🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | "Продължаваме промяната" твърдо е първа; Лидерите на ДБ подадоха оставки

И още: Първите сметки за парно ще са двойно по-високи от миналогодишните; Безработицата пада до 4.6% през третото тримесечие; Младен Маринов е извикан на разпит в МВР

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политическите трусове от изборния ден доминират новинарския поток днес. Накратко:

  • Изненадващата победа за "Продължаваме промяната" вече е сигурна
  • Седем партии в парламента, сред които и националистическата формация "Възраждане"
  • Разпределението на местата в парламента е такова, че за съставяне на анти-ГЕРБ коалиция са нужни гласовете на всички партии без ДПС и "Възраждане"
  • Гласовете за "Демократична България" се сринаха до малко над 6%, което доведе до оттегляне на цялото ръководство на формацията - първо Христо Иванов, а след това и Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандев обявиха, че подават оставки като лидери на партиите си.

Президентът Румен Радев обяви, че няма да се бави и след като ЦИК съобщи окончателните резултати от парламентарните избори, ще свика Народно събрание. Радев заяви, че очаква устойчиво мнозинство, което да излъчи правителство.

В понеделник официално беше обявена и най-голямата банкова сделка на годината в България в размер на 1.015 млрд. евро. Aвстрийската Райфайзенбанк се оттегля от страната и продава българския си бизнес на белгийската група KBC, собственик на третата по активи банка в България ОББ. Това ще създаде трети местен гигант от калибъра на Уникредит Булбанк и ДСК (още по темата тук).

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Ден след изборите: Валят оставки, а преговорите за кабинет ще са сложни

Данните на ЦИК при 93.28% обработени резултати вече показват близка до финалната картина: "Продължаваме промяната" е първа сила с над 25% от парламентарния вот и с почти 3% преднина пред ГЕРБ. Ниската избирателна активност изпраща прави силен и резултата на ДПС, която е трета сила пред БСП, ИТН и ДБ. Седем ще бъдат силите в новия парламент, като в него за пръв път ще влязат и националистите от "Възраждане".

Президентският вот не поднася изненади в челните места. Румен Радев е на ръба да получи 50%, но ще отиде на балотаж с проф. Герджиков (с около 22% от вота) заради слабата избирателна активност. В по-задните места пък Костадин Костадинов от "Възраждане" изпреварва Лозан Панов и е четвърти.

Ето и най-важните акценти ден след изборите:

- "Продължаваме промяната" започват преговори за кабинет, но няма да е лесно. Новата формация на Кирил Петков и Асен Василев бележи впечатляващ успех на третите за тази година парламентарни избори, но това не означава, че съставянето на кабинет ще е лесно. Общо местата на потенциалната коалиция извън ГЕРБ и ДПС са приблизително същите като в миналия парламент, но са разпределени по различен начин. За устойчиво мнозинство ще са нужни поне четири коалиционни партньора. Според първите изказвания на представители на ДБ, "Има такъв народ" и БСП вратата за преговори с тях изглежда широко отворена. Не е ясна позицията на ИТН, особено след като Кирил Петков заяви, че ще е кандидатът за премиер на ПП, а за финансов министър номинира Асен Василев.

- Лидерът на "Да, България" Христо Иванов първи обяви, че поема отговорността за изборния резултат на обединението и подава оставка. Заедно с него оставка подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията. Във вторник привечер ще бъде свикан Националният съвет на партията, който трябва да реши кога да бъде свикан висшият орган - Националната конференция, на който да се реши въпросът за ръководството, но това ще стане най-рано след два месеца, а дотогава начело на партията остават Христо Иванов и настоящият Изпълнителен съвет.

Малко след анонса на Христо Иванов и Изпълнителният съвет на "Зелено движение" и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също заявиха, че ще подадат оставка. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов също направи изявление, че ще свика Националното събрание на партията, което да избере председател и ръководство. Мандатът на Атанасов изтече м.г. и се очакваше той да бъде преизбран след изборите.

На изборите "Демократична България" е на шесто място с едва 5.92% от гласовете (при почти 76% обработени гласове) при 12,64% на предните избори.

- Социалисти поискаха оставката и на лидера на БСП Корнелия Нинова заради изборните резултати. Това направиха говорителят на служебното правителство Антон Кутев, евродепутатът от гражданската квота Елена Йончева и Кирил Добрев, който е член на НС на БСП. Официална оставка в редиците на социалистите вече има, но тя е на Кристиан Вигенин. Той обяви, че се оттегля като председател на Националния предизборен щаб.

- ДПС получи мощна подкрепа от Турция. Данните на ЦИК при 94% обработени протоколи показват, че движението този път има над 80 хиляди гласа от съседната ни страна, които ще са близо четвърт от всички гласове за партията на тези избори. Подобен силен резултат ДПС не е имал от 2009 година насам, когато получи над 90 хил. гласа от Турция. След това те трайно паднаха и на изборите през април и юли бяха под 30 хиляди.

- Ръководството на ВМРО също целокупно подаде оставка, включително лидерът на партията Красимир Каракачанов. Според неокончателните резултати в неделя ВМРО е събрала 1% от гласовете. Кандидатът им за президент Милен Михов получава под 0.5%. За сравнение - попфолк певицата Луна е с по-висок резултат (0.81% от вота).

Първите сметки за парно ще са двойно по-високи от миналогодишните

Октомврийските сметки за парно в София вече са изпратени към клиентите и сравнителната информация за произведената и подадена топлинна енергия от "Топлофикация София" показва близо два пъти повече консумация в сравнение с октомври 2020 г. На практика парното наистина беше пуснато 19 дни по-рано в сравнение с 2020 г., когато отоплителният сезон стартира на 28 октомври.

Има и още един фактор - от 1 юли тази година цената на топлинната енергия е с 20% по-висока. Комбинацията от двата фактора на практика означава двойно по-високи сметки. От топлофикация казват, че 73% от битовите потребители ще получат фактура на стойност до 100 лв., за близо 17% от абонатите стойността ще е между 100 и 150 лв., около 9% ще имат между 150 и 300 лв., а половин процент от сметките за месеца са на стойност над 300 лв.

Двама нови конституционни съдии положиха клетва днес

Доскорошният съдия във Върховния административен съд (ВАС) Соня Янкулова и бившият министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов положиха клетва днес като конституционни съдии в присъствието на президента Румен Радев и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

"Мисля, че му идва времето." Така отговори държавният глава на въпрос какво става с проекта за промени в конституцията, който той обяви, че стартира, преди повече от година и половина - след като подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, чиято кандидатура веднъж върна.

Още от деня

Безработицата пада до 4.6%. Показателите на пазара на труда продължават да се подобряват, като през третото тримесечие на тази година безработицата пада до предпандемичните 4.6%, според данните на НСИ. Това съответства на 150 хил. души, или с 10 хил. по-малко спрямо същия период на предходната година. Броят на заетите в икономиката обаче (3.13 млн. души) продължава да е по-нисък спрямо периода преди корона кризата, като статистиката отчита спад с 1.2% на годишна база. На тримесечна заетите се увеличават с 2.4%.

Младен Маринов е извикан на разпит в МВР. Бившият вътрешен министър от ГЕРБ е получил призовката още преди изборите, а причината е проверка за негови връзки със собствениците на охранителната фирма "Делта гард", става ясно от публикации на "Сега" и Mediapool. Димитър Спасов-Каратиста, който доскоро притежаваше 50% от дружеството, е бил разпитан в понеделник. Извикан е и другият собственик - Марин Русев.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал