🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трите подпори на ГЕРБ (без да броим коaлиционния мистър Хайд)

Чадърът на прокуратурата и КПКОНПИ над бившите управлявщи се прояви ясно в аферата с чувалите с милиони за "Хемус".
Чадърът на прокуратурата и КПКОНПИ над бившите управлявщи се прояви ясно в аферата с чувалите с милиони за "Хемус".
Чадърът на прокуратурата и КПКОНПИ над бившите управлявщи се прояви ясно в аферата с чувалите с милиони за "Хемус".
Чадърът на прокуратурата и КПКОНПИ над бившите управлявщи се прояви ясно в аферата с чувалите с милиони за "Хемус".
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по-ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев." Безочието в тази "прокламация", разпространена през седмицата от ГЕРБ, може да се приеме и като будещо смях, но само на пръв поглед. Тактиката на бившите управляващи, които в продължение на 12 години успяха да превърнат държавата най-вече в авгиев обор на кражбите и корупцията, е опростена до примитивност. Което не означава, че нямат основания да разчитат на нейната ефикасност. Поне три от ключовите подпори на модела ГЕРБ - ДПС се проявяват ясно и след смяната на властта - обслужващите интересите му "независими" регулатори, чадърът на прокуратурата и КПКОНПИ (показал се за пореден път в аферата с чувалите с милиони за "Хемус"), както и трите национални телевизии, по които всяка лъжа и манипулация може да мине като "другата гледна точка".

Подценяването на политическата синергия от трите фактора би било грешка, но по-важният въпрос е какво реално се случва на терена на обещаната промяна. Словесните престрелки на вътрешния министър Бойко Рашков ще загубят значението си, ако след тях така и не последва нищо. В същото време и правителството, и парламентът оставят впечатление за загуба на тяга - с оскъдните заявки за бързи и категорични действия, най-вече законодателни, които са важно условие за успеха на трудни реформи. От тях ще проличи и друго - дали статуквото е успяло да се възпроизведе и в новата власт, така че четворната коалиция да заприлича на раздвоения образ на добрия доктор Джекил и злия мистър Хайд. Изясняването и на този въпрос е за предпочитане пред мърлявите алтернативи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 1

    Видимо условието това правителство да се реализира е да изпълни три задачи:
    1. Поемане на откровено военни ангажименти с изграждането на инфраструктура с двойно предназначение (пътища, мостове, тунели, летища) и приемане на чужди военни контингенти;
    2. Прекратяване на обсъждането на спорните въпроси с БЮРМ и по бързата писта уреждане на геополитическото й членство в сателитния на САЩ ЕС;
    3. Интегриране на БГ в неолибералния мармалад и натрапване на съмнителните постановки на Истанбулската.

    Всичко останало са съпътстващи дейности, от чието решаване менторите на Киро и Асен не се интересуват изобщо.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 2

    Готов съм със всеки да се обзаложа, че при който и да е главен прокурор и шеф на ВКС никой от последните министри на ГЕРБ или самият Борисов няма да бъде осъден. В момента на полезните идиоти се разиграват сценки видите ли ако не са Гешев и Цацаров, а "наши хора", то ще има възмездие за кражбите при управлението на ГЕРБ и за да нагнетите още повече омраза сред полезните идиоти слагате и ДПС с тире до ГЕРБ.
    Никой съдия в България в ЕС няма да осъди невинен политик със скалъпнени доказателства заради приказки на опозицията. Прокурор може да повдига измислени обвинения колкото иска, но само съдията носи на съвестта си решението дали някой ще бъде осъден несправедливо. А това не е малка тежест!
    Ние това с обвиненията на прокуратурата на Цацаров срещу ГЕРБ и Цветанов го гледахме няколко пъти и всичко завърши с оправдания на съда на Лозан ви Панов!

    Нередност?
  • 3
    ogp03622986 avatar :-P
    Al Tatzov

    ДОКАТО ЧЕГЪРТАТЕ ГЕРБ,

    руските агенти от "възраждане" може да ви видят сметката, защото техните руски агенти, току виж се окажат по-силни от вашите руски агенти (начело с Мунчо, руския резидент - позивна "льотчик", парола "грипен")

    Нередност?
  • 4
    ogp03622986 avatar :-@
    Al Tatzov

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Надращил си тюрлю гювеч от истини, полуистини и лъжи. Ночка 1 2 в български интерес, но 2 и 3 са престъпни

    Нередност?
Нов коментар