🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Попитахме партиите: Какви са решенията на здравната криза в България

Вижданията на някои от основните формации за зелените сертификати, ваксинациите и възможностите за подобрения в лечението на COVID-19

Този текст е част от поредица с отговори на партиите по най-наболелите теми в предизборната седмица. Останалите текстове по темите за здравната и за енергийна криза, както и за съдебната реформа може да откриете тук.

България отново отива на избори в пика на най-силната дотук ковид вълна - с препълнени болници, ежеседмични черни рекорди по жертви на болестта, над 110 хиляди болни и още десетки хиляди карантинирани и все още критично ниско ниво на ваксинации. Страната ни обаче опитва да озапти тази тежка криза с откровено либерални мерки: без локдаун, а със зелени сертификати, за издаването на които пък бяха разписани особено демократични правила в разрез с изискванията в другите европейски страни. Днес, броени дни преди изборите, бе направена и поредна спорна отстъпка, с която тестовете за антитела ще се признават също за издаване на зелен сертификат, което не е практика никъде в ЕС.

Въпреки това почти всички политически партии предизборно и популистки се обявиха срещу сертификатите. На въпроси на "Капитал" в края на миналия месец повечето формации остро ги критикуваха, без да предлагат някакви алтернативи. Официалните им "мотиви" са, че те са въведени твърде бързо и без време за подготовка на бизнеса и гражданите, че са дискриминационни и няма да сработят. Истинските мотиви обаче са други - според експерти реалната ситуация с епидемията в страната всъщност изисква много по-тежки мерки, но думата "локдаун" е гаранция за отблъскване на избирателите. В публични изяви част от партиите също така обвиняват служебния кабинет за ниското ваксинационно покритие, докато техни представители открито споделят антиваксърски постулати.

Сега отново поканихме основните политически сили да споделят своите възгледи за зелените сертификати, ваксинацията и възможните решения на тежката здравна криза, в която е страната ни в момента. Само три от партиите отговориха на въпросите на "Капитал", а по-долу са и техните позиции.

Необходими ли са други мерки за овладяване на кризата освен зелените сертификати?

"Демократична България":

Формацията подкрепя въвеждането на мерки, ограничаващи разпространението на заболяването, но като резултат от ясен план, за да могат обществото и бизнесът да се подготвят.

"Продължаваме промяната":

Новата партия въвеждане на безплатен тест за антитела за зелени сертификати, първоначално за три месеца.

ГЕРБ:

Бившите управляващи смятат, че въвеждането на строги мерки, ваксинацията и подготовката на лечебните заведения за вълната са закъснели. В момента няма алгоритъм за справяне и мерките са хаотични.

Как ще насърчите ваксинирането?

"Демократична България":

С широка информационна кампания. Необходими са достатъчно средства за проучване на нагласите, които пречат на ваксинирането, разработване и таргетиране, за да се достигне до определени групи чрез здравни медиатори, медии, брошури, пишат оттам.

"Продължаваме промяната":

Ваксинацията е въпрос на личен избор. Необходима е интензивна и ясна кампания за информиране на хората от големи капацитети в здравната сфера за последствията от преболедуване от COVID-19. Повишаване на доверието в здравните институции.

ГЕРБ:

Чрез активна работа с медиите. Медиите трябва да бъдат привлечени като съюзници в тази задача, а те са готови да помогнат. Кампанията на МЗ е, меко казано, комична.

Как бихте насърчили медиците да работят в ковид отделенията?

"Демократична България":

Краткосрочно с финансови стимули, допълнителен отпуск, социални придобивки (почивка на море/планина) и други стимули, насочени към хора, в близък контакт с потенциално заразени.

Продължаваме промяната:

От ноември медиците на първа линия ще получават по 1200 лева. Тази помощ трябва да продължи, но да се прилага по ефективна методика.

ГЕРБ:

С връщане на старата методика за бонусите на първа линия. Друг важен момент е всички лечебни заведения, пряко ангажирани в битката с COVID-19, да си получат финансирането за дейността до 100% от прогнозния бюджет (т.нар. месечен лимит), а не 85% от него.

Какви спешни промени са нужни, за да се овладее огромната смъртност и да се осигури по-добро лечение на COVID-19?

"Демократична България":

Въвеждане и широко комуникиране на задължителен протокол за лечение на COVID-19 в болниците, с ясно обявени критерии за успех, на базата на които да се ранкират звената и да бъдат отличавани за добро справяне.

"Продължаваме промяната":

Нужно е да се сложи край на злоупотребите в здравеопазването. Да се въведат и централизирана покупка на лекарства, диагностично свързани групи, бърза и достъпна медицинска грижа на максимум 1 час разстояние, добре финансирана доболнична помощ, възможности за кариерно израстване на лекарите, заплащане на база крайни резултати, справедливи възнаграждения на здравния персонал, работещо електронно здравеопазване.

ГЕРБ:

Смъртността в България е двойно по-висока от средната европейска. Основните две водещи причини остават сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Имаме дефицит в действията при болни с мозъчен инсулт и в Плана за възстановяване заложихме изграждането на център за обучение на млади лекари. Въвеждане на нови национални скринингови програми за ранна диагностика на рака на дебелото черво, стомаха, гърдата и простатата като основни причини за смъртност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olu58512811 avatar :-|
    olu58512811

    РСR-тестовете не бяха ли признати за ненадеждни в САЩ и не се ли взе решение там за отмяна на тяхното използване след 30.12 2021 г.?

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-(
    Кнб

    Какво приказва на децата преди сън мама и какво е възможно са доста различни работи. Какво обещава преди избори една партия и какво може да направи, защипана от европейски правила и договори със съмнителна конституционна база, но международни, е доста различно. Тези изказвания са просто предизборни лакардии. Какво може да направи в договорните рамки, които все повече приличат на пранги, е съвсем друго. Та би било добре като се пише по въпроса първо да се каже как са ни защипали подписите на различни премиери по въпроса. Например подписвайки договор за явно ниско ефективните ваксини на Пфайзер или подписвайки договор за "отваряне", според който май сме си заключени.

    Нередност?
Нов коментар