Изборните прогнози: Фрагментиран парламент и трудно мнозинство

Между шест и осем формации ще влязат в новото Народно събрание, а кабинет около "промяната" ще изисква коалиция от четири или пет партии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дни преди третите за годината парламентарни избори картината, очертана от социологическите прогнози, на пръв поглед е по-ясна от предишните два вота и твърде големи изненади сякаш не се очакват. Изследванията сочат, че следващото Народно събрание отново ще бъде силно фрагментирано, може би дори повече от предишните две. В него със сигурност ще влязат шест партии, а близо до границата са още две.

Перспективите около потенциалното съставяне на правителство, за което очакванията този път са да се случи почти на всяка цена, обаче са по-сложни от всякога. Кабинет около "промяната" според прогнозите ще изисква участие на четири или пет партии, а това ще направи разговорите за формирането му много трудни. Управление на "статуквото" в лицето на ГЕРБ и ДПС, ако приемем, че този формат е възможен, пък ще се нуждае от подкрепата на поне още една партия - ИТН или БСП. Двете партии този път са в ролята на балансьори, нужни за съставянето на правителство в какъвто и да е формат.

В обществото обаче, както отбелязват и самите социолози, има натрупана огромна несигурност, напрежението в публичното пространство е високо, а в политическото цари хаос. Така са възможни ред по-малки, трудно предвидими изненади в резултатите, които обаче могат да доведат до по-големи промени в предизборната математика.

  • Ще надскочи ли "Продължаваме промяната" прогнозите и с колко

Подобно на изборите през април и сега нов политически играч прави силна заявка да влезе директно в челните места на изборите. Несигурността около потенциалния резултат на "Продължаваме промяната" (ПП) в прогнозите обаче не изглежда толкова голяма, колкото бе при дебюта на "Има такъв народ". Очакванията на агенциите са в диапазона 15-16.5% подкрепа за новата партия и второ или трето място.

Същевременно обаче агенции отбелязват, че ПП има най-добри шансове да получи подкрепата на колебаещите се избиратели. Според "Галъп" например около 15% от твърдо решилите да гласуват (които са над 58% по данните на агенцията) още не са избрали окончателно коя партия да подкрепят. Всеки четвърти от тях казва, че е вероятно да гласува за ПП. Това й отваря хоризонт за растеж от почти 4%. От "Маркет линкс" пък смятат, че новата формация има потенциал за ръст (или спад) от порядъка на 2%.

Така партията на бившите служебни министри при определени условия има шанс да се нареди доста по-близо до ГЕРБ, която е лидер във всички прогнози.

  • Ще повлияят ли последните скандали около ГЕРБ и Борисов на резултата им

Може и да е засипана с компромати и скандали и да е поставена в изолация от почти всички други политически сили, но твърдото ядро избиратели на доскорошната управляваща партия, изглежда, е силно нечувствително към тези факти. ГЕРБ остава първа сила с 23-24% прогнозна подкрепа (приблизително колкото бе и резултатът й през юли). Според "Алфа Рисърч" партията дори е успяла да възвърне част от оттеглилите се от тях избиратели в столицата и големите градове. Така последните разкрития за изчезнали десетки милиони за магистрала "Хемус" и новата порция компроматни снимки от спалнята на Борисов едва ли ще разклатят сериозно партията, но все пак е възможно да имат известен ефект върху иначе видимо мобилизирания й електорат.

  • "Демократична България" очаквано губи малко подкрепа

И последните прогнози показват, че опасенията за известен отлив на избиратели от "Демократична България" след появата на новата партия (макар и виждана като естествен партньор за дясното обединение) са факт. Привлеченият на последния вот през юли периферен електорат на ДБ сега по-скоро се е преориентирал и очакванията са обединението да получи приблизително толкова, колкото имаше и на изборите през април - 9-10%.

  • Електоратът на БСП изглежда мотивиран, но пред него има препятствия

В последните месеци левицата се превърна във важен фактор за формирането на бъдещо правителство, а това се отрази и на самочувствието й. Електоратът на БСП изглежда мобилизиран, общо взето, до потенциалния си максимум - с очаквана подкрепа около 15%, колкото левицата получи и на изборите през април (през юли резултатът й падна до 13.4%). Всички агенции сега й отреждат трето място плътно след "Продължаваме промяната".

Силната ковид вълна и машинното гласуване обаче могат да объркат прогнозите. Според агенция "Екзакта" почти всеки втори избирател на БСП казва, че се притеснява от зараза по време на вота, а всеки трети - от машините.

Битката за второто място е важна от гледна точка на това кой ще получи втория мандат за съставяне на кабинет. Това би повлияло на начина, по който ще протекат разговорите за потенциално съвместно управление на партиите, които се заявяват като част от промяната.

  • Колко голям ще е спадът на ИТН

Партията на Слави Трифонов е във видимо свободно падане, остава въпросът колко голямо ще е то. Част от прогнозите й отреждат 11-13% и четвърто място, а според друга част - тя ще е пета или дори шеста с подкрепа под 10%.

  • Стегнати редици в ДПС

Движението влиза в изборната битка с всички сили - демонстративно напред с Делян Пеевски в листите и с формалния лидер Мустафа Карадайъ в президентската надпревара. Всичко това цели по един или друг начин да мотивира електората на ДПС, но въпреки това партията не успява да се надхвърли. Според изследванията подкрепата за нея е между 10-11%, какъвто бе резултатът й в последните два вота.

  • Кой още ще прескочи прага за парламента

Две са партиите с потенциал да минат 4-процентната граница - "Изправи се" и националистическата "Възраждане" на Костадин Костадинов.

Коалицията около Мая Манолова успя, макар и трудно, да влезе в последните два парламента, но сега ефектът от появата на "Продължаваме промяната" вероятно ще е фатален за нея. Единствено "Маркет линкс" прогнозира, че тя ще успее на косъм да мине бариерата и сега.

"Възраждане" направи силна кампания около антиваксърските и антиковид настроения и за месец увеличава подкрепата си до около и над 3%, колкото получи и през юли. Най-добър резултат й дава "Алфа Рисърч" - 3.8%.

  • Каква ще е избирателната активност

Реалните резултати на малките партии ще зависят много от активността при гласуването. Според повечето агенции вътре в страната декларираната активност е доста висока - 55-58%, което означава между 47 и 52% реална активност. Високата активност би била добра новина както за малките формации, така и за "Продължаваме промяната", които още нямат твърдо ядро избиратели, а и за "Демократична България", които също имат потенциал за привличане на периферна подкрепа.

В зависимост от всички тези нюанси пропорциите в разпределението на мандатите могат да претърпят промени. В момента прогнозите сочат, че правителство на "промяната" изисква четирипартийна формула - ПП, ДБ, БСП и ИТН. Във варианта на "Маркет Линкс" тя става дори петпартийна - и с "Изправи се". Малко по-значително увеличение на резултата на ПП обаче може да намали изисквания брой партньори за кабинет. В същото време спад в резултата на БСП или ИТН би имало обратен ефект. Неясно остава пък към кой "лагер" би се причислила "Възраждане", ако все пак успее да влезе в парламента.

Така, въпреки че твърде големи интриги за предстоящия парламентарен вот сякаш няма, има достатъчно на брой по-малки интриги, който могат да доведат до качествено различни ситуации.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 5

    Нищо вече няма значение. Нацията загива. Чужди сили са взели държавата на абордаж, обещали са власт на случайниците в президенството и ни упражняват геноцид, съсипват бизнеса и държавата. Скоро ще разберем с каква цел и какво са поискали!

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 1
    • + 11

    Гласувайте:
    "- " срещу Борисов Пеевски Доган Гешев Цацаров
    "+" за свободна демократична правова държава

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#2] от "event_horizon":
    Интересно е да се види как нещата се повтарят от 44-та години. И тогава същите мракобесни типове като сега когато са докопали власт с помоща на руските окупатори са избили за една нощ неудобните кметове, индустриалците, политическия елит под удобрителните възгласи на подобни демократи като теб. Ако бяхме 44-та година сега щяха по същия начин да избият кметовете на политическите опоненти и всички кръволаци от ГЕРБ и ти щеше да ръкопляскаш във възторг и изпаднал в екстаз. Да ама следващите години тези демократи като теб, които са пляскали тогава лека полека се озовали кой в Белене, кой в Скравена, кой в лагерите на смъртта край Ловеч и никой повече не чул за тях :(

    Нередност?
  • 4
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov
    • - 3

    Неизбежна ли е изборната измама? (видео)
    Германският КС vs Българския КС. От "Смартматик" ли ще пишат изборните резултати?https://www.novetika.com/neizbezhna-izborna-izmama-bulgaria/

    Нередност?
  • 5
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Споко , кабинет - йок ... Копейкин влиза на мястото на ХаджиБабикяните и мазалото става пълно !!!

    Нередност?
Нов коментар