🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската прокуратура: Сигнализирайте за престъпление на вашия език. От 1 юни

Институцията започва да приема сигнали и преписки за престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Огромен банер през целия екран на сайта на Европейската прокуратура призовава гражданите на ЕС от 1 юни, вторник, да докладват за измами и други престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС.

Сигнализирайте ни за престъпление на вашия собствен език / От 1 юни 2021г. , пише на него.

До момента това не е възможно, защото институцията трябваше да довърши административното си устройство, включително и изграждането на децентрализираното ниво от европейски делегирани прокурори, разположени в съответните държави членки, които ще отговарят за разследванията и наказателното преследване. Процес, за който България се оказа доста по-информирана, отколкото другите държави членки, участващи в системата за засилено сътрудничество и създаване на Европейската прокуратура, заради скандала с отхвърлените шестима български кандидати от общо 10 предложени.

На сайта на Европейската прокуратура са изброени категориите престъпления, които са от компетентността на тази институция:

  • Трансгранична измама с ДДС на обща стойност поне 10 000 000 EUR.
  • Други видове измами, засягащи финансовите интереси на ЕС.
  • Корупция, която уврежда или е вероятно да навреди на финансовите интереси на ЕС.
  • Присвояване на средства или активи на ЕС от публичен служител.
  • Пране на пари, придобити чрез измами с евросредства.
  • Организирана престъпност с цел извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.
  • Други престъпления, които са неразривно свързани с някои от изброените.

Миналата седмица пресслужбата на Европейската комисия (ЕК) цитира зам.-председателката по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова, че Европейската прокуратура започва работа от 1 юни: "Вече сме на финалната права - предстои да започне работа първата по рода си независима служба на ЕС за разследване и преследване по наказателен ред на престъпления, засягащи бюджета на съюза. От 1 юни нататък европейските прокурори под силното ръководство на Лаура Кьовеши ще противодействат на престъпниците и ще гарантират, че нито едно евро не се пропилява заради корупция или измами."

Всъщност това не е съвсем точно, ЕП отдавна е започнала да работи, защото повече от година тече многоетапното административно уреждане на службата. През октомври 2019 г. Лаура Кьовеши бе избрана за първия европейски главен прокурор, през юли м.г. бяха избрани и 22 европейски прокурори от всички 22 държави - членки на ЕС, участващи в тази система. От българска страна това е Теодора Георгиева, административен съдия в Административен съд - София-град, към момента на избора, но със солиден прокурорски стаж преди това, включително и в антикорупционното звено на Софийската градска прокуратура.

Европейските прокурори заедно с Кьовеши положиха клетва пред Съда на ЕС на 28 септември 2020 г. След това започна устройването на институцията, която е със седалище в Люксембург, и изборът на делегираните прокурори от всичките 22 страни, от които се очаква да водят разследванията на местно ниво.

Общо 22 държави - членки на ЕС, участват в т.нар. засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура. Това са: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия.

Унгария, Ирландия, Полша, Швеция и Дания не участват в Европейската прокуратура.

Когато се казва, че ЕП започва да работа от 1 юни, това означава, че от тази дата тя започва да приема сигнали и преписки за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, коментира пред "Капитал" българския европрокурор Теодора Георгиева. (Пълното интервю с нея четете през следващите дни на capital.bg, както и в новия брой на "Капитал".)

На 1 юни на сайта на ЕП ще бъде активирана възможността абсолютно всеки човек на своя роден език да подаде сигнал за измама с евросредства. Формата за подаване на сигнала е опростена максимално, а подател на сигнал може също така да бъде и юридическо лице, обясни Теодора Георгиева. И допълва: "Не е задължително, разбира се, сигналът да се пуска през сайта, можете да отидете с лист хартия и при делегираните прокурори и да подадете сигнала на тях."

Анонимни сигнали не се разглеждат, но пък системата предвижда сериозни мерки в защита на личните данни на сигналоподателя - те ще са достъпни единствено за европейския прокурор и делегирания прокурор, на когото е разпределено делото, при това без да излизат от електронната база данни на Европейската прокуратура и без да фигурират на хартия в досието, което се намира в държавата членка.

Разбира се, Европейската прокуратура няма да разчита само на сигналите, подадени от граждани. По регламент тя трябва да бъде сезирана от всяка национална институция, която има данни за престъпления с евросредства. Освен това от 1 юни в нея трябва да бъдат препратени образуваните дела и преписки за такива престъпления, които се намират в националните прокуратури на държавите членки. Според Теодора Георгиева се очаква около 2000 дела да постъпят в началото от всички държави. Броят на българските дела не е известен, доколкото българската прокуратура все още не е изпратила актуална справка.

Европейската прокуратура е единствено компетентна да разследва престъпления, извършени с европейски средства след ноември 2017 г., когато влиза в сила регламентът за създаването й.

Тя ще провежда своите разследвания и наказателни преследвания при пълна независимост от Европейската комисия, другите институции и органи на ЕС, както и от държавите членки. Новата структура ще допълва работата и ще си сътрудничи с други органи и агенции на ЕС като OLAF, Евроюст и Европол, както и с компетентните органи на държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура. Очаква се Европейската прокуратура да разследва около 3000 случая годишно, според прессъобщението на ЕК.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ola1449387514482283 avatar :-|
    Димитър Христозов
    • + 1

    Заглавието е с неприятна двусмислица - езикът извършва “престъпление”. Словоредът трябва да е различен. Все по-често се натъквам на подобна неграмотност от журналисти. Нивото пада!

    Нередност?
  • 2
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 1

    А за неизпълнение на Съдебно Решение влязло в законна сила за което Българската Прокуратура и Държавните Институции - НАП - НОИ и ИА"ГИТ" поставят чадър ☔ над осъденото Дружество "Софийска вода" АД като ощетява Държавния Бюджет респективно Европейският такъв какво ще кажат от Европейската Прокуратура?
    Има ли Върховенство на Закона?

    Нередност?
  • 3
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател

    Пример: Подаваш сигнал , в който трябва да си напишеш имената и адресите, свърза с корупция или измами с в големи размери с еврофондове. Всичко добре, само, че тези измами се извършват с покровителството на местната власт, разбират кой е подал сигнала, и няма да можеш да свариш да се махаш от България. Кои правят измами по европейски програми в големи размери , ги знаят дори и хората по улицата, но държавата мълчи.

    Нередност?
Нов коментар