🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Странната история с машините на "Сиела"

Устройствата няма да бъдат използвани в изборите и манипулацията с тях на практика е невъзможна

На изборите ще се гласува само с машините, собственост на ЦИК
На изборите ще се гласува само с машините, собственост на ЦИК
На изборите ще се гласува само с машините, собственост на ЦИК    ©  Георги Кожухаров
На изборите ще се гласува само с машините, собственост на ЦИК    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече цяла седмица тече скандал с машините за гласуване на предстоящите в неделя избори за президент и парламент. В разстояние на дни от фирмата-доставчик на устройствата "Сиела Норма" на няколко пъти уведомяваха Централната избирателна комисия (ЦИК) с писма, че има допълнително внесени машини, извън тези, поръчани от изборния орган за вота. Един път - 228 броя, втори път - 150, трети път - 199. След това още 36 и още 13, но впоследствие имаше уточнение, че втората партида е 199, т.е. сборът на 150+36+13. Общият брой, според "Сиела", е 427 машини. ЦИК твърди, че не е имала представа за намерението на "Сиела" да внесе допълнителните устройства за гласуване, както и за тяхното предназначение.

Ситуацията допълнително се заплете от разнопосочните обяснения на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, който веднъж каза, че пратката от 228 машини е предназначена за демонстрации пред представители от Албания и Грузия, а след това - че устройствата са за сервизно обслужване на машините, с които ще се гласува в изборите за президент и парламент в България на 14 ноември. В неразборията между ЦИК и дружеството доставчик се намеси и бившият премиер Бойко Борисов, който изрази съмнения за манипулации на вота и обяви, че "му готвят "Костинброд 2".

От ЦИК пък заподозряха, че с този скандал се правят опити за дискредитиране на машинното гласуване, още повече, че той се случи на фона на натиска от страна на ГЕРБ, ДПС и БСП за пълно преброяване на разписките от машинното гласуване от секционните избирателни комисии и включването в официалните резултати от вота, което беше отхвърлено от съда.

Извън обвиненията на ГЕРБ и съмненията за атака срещу машинния вот скандалът породи няколко въпроса, които, ако не бъдат изяснени, могат да създадат недоверие в изборния процес. Като например колко точно са допълнително внесените машини, извън поръчаните от ЦИК на "Сиела Норма" 1 600 устройства, които трябваше да се прибавят към близо 11-те хиляди, доставени за парламентарните избори през юли, и какво е тяхното предназначение. А също и възможно ли е те да се използват за манипулация на вота?

Но първо:

Кратка хронология как започна скандалът

Миналата сряда ЦИК получи писмо от "Сиела Норма" за пристигнали допълнителни 228 машини, намиращи се в камион на територията на склада на фирмата "Карго партнер", където се съхраняват устройствата за гласуване на изборите. От фирмата искат от ЦИК да им позволи новата партида да бъде освободена оттам като посочват, че тези машини не са част от доставката за изборите, а са предназначени за Албания и Грузия за демонстрация и за други дейности, които не са свързани с вота в България. От "Сиела" уточняват също, че машините са собственост на "Смартматик" - фирмата, производител на устройствата за гласуване.

Ден след това на свое заседание ЦИК разпореди на жандармерията въпросните машини да се обособят на отделно място в склада, където се намират и останалите устройства, с които ще се гласува на 14 ноември, и да не се разопаковат. За пратката ЦИК взе решение да уведоми с писмо и ДАНС.

В събота (6 ноември)

На сцената се появи Борисов

който заедно с членове на ръководството на ГЕРБ и кандидати за депутати се включи на живо във фейсбук пред складовете на "Сиела Норма" и заяви, че с внесените допълнително 228 машини ще се манипулират 228 хил.гласа. Борисов добави, че е получил информацията за тези устройства от висши полицаи, които били "възмутени от действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков".

Още едни 150 машини

В понеделник (8 ноември) обаче ЦИК беше сюрпризирана с още една порция машини - 150 на брой, които се оказаха в митническия склад на летище "София". За тях членовете на изборния орган разбраха от писмо на Софийската градска прокуратура (СГП). Оказа се, че тя е сезирана от "Сиела Норма" заради разпореждането на ЦИК 228-те машини да бъдат задържани в склада на "Карго партнер". Според изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров тези устройства са частна собственост и ЦИК няма право да ги задържа. В свои изявления в медиите той заяви, че тези 150 машини са внесени, за да използват за резервни части на устройствата, с които ще се .гласува на изборите. По думите му пред bTV много по-евтино било да внесеш цели машини, отколкото на части. Според Тодоров така се осигурявал 3% резерв, който да се използва, ако някое от устройствата за гласуване се повреди. "Тези 228 машини са част от този резерв. Още една част са тези 150 устройства", уточни той. От интервюто му се разбра и, че преди това са пристигнали други 36 машини, за които обаче никой не е повдигал въпрос.

И още 150+

В сряда вечерта обаче на заседанието си ЦИК разгледа ново писмо от "Сиела Норма", в което ги информират, че на територията на склад на фирмата във висшето военно транспортно училище "Тодор Каблешков" се намират 199 машини, като предназначението им е да се осигури 36-месечна поддръжка на машините по договор с ЦИК от 6 февруари. От "Сиела" твърдят, че искат да използват от тези устройства, както и 228-те за поддръжка на машините за гласуване, различни компоненти - карточетци, принтери, екрани и др. Прилагат и списък със 139 номера на машини с повреди, които трябва да бъдат отстранени.

"Ако тези машини са за Грузия и Албания и са собственост на Smartmatic, как така "Сиела" иска да поддържа с тях нашите машини за гласуване по договора от февруари с устройства, които са чужда собственост?", пита по време на заседанието председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Членовете на изборния орган решиха да изпратят цялата информация по казуса до служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който като вицепремиер отговаря за организацията на изборите. От МВР възложиха проверка по случая.

Въпроси и отговори:

Колко и чии са машините за изборите?

Според говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов изборният орган разполага с 12837 машини. От тях 11936 ще се използват за президентските и парламентарните избори тази неделя. Останалото количество ще са резервни. Те са поръчани от ЦИК на "Сиела Норма" по договори с фирмата и са собственост на комисията.

Колко и чия собственост са допълнителните машини?

Пред "Капитал" изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров заяви, че общо в страната има 427 машини извън 12837-те, които са директно за изборите - 228-те, плюс още 199, в които влизат 150-те от митническия склад на летище "София", още 36, внесени преди това, и още 13, които били останали от предходните избори. "Тези машини са за сервизно обслужване по договора с ЦИК. В него няма конкретно заложена бройка - ние сме сметнали, че това е правилната бройка, която да се ползва за резервни части, ако се наложи нещо подобно. За тяхното съществуване и местонахождение са информирани МВР, ДАНС, прокуратурата и ЦИК", каза Тодоров.

На въпрос защо ЦИК твърди, че не знае какви са тези машини Тодоров каза, че отговор трябва да се търси от комисията, а не от "Сиела". Той добави, че част от тях ще бъдат използвани и за презентационни цели пред експерти от Грузия и може би Албания. "Грузия е сигурната страна, която има интерес към презентация и вече има свои представители в страната", заяви Тодоров. Според него тези машини не са собственост на "Сиела", а на фирмата производител Smartmatic.

От ЦИК обаче смятат, че резервните машини, собственост на ЦИК, са достатъчни за поддръжката на устройствата, с които се гласува. Още повече, че ако дадена машина се повреди сериозно в деня на вота, тя не се заменя с друга, а се преминава към гласуване с хартиените бюлетини. От ЦИК посочват и, че след парламентарните избори през юли "Сиела" е трябвало да направи профилактика на устройствата за гласуване и ако някое от тях се е нуждаело от ремонт, е трябвало фирмата да изготви списък, който да прераде на ЦИК. Такова нещо, според комисията, досега не е направено. Списък с машини за ремонт от "Сиела" е бил даден на ЦИК едва тази сряда.

Къде се намират допълнителните машините и кога са пристигнали?

Според думите на Тодоров, въпросните 427 машини са разделени на две места: 228 се намират в склад на фирмата "Карго партнер", а 199 - в склад на "Сиела" в бившето висше военно транспортно училище.

Малко след като ГЕРБ вдигнаха шум около част от тях, ЦИК поиска от "Сиела" те да бъдат преместени в склада, в които се намират и 12837-те машини, които са конкретно за тези избори. "Сиела" отказа да го направи и в момента всички машини са отделени.

Тодоров казва, че причината за отказа на компанията да премести машината е сигурността им, заради което е сигнализирана и Софийска градска прокуратура. Техническото обяснение е, че всяка от 12837-те машини е за точно определена секция. Ако останалите 427 бъдат преместни при тях според Тодоров съществува риск, макар и минимален, да не бъдат ползвани по предназначение, "ако бъдат настройвани заедно с другите". В случая ЦИК се опитва да се разпорежда с чужда собственост.

От същите съображения за сигурност ЦИК пък разпореди допълнителните машини да се охраняват до приключването на изборите и едва след това да бъдат върнати на "Сиела".

В писмо до ЦИК от ДАНС се уточнява, че от 199-те машини, които се намират във висшето транспортно училище, 150 са пристигнали по въздух и са освободени от летището на 8 ноември. Други 36 също са пристигнали по въздух и са освободени от митническия склад на 4 ноември, а останалите 13 са доставени преди парламентарните избори през юли. Според ДАНС складът е запечатан, а на изпълнителният директор на "Сиела" е връчено полицейско разпореждане машините да не се използват без санкцията на ЦИК.

Може ли вотът да бъде фалшифициран чрез машините?

Фалшифицирането на машинен вот е изключително трудна задача, граничеща с невъзможното. За да се случи нещо подобно, дори с една машина, са нужни десетки технически грамотни хора с най-високо ниво на достъп, на различни места и позиции. В тази хипотеза има две важни изисквания: хората по веригата да разбират от криптография и всички да бъдат в заверата. Предвид представителството в ЦИК това означава всички партии да са съгласни на фалшифициране на изборите.

Дори така обаче те биха имали достъп само до машините, собственост на ЦИК. Останалите не са собственост на комисията и не могат да бъдат използвани на изборите - могат да бъдат използвани само за резервни части, ако се наложи. В този случай институцията ще бъде уведомена. Още повече, че всяка машина, която ще се използва във вота, има сериен номер и е предназначена точно за дадена секционна комисия. Освен това според говорителя на ЦИК Цветозар Томов за да се хакнат машините, трябва да бъде разбит хешкодът от над 60 знака, а това са трилиони комбинации и ще са нужни супермощни компютри, които да работят продължително време. По думите му допълнителна гаранция ще бъде контролното преброяване на разписките от машините в 30% от секциите в страната и чужбина.

Накратко, Бойко Борисов рисува една много проста картина, в която фалшифицирането на изборите е лесна задача. На практика обаче тя е почти невъзможна. Машинният вот през юли премина с много малко проблемни машини (под 1%), без никакви сигнали за променен хеш код, който показва дали машината е в оригиналното си състояние или не. Както коментира източник на "Капитал", обвързан с процеса по машинния вот, "машинното гласуване през юли беше успешно и честно, затова някои са недоволни."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 3

    Не е странна история, това е криминална история, но в тук всичко може да ти се размине!

    Нередност?
  • 2
    fcd54650897 avatar :-?
    fcd54650897
    • + 5

    1. Има ли наивници които верват, че случайна фирма може да печели поръчките за машинно гласуване години наред?

    2. В записите от Яневагейт се говори за близки отношения между Пеевски и собственика на Сиела Иван Тодоров:
    https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/27/2851543_iz_ianevageit_advokati_sindici_i_koi_hodi_gore_pri/

    За такива отношения говори и Цветан Василев.
    А каква благодарност струи тук:
    https://www.monitor.bg/bg/a/view/veselin-todorov-ot-siela-blagodarenie-na-g-n-peevski-dojde-svetyl-den-za-bylgarskoto-knigoizdavane-211532

    3. Случайни ли са предизборните циркове с появяващите се допълнителни машини, обвиненията от ГЕРБ и неадекватните и противоречиви оправдания на Сиела или са координирана атака за дискредитиране на изборите?
    А опитите на Сиела да провали и предишните избори с отказа ѝ да достави допълнителни машини на разумна цена, което доведе до директни преговори между ЦИК и производителя, на търговски разминавания ли се дължеше или също бяха целенасочени?

    4. Дали желанието на ГЕРБ и ДПС за ръчно броене на всички разписки с обяснението, че така ще се провери дали изборите са били честни, не е просто димка, целяща да прикрие друга манипулация?

    Нередност?
Нов коментар