🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има ли смисъл от тактическо гласуване

Как да инвестираме най-ефективно гласовете си за парламентарния и президентския вот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този път решението как да се гласува е малко по-трудно. Изборът между партии, които дават надежда за промяна, е по-голям, а и комбинацията от два вота - за парламент и президент, предполага малко по-внимателно обмисляне как да се инвестира гласът на всеки.

Сигурното е, че трябва да се гласува. Залогът на тези избори отново е голям и малки разлики в подреждането на партиите и разпределението на местата в парламента могат да имат голям ефект върху управлението на България през следващите месеци, потенциално и години. Повече гласували освен това намаляват ефекта на купения вот и на крайни партии като "Възраждане".

Както ще видите тук, в следващия парламент има две ядра с достатъчна политическа гравитация да сформират правителство. Едната, очевидно е около ГЕРБ и ДПС. Там изборът е ясен - двете партии обещават още от това, което предлагаха през последните над 10 години. С другия потенциален център на власт обаче - около "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), положението е по-нюансирано и изборът - по-труден.

Някои хора, гласували на предишни избори за ДБ, смятат, че при разпределението на силите, което предполагат социологическите проучвания, е важно да се подкрепи ПП, така че тя да бъде втора политическа сила и да получи мандата след евентуален неуспех на ГЕРБ да състави мнозинство в парламента. Логиката зад това е, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев има по-големи шансове да обедини например БСП с ДБ. Ако социалистите са втори, вероятността да получат подкрепа от формацията на ДСБ и "Да, България" е малка. Срещу стратегията да се подкрепи ПП само по тази причина обаче има един аргумент - има вероятност веднага след изборите тя да направи обща парламентарна група с ДБ, за да получат първи мандата. При това положение тактическото гласуване за Кирил Петков и Асен Василев по-скоро няма значение - остава да има смисъл само ако някой смята, че хората и идеите, които те предлагат, заслужават да имат по-голямо представителство в парламента. Алтернативата на това е мнението да се гласува за ДБ, така че новата енергия на ПП да има повече от по-опитната подкрепа на формация, която през последните години развива задълбочен капацитет в различни области.

Друга група хора, вижда заплаха за "мнозинството на промяната" в това, че Мая Манолова ("Изправи се, БГ! Ние идваме" - ИБГНИ) е на ръба да не влезе в парламента и смята, че те трябва да бъдат подкрепени. Някои дори отиват по-далече, като разделят гласовете в семейството си - един от например трима планира да гласува за ИБГНИ. Мотивацията им е, че дори и да остане под чертата, Мая Манолова ще събере доста гласове, които ще бъдат преразпределени към останалите и така ще се увеличат например местата на ГЕРБ. Истината е, че точно този аргумент не е основателен. От 2009 г. насам местата в парламента се разпределят по метода на най-малкия остатък - в него има значение само отношението между партиите над чертата. Разбира се, ако ИБГНИ влязат, това ще намали малко местата на всички партии, включително на ГЕРБ и ДПС, така че присъствието ѝ ще бъде усетено. Да се гласува за Мая Манолова, разбира се, може да има и други причини - някои хора смятат, че нейната упоритост и желание да се разкрие какво се е случвало през последните 12 години биха били добра добавка към евентуална коалиция на промяната въпреки ревностната й подкрепа за кабинета "Орешарски".

Малко по-сложна е сметката за президентските избори. Там на първия тур нещата са ясни - Румен Радев ще спечели с много пред кандидата на ГЕРБ Анастас Герджиков, после Мустафа Карадайъ от ДПС и накрая в А група е подкрепеният от ДБ Лозан Панов. Ако обаче сегашният президент не спечели с над 50% от гласовете (според социолозите това е по-вероятният сценарий), ще се отиде на втори тур. Там вече нещата са по-неясни, защото срещу Радев ще се обединят гласовете на ГЕРБ и ДПС. Прогнозата не е толкова сигурна.

За твърдите привърженици на различните партии нещата са ясни, но за останалите стои въпросът какво могат да постигнат с гласа си на първия тур. За тези, които не подкрепят Румен Радев и ГЕРБ, една възможна стратегия е да се търси консолидация около Лозан Панов. Неговата подкрепа обаче е под 10% и постигането на чак такова политическо чудо - удвояване на резултата за часове, изглежда непосилно. Така някои хора избират стратегията да играят за победа на Румен Радев на първия тур, така че да намалят вероятността на втория да бъде избран президент, подкрепен от ГЕРБ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 21
    • + 4

    Няма смисъл от никакво гласуване. Аз дори няма да отида да гласувам понеже резултатите вече са нагласени. 4 политически обвързани човека решават резултатите и МВР на Рашков ще разнася машините и флашките. Единственият гарант за честни избори с машини това е контролните разписки да се броят на 100%. КС разреши изборите с машини в противоречние на КС на Германия с основен предлог, че имаме квитанциите от машините.
    На изборите на 4 април партията ИТН взе 18%, след това се отказа от мажоритарното гласувана заради което основно много хора ги подкрепиха. След два дена излиза проучване, че Трифонов вече с изравнен резултат с ГЕРБ - 21% - не само не са загубили подкрепа, но тя малко след изборите се вдига с 3% при условие, че се отметнаха от основната си точка от референдума. Как става това?
    Питайте 10 човека извън столицата кои са Киро и Асен и ПП - 9 от тях ще ви кажат, че не ги знаят обаче в за два месеца трупат подкрепа от 16%. Как става това?
    Интересно е да се наблюдава как партията на Киро и Асен имаха в началото 13% според социолозите, но след като КС излезна, че Киро е нарушил Конституцията не само не им се намалиха процентите ами видите ли те се вдигнали от 13% на 16%. Как става това?
    От кои партии Асен и Киро взимат 16% е интересно да се види. Явно само 2% взимат от ДБ тъй като ДБ намаля резултата си от 12% на 10%. БСП на миналите избори има 13% сега 16% - значи от тях не взимат. И сега се оказва, че повечето гласове на ПП разбира се идват от избирателите на партията на Трифонов, а Тошкото на Трифонов последните дни изкараха Асен измамник и какви ли не още неща срещу тях. Как пък 50% от избирателите на Трифонов са решили сега да гласуват за ПП. Как става това?
    ГЕРБ на предишните избори взима 23%, сега пак 23%. Тоест няма недоволни тези 7 месеца от сегашното управление на държавата и никой не е решил да гласува от недоволните от служебния кабинет за ГЕРБ. Станна работа.

    Резултатите са предварително ясни и нагласени вече, до колкто могат, според това какво са решили да се случва в другия парламент!

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#1] от "scuby":

    Опорка, опорка, хоп 20 ст., опорка, опорка, хоп още 20 ст.
    Долен продажник. Заради такива като теб сме в тая кочина.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-?
    crusible
    • + 1

    В написаното има логика. Само това с обединението на ПП и ДБ кога е било афиширано публично или имате инфо от кухнята?

    Нередност?
  • 5
    ekf19649671 avatar :-|
    ekf19649671

    До коментар [#4] от "crusible":

    Имат инфо от кухнята, бидейки идеолози на разделянето между Петков и Хр. Иванов, с идея за бъдещото им обединение, но вече с по-голем общ електорален чеиз.

    Нередност?
Нов коментар