Джип без роуминг: Въпроси и отговори за историята с колата на Горанов*

Как бившият финансов министър се оказа с автомобил, издирван от Интерпол

Владислав Горанов заяви, че е избрал "Мото-Пфое", защото в България се предлага само бензинов вариант на Toyota Land Cruiser, а той е искал дизелов
Владислав Горанов заяви, че е избрал "Мото-Пфое", защото в България се предлага само бензинов вариант на Toyota Land Cruiser, а той е искал дизелов
Владислав Горанов заяви, че е избрал "Мото-Пфое", защото в България се предлага само бензинов вариант на Toyota Land Cruiser, а той е искал дизелов    ©  Надежда Чипева
Владислав Горанов заяви, че е избрал "Мото-Пфое", защото в България се предлага само бензинов вариант на Toyota Land Cruiser, а той е искал дизелов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*променена на 22.12. в 11.30 ч.

"Хубава кола, само няма роуминг." Това преди време беше евфемизмът, с който собствениците на крадени автомобили си признаваха какво шофират. С "кола без роуминг" през последните дни се озова и бившият финансов министър Владислав Горанов с важната разлика, че в неговия случай по-вероятно той е жертва на престъпление, а не съучастник.

В края на миналата седмица МВР съобщи, че Горанов е опитал да напусне страната през граничния пункт Калотина с кола, обявена за издирване от Интерпол. Той е обърнал и се е върнал обратно към Драгоман, където оставил автомобила и час по-късно преминал на територията на Сърбия с друга кола. Впоследствие от лизингодателя "Мото-Пфое лизинг" съобщиха, че вероятно става въпрос за клониране на автомобила - практика, при която идентичността на законна кола се открадва, за да бъде използвана в друг автомобил. Целият случай предизвика много въпроси, част от които остават и до днес.

  • Защо Гранична полиция пуска автомобила?

Не е ясно защо Гранична полиция е пуснала автомобила да се върне към България, след като е установила, че е издирван от Интерпол. Ако го е пуснала изобщо. Практиката при подобни случаи е колата да бъде задържана до приключване на случая и установяване на всички факти. Пред "Капитал" Горанов заяви, че е бил освободен с колата. "Казаха ми "наредиха ми да се върнете обратно", твърди бившият финансов министър. Той допълни, че е оставил автомобила в Драгоман, където по-късно е предаден на властите. Той преминава обратно българско-сръбската граница час по-късно с кола на приятели. "Ако имаше нещо, смятате ли, че щях да мога да премина границата. Имам своите подозрения за случая - или става въпрос за грешка, но си имам и моя конспиративна теория", коментира Горанов. От вътрешното министерство обявиха, че в момента тече проверка на действията на службата. Пред "Свободна Европа" от Гранична полиция са заявили, че има наредба, която указва какви действия трябва да извърши граничния полицай при установяване на издирван автомобил. В наредбата няма указание за освобождаване на автомобила. Случаят е различен от описаните преживявания на други граждани в подобни ситуации, които казват, че никой на границата не им е предлагал да си вземат обявената за издирване кола, а директно тя е била задържана от властите на място.

  • Toyota от Хамбург?

Според обясненията на "Мото-Пфое" той е придобил употребяван автомобил Toyota Land Cruiser от компанията през 2020 г. Колата е внесена от дилър в Германия, където компанията по думите на изпълнителния й директор има връзка с много търговци. Същевременно има разминаване в обявените подробности около случая в началото. Първоначалните съобщения и коментари, включително и от Горанов в медиите бяха, че автомобилът е закупен нов през 2020 г. Впоследствие стана ясно, че колата е била употребявана. Засега от МВР отказват официална информация, тъй като по случая все още тече проверка. Досието на колата, която е карал Горанов, не е налично в КАТ и не се знае къде е, научи "Капитал" от източник от службата. Големият талон на автомобила е от 1 януари 2018 г.

Първоначално не беше ясно защо бившият финансов министър е поръчал модел на Toyota от вносителя в България на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover, а не от този на японската марка тук. Пред "Капитал" Горанов заяви, че е избрал "Мото-Пфое", защото в България се предлага само бензинов вариант, а той е искал дизелов. Според декларация пред КПКОНПИ на Горанов от тази година той има лизинг към "Мото-Пфое" от 2020 г. на стойност 45 152 евро. Пред "Капитал" Горанов каза, че това е остатъчната стойност от лизинга, но не разкри каква е била цената му при сключване на сделката.

От "Мото-Пфое" заявиха пред "Капитал", че моделът е Toyota Land Cruiser 200, 4500 куб. см, 249 к.с. "Що се касае цената на автомобила, продаден е на пазарна цена, с включена добавена стойност за "Мото-Пфое" и с добавени лихви за лизинговия период, който финансираме чрез компанията ни "Мото-Пфое Лизинг" - нищо по-различно от нормалната ни търговска практика", обявиха от компанията пред "Капитал".

Вносът и продажбата на употребявани автомобили е един от важните бизнес сегмент за "Мото-Пфое". "Над 20% от вноса ни са автомобили с марки, различни от тези, които продаваме като нови. Нещо повече - доставяме по поръчка на клиентите си още строителни машини, лодки, бъгита - всевъзможни превозни средства. Лизинговането чрез компанията в групата ни, "Мото-Пфое лизинг", на нови и употребявани автомобили, както и техника за осигуряване на мобилност от всевъзможни видове е основен предмет на дейността на въпросното дружество", заявиха от фирмата.

Колата е била проверена в КАТ. "Дискутираният автомобил Toyota Land Cruiser 200 е преминал два пъти през всички изискуеми от закона процедури за регистрация в КАТ - веднъж при вноса му от Хамбург, Германия, на името на купувача "Мото-Пфое" и втори път при регистрация към ползвателя, Владислав Горанов, в качеството му на лизингополучател на "Мото-Пфое Лизинг", коментират от вносителя.

"Мото-Пфое" е дългогодишен вносител в България на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover. В продължение на 26 години компанията беше собственост на германската фамилна компания Hugo Pfohe. В края на 2017 г. стана ясно, че дружеството е придобито от японската Sumitomo Group, една от най-големите и стари бизнес групи в Япония. Тогава се цитираше оценка на бизнеса към 60 млн. евро. Приходите на "Мото-Пфое" за 2020 г. са 127 млн. лв. при загуба от 776 хил. лв. Служителите на компанията са около 400.

  • Как се клонира автомобил?

"Защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила и е използвал думата "клониране"? Откъде знаят - за тази кола ли става дума или не", заяви във вторник вътрешният министър Бойко Рашков.

Макар и непознато за повечето хора, "клонирането" на автомобили не е толкова рядка практика, казват от застрахователните среди. Целта е да се открадне "идентичността" на законно регистрирана кола, за да се използва в открадната. В повечето случаи се прави при по-скъпи модели с цел застрахователна измама извън Европейския съюз. За да се осъществи обаче, са нужни няколко неща. На първо място достъп до база данни на автомобилна администрация, в случая в ЕС. Откраднатият автомобил в страна извън общността, примерно Русия, след известно време се "клонира" като на шасито се пренабиват номерата и колата се регистрира с откраднатите данни за същия модел напълно редовен автомобил в държава от ЕС. Според източници на "Капитал" има случаи на изтичане на информация от Германия, Испания и други държави. Впоследствие колата се застрахова и е обявена за открадната, а сумата по застраховката - изплатена. "Изчезналата" кола може да бъде раздробена за части или просто повече не вижда бял свят. Причината подобна измама да е възможна е, че базите данни на страните от ЕС не са свързани с тези на САЩ или Русия. Има платена глобална база, в която фигурират всички продадени автомобили по номер на шаси и двигател, но често застрахователите предпочитат да не я използват за проверка при сключване на застраховки, защото е скъпа.

От "Мото-Пфое" съобщиха, че са имали и други случаи на клонирани автомобили. "В момента при нас такъв казус има с Range Rover Evoque, произведен от Land Rover и внесен от "Мото-Пфое" като нов преди около две години. Всички или повечето вносители на автомобили имат подобни казуси", казаха от компанията.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • - 2
    • + 26

    Горанов живее в жилищата на приятели. Кара коли на приятели. Като женен човек, не искам да съм приятел на Влади...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 15

    Интересно, досега все четях, че колата е чисто нова, сега се оказва, че била употребявана. Също така си мислех, че ако мен ме спрат на границата, за да проверят собствеността около колата ми, ако аз съм сигурна, че всичко е наред, не бих се обезпокоила и бих останала на място. Защо Горанов е хукнал да търси помощ от продавача, а не е изчакал спокойно или, ако е търсил транспорт, за да продължи, защо не е изчакал на границата, а се е върнал до Драгоман? Мътна работа. Крайно време е обаче да го подпукат този Горанов. Навремето напусна народното събрание, като обясни, че негови колеги в частния сектор печелели добре, а той с една депутатска заплата не можел да издържа семейство. Как тогава с по-малката министерска заплата се справяше толкова години? Вярно, не плаща наем, но все пак.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 20

    Хубава ... ама недекларирана!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160446598546189
    Горанов не е декларирал, че ползва джип Тойота през 2020 г. след като е освободен като министър през юли. Той сам каза, че колата е лизингова и е купена през март 2020.
    Той и апартамента на Кръстника си не беше декларирал, че ползва, та един джип ли?

    Нередност?
  • 4
    absent avatar :-|
    Абсент
    • + 12

    До коментар [#1] от "dobadoba":
    Горанов не живее у приятели, това си е негово обаче няма как да го докаже. Защо никой досега не попита този приятел как така и откъде идват парите за тази къща. Горанов се крие зад измислици. Най тъжното е че всички тръбят че къщата е на приятел, а една лъжа повторена сто пъти става истина.

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • - 5

    До коментар [#4] от "Абсент":

    Кажи и го докажи на Рошков, пич. Той само това чака. Ама...

    Нередност?
  • 6
    itw16319737431076416 avatar :-@
    Andrey Vasilev
    • + 7

    Шмекерлъците продължават. На този Влади физиономията му е измамна.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Нека го подпукат Горанов. Аз имам едно на ум за него след като го заснеха на среща с Пеевски

    Но от този храст надали ще изскочи заяк

    Върнал се е защото е трябвало да вземе друг автомобил

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#7] от "Николов":

    "Но от този храст надали ще изскочи заяк"

    И Каскета така казваше, като го питаха дали живее в резиденцията, но ето че заекът изхвърча от там.

    Нередност?
Нов коментар