"Продължаваме промяната" вече е първа. Как ще изглежда парламентът?

Най-важните новини, данни и коментари от изборния ден

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България избира народни представители за трети път през 2021 г., а този път парламентарният вот се провежда заедно с президентския. Прогнозите на повечето агенции сочат, че страната отново ще има фрагментиран парламент с вероятно вече седем партии, а това ще направи формирането на кабинет по-трудно от всякога. Резултатите от паралелното преброяване потвърждават това, а спорът за първото място е между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" все повече се решава в полза на новата партия - тя е първа в данните на 3 от 4 агенции. "Възраждане" пък минава 4-процентната бариера и е на път за пръв път да влезе в парламента. Тези данни в следващите часове може да претърпят известна промяна, още повече че са неясни и данните от чужбина.

За президентския вот предварителните очаквания се потвърждават - Румен Радев е първи с огромна преднина пред Анастас Герджиков, като според някои данни минава и 50%, но двамата ще отидат на балотаж, заради много ниската избирателна активност, която е около 40% и за двата избора.

Екипът на "Капитал" следи най-важното от изборния ден в настоящия лайв-блог, където може да прочетете хронологично (с най-новото отгоре) всички по-ключови събития, данни и коментари от журналистите на "Капитал".

В 18:00 ч. започва и изборното студио на "Дневник" и "Капитал", което можете да проследите през уебсайтовете на двете медии тук и тук, както и във Фейсбук или в Youtube.

23:52

Ето как изглеждат и финалните данни на социологическите агенции от 100% паралелни преброявания.

Те нямат почти нищо общо нито с предварителните прогнози, нито с първите екзит полове и за пореден път социолозите са поставени с меко казано неудобна позиция. Победител е "Продължаваме промяната" с не толкова голяма преднина пред ГЕРБ, но тя вероятно ще се увеличи още след резултатите от чужбина.

БСП е много далече от прогнозираните й около 15% и на практика резултатът е съпоставим с този на ДПС и дори по-нисък. Сривът при ИТН е до под 10%, а при ДБ - под 7%. "Възраждане" печели около 5% от гласовете и влиза за пръв път в парламента.

Така, въпреки добрите резултати на "Продължаваме промяната", разговорите за правителство ще изискват участие на 4 формации и няма да са никак лесни, въпреки че техните лидери показват готовност да намерят диалог и да работят заедно.

Ето и как би изглеждал парламентът според тези данни на агенциите при 100% паралелно преброяване.

22:45

Корнелия Нинова: "Нямаме срив като при другите партии."

"Когато бъдем поканени за разговори за правителство, ще се отзовем и ще бъдем, както досега диалогични и разумни, с конкретни предложения, тъй като в кампанията представихме нашия план за първите 100 дни и разбира се, дългосрочна програма за управление на страната", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление на "Позитано" 20 след изборите. Нинова добави, че ще търси мандат от колективните органи на левицата, за да води разговори с другите партии с готови идеи и позиции на левицата. Лидерът на БСП определи бюджета за 2022 г. като водещ приоритет на едно бъдещо мнозинство.

Засега въпросът за оставката на Корнелия Нинова не е на дневен ред въпреки поредният лош изборен резултат - според Нинова партията е останала стабилна докато други партии (визирайки ИТН и "Демократична България") са се сринали надолу. Според паралелното преброяване на 85% на Алфа Рисърч и на "Маркет линкс" обаче, БСП вече е четвърта след ДПС.

22:35

"Продължаваме промяната" е първа при паралелните преброявания. Костадин Костадинов изпреварва Лозан Панов

"Продължаваме промяната" печели предсрочните парламентарни избори с около 3% пред ГЕРБ, а в следващото Народно събрание влизат седем партии, като "Възраждане" вдига резултата си до почти 5%, според данните на "Галъп" при 85% паралелно преброяване.

Данните на "Алфа Рисърч" и "Маркет Линкс" също вече потвърждават обръщането на резултатите при паралелно преброяване.

Изненада носят данните на "Алфа Рисърч" и за президентския вот. Костадин Костадинов от "Възраждане" изпреварва Лозан Панов е вече е на четвърто място с 4.3%, докато Панов има 3.9%.

21:44

БСП прави заявка за работа с "Продължаваме промяната"

"Ние нееднократно сме заявили, че сме готови и ще участваме в мнозинство, което ще донесе промяната в България и ще отстрани ГЕРБ. Към тази вечер никой не знае точното разположение на силите. Ако получим покана за разговори, ние ще се отзовем", обясни в студиото на "Нова" водачът на депутатската листа на БСП в 24 МИР Георги Свиленски. Влиятелният в ръководството на левицата социалист постави приемане на бюджет и здравната политика на БСП като ключови условия за преговори. "Зависи какво иска да прави Петков с държавата. Ако иска болниците да продължат да бъдат търговски дружества, няма да го подкрепим, допълни Свиленски, попитан дали би подкрепил правителство с Кирил Петков от "Продължаваме промяната" за премиер.

Междувременно зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в изборното студио на "Дневник" и "Капитал" също обясни, че няма никаква възможност за взаимодействие между БСП и ГЕРБ и ДПС, призова за промяна в досегашния модел на управление на държавата. Според Вигенин трябва още от утре партиите на промяната, сред които брои и БСП да седнат и да обсъдят общи политики, които ясно мнозинство в парламента да може да подкрепи. "Разчитам "Продължаваме промяната" да подходи по-умно от "Има такъв народ", а каквото зависи от нас ще направим, за да подкрепим усилията за създаване на правителство", каза Вигенин.

21:34

Радев призова избирателите си да останат мобилизирани за балотажа, Герджиков смята, че може да навакса разликата

Румен Радев призова избирателите си да останат мобилизирани за предстоящия балотаж срещу Анастас Герджиков. "В този балотаж ще се сблъскаме с партийно-организираният вот на картела на статуквото", заяви настоящият президент. Той обеща, че преди балотажа ще проведе дебат с Анастас Герджиков и оправда липсата на дебати преди първия тур с много кандидати за президент и задълженията си като действащ президент. Посочи ниската избирателна активност като ключов проблем на цялата политическа система, който всеки кандидат и партия трябва да си отговорят.

"Изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, с беззаконието, с авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят и объркат хората и да не гласуват явно не сполучиха", заяви още действащият президент Румен Радев в изявление пред медиите след края на изборния ден и добави, че пред партиите в парламента стои императивна задача да съставят реформаторско антикорупционно и социално правителство, подкрепено от ясно изразено мнозинство.

Претендентът за президентския пост Анастас Герджиков пък смята, че може да навакса преднината на Радев. В изявление след края на изборния ден той коментира, че преднината на Радев може да бъде стопена на балотажа и даде за пример, че социолозите са мислели, че действащият президент ще спечели още на първи тур, а това не се е случило. "Сега ще се променят рязко нещата, защото вече няма толкова кандидати и много партии, които подкрепяха вече отпаднали кандидати, ще се обърнат според мен към нас", обясни Герджиков. Той обвини Радев, че през цялото време е отклонявал дебат между двамата, което е попречило на кампанията на ректора на СУ да намали допълнително разликата. Това бе и причината Радев да коментира, че ще приеме дебат с Герджиков.

21:21

ИТН ще е партньор на партиите на "промяната", заяви Ивайло Вълчев от партията

"В наше лице ще имат един партноьр, всички онези партии "на промяната" - няма как да разговаряме с ГЕРБ и ДПС. Естествените партньори са "Продължаваме промяната" - ще видим дали ще ги поздравим за първо място, и

"Демократична България". Това заяви Ивайло Вълчев от ИТН пред "Нова". По думите му "Има такъв народ" няма да е "пънкарска партия", само за да е напук на всички. Той подчерта, че този път разговорите за кабинет трябва да са ясни и открити за обществеността.

Той добави, че още в края на миналия парламент са били наясно, че ще понесат негативи от това, че не са успели да постигнат формиране на кабинет. По думите му резултатите показват две неща: че хората са уморени от избори и че не са дали на нито една партия правото да състави самостоятелен кабинет.

21:12

Първите коментари на политически лидери

  • "Продължаваме промяната" обяви курс към бързо съставяне на коалиционен кабинет

Бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, потвърдиха, че ще преговарят с всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Извън "Демократична България", които двамата са посочвали като естествен партньор, това означава разговори с БСП и "Има такъв народ".

  • Христо Иванов: Важно е, че може да има управление без ГЕРБ и ДПС

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не определя като провал по-ниския резултат на формацията в сравнение с предишните избори. По думите му важно е, че в следващия парламент ще могат да работят по приоритетите, които са си поставили. Според първите данни на социологическите агенции обединението е шеста политическа сила. Пред bTV Иванов коментира, че "Продължаваме промяната" е успяла да привлече "по-широката протестна периферия", но тези гласове са за промяната и тя ще бъде възможна и ще може да има управление без ГЕРБ и ДПС.

  • Трифонов: Ако можех да върна времето, пак щях да направя същото

"За резултата на "Има такъв народ" ще кажа следното: ако можех с някаква машина на времето да върна времето назад, пак щях да постъпя по същия начин: без да влизам в уговорки, без да се поддавам на натиск и без да ви лъжа. Това ще направя и сега - ще спазя всичко, което съм казал и няма да престъпя моите думи". Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в коментар за тежката загуба на партията си, която от първо място през юли се срина до петата позиция сега с една трета от постигнатия на предходните избори резултат.

  • Манолова: Целта на ГЕРБ бе ниска активност и успяха да я постигнат

"Борисов постигна своята цел в всички съмнения, които вкара в машинното гласуване. Активността е много по-малка от тази, която се очакваше", коментира съпредседателят на обединението "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Мая Манолова, което според екзитполовете остава извън парламента. Повод за думите ѝ е ниската избирателна активност. Според Манолова целта на говоренето на ГЕРБ за готвени манипулации с машинния вот е била до урните да отидат само твърдите ядра на партиите, докато ИБГНИ е млада формация и няма такова. "Дали сме в или извън парламента, ще продължим да работим за промяната", посочи Манолова.

"Загубихме битка, но войната продължава", коментира пред "Нова" пък другият съпредседател на обединението Николай Хаджигенов.

  • "Възраждане" щяла да подкрепи само правителство, което ще премахне зеленият сертификат

Лидерът на националистическата партия, която е на крачка от влизане в парламента, Костадин Костадинов показа с първите си коментари, че ще следва собствения си дневен ред, зададен от предизборната му кампания. Тя беше ориентирана изцяло около антиваксърските и антиковид настроения. "Ние искаме да се нормализира живота на българите още тази седмица, иначе няма да подкрепим правителство. Няма да подкрепим никой на балотаж", допълни още Костадинов.

20:44

Как би изглеждал парламентът при тези резултати?

Първоначалните сметки показват, че сборът от гласовете на естествените партньори "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са в диапазона 80-85, а подкрепа за възможно мнозинство около "промяната" ще е нужна по-скоро и от страна на ИТН, и от страна на БСП. Трипартийна формация - само с БСП, при тези резултати е възможна при две от четирите прогнози, но такова мнозинство би било твърде крехко - от 121 мандата.

От друга страна ГЕРБ и ДПС заедно имат между 87 и 93 места и също се нуждаят от подкрепа на поне една партия (и то точно БСП) или повече.

Неясна остава и ориентацията на "Възраждане", която може да наклони везните в една или друга посока, ако попадне в парламента.

20:23

Резултатите от редовния вот за президент сочат, че настоящият държавен глава е категорично първи. Според Конституцията обаче има две условия за излъчване на победител на първия тур: да са гласували над половината избиратели (около 3.35 млн. души) и един от кандидатите да е получил над 50 % от гласовете. Ако някое от условията не е изпълнено, следва балотаж на 21 ноември. Така Радев и претендентът в лицето на проф. А. Герджиков ще се изправят един срещу друг на втори тур другата неделя.

20:05

Оспорвано е първото място според данните от екзит половете на агенциите, представени след 20 ч в национален ефир. Според три от тях ГЕРБ печели с малка преднина от 1-2% пред "Продължаваме промяната". Според "Галъп" пък победител е "Продължаваме промяната" с около 2% пред ГЕРБ.

Данните са предварителни и ще се променят с течение на паралелните преброявания, но са показателни, че победителят няма да е ясен до последно, още повече, че и вотът от чужбина може да наклони везните в една или друга посока.

БСП е твърдо на трето място пред ДПС, ИТН и "Демократична България". Последните две губят подкрепа спрямо предишните избори, като при ДБ тя е в рамките на 3-4%, но при ИТН сривът е повече от наполовина.

Националистите от "Възраждане" прескачат границата за парламента според три от четирите агенции. Резултатът й обаче е много близо до 4-процентовата граница и това може да се промени лесно.

Третите за годината парламентарни избори отбелязват най-ниската избирателна активност досега - 38.9% (по данни на агенция Алфа Рисърч") при 42.19% през юли и 50.61% през април.

19:24

Около 30% е активността към 17 ч. според "Галъп"

Малко над 30% е избирателната активност към 17 ч. според "Галъп" и макар да остава ниска, все пак надвишава минимално тази към същия час през юли.

19:07

Бойко Рашков: "Натискът върху избирателите е по-висок отколкото през юли"

Около 850 сигнала за изборни нарушения са постъпили в МВР в рамките на този изборен цикъл, съобщи в изборното студио на "Дневник" Бойко Рашков. Завишава се броят на образуваните досъдебните производства в сравнение в с юли. Тогава те бяха 91, сега са 141 и продължават да се трупат, обобщи Рашков. Според него натискът върху избирателите сега като цяло е по-висок отколкото през юли. "Крайният ефект е, че в парламента влизат представители без пълна подкрепа. Парламентът не представлява автентичната си основа", каза служебният министър.

Той даде информация за две конкретни схеми за заобикаляне на машинния вот. В едната лица, заразени с коронавирус съобщават за голям брой контактни лица, с цел да наложат сформирането на подвижна секция.

Втората схема цели същия резултат, но го постига чрез списъци, съставяни на общинско ниво, в които гласоподаватели си приписват заболявания, с цел да докажат инвалидност.

Междувременно БНТ съобщи за рекорден брой заявления за гласуване у дома в област Кърджали - около 2000, в следствие на което са разкрити 42 подвижни избирателни секции. Вече тече полицейска проверка на подадените заявления.

По думите на Рашков прокуратурата като цяло не съдейства на МВР в борбата срещу нарушенията в изборния процес. "Колегите следят движението на политическия вятър и определят действията си спрямо тях", каза той

18:37

Две партии ще са в спор за първото място на парламентарния вот

Разлика от порядъка на 2-3% дели двете партии, които спорят за първото място на парламентарните избори, сочат данните от екзитполовете на повечето агенции, разпространявани от медии днес. В следобедните часове вторият в подредбата скъсява дистанцията със сочения за победител и в предварителните социологически прогнози, но към 17 ч още не го е подминал.

Според агенциите, към чиито данни препраща Клуб Z, разликите на върха са между 2 и 5%. Агенцията, с която работи "Дневник" към 16:30 часа прогнозира разлика от под 3%, а тази, с която си партнира "24 часа" - малко над 3%.

Във всички прогнози третата партия е една и съща, а под нея се нареждат другите три партии с близки резултати в рамките на 2-3% разлика между четвъртия и шестия. При различните прогнози и редът им е различен.

Остава въпросът дали седма националистическа формация ще попадне в парламента. Според всички прогнози от късния следобед тя е под чертата, но според някои е много близо до нея.

Няма промени при прогнозите от президентския вот: лидерът води с почти половината гласове, но при ниската избирателна активност вероятно ще има балотаж.

17:55

Под юлската избирателна активност в страната отчита ЦИК

Данните на ЦИК за избирателната активност при двата вида избори сочат, че към 16 ч тя остава ниска и при парламентарния вот тя е под стойностите от юли, които сами по-себе си бяха ниски. Почти 25.6% от имащите право на глас са го упражнили към следобеда за парламентарния вот, докато през юли са били над 27%. През април данни към 16 ч. няма, но към 17 ч избирателната активност вече е доближавала 40%.

Близо 25.7% пък са гласували за президент. Ако тенденцията се запази, то това ще доведе със сигурност до балотаж на президентския вот.

17:40

Висока избирателна активност и опашки при вота в чужбина

Машинното гласуване и изборите 2 в 1 създават трудности за гласоподавателите в Турция и водят до опашки пред някои секциите там, съобщи специалния пратеник на БНР в Турция. Огромни опашки от желаещи да гласуват са се извили в турския град Измир, съобщи Нова ТВ, но и в Западна Европа има подобни сцени.

Пред българското посолство в Париж предиобед също се е образувала опашка. Времето за изчакване е било между половин до 1 час, предаде Боян Караджов, координатор на Мрежата на изборните доброволци, цитиран от "Дневник". По негова информация до 14.00 часа в Париж са гласували 865 души.

До опашка за кратко се е стигнало и пред българското посолство в Берлин, след като германските власти ограничиха адресите, където да бъдат разкрити секции за изборите 2 в 1 - до 40 извън дипломатическите представителства.

По-рано днес говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов съобщи, че като цяло се наблюдава по-висока избирателна активност от българите в Европа. Висока избирателна активност отчитат и секционните избирателни комисии в Сидни и Мелбърн, Австралия, каза за БНР Явор Константинов, изборен доброволец от 2013 г. и член на изборната секция в Мелбърн, Австралия.

Изборният ден започна най-късно в САЩ и Канада. "Българските граждани в САЩ могат да упражнят правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание в 55 избирателни секции, а в Канада в 16. В САЩ в 8 секции ще се гласува с машини, а в Канада - в 2 секции", съобщиха от Дневник.

17:12

Стопява се разликата между първите две партии, а седма е на ръба да влезе в парламента

Едва около 2% разлика между двете водещи партии в битката за първото място за парламента прогнозира една от агенциите, към чиито данни в Twitter препраща Club Z. Очакваният в предварителните социологически прогнози лидер задържа първото място, но вече с малка преднина.

Според тези данни спорът за четвъртото и петото място между е изострен, а шестата партия изостава малко повече. Седмата формация - една от националистическите партии, пък е на ръба да влезе в парламента.

Малко по-нисък, но подобен, процент с шанс за влизане в Народното събрание дава на въпросната седма партия и агенцията, на чиито данни се позовава и "24 часа" в своята "прогноза за времето". Те също стопяват разликата между първия и втория до около 3 на сто.

Ако седма потенциално националистическа формация влезе бъдещия парламент, това сериозно ще размести конфигурацията и може да намали вероятността за сформиране на правителство на "промяната".

16:08

Ниска остава избирателната активност към 15 ч според "Галъп"

Едва 23,3% избирателната активност към 15 ч сочат прогнозните данни на "Галъп". Активността и в президентския, и в парламентарния вот е почти идентична, обобщи социологът Първан Симеонов, цитиран от БНТ. Тя е по-слаба от преходните два парламентарни вота. През април активността към същия час бе 30,9%, а през юли - 24,8%, според данните на агенцията.

Една от причините е по-бавното гласуване с машините заради изборите две в едно. Някои от по-възрастните избиратели имат трудности да се ориентират в процеса, но и обективно гласуването отнема повече време в сравнение с предходните два вота, които също се случваха с машини, но бяха само парламентарни. Пред много секции се образуват и опашки.

16:05

Последните социологически данни от екзитполовете към 14 часа, към които насочват "Дневник" и "24 часа", запазват разпределението на силите от предварителните предизборни прогнози, като очакваният лидер засега води пред втория в класирането с преднина, надвишаваща статистическата грешка. Вторият обаче вече изпреварва значително третия и започва да скъсява дистанцията с първия.

Според данните, към които препраща Dir.bg разликата към 15 ч между първите двама е малко над процент и половина.

Според междинните данни на агенциите, на чиито резултати се позовават "Дневник" и "24 часа", очакваните парламентарни партии продължават да са шест, като другите двама най-вероятни претенденти имат пренебрежимо малък шанс да прескочат 4% бариера за влизане в Народното събрание. Подобни са данните и на агенцията, с която работи Dir.bg.

При президентския вот няма съществена промяна - лидерът има огромна преднина и е близо да вземе половината гласове от вота, но ако избирателната активност не се повиши чувствително ще се стигне до балотаж.

15:49

Български граждани, живеещи в Турция, са получили СМС на турски език с агитация за гласуване за определена партия и с прикачена снимката на кандидатът за президент на тази формацията. За това сигнализира платформата "Ти броиш", като информацията й е базирана на множество сигнали, постъпили по случая. Надежда Йорданова, правен експерт към платформата, коментира във facebook, че изпращането на такива съобщения е "масова практика". Екипът на "Ти броиш" е сигнализирал ЦИК за този случай. Продължават и сигналите, че кметове в малките населени места се опитват да упражняват влияние върху гласоподавателите.

15:27

Вторият настига първия според екзит пол за парламентарния вот към 14 ч.

Вторият в подредбата настига първия и вече разликата между тях е под три процента, сочат данните, които Дневник споделя в Youtube канала си. Според тази агенция шест формации са над 4-процентната граница, като последните две губят видимо гласове спрямо предишните два вота.

С над 20 процента е преднината на лидера в президентския вот и той събора малко под половината гласове, на участвалите в изборите досега. Активността според тази агенция към 14 ч е малко под 20%.

15:10

Почти равни резултати на първите две партии в парламентарните избори прогнозира към 14 ч. и агенцията, чиито резултати споделя Dir.bg във фейсбук страницата си. Според тези данни петата и шестата партия също са с изравнен резултат, а една от по-малките формации е на ръба на границата за попадане в Народното събрание.

15:05

ЦИК реши, че изказването на Кирил Петков, в което той обяви за коя партия е гласувал и кой кандидат за президент е подкрепил, след като упражни правото си на глас, е "призив за подкрепа" и ще бъде глобен за това. Решението е по повод жалба на ГЕРБ за "грубо нарушаване на забраната за агитация в изборния ден от страна на Кирил Петков, който е кандидат за депутат от "Продължаваме промяната". Говорителят на ЦИК Росица Матева уточни, че размерът на глобата ще бъде определен от областния управител на София.

14:00

Има нов лидер в подредбата за парламента към 13 ч. според данните на eдна от агенциите, към които препраща "Клуб Z". Партията, която според прогнозите от преди обяд бе втора, сега вече има преднина от процент пред доскорошния лидер, а една от малките националистически партии вече е на ръба на 4-процентната граница. Според същата прогноза пък фаворитът за президент вече събира 50% от гласовете.

Според друга агенция, към чиито данни отправя уебсайтът пък, към 13:30 ч силите между двете водещи партии са почти изравнени с около процент разлика, а петата и шестата са с равен резултат.

Дaнните към 13 ч на трета агенция, към която препраща Клуб Z, обаче запазва първоначалната подредба в силите, като разликата между първия и втория е от порядъка на пет процентни пункта. Според тази прогноза единият претендент за президент вече има над половината от гласовете на всички гласували дотук.

13:40

Вторият набира преднина пред третия според екзит половете към 11-11:30 ч

Данните от екзитполовете за парламентарните избори към 11 и 11:30 часа, които някои медии споделят в социалните мрежи и сайтовете си, показват, че разликата между втория и третия започва да се увеличава вече по-значително. Партията, която излиза вече с по-видима преднина на второ място, бавно започва да се доближава и към първия, но все още е значително зад него.

Данните към 11:30 ч в Youtube-канала на "Дневник" в общи линии показват същите тенденции. Битката за второто място е оспорвана, но единият претендент в нея набира повече скорост. При почти 11% активност в Народното събрание според данните ще влязат шест формации, като двете партии, за които се смята, че са на ръба, имат засега по-слаб резултат от очакваното. Две от влизащите в парламента протестни формации пък също отбелязват видим спад спрямо предишните избори.

Данните показват убедителна преднина на фаворита в надпреварата за президентския пост, като неговият резултат е почти двойно по-голям от основния му конкурент. За момента не му достига съвсем малко, за да поучи повече от половината от гласовете на всички гласували. До момента избирателната активност според една от агенциите е 10.9%, като за да бъде избран президент на първия тур, тя трябва да бъде над 50% от имащите право на глас.

12:40

В няколко области има проблеми с машинното гласуване и сигнали изборни нарушения

  • По информация на БНР в секция в Старозагорско и друга в Русенско, както и във врачанските села Малорад и Бяла Слатина и във видинското село Дунавци вотът се извършва с хартиени бюлетини, поради неизправности с машините. В една секция в Горна Оряховица РИК чака решение на ЦИК за да премине към гласуване с хартиени бюлетини. В секция в Оряхов с 857 гласоподаватели пък няма ток, което също възпрепятства машинния вот.
  • 30 сигнала са постъпили до този момент на сайта на гражданската платформа "Ти броиш". Най-много (6) са те в софийския 23-ти МИР. В една от секциите в 131-во СОУ в "Младост" има подадени няколко сигнала срещу председателя на избирателната комисия, който "пуска силна музика" и "наднича в екрана на машината. Други 5 сигнала са за Търговище. Според два от тях членове на комисиите в една от стационарните и една от подвижните секции в областта гласуват вместо избирателите.

12:06

По-ниска избирателна активност спрямо април и юли според "Галъп"

Избирателната активност към 11 часа е малко под 10%, сочат данните на "Галъп интернешънъл болкан".

В сравнение с предишните два избора нивото е по-ниско, но все още не могат да се правят изводи, посочи изпълнителният директор Първан Симеонов в БНР.

Една от причините за по-ниската активност може да са затрудненията, които някои избиратели, особено по-възрастните, имат с машинното гласуване две в едно. Пред много секции и по тази причина са се образували и опашки.

11:45

В ЦИК са получили сигнали от членове на СИК и от граждани, че има избиратели, които гласуват първо за единия избор, а след това искат втора карта за другия избор. Говорителят на ЦИК Росица Матева предупреди, че избирателите, които гласуват с машини трябва да знаят, че упражняват правото си на глас само с една карта на устройството за гласуване, която се предоставя на избирателите от секционните комисии. Предоставянето на втора карта за гласуване е нарушение.

Когато избирателят сложи картата си в устройството за гласуване, на екрана се появяват три опции, от които той избира в зависимост от това дали иска да гласува и за двата избора, само за президент или само за парламент. Ако избирателят иска да участва и в двата вота, той трябва да избере опцията "избори за президент и вицепрезидент и за народни представители". Ако иска да гласува само в единия вот, то той трябва да избере една от другите две опции - "избори за президент и вицепрезидент" или "избори за народни представители".

11:15

Първи прогнозни резултати

Въпреки забраната за обявяване на социологически проучвания прогнозните резултати от екзит полове, представени алегорично, са факт в социалните мрежи и в медийни сайтове. Към данни на няколко агенции в Twitter препраща сайтът "Клуб Z", прогнози има и на сайта "24 часа". Засега те по-скоро са в синхрон със социологическите проучвания и партиите се подреждат спрямо тези предвиждания - една от партиите има изявена, но не голяма преднина и е лидер, а вторият и третият са с близки резултати.

При президентския екзитпол на една от агенциите пък прави впечатление сравнително малката разлика между основните претенденти, докато при другата агенция разликата е много голяма, както предвиждат и повечето предизборни прогнози.

Първи данни публикува и "Дневник" в канала си в Youtube. Резултатите според тях са също близки до прогнозите на повечето социологически проучвания

Все още обаче е рано да се вадят каквито и да е изводи. Предиобед обикновено е времето, в което активно гласуват последователите на партиите с най-твърди ядра, докато тези с потенциал за активиране на по-широк електорат, включително колебаещи се хора, често завишават резултата си в по-късните следобедни часове.

10:50

Изборите с машина "2 в 1" затрудняват гласоподавателите в Истанбулския квартал "Авджълар", разказват от БНР. Пред секцията се подреди опашка още преди началото на изборния ден. Обърквания има с опциите за гласуване за парламент, за президент или и за двете, а също и с разписките от вота, за които има отделни урни. Според БНР, много от по-възрастните гласоподаватели не са успели да се справят с машинното гласуване, което е предизвикало допълнително напрежение по опашката и призиви секционната комисия да помага на избирателите с гласуването, на което тя няма право. Част от избирателите са се отказали да гласуват машинно и са си тръгнали в търсене на секция с хартиени бюлетини.

10:45

Изборният ден в чужбина започна още снощи - в 20:00 ч., българско време в Крайстчърч, Нова Зеландия. Другата избирателна секция в страната - в Окланд, не можа да отвори заради влошената пандемична обстановка в града, като местните власти оттеглиха даденото съгласие за провеждането на изборите на 14 ноември 2021 г., съобщават от МВнР.

Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 750 секции в 68 държави, с 34 по-малко отколкото през юли. 700 от тези секции са образувани автоматично поради гласували поне 100 души в тях при предишни избори в последните 5 години. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132 секции, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55 секции, Гърция - 26. Машинно ще се гласува в 208 секции, като във всяка една от тях ще има по машини за гласуване. Карта с адресите на избирателните секции по света можете да видите на страницата на glasuvam.org.

Трудно е да се прогнозира избирателната активност в чужбина, но се очаква да е по-ниска отколкото през април и юли. Този път са подадени само около 57 хил. заявления за гласуване спрямо почти 71 хил. за юли и над 85 хил. за изборите през април. Това може да се дължи на автоматично отворените секции, но със сигурност роля играе и изборната умора.

10:30

Изборният ден започна рано сутринта и върви спокойно в предиобедните часове. Лидерите на повечето водещи партии вече гласуваха и отправиха своите послания. Медиен интерес предизвика Кирил Петков от "Продължаваме промяната", който обяви пред медиите номерата на двете бюлетини, с които е гласувал и името на кандидата за президент, който е подкрепил.

Почетният председател на ДПС също гласува рано сутринта в София при засилен медиен интерес. Запитан дали ДПС ще участва в управлението, той каза: "Аз не съм в политиката вече", но не отговори на въпрос дали Делян Пеевски, който се върна в политиката, е неговият наследник.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Тенденденциите на "валежите" по часове говорят много ясно, че:

    1. Навикът гебр изтича в канала.
    Извън властта ЕТ-то на баце не може да гарантира порциона на хрантутниците си. И те започват да мигрират. През юни го би Слави, сега напът са новата надежда Киро и Асен;
    2. Киро и Асен концентрира в себе си необвързания с партия ангигерб вот.
    А като се има пред вид и генезисът им, е повече от ясно, че новият стар президент разширява властовите си позиции;
    3. БСП е единствената "стара" партия, която трупа актив спрямо предходни избори.
    Тя бе единствената конструктивна партия в двата "къси" парламента;
    4. Погром на официалното дясно.
    Комбинацията Ицо Иванов - Лозан Панов бе явно потресаващо неудачна за мислещите симпатизанти на ДБ и те са предпочели Киро и Асен;
    5. Възраждане демонстрира успеха на непредставения и размиван досега вот за невъвличане на БГ в чужди военни конфликти;
    6. Мая и 40-те разбойника напълно логично катастрофираха.
    С мурафети отпреди 30 г. трети път няма как да им върже.

    Радев без съмнение ще бие проф. Цецко Цачев. Въпреки ДПС и въпреки ДБ.

    Дори Киро и Асен да останат втора сила, стигмата над гебр няма да се вдигне до физическото саморазпускане на партията. Финансовите магистрали към нея спряха. Нездравият интерес към нея - също.

    Допускам, че след тези резултати ДБ ще трябва да поизоставят доста от канапите за червените си линии.
    Иначе напролет при Мая.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Пациенте (самообявил се за доктор в интернет), и тук ли се изходи?

    Нередност?
  • 4
    uxv41590638 avatar :-|
    Малинчо Паков

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Согласен!

    Нередност?
Нов коментар