🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

При първата акция на Европейската прокуратура има и един арестуван в България

Операцията е за ДДС измама с продажба на луксозни возила в Италия и Германия, нанесла щети за над 13 млн. евро

Лаура Кьовеши    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази сутрин при координирана от Европейската прокуратура акция са претърсени адреси в Германия, Италия и България, като са конфискувани луксозни автомобили и са арестувани поне 10 души. Това съобщиха от водената от Лаура Кьовеши институция, според която задържаните са заподозрени в организиране на престъпна група за данъчни измами, а част от тях са свързани с италианската мафиотска организация Ндрангета.

Според съобщение на баварската полиция, която е ключов участник в акцията, тя е обхванала 46 жилищни и търговски обекта в трите страни, от които 28 в Италия, 17 - в Бавария, и един в България. Разследващите са изпълнили 11 заповеди за арест - 6 в Италия, 4 в Германия и една в България, като са се сдобили и с много доказателства, включително и няколко изключително луксозни возила. По данни на Европейската прокуратура те са 13 на брой и всичките са били в Германия.

Източване на ДДС

Основното обвинение е, че участниците в схемата са препродавали много пъти колите в различни страни от ЕС, което им е позволило да претендират платено ДДС и да поискат възстановяването му. Загубите от данъчната измама все още се уточняват, но се изчисляват за над 13 млн. евро.

Имена не са посочени, а българското участие явно е било по-скоро периферно и не става ясно в какво точно се е изразявало. Като основни места на престъпната дейност са посочени Милано и Айхщат. Италиански дилър на автомобили купувал превозните средства от германски салони през посредничеството на несъществуваща компания и на още едно лице в Италия. Така те симулирали покупка за лично ползване, което се освобождава от ДДС, ако колите са регистрирани в Италия. Частният купувач обаче впоследствие продавал колата обратно на дилъра в Милано, който вече ги продавал на истински купувачи, но на по-атрактивни цени.

"Измамната схема е позволила на извършителите да извлекат високи печалби, да манипулират цените на автопазара и да преведат големи суми зад граници, надхвърлящи 70 хил. евро за отделен превод", пише в съобщението на прокуратурата.

За седмици вместо за месеци

От официалните съобщения става ясно още, че трима от заподозрените имат връзки с Ндрангета и ще бъдат изправени пред съд по бърза процедура. Благодарение на същото разследване е засечена и мрежа за трафик на наркотици, което е довело до четири ареста в Италия и конфискуване на 7 кг марихуана и хашиш.

Като участници в операцията, координирана от германския делегиран прокурор Маркус Пайнтингер, изрично са посочени криминалната полиция на Горна Бавария и Италианската финансова полиция, но не са споменати българските власти. Според Пайнтингер без Европейската прокуратура подготовката на акцията е щяла да отнеме месеци, а сега тя се е случила за седмици.

По думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши това е първият случай, започнат от институцията още на 1 юни 2021, когато тя стартира работата си. "Тази операция демонстрира смяната в парадигмата, която създаването на Европейската прокуратура носи при трансграничните разследвания. Това е новата реалност в зоната на Европейската прокуратура: без тромави формалности по процедурите за правна помощ, бързи и решителни действия и фокус към ефективното възстановяване на щетите", казва Кьовеши в съобщението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Надеждите на хората са да се окошарват корумпирани политици, крали от парите на ЕС. Не ни трябва някаква поредна институция, която да се бори с данъчни измами на някакъв по-голям мащаб.

    Нередност?
Нов коментар