🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Адвокатурата няма да наказва Петьо Еврото и още едно от "Осемте джуджета"

От замесените четирима адвокати в изнудването за присвояване на "Изамет" само двете столични адвокатки, участвали като фигуранти, реално получиха наказание

Петьо Петров-Петьо Еврото
Петьо Петров-Петьо Еврото
Петьо Петров-Петьо Еврото    ©  Красимир Юскеселиев
Петьо Петров-Петьо Еврото    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Адвокатурата няма да образува дисциплинарни производства срещу двама от адвокатите, чиито имена се оказаха замесени в зловещата сага "Осемте джуджета", при това като основни действащи лица, установи проверка на "Капитал". Видинската и пазарджишката адвокатски колеги са отказали да започнат процедурата срещу Петьо Петров и Десислава Коцева с аргумент, че в случая няма данни за нарушение на Закона за адвокатурата, макар че той определя като нарушение и уронването на престижа и достойнството на професията.

Междувременно Софийската адвокатска колегия (САК) е образувала дисциплинарни производства, които вече приключиха с наказание на двете други замесени адвокатки - Магдалена Мончовска и Цветелина Цветкова, макар че тяхната роля на фигуранти в тази престъпна мрежа е далеч по-незначителна.

Разследването на фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ), озаглавено "Осемте джуджета", разкри криминална мрежа за рекет с цел овладяване на бизнеси и други активи, в основата на която всъщност стои прокуратурата - нейните правомощия се използват за натиск, репресия и буквално за грабеж, при това с благословията на главния прокурор (който и да е той) и ръководителите на спецпрокуратурата. Публично лице на тази криминална мрежа е бившият следовател и сега адвокат Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, който според разследването е нещо като изпълнителен директор на цялата мрежа с помощта на съпругата си Любена. Очевидно е, че зад тази фасада стоят много по мащабни разклонения и много по-мощни фигури.

В понеделник АКФ публикува първата част на втори сезон от разследването, където нещата стават още по-брутални - участниците в мрежата "Осемте джуджета" не просто заплашват набелязаните жертви с физическо унищожение, но и видимо имат готовност да го извършат.

Бизнесменът Явор Златанов разказва как е бил превърнат в инвалид, след като е бил хвърлен в ареста от спецпрокуратурата и спецсъда, а рекетът към него бил официализиран от адвокат Десислава Коцева. На срещата си с него тя се държала като мутра и го заплашила, че ако не прави това, които му се каже - да прехвърли бизнеса си на когото му посочат, "ще изчезне в затвора".

"Каза ми, че бебето ми ще остане без баща, че нейните началници ще ме вкарат в затвора и няма никога да изляза от там. "Аз не знам на кого казваш Пепи Еврото, но господин Петров е много влиятелна личност. И в следващите седем години, докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно това, което ви кажем, защото ако не го правите, ти ще седиш в затвора, докато не изчезнеш", разказва той.

В предишните епизоди на "Осемте джуджета" съдружникът на Явор Златанов - баща му Илия Златанов, с когото са съсобственици на успешен бизнес - асансьорните заводи "Изамет", разказа на свой ред как е бил измамен и изнудван от Петьо Еврото с активното участие на Коцева.

Именно Десислава Коцева е адвокатката, която по думите на Златанов го рекетирала в Правителствена болница да прехвърли своите дялове от фирмата, иначе синът му Явор няма да бъде пратен на хемодиализа и ще умре. Коцева стана известна в медиите като организатор на част от срещите от скандала "Яневагейт" между тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова. В хода на разследването "Осемте джуджета" Илия Златанов разказва, че през есента на 2019 г. Коцева му обяснявала, че са заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор, организирали митинги в негова подкрепа. На Златанов казали: "И сега Гешев, като стане главен прокурор, всичко ще си дойде на мястото."

Въпреки че са съперници в бизнеса и в непримирим конфликт, разказите на двамата Златанови се припокриват и по същество се доказват. Те говорят не само за наличието на брутална мрежа за рекет с ползване на правомощията на прокуратурата, но и за това, че тази мрежа се покровителства от самия връх на обвинителната власт.

Още при публикуването на първия сезон от разкритията на АКФ през лятото на м.г. от Антикорупционния фонд изпратиха сигнали до ангажираните институции. Такъв сигнал беше изпратен и до Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по отношение на споменатите в разследването адвокати - Петьо Еврото, Десислава Коцева, Магдалена Мончовска и Цветелина Цветкова.

Година по-късно проверка на "Капитал" показа, че двете столични адвокатки са наказани, а за Петьо Еврото и Десислава Коцева съответните колегии - видинската и пазарджишката, са преценили, че няма основание за образуване на дисциплинарно производство. От видинската колегия обясниха за "Капитал", че по този казус няма доказани факти, няма и образувано досъдебно производство, което да верифицира твърденията срещу Петров, за да може въз основа на това адвокатурата да прецени дали има основание за дисциплинарна процедура. От Пазарджишката колегия, обратно - твърдят, че не могат да образуват дисциплинарно производство, защото в момента има прокурорска проверка и преди тя да приключи, няма как да се води дисциплинарка.

"В материалите, които са ми изпратени от една фондация с антикорупционна насоченост, няма данни за нарушения на Закона за адвокатурата", казва председателят на съвета на видинската адвокатска колегия адв. Кирил Груев. На въпрос дали в случая няма случай на "уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала", което е дисциплинарно нарушение по закона, адвокат Груев заяви, че в случая става въпрос за материали, които са изцяло от интернет пространството и които съдържат твърдения, които няма как да бъдат проверени от колегията. Няма образувано досъдебно производство, в рамките на което тези твърдения могат да бъдат проверени, изтъква още той.

Всъщност още вписването на Петьо Еврото във Видинската адвокатска колегия през 2015 г. бе възприето като възмутително и породи множество негативни коментари, защото това стана след скандалното му напускане на съдебната система. Петров бе уличен в провокация към подкуп (т.е. в престъпление) в решение на Върховния касационен съд по шумния процес срещу бившия военен министър Николай Цонев и съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров, които бяха окончателно оправдани. Въпреки това той не е нито наказателно преследван, нито санкциониран дисциплинарно и напуска съдебната система по собствено желание с полагащото му се обезщетение за прослужено време.

Пазарджишката адвокатска колегия също е отказала да образува дисциплинарно производство срещу Десислава Коцева по сигнал на Бойко Станкушев, директор на фондация "Антикорупционен фонд", по който ВАдС е образувал преписка и я е препратил по компетентност в Пазарджик. Коцева, макар да практикува в София, е вписана като адвокат в Пазарджик, откъдето е родом. "Има прокурорска преписка, преди произнасянето на прокуратурата ние не можем да вземаме решения", заяви за "Капитал" председателят на Съвета на Пазарджишката колегия Кирил Александров. На въпрос дали прокурорската преписка е пречка за установяване на дисциплинарни нарушения като уронване престижа на професията адв. Александров заяви, че очевидно в случая не са открити нарушения на Закона за адвокатурата.

От Етичния кодекс на адвокатурата

За да може да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на функциите му да служи както на интересите на правосъдието, така и на законните интереси и права на гражданите и юридическите лица, "адвокатът изпълнява непрестанно многообразните си правни и етични задължения към обществото, за което съществуването на свободната и независимата адвокатска професия, подчинена на собствените си правила, е същностна гаранция за опазване на законността и на правата на човека, евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото".

Междувременно Дисциплинарният съд на Софийската адвокатска колегия наложи наказания на двете адвокатки в София, едното дори беше обжалвано, в резултат на което Висшият дисциплинарен съд наложи по-тежка санкция.

Магдалена Мончовска лишена от адвокатски права за три месеца

С решение на Висшия дисциплинарен съд от юли т.г. адвокат Мончовска окончателно е наказана с лишаване от право да упражнява професията за три месеца и глоба в размер на три минимални заплати. Първоначално дисциплинарният съд към Софийската адвокатска колегия я наказва с порицание, но дисциплинарният обвинител адв. Златка Стефанова обжалва това наказание като прекалено леко, така се стига до крайния резултат. Мончовска е наказана само за конкретни нарушения на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, включително за нарушаване на професионалната етика, уронване на престижа и достойнството на професията. Самата тя твърди, че е извършвала адвокатски услуги за Илия Златанов пред различни институции, без да го счита за свой клиент, въпреки че той ѝ е подписал две пълномощни, представени пред специализирания съд и спецпрокуратурата. Мончовска е вършела тези неща само като лична услуга на Любена Петрова, която пък имала договор за консултантски услуги със Златанов и затова я привикала. На практика Мончовска е приела да бъде ангажирана от Златанов, но се е водила от интересите на трето лице (Любена Петрова), което е нарушение на закона и етичния кодекс - адвокатът е длъжен да защитава правата и интересите на клиента си по най-добрия начин, като остане безкористен и независим. По същество Мончовска е осъществила адвокатска услуга, при това безвъзмездно, което е самостоятелно нарушение на закона - безплатна адвокатска защита може да се оказва само на лица, които имат право на издръжка, на материално затруднени лица, на роднини, близки или на друг юрист. Но най-вече - Мончовска се е ангажирала като адвокат, без да се интересува от интересите на клиента и без сериозно да се заеме със защитата му, като е декларирала, че дори не й е известно как се развива досъдебното производство срещу Златанов.

Именно Мончовска е адвокатката, която се явила заедно със Златанов и Любена Петрова на прословутото връщане на златото, иззето от спецпрокуратурата като веществено доказателство, което обаче Златанов така и не получава, защото било натоварено на колата на Петрова и откарано. Подписите на Мончовска стоят под молбите за връщане на веществените доказателства и на приемо-предавателните протоколи за тях.

За Мончовска медиите написаха, че преди да стане адвокат, е била секретарка на Пепи Еврото, докато той е бил шеф на Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, и се е считала за негово доверено лице. Когато Петров напуска системата през 2015 г., тя също си тръгва с него. Става адвокат през 2018 г. Майката на Мончовска е прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Адвокат Цветкова е наказана с порицание, но поискала и спиране на адвокатските права за една година

През юли т.г. адв. Цветелина Цветкова е наказана с порицание от Дисциплинарния съд на САК в резултат на споразумение, сключено с дисциплинарния обвинител. Същевременно по нейно искане временно е преустановено изпълнението на адвокатската професия за една година, като тя е обявила, че има психологически срив от случилото се, научи "Капитал".

Адв. Цветкова Цветкова участва и в този сюжет като упълномощена от Димитър Ламбовски, бизнесмен и бивш депутат от НДСВ, който пък формално е лицето, на което прокуратурата уж е върнала иззетите от Златанови 550 000 евро.

Освен всичко друго Цветкова е член на управителния съвет на фондация "План Б", чийто председател е Любена Петрова. Именно "План Б" организираше масовките в подкрепа на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, протестите срещу бившия правосъден министър Христо Иванов, председателя на ВКС Лозан Панов, покойния прокурор Ситнилски и т.н.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 6

    Неразбираеми са пътищата и етиката на българските адвокати. Според текста тук излиза, че създаването на мрежа за рекет си е нормално явление в практиката им.
    ПП
    Надписът под снимката е за Любена Павлова, в текста за Петрова. Или съм се объркал?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    В Америка - страната на адвокатите - не е никак лесно да придобиеш адвокатски права, а у нас всеки провалил се боклук с някаква диплома по право намира пристан в адвокатурата. Стриптизьорката на Каскета и тя адвокатка. Сигурно е достатъчно да си плащаш членския внос в Асоциацията на адвокатите, за да си адвокат - никакъв друг подбор. Не си ли плащаш обаче членския внос, ти отнемат правата (като на Христо Иванов!), плащаш ли си - нямаш проблеми!

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 4

    До коментар [#2] от "":
    Не е само това.. Ако някоя моделка завърши магнаурска школа / с цел защита на личните .. хм.. придобивки и собственост../, ако е към правилния шугърдади - възможно е да придобие необясними възможности и случаи за практикуване на .. правни.. юридически казуси..
    Ако някой адвокат е бил състудент на Свин в ЮЗ.У.. то същия е получил академична степен в крадокрацията, корупционните науки - всичко с профил медии, финанси, търговия и внос-износ - от фурми до офшорни придобивания..
    Да не забравяме и иначе .. сериозните прависти, които получават права през ЮФ на СУ... Корупцията на висше ниво се заражда още от студентската банка точно там... Кандидати?..
    Настрана - Марк Твен, като го попитали за 10$ за погребение на адвокат, дал 100 и казал “Погребете още 10..“

    Нередност?
Нов коментар