Какво казват партиите за разкритията в най-новия епизод на "Осемте джуджета"

На въпросите на "Капитал" с позиции се отзоваха единствено "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от по-голямата тема на "Капитал" за най-новия епизод на разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд. Водещия текст за "втория сезон" можете да прочетете тук.

По повод публикуването на първата част от продължението на разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд (АКФ), "Капитал" отправи въпроси до водещите политически формации за оценките им по темата. Въпросите, които зададохме на партиите, са следните:

  • Каква диагноза поставя разследването на АКФ "Осемте джуджета"?
  • Какви действия ще предприемете в контекста на тези разкрития - както за решаване на институционалните проблеми, така и за въздаване на справедливост?
  • Дават ли ново основание разкритията да се иска оставката не само на Гешев, но и на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ?

До редакционното приключване на броя отговориха единствено "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Демократична България": Институциите бездействат вече година

Според обединението разследването на АКФ вади "скандални обстоятелства за това как Специализираната прокуратура се използва за бухалка, за брутална разправа с хора и за заграбване на бизнеси". Това е системен проблем, а главният прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) , Инспекторатът към ВСС и МВР мълчат по казуса - "няма проверки, не се разследва, не се търси отговорност". Нещо повече, за разлика от "Цумгейт "при казуса "Осемте джуджета" дори не се и прави опит за имитация на каквато и да било проверка или друго действие".

Отговорите на ДБ на въпроса какво трябва да се направи съвпадат с дългосрочната им програма за съдебна реформа. Като рецепта за решаване на проблемите обединението предлага повече отчетност и механизми на контрол над главния прокурор, въведени с промяна в конституцията, закриване на специализираното правосъдие, промяна в статута на Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС. ДБ ще продължи да работи за приемането на необходимите изменения в Закона за съдебната власт и НПК и в следващия парламент и продължава да търси консенсус за промяна в конституцията. Според обединението новите разкрития на Антикорупционния фонд са поредно основание за оставките на Иван Гешев и на Сотир Цацаров, за които ДБ продължава да настоява.

Мая Манолова: Правоохранителните органи са в състояние на будна кома

Според лидера на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, новият епизод на "Осемте джуджета" показва, че правоохранителните институции са в будна кома. ""Осемте джуджета" е казус, в който са замесени прокуратурата, НОИ, правоохранителните органи, НАП, съдебната система. Явно чекмеджетата на Борисов са се пълнили с кюлчета и пачки чрез кражба на бизнеси със съдействието на специализираното правосъдие", смята Манолова. На въпроса за бъдещите действия на партията Манолова напомни за разкритията в комисията за ревизията, скандала с незаконното използване на СРС за подслушване на протестиращи, преместването на Бюрото за защита към Министерството на правосъдието и обеща, че коалицията й ще продължи да се бори за закриване на специализираното правосъдие. На въпроса за оставките на Цацаров и Гешев тя напомни, че протестите през изминалата година са искали оставката на главния прокурор, и обеща, че ИБГНИ събира мнозинство за промяна в съдебната система, каквато е необходима, за да бъдат спрени казуси като "Осемте джуджета".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 1

    Този случай е наистина потресаваща картина на българското правосъдие - участват в едно, но в никакъв случай не единствено, престъпление (явно схемата е добре отработена) следователи (макар и бивши), прокурори и адвокати (само съдия няма, слава богу!) - и въпреки това никаква реакция от съответните институции! Но и медийно тази история не е достатъчно осветена, защото има хора, които не са чували за "Осемте джуджета", а аз не мога да си представя как е възможно да стават такива неща в една нормална държава - например да ти откраднат златото пред очите ти в двора на прокуратурата!

    Нередност?
Нов коментар