🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | КЗК откри нарушения на "Лукойл", договорите за пътна поддръжка ще бъдат прекратени догодина

И още: Казусът с допълнителните машини за гласуване стигна до МВР и прокуратурата; "Алфа рисърч" прогнозира остра битка за второто място между "Продължаваме промяната" и БСП

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Буквално дни преди изборите в неделя интригата с допълнителните машини за гласуване, които се появиха на няколко места в страната в последните дни, става все по-заплетена. Тя се превърна в основен фокус в кампанията на ГЕРБ с явната цел да се създаде недоверие в изборните резултати. Отговорът на засегнатите обаче - доставчика "Сиела норма" и ЦИК, до момента не са убедителни. Бойко Борисов използва хаоса, за да твърди, че "му готвят нов Костинброд", а служебният правосъден министър Дерменджиев - точно обратно, заподозря "преднамерен опит за дискредитиране на изборите". В крайна сметка МВР започна спешна проверка, а ЦИК изпрати сигнал до прокуратурата. От комисията са категорични, че няма никаква възможност машини да бъдат заменяни в изборния ден.

Изненадваща активност демонстрира КЗК. Вчера антимонополната комисия намери нарушения в търга за инсталацията за горене на боклук в София и върна процедурата крачка назад, а днес "откри", че "Лукойл" не пуска други в данъчните си складове, с което пречи на вноса на горива и на конкуренцията на пазара.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

"Алфа рисърч": Изострена битка на финала за второто място между "Продължаваме промяната" и БСП

Шест партии в новия парламент, второ място за "Продължаваме промяната" с много малка преднина пред БСП, четвърто място за "Демократична България", но с много близки позиции до ИТН и ДПС. Това показват данните от проучване на "Алфа рисърч", проведено от 7 до 9 ноември със собствени средства на агенцията. Анализаторите отчитат повишена мобилизация за парламентарния вот, консолидиране на партийните ядра и битка за електорални периферии. Въпреки значимата дистанция между основните претенденти президентът ще бъде избран на балотаж между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, сочат още данните. Готовност за участие във вота заявяват 47-48% от хората с право на глас в страната, а други около една четвърт се колебаят дали да отидат до урните.

КЗК предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение към "Лукойл"

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение към "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". От съобщенията не става ясно по кое производство са твърденията сега, но в хода му комисията е идентифицирала конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове. Това фокусира проучването върху поведението на двете компании във връзка с ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната. Комисията установила, че групата "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. Според КЗК дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез "непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната, и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива". Според комисията това е стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат. Компаниите имат два месеца да представят възраженията си.

Това е пореден път, в който КЗК се занимава с пазара на горива и лидера на него "Лукойл". Дотук все не откриваше проблем, въпреки че "Лукойл" отдавна притежава същите складове.

Договорите с фирмите за поддръжка на пътищата ще бъдат прекратени догодина

Сагата със споровете между строителни фирми и регионалното министерство, изглежда, е към финала си. Двете страни са се договорили петгодишните договори да бъдат прекратени след края на зимния сезон. Въпросните областни договори уж се сключват за пет години и са с цел да се кърпят дупки и да се чисти снегът, но реално вече почти десетилетие ГЕРБ ги ползваше да раздава без търг на любимите си фирми големи проекти, които после разплащаше от бюджетния излишък.

Сегашните петгодишни договори са сключени през 2019-2020 г. и са за общо 380 млн. лв. за целия период. Ударно обаче по тях вече са били поръчани и изпълнени ремонти за 1.5 млрд. лв. Служебният кабинет иска да прекрати практиката, като идеята е от догодина да се сключват едногодишни договори през обществени поръчки.

Бойко Рашков: Бивш вътрешен министър и кандидат депутат от ГЕРБ има връзки с криминалния контингент

В МВР има данни, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ кандидат за депутат от ГЕРБ е имал връзки с криминалния контингент, включително с Митьо Очите в Несебър, с известните братя Маргини и др. Това заяви в четвъртък служебният вътрешен министър Бойко Рашков. По думите му по времето, когато този човек бил свързан с контингента, главен секретар на МВР е бил Бойко Борисов, а израстването му до премиер е съпътствало и издигането в кариерата и на въпросния служител. Рашков не посочи конкретно име, но само двама души отговарят на описанието - силовите министри в кабинета "Борисов 3" Младен Маринов и Христо Терзийски.

В момента ГДБОП проверява има ли връзка между Маринов и "Делта гард" по сигнал от Антикорупционния фонд (АКФ), в който се твърди, че бившият министър и доскорошните съсобственици на охранителната фирма - Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев, са били засичани да пътуват заедно в кола през 2005 г в Несебър. "Делта гард" нашумя в разследването на АКФ "Осемте джуджета" като част от схема за изземване на компания на бизнесмена Илия Златанов с участието и на представители на прокуратурата. Според разследване на "Свободна Европа" дъщерята на Маринов за кратко е била и собственик на пикап, отнет от активите на Илия Златанов.

Още от деня

Бизнесът е още крачка по-близо до получаване на компенсациите за скъпия ток в размер на 110 лв./мВтч, след като в четвъртък от ЕК потвърдиха, че те не представляват непозволена държавна помощ. Предвижда се мярката да действа за два месеца - октомври и ноември, като първите компенсации да се получат с фактурите дължими през настоящия месец. Държавата е планирала за операцията около 450 млн. лв.

Тестове за антитела, правени в чужбина или в лаборатории, които още не са свързани с Националната здравно-информационна система, няма да се признават за зелен сертификат, съобщават от "Информационно обслужване". От днес документът може да се получи и с тест за антитела срещу коронавируса, но тестването трябва да е направено след 11 ноември от лаборатория, която е интегрирана със системата.

По 100 лв. за ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които изследват учениците за ковид два пъти в седмицата. За това се договориха МОН, работодатели и синдикати. Първото масово тестване на учениците от 1 до 4 клас бе в сряда и премина успешно с участие на 3500 доброволци.

Съдът увеличи от 1000 на 5000 лв. гаранцията на националиста Боян Станков, по-известен като Боян Расате, който е и кандидат за президент. На 3 ноември срещу него бе повдигнато обвинение, след като дни по-рано той и още няколко души нахлуха и потрошиха ЛГБТИ център в София.

Прочетено другаде

Две нови офис сгради ще бъдат построени на метри от Народния театър

Офис сграда на шест етажа и подземен паркинг ще бъде вдигната в двора на сегашния ресторант "Синия лъв", който се помещава в историческа къща в центъра на София до Народния театър. Високите сребристи смърчове, орехи, явор, акация и брези, които се намират в карето, ще да бъдат изсечени. Самата къща пък ще бъде преустроена в общинска детска градина - идея, която се обсъжда повече от година. Собственик на терена е фирмата "А-Трейд 3000" на Димитър Борисов (той и съдружникът му са по-известни със сметосъбиращата компания "Титан").

На метри от "Синия лъв", на съседната пряка - ул. "Кузман Шапкарев", пък ще бъде построена още една офис сграда на мястото на стара триетажна къща. Нейният статут на културна ценност обаче е свален. Повече за новото строителство в центъра на София може да прочетете в "Дневник".