярка, която Екимджиев е описвал преди, е отмяна на решенията на ОС, "с които са предоставени безплатни паркинги за стотици лични автомобили на общински и държавни служители в центъра на града". По-трудоемко би било въвеждането на зони с ниски вредни емисии, разширяване на газоснабдителната мрежа и разширяването на мрежата от велоалеи в града.

Общината вече е предприела някакви действия по други от мерките, основно свързани със замяната на дървата и въглищата с "чисти" източници на отоплителна енергия като печки на пелети и електрическо отопление.

Под отговорност

От комитета поемат ангажимент да извършват независим мониторинг на количеството фини прахови частици във въздуха. Предупреждават, че "при неизпълнение на съдебното решение ще приложат всички ефикасни правни способи за защита и за санкции срещу отговорните институции и длъжностни лица".

За неизпълнение на съдебното решение може да бъде сезирана прокуратурата. В допълнение след решението на ВКС гражданите на града по-лесно могат да печелят дела срещу общината за нанесени вреди поради замърсяването на въздуха.

Предишна версия на този текст съдържаше грешната информация, че доцент Стефан Попов от пловдивския Медицински университет е участник в гражданския комитет, 18:18

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drakon avatar :-?
    Vassil Stoychev

    Очаквам с нетърпение как ще спрат отоплението с отпадъци в четирите преобладаващо ромски квартала.
    И въобще писъците на подобни зелени затоплисти винаги сами били странни ( извън грантовете различни фондации) - как ще ме стимулират икономически за да инвестирам и да преминем на природен газ? И кой ще ми покрие разликата между в цената между отоплението на твърдо гориво и на природен газ? Докато не отговорят на тези въпроси , затоплистите могат да ми правят вятър и да ме плашат с глоби.

    Нередност?
Нов коментар