🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лаура Кьовеши промени концепцията на ВСС за избор на делегирани прокурори

Европейският главен прокурор в послание към българските граждани: Ние сме си у дома във всяка държава членка

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Следващата сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори от България, с които да се попълни квотата на страната с липсващите още 6 души. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в петък още в началото на дългоочакваната пресконференция в Дома на Европа в столицата. Кьовеши бе на двудневна визита в България, първата, след като европрокуратурата започна да приема сигнали за престъпления от 1 юни т.г., макар че преди това е посетила 17 държави членки след назначението си през лятото на м.г.

Пресконференцията продължи доста повече от предвидения един час и през цялото време Кьовеши спазваше дипломатичен тон, отказваше да коментира конкретни дела, вътрешните проблеми на страната, личността на главния прокурор и протестите срещу него и каквито и да било други теми, различни от преките правомощия на Европейската прокуратура и избора на делегирани прокурори.

Въпреки това посещението й и изявленията й произведоха ефект на шамар за Висшия съдебен съвет (ВСС) и главния прокурор, главно заради контекста, в който бяха направени.

Прокурорската колегия ще си промени становището

Само преди седмица Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори с неопределената заявка, че на по-късен етап евентуално ще обмисли дали да стартира нова процедура. Малко преди това членът на колегията и доскорошен председател на казионната Асоциация на прокурорите в България Евгени Иванов обяви в телевизионно интервю, че всъщност за колегията процедурата е приключила, защото на България се полагали двама делегирани прокурори, а пък ние сме си пратили четирима, което за нашата страна е предостатъчно.

Задачата на европейските делегирани прокурори е да водят на българска територия разследванията по делата, които са от компетентност на европейската прокуратура - за големи измами и злоупотреби с европейски средства, за пране на пари с такива средства и др.

В интервю за "Капитал" миналата седмица българският европейски прокурор Теодора Георгиева изрази силна изненада от подобно тълкуване и заяви, че ВСС няма правомощия да прекратява процедура, започната от европейския главен прокурор. Нещо повече, броят на делегираните прокурори от България - десет, е определен от европейския прокурор след консултация с българските власти и на базата на броя на населението, очакваните дела от България и др. Според регламента за създаване на Европейската прокуратура единствено европейският главен прокурор има право да определя броя на делегираните прокурори от дадена страна и това не зависи от мнението на един или друг член на Прокурорската колегия, на главния прокурор или на цялата колегия.

Всичко това се случва след няколкомесечен скандал около отхвърлянето от Колегиума на Европейската прокуратурата на шест от общо десетимата български кандидати с мотив, че не отговарят на критериите за професионален опит. През цялото това време представители на прокурорската колегия се опитваха да обясняват, че всъщност проблем с подбора от тяхна страна няма, всичко се дължало на недоразумение по отношение на критериите, защото в Европейската прокуратура не били наясно със спецификите на прокурорската и следователската работа в България.

Кьовеши: Изяснихме критериите, те са същите

Изяснихме критериите, на които трябва отговарят европейските делегирани прокурори, заяви Кьовеши днес на брифинга. После поясни: критериите са същите, просто сега стигнахме до общо виждане по този въпрос. "Ние имаме нужда от опитни, смели и дръзки прокурори и аз съм уверена, че ще намерим достатъчно кандидати с профил, който отговаря на специфичните нужди на Европейската прокуратура", заяви тя.

На въпрос след това за параметрите на новата процедура, която ще започне следващата сряда, Кьовеши заяви, че няма краен срок за приключването й, важно е проблемът да бъде адресиран правилно. "След като получим новите кандидатури за европейски делегирани прокурори, ще оценяваме кандидатите по същия начин. Аз съм консервативен човек, ако тези нови кандидати не отговарят на критериите, няма да ги предложа за назначение", каза тя.

Ние сме си у дома във всяка държава членка

Лаура Кьовеши отправи послание към българските граждани: "Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, това е институция, създадена да служи на европейските граждани, и ние сме си у дома във всяка държава членка. Тук сме заради вас, искаме да върнем вашата вяра в нашата работа."

После при зададен й въпрос отново подчерта: "Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи. Тук европейската прокуратура има офис", посочи тя. "Дойдох в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, да видя офиса и дали имат нужда от подкрепа в работата си. Това е част от моята работа", каза Кьовеши.

Тя обясни, че се е срещнала с главния прокурор Иван Гешев, с министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов и членовете на Прокурорската колегия, а тема на разговорите е била необходимостта европейските делегирани прокурори да бъдат обезпечени с достатъчно служители, експерти, техника, както и да се назначи екип от разследващи към тях. Това е много важно в контекста на очакваната обща работа.

"Да се започне работата на Европейската прокуратура не е лесно, няма и прецеденти. Работим с 22 наказателни кодекса, с 22 наказателно-процесуални кодекса с 22 различни организации на правосъдна система", посочи Кьовеши.

От 1 юни Европейската прокуратура приема дела, образувани в националните правосъдни системи, както и сигнали от граждани, фирми и други организации и институции. До момента са получени около 300 дела и 120 частни сигнала, каза Лаура Кьовеши, но отказа да говори конкретно по тях.

За независимостта на прокурорите

На няколко пъти европейският главен прокурор подчерта значението на независимостта на делегираните прокурори, както и въобще на Европейската прокуратура като институция. Заяви, че всеки е равен пред закона и няма да се прави никаква разлика според това кой е разследваният. А на въпрос на "Дневник" за двойното подчинение на делегираните прокурори от България - на главния прокурор и на Европейската прокуратура, заяви, че фактът, че делегираните прокурори се водят част от националната система, не означава, че са подчинени на главния прокурор. Те са част от националната система, за да могат да участват в дела на територията на държавата. Но: "Ако някой политик се опита да влияе върху европейски делегиран прокурор, ще го оповестя веднага публично", обяви Кьовеши.

След като многократно отказва да коментира конкретни казуси, беше попитана как би определила прокурор, който публично се хвали с повдигнатите обвинения. "Като цяло прокурор не може да коментира дела, защото има правила", отговори Кьовеши.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 10

    Ха-ха, Кьовеши натри носа на Каскета. "Няма да ти пращам повече прокурори, като не ти харесват тези!" "Ще ми пращаш, докато аз кажа: достатъчно." Общо взето, така може за се обобщи резултатът от срещата.

    Нередност?
  • 2
    metzanviolinov avatar :-P
    metzanviolinov
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    Тя му натрива носа едва ли не със самото си съществуване. От всяко изказване личи професионализъм, за който Каскета дори не може и да си мечтае.

    Статията много хубаво е завършила именно с:

    "След като многократно отказва да коментира конкретни казуси, беше попитана как би определила прокурор, който публично се хвали с повдигнатите обвинения. "Като цяло прокурор не може да коментира дела, защото има правила", отговори Кьовеши."

    Нередност?
  • 3
    tigervi avatar :-|
    tigervi
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Кьовеши: Ако отново пратиш такива некадърници, пак ще ти ги върна!

    Нередност?
Нов коментар