🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напук на Борисов, няма планове за препрограмиране на изборните машини

Хардуерът за гласуване ще използват същия билд на софтуера, както през април, което елиминира съмненията за манипулации на кода

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните две седмици явно чувстващият се в неизгодна позиция преди изборите бивш министър-председател Бойко Борисов се опитва да дискредитира машинното гласуване. Тезата му, повторена многократно по селски площади пред слушатели, които най-вероятно не разбират абсолютно нищо от софтуер, е, че резултатите от вота ще бъдат фалшифицирани, тъй като машините за гласуване са хакнати. Или както се казва на езика на Борисов: "Машините се пипат". Реално обаче това не е така - системният образ (билдът) на софтуера остава идентичен с този на 4 април, който беше удостоверен и по време на управлението на ГЕРБ, а всяка промяна би била отразена в така наречения хеш - еднопосочен криптографски код, който отговаря на уникален масив от данни.

Разговори за софтуер в Рибарица

За последно Борисов обяви, че машините се пипат и това ще доведе до фалшив резултат на изборите, по време на посещението си в местността Костница край Рибарица тази неделя. "Ще фалшифицират изборите не по някакъв друг начин, а през машините", заяви бившият премиер. През последните две седмици той повтаря отново и отново, че изборите или ще бъдат провалени чрез машините, или всеки трети или пети глас за ГЕРБ ще бъде прехвърлян към Слави Трифонов или друга партия. Това обясняваше Борисов на 30 юни в Дулово, с почти идентичен сюжет плашеше избиратели в Монтана на 25 юни.

Тази неделя Борисов добави в конспиративната си теория и нов мотив - че нарушения ще се случат, тъй като служебното правителство вече имало целия код на софтуера на машините. Това по принцип е заложено и в договора, сключен между "Сиела Норма" и ЦИК още през февруари, за да може ЦИК в бъдеще да прави модификации по машините. Такива обаче по време на настоящия вот не се предвижда да бъдат правени.

Без промени в софтуера за 11 юли

Манипулации на софтуера на машините за предстоящите в неделя избори в момента на практика не са възможни. В понеделник, само ден след последните предупреждения на Борисов за евентуални манипулации, експерти на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) са демонстрирали как се удостоверява сигурността на машините по време на презентация за компютърни специалисти на ГЕРБ, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", Гражданско сдружение "Демокрация и законност" и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Макар това да не представлява пълният независим одит на машините за гласуване, който "Демократична България" например иска, става ясно, че ще се използва системният образ на машините от изборите на 4 април. "Предвид че ще ползваме билда от предните избори, колкото и някой да "пипа" кода, билдът ще е старият и това е технически проверимо чрез уникалния хеш на софтуера", коментира за "Капитал" IT експертът и кандидат за народен представител от "Демократична България" Божидар Божанов.

Самият хеш за софтуера ще бъде направен публичен. Това не създава опасност за машините, тъй като хешът е криптографски код, представящ определени данни, които не могат да бъдат възстановени в обратната посока от него. "Хешът на софтуерния код, контролните разписки от машината, които всеки избирател може да провери, автоматизираните машинни протоколи и други контроли са допълнителна гаранция срещу евентуални манипулации на машинния вот. Всеки гражданин може да провери дали машината правилно е отчела вота му чрез контролната разписка, която съдържа неговия избор в явен текст. Секционната избирателна комисия, както и всеки избирател, може да провери дали уникалният криптографски хеш идентификатор (системен хеш) на машината съвпада с този, който е удостоверен от ДАЕУ, и който гарантира, че софтуерът е автентичен с удостоверения и използван в изборите, т.е, че не е манипулиран", обясниха за "Капитал" от Държавна агенция "Електронно управление".

Има ли рискове?

Според Божидар Божанов рисковете за подправяне на машинния вот са минимални. Верификацията на софтуера премахва рисковете от мащабна манипулация чрез самия код. Машините също така не са свързани към интернет, което допълнително намалява уязвимостта им. На теория един от по-рисковите моменти в използваната система може да бъде, когато информацията от цялата секция вече е изтеглена от машината в СИК и пътува физически към РИК, качена на флашка. "Дори да успееш някак си в движение да спреш двама представители на СИК и да вземеш флашката или те да извършат манипулацията, като променят протокола, първичният документ все пак е разпечатан и подписан от всички членове на СИК протокол. Ако има разлики между двете, включително се отварят чувалчета и се броят разписки. Тоест това се хваща много лесно в РИК", убеден е Божанов.

От "Демократична България" все пак настояват да се проведе независим одит на машините от страна на експертите на партиите. Такава възможност е заложена в новия Изборен кодекс, където пише, че партиите и коалициите могат да участват в процеса на удостоверяване и в рамките на този процес да получат достъп до кода. Предвид, че ще се използва същият билд като при предишните избори, това удостоверяване на практика не се случва в момента, тъй като се приема, че вече е направено на вота през април.

На практика обаче партиите не получиха разрешение от ЦИК да участват в удостоверението на машините за миналите избори по предишния кодекс, поради което от "Демократична България" искат такъв да бъде извършен сега в контролирана среда след подписване на договори за конфиденциалност. "Този одит е важен. Възможно по-широк кръг хора трябва да се уверят, че нещата работят, както трябва. Второто е, че имайки тази възможност, се пресича вариантът партиите да казват, че нещо е манипулирано, защото е скрито от тях. Прозрачността играе срещу тази опорка", обяснява Божанов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 4

    Какъв билд, какъв хеш, какъв 4-ти април, какви 5 лева? Чудите се как да манипулирате хората, че всичко ще е честно. Единственият гарант за честни избори когато се гласува с хартиени бюлетни това са членовете на комисията. Ако всички членове на една комисия се "пробият" тогава всичко е възможно. Но това може да стане в много малки секции в селата и няма да изкриви вота на гражданите. А има наблюдатели, които участват в броенето на бюлетините и попълването на протокола в секцията. Пиша това за тези които имат най-малка представа от изборния процес. Единственият гарант за честни избори при гласуване с машини това е контролните разписки да се събират и накрая да се сравни броя по партии с генерирания протокол от машината в края на деня. Това се отнмени от ЦИК при гласуване със 7 на 6 гласа. Защо??? Кой гарантира, че каквото натисна на екрана ще се отчете правилно в паметта на машината? Нали се искаше честност и прозрачност в изборния процес? Сега честността на изборит е в ръцете на МВР на Рашков, което разнася машините и в ръцете на човека който слага софтуера. След това върви сравнявай на всички машини билда ви с хеша или там каквото и да се опитвате да манипулирате!

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Хешът щял да бъде еднакъв с рози от април - когато ДБ, всъщност, демонстративно отказаха да гласува с машини - и гласуваха с хартиени бюлетини

    Тогава ДБ нямаха доверие на този билд - как сега са на друго мнение при условие, че одитът (поне официално) не е извършен до този момент?

    Нередност?
Нов коментар