Ден преди вота оформила се коалиция в ЦИК върна ръчното броене във всички секции

"Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Изправи се, БГ!Ние идваме!", отново обжалваха във ВАС решението

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях    ©  Георги Кожухаров
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Часове преди да започне денят за размисъл за изборите за президент и парламент Централната избирателна комисия (ЦИК) преобърна отново решението си за преброяването на контролните разписки от машините за гласуване, като го направи задължително за всички секции в страната и в чужбина. Само преди четири дни изборният орган прие, че разписките ще се броят в 30% от секциите и така отмени по-предишно свое решение, което постановяваше това да става във всички секции.

Поредната промяна малко преди вота в неделя дойде на фона на друг скандал, който се разиграва от седмица - този с допълнително внесените 427 броя машини от фирмата доставчик "Сиела Норма", за които от ЦИК твърдят, че не са поръчвали тези устройства, а изпълнителният директор на дружеството Веселин Тодоров даде противоречиви обяснения за доставката им. А някои политически сили подеха кампания с внушения, че изборите в неделя може да са манипулирани.

Ревизия на ревизията

Новото решение за ръчно преброяване на всички контролни разписки след края на изборния ден от секционните избирателни комисии беше предложено от зам.-председателя на ЦИК Емил Войнов (БСП), който е докладчик за машинното гласуване в изборния орган - С аргумента "да се премахнат всякакви съмнения и спекулации". То събра гласовете на 12 от общо 15-те членове на изборния орган. Подкрепиха го членовете от квотата на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ", а срещу решението гласуваха представителите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Същият състав прие в началото на ноември същото решение за пълно преброяване на разписките, но тогава то предвиждаше резултатът да бъде вписван в официалните протоколи на секционните комисии. То беше атакувано във Върховния административен съд (ВАС) от ДБ и ИБГНИ - с аргумента, че обезсмисля машинното гласуване и създава предпоставки за изборни манипулации.

Тогава съдът постанови, че единственият документ, който удостоверява резултатите от вота, е протоколът от машината и задължи ЦИК да промени методическите си указания към секционните избирателни комисии и да извади ръчното преброяване от официалните документи от вота.

Заедно с това обаче магистратите приеха, че ЦИК има право да прави контролно преброяване на разписките от машинното гласуване в какъвто обем прецени. Въз основа на това решението на ВАС ЦИК прие това да става само в 30% от секциите с машинно гласуване в страна и в чужбина.

Преди да гласуват новото си указание на няколко пъти членовете на ЦИК взаимно се блокираха заради различните мнения по казуса и изискването решенията в изборния орган да се вземат с мнозинство от ⅔. В крайна сметка решението беше взето след като ГЕРБ и ИТН се съгласиха ръчното броене да не е във всички секции, а само в 30% от тях. Против отново бяха от "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!", които настояваха за по-малък процент ръчно преброяване и това да става от ЦИК, а не от секционните комисии. От ДПС също бяха против, защото настояваха за пълно преброяване на разписките и решението от петък вечерта на практика изпълнява искането на ДПС

Казусът с машините на "Сиела" влезе в употреба

Преобръщането на позицията сега беше обяснена от председателката на ЦИК Камелия Нейкова от квотата на ИТН с допълнителните машини, внесени от . "Тези машини очевидно не са част от нито един от договорите, каквото и да твърди "Сиела Норма". Договорите, които са сключени през 2021 г. със "Сиела Норма", не включват нито една клауза за доставка на допълнителни машини, които да бъдат използвани като резервни, с които да се подменят дефектирали машини. Смятам, че два дни преди изборния ден, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулации с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки", казва тя по време на заседанието на ЦИК в петък вечерта. Подобна позиция изразиха и представителите на ГЕРБ в изборния орган.

По време на заседанието Цветозар Томов от квотата на "Демократична България" предложи преброяването на разписките да не се извършва от секционните комисии, а след това от ЦИК, но това беше отхвърлено.

Аргументите срещу решението

Три политически сили - "Изправи се БГ! Ние идваме! , "Демократична България" и "Продължаваме промяната" атакуваха отново във ВАС последното решение на ЦИК. Според тях то противоречи на влязлото в сила от 4 ноември решение на съда, което "не допуска пълно, а само извадково, макар и с определен от ЦИК обхват, броене на разписките". В жалбата си те изтъкват и, че "с това броене ще се удължи работата на комисиите, ще се забави обявяването на резултатите и ще се образуват струпвания от хора в изборните помещения, които са противопоказни при тежката вълна на ковид пандемията".

"Снощи представителите на четири политически сили в ЦИК прегазиха решението на ВАС и постановиха отново 100% броене на разписките от машинното гласуване във всички секции в България и в чужбина. Ясно е защо се прави това. С цел да се всее недоверие, подозрение към изборния процес и у българските избиратели и у членовете на секционните комисии, които ще трябва да броят до късно през нощта разписки в условията на епидемията. Ясно е защо ЦИК взе това решение снощи късно вечерта - то беше обявено на сайта на ЦИК в 2.30 ч. тази нощ - за да осуетят възможността за политически коментари", заяви лидерът на платформата "Изправи се БГ!" Мая Манолова при внасянето на жалбата.

Вероятността обаче тя да бъде разгледана от съда днес или утре, в деня на изборите, изглежда минимална, защото жалбата се внася във ВАС чрез ЦИК, а според Изборния кодекс съдът има тридневен срок да се произнесе.

В късния следобед от ВАС разпространиха официално съобщение, че делото по жалбата срещу броенето на разписките от машините от всички секции е насрочено за понеделник от 15.00 часа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ppm461078227 avatar :-|
    ppm461078227
    • + 3

    След като 12 години се правят ремонти на ремонти, защо се чудите, че ще има броене на броенето?

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-P
    Кнб
    • - 2

    Както каза един в един стар и хубав филм: ако може да се мами без компютър, с компютър, още повече. Изобщо, защо като ще се съдят за всяко нещо не обявят резултатите със съдебно решение, ами трябва на всичко отгоре да разказват толкоз хора да гласуват.

    Нередност?
Нов коментар