Кьовеши удари черен печат за българската прокуратура

Отхвърлените номинации за европейски делегирани прокурори е международен гаф, резултат от опита на ВСС да кадрува в Европейската прокуратура както в българската

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международен гаф. Това е най-краткото описание на новината, че седем от общо десетте изпратени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинации за делегирани прокурори към новосъздадената Европейска прокуратура са били оспорени като неподходящи. Новината съобщи първо EURACTIV в сряда, като се позова на шефа на кабинета на Лаура Кьовеши Милан Ярон. Късно вечерта името на Ярон изчезна от публикацията, остана само "източник от европрокуратурата", но казаното от "източника" остана без промяна.

А то е многозначително. Европейската прокуратура е уведомила с писмо българското Министерство на правосъдието, че има забележки към седем от кандидатурите, се казва в публикацията.

Тримата избрани следователи поради професията си никога не са пледирали пред съд, а от делегираните прокурори се очаква да защитават обвиненията пред съда. Единственият съдия сред избраниците е гледал граждански дела и няма опит с наказателното право, макар че главният прокурор Гешев особено се похвали с този избор. Трима от предложените прокурори са работили само на районно ниво.

Писмото от европрокуратурата е пристигнало буквално преди дни във ВСС. На следващото си редовно заседание в сряда Прокурорската колегия ще обсъди и вземе решение по него, заяви за "Капитал" говорителят на колегията Калина Чапкънова. В писмото се иска допълнителна информация за тези кандидатури, подчерта г-жа Чапкънова.

В четвъртък, в отговор на въпрос на bTV по темата, говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева заяви, че "българската прокуратура не е компетентна да отговори" и насочи запитването към ВСС и европейската прокуратура, уточнявайки, че процедурата не е приключила.

Какво означава допълнителна информация на езика на дипломацията

"Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури", коментира пред EURACTIV източникът от европрокуратурата. И категорично потвърждава, че институцията очаква седем нови кандидати.

В отговор на писмото българските власти са поискали среща. "Моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет", коментира човекът от Европейската прокуратура.

По информация на "Капитал" още преди избора оттам са дали по неофициален път ясен знак на българските власти, че ще следят кандидатите внимателно. Аргументите са били съвсем практични - делегирани прокурори без опит по дела от компетентността са щели допълнително да натоварят европейският прокурор, който ще отговаря за страната ни.

Като никоя друга държава

Всъщност най-срамната констатация е, че подобни проблеми не е имало с кандидатите на никоя друга държава, в което няма нищо чудно - седем отхвърлени от общо десет кандидати е шамар.

Десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България бяха избрани от изцяло подчинената на Иван Гешев Прокурорска колегия измежду 31 кандидати в един изцяло дирижиран избор още от номинацията на кандидатите. Какъвто впрочем беше изборът и на самия главен прокурор.

ВСС явно беше решил, че ще може да кадрува и в Европейската прокуратура, така както го прави в България. Е, не стана.

Ако тук в кариерата по правило се издигат послушни, а не задължително независими и подготвени, то в нормалния свят не е така. Не за друго - просто има работа за вършене според правилата и законите.

Изборът на европейски делегирани прокурори в България премина в контекста на публично изразените опасения доколко в наши условия те могат да бъдат независими в работата си, а това е основно изискване на регламента за създаване на Европейската прокуратура. И това е само част от дебата за статута на прокуратурата в България и на българския главен прокурор. Иначе новината за отхвърлените български кандидати съвпадна с друга - за края на легендарното дело за източване на еврофондове САПАРД, което беше прекратено по давност след 14 години лутане между съда и прокуратурата.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gvelev avatar :-P
    Георги Велев
    • + 26

    Супер, напълно заслужено!

    Нередност?
  • 2
    absent avatar :-@
    Абсент
    • + 25

    Не може така! От прокуратурата трябва веднага да протестират, да изтъкнат качествата на кандидатите си, да настояват какви професионалисти са всъщност. Нищо, че Европейската прокуратура знае прекрасно с кого си има работа, с гешевчета на килограм неспособни да взимат самостоятелни решения защото най-малкото никога не им се е налагало. Нищо, трябва да опитват още и още да внедрят хората на Пеевски в Европа, че иначе знае ли човек? Вече им шибнаха един зад врата, забравили дипломатичния тон, тона който настояваме ЕК да забрави, ама тя все се прави на разсеяна. Втория шамар трябва да е през лицето с опакото на ръката, но нищо, ние продължаваме да опитваме.
    Напред другари смело, да браним наш'то прасе дебело!

    Нередност?
  • 3
    VladiDim avatar :-|
    Vladi Dim
    • + 18

    В крайна сметка Кьовеши сама ще си избере българските прокурори , ще ги мотивира и ако се представят добре, работят както трябва и вкарат крадците в затвора, тези прокурори, може и да се пенсионират като европрокурори. Без да са зависими в кариерното си развитие от блатото във ВСС.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 16

    Най-дебилното е, че предложенията на ВСС не отговарят дори на формалните изисквания за квалификация и стаж. Просто са събрани "наши" хора за работа в чужбина. А тепърва ще почне пресяването по критериите за независимост и морален интегритет. И там ще е истинската касапница, защото Кьовеши ще покаже мръсното бельо на БГ прокуратурата.

    Нередност?
  • 5
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 9

    Всичко е супер в България. Няма корупция, съдебната система наказва престъпниците, изобщо райско място. Е, да ама явно само в очите на нашите политици.

    Нередност?
  • 6
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 6

    Има още един момент в този "избор". Германия и Италия изпращат 10 прокурори, Румъния - шест. За нашата страна Кьовеши е поискала двама кандидати. Тези "референтни" бройки са според обема на еврофондовете, отпускани на всяка държава. Но нашите каскетчета са решили, че просто трябва да "уредят" на европейска заплата свои хора.

    Нередност?
  • 7
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents
    • + 5

    „просто има работа за вършене според правилата и законите“

    Това е есенцията за цялата структура, устройство и функциониране на държавата с всичките ѝ институции. И защо в нашата се сблъскваме с НЕфункциониране на всички нива - трябва реална работа, а не усвояване на ресурси.

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 9

    Кандидатурите трябва да се подават направо в Европейската прокуратура. Едва ли ще има много кандидати, след като нашите прокурори не смеят явно да се заявят като опозиция на Каскета. Единствено Бойко Атанасов има тази смелост.

    Нередност?
  • 9
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 7

    Много добра новина за нормално мислещите българи! И дано да е поне малко стряскаща за управляващата клика, ама не съм убеден. Явно регламента за избор трябва да допуска и директно кандидатстване пред ЕП, защото очевидно българската държава не е в състояние да номинира подходящите хора. Добър шамар, заслужен! Сега трябва и делото САПАРД да разнищи ЕП защото и там изложиха страната ни сегашните пионки във ВСС.

    Нередност?
  • 10
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 8

    Ето един нов инструмент/търсачка, който изважда на светло скритите прокурорски преписки:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159776711771189
    Какво работи Специализираната прикриватура? Оказва се, че над 1500 преписки са укрити от обществото. Сред тях са и такива от голям обществен интерес. Потъват като в черна дупка. Няма данни за преписката - няма проблем. Каскетите не искат обществото да знае какво правят, кого опраскват и кого спасяват от ударите на закона.

    Нередност?
Нов коментар