Войната в Украйна смени българския военен министър: Драгомир Заков зае поста

Той сменя Стефан Янев, след като кандидатурата на Тодор Тагарев не се е оказала консенсусна за всички в коалицията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната в Украйна ще има отражение в много сфери и в България, но първият пряк ефект от нея вече е факт - смяната на военния министър. След разнобоя през последните дни в позициите на кабинета и на Стефан Янев относно военната агресия на Русия над Украйна от днес министерския пост вече заема Драгомир Заков - досегашен представител на България в НАТО. Той получи одобрението на 184 депутати.

С решителния си ход да освободи бързо и без колебания Янев, който апелираше България да не вкарва натовски подкрепления, да заеме неутрална позиция в кризата и използваше терминологията на Москва за случващото се в Украйна, Петков показва рядко срещна за българските политически среди решителност. Действията му бяха забелязани и в международните медии, с което България подсили солидарната си позиция с ЕС и Украйна.

Промяната обаче не мина съвсем гладко. Кандидатурата на Заков стана ясна в най-последния момент, буквално минути преди началото на извънредното заседание на парламента. Ден по-рано премиерът лично номинира за министър на отбраната проф. Тодор Тагарев - бивш служебен министър на отбрана в правителството на Марин Райков и бивш директор на дирекция "Планиране на отбраната" по времето на правителството на Иван Костов.

Управляващите днес не дадоха много ясна официална мотивация за смяната в последната секунда. По неофициална информация обаче името на Тагарев е предизвикало сериозно недоволство както в коалиционния партньор БСП, така и в президентството, откъдето дойде Стефан Янев. Социалистическата партия вчера така и не изрази ясната подкрепа за номинацията му, макар Корнелия Нинова да заяви, че кадровата смяна си е решение на "Продължаваме промяната", тъй като това министерство е от тяхната квота. Тагарев е силно непопулярен и в президентството и е във враждебни отношения със Стефан Янев. Той бе сочен за военен министър още по време на преговорите за кабинет, но в крайна сметка от ПП са се отказали заради остро несъгласие от страна на екипа около Радев.

Новият министър Заков от друга страна има ясна позиция за случващото се в Украйна, която е в синхрон с тази на правителството, а също така е дипломат от кариерата с дългогодишен опит по въпросите на политиката за сигурност. Това очевидно го прави професионална, но поносима за всички страни и ненатоварена с политически контекст фигура.

Кандидатурата на Заков днес събра 184 гласа "за" и нито един "против". Освен управляващата коалиция подкрепата си за него даде и ГЕРБ. Парламентарната група на ДПС (33 гласа) гласува "въздържал се", а "Възраждане" не участва във вота. Веднага след избирането си Заков положи клетва пред депутатите. Той пристигна за гласуването директно от Брюксел, като по думите на Кирил Петков е потвърдил, че ще приеме поста едва късно снощи. "Няма по-подготвен човек от него. Имаше въпроси до последния момент дали ще е успеем с неговото семейство, той има деца, те ходят на училище", обясни премиерът преди заседанието на парламента.

Стефан Янев си тръгва от кабинета след по-малко от 80 дни в управлението. Дотук се стигна, след като той системно и от самото начало на руското нахлуване в Украйна отказваше да нарече ситуацията "война", а използваше терминът "специална операция" - по същия начин, както и Путин описва действията в Украйна. Освен това той като че ли неформално спъваше подсилването на българската отбрана със сили на НАТО, като лансира идеята армията ни да бъде подсилена с българска батальонна бойна група, каквато така или иначе вече трябва да имаме във висока степен на бойна готовност при наличието на конфликт с тези мащаби в близост до границата ни. Янев написа и специален статус обръщение във Фейсбук, в което заяви, че "решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България" и де факто пак се обяви за неутрална позиция на страната ни, без да го формулира буквално.

Премиерът Петков реагира на това остро. "Никой министър в правителството няма право на собствена външна политика, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството", каза Петков по време на извънредно изявление през уикенда.

Въпреки твърдата му позиция смяната на номинацията на военния министър в последния момент все пак демонстрира, че стабилността на правителството все пак е функция и от други фактори, независещи от Петков.

Кой е Драгомир Заков

Драгомир Заков (46 г.) от 2019 г е постоянния представител на България в НАТО. Той е дипломат от кариерата с дългогодишен опит по въпросите на политиката за сигурност. От 2014 г. насам е заемал последователно различни ръководни длъжности в Министерството на външните работи. Има ранг "пълномощен министър".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    Такава аматьорщина, неадекватност и посредсвеност никога не е имало в българската политика :(. Нищо добро не чака тази държава. Национални предатели са докопали власт и разиграват всички! :( Решенията какво да се случва у нас и какви да са ни позициите се взимат другаде :(

    Нередност?
Нов коментар