Войната на живо: НАТО няма да затвори небето над Украйна, Путин предупреди, че нови санкции ще утежнят нещата

"Лукойл" призова за спиране на войната в Украйна; Киев е убеден, че и Беларус ще го нападне скоро

Бойци от въоръжените сили на Украйна се обучават за боравене с противотанкови ракети NLAW край град Житомир.
Бойци от въоръжените сили на Украйна се обучават за боравене с противотанкови ракети NLAW край град Житомир.
Бойци от въоръжените сили на Украйна се обучават за боравене с противотанкови ракети NLAW край град Житомир.    ©  Reuters
Бойци от въоръжените сили на Украйна се обучават за боравене с противотанкови ракети NLAW край град Житомир.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На първата седмица от войната, руското нахлуване в Украйна продължава да напредва, макар и на по-ниски обороти, отколкото би желал Кремъл. Но атаките срещу ключови градове се ожесточават, като Херсон стана първият по-голям град, който беше превзет от руските войски. След като в понеделник разговорите между двете страни за спиране на огъня не доведоха до резултат, в сряда частната сателитна компания Maxar разпространи снимки на огромен руски военен конвой с дължина над 60 км., който се придвижва към Киев от беларуската граница. На втория кръг преговори в четвъртък отново нямаше сближаване на позициите, но поне двете страни се договориха за създаване на хуманитарни коридори.

Украйна обвини Русия в използване на термобарични оръжия, известни и като т.нар. вакуумни бомби, които са забранени от Женевската конвенция.

Украинският президент Зеленски призова над страната да се въведе "зона, забранена за полети", без да уточнява кой трябва да я наложи. САЩ от своя страна веднага отхвърлиха възможност да направят такова нещо, защото се опасяват, че това директно ще ги вкара във война с Русия.

"Капитал" следи на живо развитието на кризата:

Тук може да видите как се развиха събитията през първите 5 дни.

4 март

19:17

Третият кръг на преговорите ще се проведе през уикенда

Очаква се представителите на Украйна и Русия да проведат третия кръг на преговорите през уикенда. Първият кръг, състоял се на границата с Беларус, не доведе до пробив. По време на втория бе постигната договорка за нуждата от хуманитарни коридори, за могат да бъдат евакуирани цивилните, но Киев заяви, че това не е бил резултатът, на който се е надявал. По-рано украинският президент Зеленски поиска директни разговори с Путин, посочвайки, че това е единственият начин за спиране на войната.


17:40

НАТО няма да затвори небето над Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли призивът на Украйна алиансът да наложи забранена за полети зона над Украйна. Това може да помогне за спиране на руските бомбардировки, но ще предизвиква по-големи последствия. "Единственият начин да се въведе забранена за полети зона е да се изпратят изтребители на НАТО във въздушното пространство на Украйна и тази забранена за полети зона да бъде наложена чрез сваляне на руски самолети", заяви Столтенберг след проведената днес спешна среща с външните министри на НАТО. По думите му едно такова действие може да завърши с пълномащабна война в Европа, в която ще бъдат въвлечени много повече държави и която ще причини много повече щети.

Столтенберг предупреди още, че "следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши, с повече смърт, повече страдания и повече разрушения, тъй като руските въоръжени сили вкарват по-тежко въоръжение и продължават атаките си в цялата страна".

Досега НАТО изпрати хиляди военни в Източна Европа, но те няма да участват пряко във военни действия между Русия и Украйна. Алиансът обаче изпраща и оръжия на Украйна, за да се защити. "Ще продължим да правим необходимото, за да защитим и отстояваме всеки сантиметър от територията на НАТО. Това е отбранителен алианс. Основната ни задача е да осигурим безопасността на нашите 30 нации", заяви Столтенберг.

15:46

Путин: Не утежнявайте ситуацията, като ни налагате още санкции

Президентът Владимир Путин предупреди да не се утежнява ситуацията, като се налагат нови санкции срещу Русия. Той заяви, че Москва "няма лоши намерения спрямо съседите си" и затова неговото правителство не вижда необходимост да се предприемат допълнителни действия, които "ще направят нашите отношения още по-лоши".

Руският държавен глава каза, че тези, които откажат да сътрудничат, ще си навредят, както и ще навредят на неговата страна. Но въпреки това по думите му Москва развива "нови компетенции", с които да надмогне ефекта от наказателните мерки.

15:30

Държавата ще плаща по 40 лв. на ден на хотелиерите за настанени украински бежанци

Държавата ще компенсира хотелиери с 40 лв. на ден за настанен украински бежанец. Това обяви в Бургас министърът на туризма Христо Проданов. Компенсации ще има както за частните хотели, така и за общински и държавни почивни бази. Изплащането на помощта ще започне от следващата седмица и ще покриват разходи със задна дата. Министерски съвет и Министерство на финансите ще публикуват изискванията как да се подават заявки.

11:45

Външните министри от ЕС, НАТО и Г-7 ще проведат срещи днес

Западните външни министри ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят досегашната си реакция на войната в Украйна и какво още да се направи. Очаква се да се вземат нови мерки в подкрепа на Киев и за засилване на натиска върху Москва.

Външните министри от НАТО, Г-7 и ЕС ще проведат последователни срещи. НАТО ще обсъди допълнително подсилване на източния фланг на алианса, както и поддръжка за Грузия и Молдова.

Външните министри от ЕС ще дискутират хуманитарната криза и ще изслушат речта на украинският си колега, който вероятно ще поиска още помощ за въздушната отбрана. На срещата ще присъства и външният министър на Обединеното кралство.

11:06

Виктория Нюланд: САЩ ще премахнат санкциите срещу Русия при прекратяване на войната и отказ от териториите на Украйна

САЩ ще премахнат санкциите, наложени срещу Русия, в случай на прекратяване на специалната военна операция в Украйна (на руските медии е забранено да използват думата война - бел. Ред.). Това съобщи заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд. Според нея Вашингтон е готов да обсъди по-голямата част от въпросите, които "Русия е поставила на масата за преговори за сигурността в Европа", пише електронното издание на в. "Комерсант". "Санкциите ще престанат, ако Русия сложи край на тази война и помогне за възстановяването на Украйна, възстанови мира и признае суверенитета и териториалната цялост на тази страна, както и правото й на съществуване", казва Нюланд в интервю за ТАСС. Тя изрази позиция, че руското ръководство сега всъщност "отрича самото право на Украйна да съществува". Нюланд не отговори на въпроса дали САЩ възнамеряват да признаят червените линии на Русия и определени изисквания за гарантиране на нейната сигурност, включително отказът на НАТО да приеме Украйна и по-нататъшно разширяване на изток, не могат да бъдат обсъждани. Тя подчерта, че САЩ няма да казват на друга страна как и с кого да влиза в съюзи.

10:08

Русия ще наказва с до 15 г. затвор за фалшиви новини за армията

Руският парламент прие закон за 15 години затвор за "фалшиви новини" за въоръжените сили на страната.

Според председателя на парламента Вячеслав Володин законът ще влезе в сила още утре. Законът допълва Наказателния кодекс. Най-леката възможност е наказание от 1.5 млн. рубли или до три години лишаване от свобода. Увеличават се наказанията, ако се злоупотреби със служебно положение (от 5 до 10 г.) или ако споделянето на фалшивите новини има тежки последици (15 години).

09:40

Русия е превзела АЕЦ "Запорожия", няма повишение на радиационните нива

Няма поражения по важни съоръжения в Запорожката АЕЦ от избухналия през тази нощ пожар и обстрела на руските сили, твърдят от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), позовавайки се на украинското енергийно министерство. Според последната информация на украинските власти руските сили поне частично са овладели района на ядрената електроцентрала, но съоръжението за момента работи нормално. "Оперативният персонал следи състоянието на реакторите", твърдят от управата на централата.

06:58

Русия атакува АЕЦ в "Запорожия", пожар в централата е загасен

Украинската АЕЦ в Запорожия, най-голямата в Европа, гори след нападение на руски войски, съобщи кметът на намиращия се наблизо град Енергодар, цитиран от Reuters. Имаше ожесточени боеве между местни сили и руски войски, съобщава Дмитро Орлов в онлайн пост. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор и иска да повтори катастрофата от "Чернобил". Според украинския външен министър Кулеба евентуална авария би била 10 пъти по-опустошителна от чернобилската.

Руският обстрел е предизвикал пожар в една от сградите, който с часове не е можело да бъде потушен от пожарникарите, тъй като настъпващите сили не са прекратявали канонадата. В крайна сметка към момента се твърди, че пожарът е загасен.

"Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството", казва Зеленски във видеозапис.

Най-големият риск в случая е, че обстрелът на атакуващите, особено ако е с ракети, може да разруши съоръженията за съхранение на отработеното ядрено гориво и подобно нещо би предизвикало радиоактивно замърсяване с непредвидимо големи размери. "Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа", подчерта украинският президент. Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ "Чернобил" засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. "Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори", предупреди Зеленски.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е обявил, че ще иска спешно съвещание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със сраженията край гигантското ядрено съоръжение.

Повече относно рисковете, свързани в атомната централа в Запорожие, може да прочетете в този текст на "Капитал".

3 март

21:53

Молдова и Грузия също подават заявления за влизане в ЕС

Днес бившите съветски републики Грузия и Молдова официално кандидатстваха за членство в Европейския съюз. През юли 2021 г. двете държави подписаха декларация в Батуми, в която заявиха стремежа си за присъединяване към блока. Грузия планираше да подаде заявлението си през 2024 г., но амбициите й бяха ускорени вследствие на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и нарастваща заплаха за региона. Няколко часа по-късно, това направи и Молдова.

21:15

Акция в подкрепа на Украйна

20:37

Украинският преговарящ Подоляк: Разговорите приключиха без резултатите, на които се надявахме

Украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви, че вторият кръг на разговорите с Русия "не постигнаха резултатите, на които се надявахме". Двете страни са се разбрали да се видят отново "в най-близко бъдеще".

Според Подоляк е бил обсъждан "хуманитарният аспект в детайли" и се е стигнало до разбирателство за "съвместно подсигурени хуманитарни коридори за евакуирането на мирните цивилни граждани, както и за доставянето на лекарства и храна на местата, където има най-ожесточени сражения".

Подоляк допълва: "Подчертавам - с възможност за временно спиране на огъня за евакуационния период в определени сектори."

20:20

Путин: Руската операция върви по план

Въпреки твърденията на много анализатори, че инвазията в Украйна не върви по план, руският президент Владимир Путин заяви, че "специалната военна операция" (както той нарича войната - бел. ред.) протича точно според плановете. Без да предоставя доказателства, той каза, че украинските сили използват цивилното население за "жив щит". В заключение заплаши, че ще "унищожи тази анти-Русия, създадена от Запада".

20:12

Зеленски иска разговори с Путин

Украинският президент Зеленски посочи, че директните разговори с Владимир Путин са "единственият начин да се спре тази война". Той каза: "Седнете на една маса с мен. Само не на 30 метра, както с френския държавен глава Макрон."

"Ние не нападаме Русия и не планираме да я атакуваме. Какво искате от нас? Напуснете земите ни", заяви Зеленски.

Той се обърна към Запада: "Ако нямате правомощия да затворите небето (чрез налагането на зона, забранена за полети над Украйна - бел. ред.), тогава ми дайте самолети. Ако нас ни няма вече, не дай Боже, тогава Латвия, Литва и Естония ще бъдат следващите."

20:07

"Лукойл" призова за спиране на войната в Украйна

Руският петролен гигант "Лукойл" призовава за незабавно спиране на войната в Украйна. Това е една от първите големи местни компании, които се обявиха срещу нахлуването на Москва в прозападната й съседка. Бордът "изразява своята загриженост относно продължаващите трагични събития в Украйна и дълбокото си съчувствие към всички засегнати от тази трагедия", се казва в изявление на втората по големина петролна компания в Русия. "Ние се застъпваме за незабавното прекратяване на въоръжения конфликт и напълно подкрепяме разрешаването му чрез преговорния процес и чрез дипломатически средства". "Лукойл" заяви, че ще продължи усилията си да "осигурява надеждни енергийни доставки на потребителите по целия свят".

19:35

Украйна е убедена, че и Беларус ще я нападне скоро

Командването на украинската армия твърди, че разполага с информация, според която беларуските войски вече са получили заповед да пресекат граница и да и да се включат в сухопътната офанзива на Кремъл. Потребители в беларуските телеграм канали разпространяват видеа с придвижването на големи военни колони с бойна техника, която носи нова, неприсъствала до момента на бойното поле маркировка - червен правоъгълник.

Държавното ръководство на Украйна нееднократно заяви, че руската армия използва беларуската територия не само като плацдарм за нахлуване, но и за обстрел с ракети и за въздушни рейдове. Последният случай е попадение на квазибалистична ракета "Искандер" в град Житомир в западна Украйна, при което имаше цивилни жертви.

Включването на беларуската армия във войната би било удар в гръб, тъй като ще позволи директно настъпление към Лвов - основния град на Западна Украйна. Той се намира в непосредствена близост до полската граница и се смята, че ще бъде нова неофициална столица на неокупираната част на страната, в случай че Киев падне в руски ръце.

18:32

ЕС се опитва да се откаже от руския газ

Европейският съюз се очаква да представи нова енергийна стратегия следващата седмица, с която да намали зависимостта си от доставките на руски газ. Фокусът ще бъде върху оптимизация за запасите на синьото гориво, повече инвестиции и иновации във възобновяемите източници, като се обсъжда и удължаване на използването на ядрената енергия в ЕС. Руската инвазия в Украйна беше причина Германия да замрази "Северен поток" 2.

Към момента, около 40% от газовите доставки в съюза идват от Русия. В същото време ЕС се подготвя за частичното или пълно прекъсване на доставките на руски газ, обяви еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон. До края на зимата съюзът разполага с достатъчно запаси, но е необходимо до края на октомври европейските газови хранилища да бъдат запълнени на 90%.

18:19

Битката за Киев

18:01

Кметът на Мариупол: Руснаците прекъснаха тока, отоплението и снабдяването с провизии

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко казва, че руските войници са прекъснали електроснабдяването, топлоподаването и водоснабдяването и пречат на хранителните доставки. Той сравнява ситуацията в стратегическия южен град с блокадата на Ленинград през Втората световна война. "Те не можаха да намерят начин да ни пречупят, затова се опитват да ни попречат да поправим доставките на ток, вода и отопление", посочва Бойченко. И допълва, че руските сили са унищожили жп връзка, за да не могат да бъдат евакуирани цивилните.

16:44

В помощ на Украйна

16:01

Минималното искане на Украйна от преговорите с Русия са хуманитарни коридори

Вторият кръг на преговорите между Украйна и Русия трябва да започне всеки момент в Беларус. Минималното искане на Киев е да бъдат установени хуманитарни коридори, чрез които цивилните да напуснат градовете - бойни полета, посочва украинският преговарящ Давид Арахамия.

Същевременно позицията на Русия в преговорите според външния министър Лавров е: "демилитаризиране" и "денацификация" на Украйна; признаване на Крим като част от Русия; официално признаване на Донецк и Луганск.

15:30

Русия въвежда 30% комисиона при покупки на чуждестранна валута

Руската централна банка издаде предписание от 9 ч. на 3 март да бъде начислявана комисиона от най-малко 30% при покупка от долари, евро и британски лири от физически лица в обменни бюра. "30-процентната комисиона, която брокерите трябва да начисляват на физическите лица при покупки в обменни бюра, просто изравнява конкурентните условия между банките и брокерите, тъй като банките имат възможност да използват спреда между курсовете за покупка и продажба на валута," заявяват от централната банка пред "Коммерсант".

По-рано от банката издадоха предписание, с което временно забраниха на брокерите да изпълняват поръчения на чуждестранни клиенти за продажба на ценни книжа. Вчера доларът и еврото отбелязаха нови рекорди срещу рублата. Курсът на руската валута рязко се понижи след началото на инвазията в Украйна.

14:40

Делегациите на Украйна и Русия се събират в Беларус за преговори

Украинската делегация е излетяла с хеликоптер към Беларус за среща с руския екип за втория кръг на преговори, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Според руската страна преговорите трябваше да започнат в 14 ч. българско време. Руските преговарящи твърдят, че ще се обсъжда прекратяване на огъня, но Украйна посочва, че руските искания са неприемливи и Москва трябва да прекрати обстрела срещу украински градове, преди да може да има какъвто и да било напредък в разговорите.

14:15


Засилват се спекулациите за въвеждане на военно положение в Русия

Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) се очаква да проведе извънредно заседание в петък, което води до засилващи се спекулации в Москва, че в страната ще бъде въведено военно положение. Тази мярка би дала на властите широки правомощия за ограничаване свободата на движение и свободата на словото.

Руският анализатор Татяна Становая написа в Twitter снощи, че въвеждането на военно положение би било "логичен сценарий", който ще позволи на Кремъл "да въведе военна цензура и да повиши секретността на действията на държавните и местните власти".

Последният път, когато бе свикано извънредно заседание на Съвета на федерацията, беше два дни преди инвазията в Украйна на 24 февруари, когато законодателният орган даде позволение на президента Путин да използва военна сила в чужбина. Сега официалната причина за заседанието е обсъждане на пакет от анти-кризисни мерки в отговор на западните санкции.

Думата (долната камара) също ще заседава в петък, за да обсъди закон, който да наказва "разпространяването на дезинформация за въоръжените сили на Руската федерация по време на конфликт" с 15 години затвор.

13:30

Германия конфискува яхтата на Усманов, Франция - на Сечин

Германските власти са конфискували супер-яхтата на стойност 600 млн. долара, принадлежаща на руския олигарх Алишер Усманов. Той е в списъка на милиардерите, подложени на санкции от ЕС заради инвазията на Русия в Украйна. Дългата 156 метра Dilbar е смятана за най-голямата моторна яхта в света по тонаж. Новината идва, след като френският финансов министър Бруно льо Мер съобщи, че Париж е иззел яхта, принадлежаща на президента на "Роснефт" Игор Сечин.

В същото време Министерството на правосъдието на САЩ в сряда сформира работна група, известна като "KleptoCapture", целяща да постави под лупа финансите на руските олигарси, след като Вашингтон засили натиска върху Москва да прекрати инвазията си в Украйна. Работата на междуведомствената работна група ще бъде посветена на налагане на санкции, експортни ограничения и икономически мерки, целящи да изключат Русия от световните пазари, гласи изявление на министъра на правосъдието Мерик Гарланд.

Името на работната група идва от думата клептокрация, която се определя като корумпирани лица, които злоупотребяват с властта си, за да натрупват богатство за сметка на управляваните от тях лица. "За тези, които подкрепят руския режим чрез корупция и заобикаляне на санкциите: ние ще ви лишим от сигурно убежище и ще ви държим отговорни", заяви заместник-главният прокурор Лиза Монако. "Предупреждаваме олигарсите: ще използваме всички инструменти, за да замразим и конфискуваме престъпните ви доходи", допълни тя.

Оперативната група ще бъде ръководена от офиса на Монако и ще отговаря за разследването и преследването на нарушения на санкции. Тя ще използва законите за гражданска и наказателна конфискация на активи за конфискуване на активи, придобити чрез незаконно поведение.

12:43

Жител на превзетия Херсон: Хората не се страхуват от Русия

Пред британската ВВС жител на превзетия от руснаците град Херсон разказва, че местното население се приближава до руските войници и им казва да напуснат: "Хората не се страхуват от войниците, в нашите души ние не се страхуваме от Русия. Украинският флаг остава над правителствените сгради".

Друг жител на града казва пред ВВС, че е отворил доброволчески център, в който да се помогне на хората с храна, вода и лекарства. Той твърди, че хранителните запаси са недостатъчни и има много ранени цивилни, които трябва да бъдат изведени от Херсон за лечение. Но руснаците "не позволяват на "Червения кръст" да внесе лекарства и линейки, които да помогнат на хората".

По-рано кметът на Херсон Игор Колихаев потвърди, че руските сили контролират ключовия пристанищен град. По думите му руските войски са влезли в сградата на общинския съвет и са наложили вечерен час на жителите.

11:20

Руските сили са превзели Херсон, твърди кметът на града

Ключовото пристанище в южната част на Украйна е първият голям град, превзет от Русия след началото на инвазията преди седмица. Кметът на града Игор Колихаев казва, че руските сили са влезли в сградата на общината. Вчера валяха противоречиви съобщения за превземането на Херсон, но днес вече има потвърждение. Кметът призовава руските войници да не стрелят по цивилни и приканва гражданите да спазват наложените от руснаците ограничения - вечерен час от 20 ч до 6 ч, излизане на групи от най-много двама души и позволение за влизане в града единствено на автомобили, превозващи храна, медикаменти и други доставки и движещи се с минимална скорост.

Превземането на Херсон - разположен на устието на Днепър, където реката се влива в Черно море - е значимо, тъй като позволява на Русия да установи там база за военните си, от която да продължи нашествието си навътре в Украйна. Градът е стратегически важен, защото отваря път за сухопътна офанзива към Одеса - най-голямото украинско пристанище, което до момента остава относително незасегнато.

10:58

Радио "Ехото на Москва" спира да съществува

Радио "Эхо Москвы" се ликвидира - станцията и сайтът спира да съществува, обяви главният редактор Алексей Венедиктов. Руският комуникационен регулатор "Роскомнадзор" е поискал да се изтрие приложението му от магазина Google Play. Решението идва, след като Русия блокира излъчването с аргумента за разпространяване на невярна информация за войната в Украйна, наричана "спецоперация" от руските власти. Ден по-късно каналът на радиото в Youtube се оказа блокиран в Европа. Известното с либералните си позиции радио "Ехото на Москва" е част от мрежата на "Газпром-медиа".

Другата руска медиа, до която властите спряха достъпа, е независимата телевизия "Дожд", която премести дейността си в YouTube, но там може да се гледа само с използването на VPN. "Роскомнадзор" - руската държавна цензура, поиска от Google да премахне приложението Rain от своя онлайн магазин Google Play, което компанията е взела решение да изпълни. В сряда главният редактор на "Дожд" Тихон Дзядко потвърди, че той и още няколко души от телевизията ще напуснат временно Русия по съображения за сигурност.

"Новая газета", най-известният опозиционен вестник в Русия, чийто главен редактор Дмитрий Муратов миналата година получи Нобелова награда за мир, ще продължи да работи с "езоповски" език при наложените от държавната цензура условия. Редакцията взе това решение след допитване до читателите си, другият вариант беше затварянето й. Всички близо 4500 читатели, отговорили в допитването, единодушно поискаха вестникът да продължи да информира за войната в Украйна и уверяват, че наложените от цензурата условия няма да им пречат да разбират написаното.

10:45

Петролът доближава 120 долара за барел

Петролът продължава да поскъпва, като в четвъртък сутринта сортът брент надмина 119 долара за барел -

това е най-високото ниво от 2008 г. Потребителите не желаят да купуват руски петрол, а ОПЕК+ обяви, че ще увеличи с твърде малко добивите през април. Войната на Русия в Украйна доведе до притеснения за доставките на редица суровини, а големи потребители като Китай се запасяват.

10:35

Бежанците от Украйна вече са над 1 млн.

Един милион души вече са избягалите от Украйна в хода на конфликта, обяви върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди. Според ООН това "най-бързото бягство на бежанци този век". Повечето от бежанците са в Полша, където по-рано тази седмица броят им надвиши 500 хил., а над ден влизат по над 100 хил. души."Само за седем дни станахме свидетели на бягството на един милион бежанци от Украйна към съседни страни," написа Гранди в Twitter. "За още милиони вътре в Украйна е време оръжията да замлъкнат, така че животоспасяващата хуманитарна помощ да може да бъде предоставена."

2 март

23:31

Грузия подава молба за членство в ЕС

Правителството в Грузия спешно подготвя молба за членство в ЕС, която да бъде подадена утре, посочва ръководителят на управляващата партия "Грузинска мечта" Иракли Кобачидзе. Причината е "политическата обстановка като цяло и новата реалност".

Грузия е в особена ситуация - от началото на руската инвазия се провеждат демонстрации в подкрепа на Украйна; същевременно срещу решението на правителството да не се присъединява към международните санкции към Русия има недоволство; а в понеделник властите не позволиха на група грузински доброволци да се включат във войната в Украйна.

Грузинското правителство внимава да не провокира Москва. Но едновременно с това е под вътрешен натиск да покаже, че продължава да следва курса към ЕС и НАТО.

23:07

Пентагонът: Руският конвой към Киев е постигнал малък напредък

Пентагонът заяви, че руските сили са постигнали малък напредък през последните 24 -36 часа. Говорителят на ведомството Джон Кирби подчерта, че 60-километровият военен конвой, който се движи към Киев е бил забавен от украински войници. "Смятаме, че руснаците се прегрупират и оценяват напредъка, който не са постигнали", посочва Кирби. И допълва, че като цяло руските сили се сблъскват с по-малка съпротива в южните части на страната, отколкото в северните. Но предупреждава, че Москва разполага с допълнителни сили, които още не са използвани.

22:40

Руски изтребители са нарушили въздушното пространство на Швеция

Четири руски бойни самолета - два Су-27 и два Су-24, са навлезли за кратко в шведското въздушно пространство над Балтийско море, съобщават от въоръжените сили на страната. Инцидентът е станал над стратегическия остров Готланд и е бил документиран от патрулиращ изтребител JAS 39 Gripen. "Това ще доведе до твърд дипломатически отговор от Швеция. Суверенитетът ни и нашата територия винаги трябва да бъдат уважавани", коментира военният министър Петер Хултквист.

В момента цялото въздушно пространство на ЕС е затворено за всякакви руски въздухоплавателни средства и самолетите, които се опитват да достигнат от континентална Русия до силно милитаризирания ексклав Калининград (между Полша и Литва) трябва да преминават само над Балтийско море.

20:55

НАТО изпрати сили за бързо реагиране в Румъния

НАТО вече е развърнала на територията на съседна Румъния първите елементи от своите сили за бързо реагиране VJTF, които са "острието" на т.нар. Сили за отговор (NRF). Става дума за около 500 френски военнослужещи, които са транспортирани с бойни самолети в понеделник и вторник. Тази година дежурна по VJTF е т.нар. френско-германска бригада. В по-висока бойна готовност е също така трябва да е турската бригада, която дежуреше миналата година, както и германската, която трябва да застъпи през 2023 г.

NRF са интернационални сили от всички държави-членки с численост около 40 хил. бойци плюс авиация, бойни кораби и спецчасти, които НАТО трябва да може да сглоби бързо в случай на ескалираща криза. Активирането им в такива мащаби се прави за първи път заради руската инвазия в Украйна. България е декларирала, че може да осигури за нуждите на NRF една тежка механизирана бригада - нещо, което при настоящото техническо състояние на армията ни е съмнително дали може да се случи на 100%.

19:43

ООН гласува резолюция за осъждане на руската инвазия в Украйна и призова за изтегляне

На извънредна сесия 141 от 193 държави-членки на Организацията на обединените нации гласуваха за резолюцията, 35 се въздържаха и пет бяха против. Резолюцията не е правно обвързваща, но е израз на възгледите на членовете на ООН, насочени към засилване на натиска върху Москва и нейния съюзник Беларус.

Това е първото гласуване на Общото събрание на ООН от 25 години насам.

Също така повече от 100 дипломати (от Европейски съюз, САЩ, Обединеното кралство, Япония и др.) напуснаха речта на руския външен министър Лавров в Съвета на ООН по правата на човека, за да протестират срещу нахлуването в Украйна.

18:15

България гони двама руски дипломати за шпионаж

Българското правителство обявява за персона нон грата двама дипломати от руското посолство, съобщиха от МВнР. За връчването на двете ноти във ведомството е била поканена посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова, но тя отказала с аргумента, че не е в София. Вместо на нея, нотите са били връчени на друг дипломат от руското посолство.

Документите са два. С едната нота дипломатическата мисия се уведомява, че до 48 часа двамата служители трябва да напуснат страната. С втората нота външното министерство остро протестира срещу публикации на руското посолство, в които "има обидни квалификации и внушения". От МВнР искат премахването й и извинение.

"Компетентните органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност", заявява ръководителят на пресцентъра на външно министерство Митко Димитров.

17:50

Очаква се да има втори кръг от мирните преговори

Нови разговори за прекратяване на огъня в Украйна се очаква да се случат утре сутрин. Според беларуската агенция Belta news, цитирана от BBC, делегацията от руски парламентьори се е отправила към място за среща с представители на украинското правителство, като локацията за разлика от предния път не е официално обявена. Двете враждуващи страни се срещнаха край украино-белоруската граница в понеделник, но разговорите бяха безрезултатни.

Предстоящите преговори са били потвърдени и от украинския президентски съветник Олеки Арестович, който обаче е скептик за крайния изход. "Смятам, че нещата ще останат същите. Нищо няма да се промени. Ние ще се придържаме към нашата позиция", коментира той.

16:50

Сражения с руските части се водят в градчетата около Киев

Градчето Ворзел, което е де факто предградие на Киев с население от 6 хил. души, е под частична обсада от руските части и се водят спорадични сражения. Това каза за "Капитал" адвокат Игор Чудовский, който работи по сформирането на доброволци в града, за да помагат на старите хора там и е част от гражданската отбрана на градчето. Според него има много липсващи неща - лекарства, храна, проблеми с електричеството и водата. Чудовский отправи призив да се помогне за снабдяването на Ворзел, където според него има много стари хора в опасност. Той показа и снимки от атаките на руските части, които са ударили жилищни сгради.

Тъй като част от семейството му е в превзетото преди дни градче Счастие, в Луганска област, Чудовский казва, че там разрушенията са много по-сериозни. Той също така се опасява от етническо прочистване в града.

16:46

ЕС ще даде автоматично право на работа на украинските бежанци

Всички украински бежанци, пристигащи на територията на ЕС да получават автоматично временна закрила, която ще им позволява за една година да получат достъп до образование, медицински грижи и до пазара на труда. Това предложи Европейската комисия в сряда, като препоръчва да се активира Директивата за временната закрила. По данни на властите в граничните на Украйна европейски държави над 660 хил. души вече са преминали на територията на ЕС. Едногодишната валидност на статута може да се удължава. Очаква се в четвъртък вътрешните министри от ЕС да одобрят мярката.

16:17

ЕС одобри нови санкции срещу Беларус

ЕС одобри нови санкции срещу Беларус заради подкрепата за руската инвазия в Украйна. Новите рестрикции, които включват забрана за износ на машини и техника за Минск, все още не вземат на прицел беларуските банки. Френското председателство на ЕС написа в Twitter, че мерките ще включват нови икономически санкции и добавяне на още беларуски политици и военни в черния списък. Ще бъдат засегнати "някои икономически сектори, в частност дървесина, стомана и суровини за производство на калиеви торове".

16:00

Руските акциите в Лондон вече струват по няколко цента

Акциите на някои от най-големите руски компании, търгувани в Лондон вече се търгуват на цени от няколко цента. Това ги вкарва в графата penny stocks - акция която няма стойност, но и бъдеще. В Москва борсата е затворена вече няколко дни, но акции на компании, като "Газпром" се търгуват чрез депозитарни разписки в Лондон и Ню Йорк. Именно тяхното движение е показателно за отношението на чуждите инвеститори към тях. В сряда на London Stock Exchange книжата на "Газпром" паднаха с 85% до 0.11 долара, на "Лукойл" с почти 96% до 0.44 долара, на Сбербанк с 88% до 0.03 долара, показват данните на MarketWatch. С най-скромна загуба е Роснефт - 65%. Обикновено ADR-те се издават от банка депозитар, която е купила и реални акции на самата компания, срещу които издава разписките.

13:30

Опозиционерът Навални призова за всекидневни протести в Русия

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който от година вече е в затвора, призова за всекидневни демонстрации в Русия срещу войната в Украйна. В поредица от туитове той написа: "Ние, руснаците, искаме да бъдем мирна нация. Но малцина биха ни нарекли така сега." И допълва, че руснаците "поне не трябва да се превръщат в нация от уплашени мълчаливи хора", които "се преструват, че не забелязват войната".

13:10

Русия струпва войски край Киев, твърди кметът Кличко

Армията на Руската федерация започва да концентрира своите сили взе по-близдо до столицата Киев, съобщава кметът на града Виталий Кличко във Facebook. "Ние се подготвяме и ще отбраняваме Киев" , допълва той. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков твърди, че Русия е готова да започне днес втори кръг от разговорите за прекратяване на огъня, но получава противоречива информация по отношение на провеждането им. Във вторник Украинският президент Зеленски обяви, че обстрелите по градовете трябва да спрат, преди да изпрати парламентьори.

13:00

Руската централна банка забранява временно на чужди лица от няколко държави да превеждат средства по сметки зад граница

За тази поредна мярка по затягане на капиталовия контрол съобщава държавната агенция ТАСС. Засега няма информация за кои държави става въпрос, но може да се предположи, че в списъка влизат въвелите и подкрепилите икономическите санкции срещу Москва. Забраната се отнася както за хора, така и за фирми, като видимата очевидната цел на подобен ход е да се попречи на вълната западни фирми, които обявяват оттегляне от Русия, да изтеглят капиталите си в страната. От началото на седмицата борсата в Москва е затворена и действа забрана на чужди инвеститори да продават книжата си, както и ограничения за руснаците да изнасят кеш и да правят преводи към чужбина.

12:10

Петролът мина психологическите 110 долара, горивата гонят 3 лв. за литър

Това е най-високото ценово ниво на нефта от 2103 г. насам. Международната енергийна агенция предупреди, че глобалната енергийна сигурност е под заплаха заради кризата в Украйна. Изпълнителният й директор Фатих Бирол каза, че текущата ситуация "е много сериозна и ангажира цялото ни внимание". Членовете на агенцията, сред които САЩ и Япония, вече обявиха, че ще освободят 60 млн. барела от запасите си, за да потушат напрежението. По-късно днес е и срещата на ОПЕК+, като се очаква те да повишат добивите с 400 хил. барела. на ден от април. Високите цени на петрола се прехвърлят и в цените на горивата в България - най-масовите дизел и бензин вече са около и над 2.70 лв. за литър, а премиум марките са 3 лв. Още по темата тук.

11:23

Wizz Air обяви че пуска 100 000 безплатни места за украинци

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви че пуска 100 000 безплатни места за украинци за всички полети в континентална Европа, излитащи от граничните държави с Украйна (Полша, Словакия, Унгария, Румъния). От компанията написаха, че Wizz Air се ангажира да помогне на бежанците да стигнат до крайните си дестинации, където и да са те. Тя вече е изпратила по-големи самолети към базите си в тези държави и допълнителни полети от тях към Европа, за да подпомогне придвижването на бежанци, ако е необходимо.

10:45

По-важното от изминалата нощ:

  • Русия претендира, че е завзела стратегически важния южен украински град Херсон при устието на река Днепър.
  • Американското разузнаване твърди, че напредването на огромния руски военен конвой към Киев е спряло поради неясни причини на около 20 км. от столицата.
  • Настъпващата армия продължи и тази нощ да обстрелва с ракети градовете Киев и Харков, цивилните жертви се увеличават.
  • Свидетели в Харков съобщават за въздушен десант в района на местна болница.
  • Ракетен обстрел в град Житомир е убил четирима цивилни. Първи информации за навлизане на руски разузнавателни групи в района на западноукраинския град.
  • Германия твърди, че е готова за спиране на руските газови доставки.
  • САЩ се забранят руските комерсиални полети в американското въздушно пространство.
  • Боинг спира доставката на резервни части за самолетите си в Русия.
  • Водещите световни оператори на кораби-контейнеровози Maersk, MSC и CMA CGM обявиха, че повече няма да превозват товари от Русия.
  • Visa и Mastercar блокират руските финансови институции.

10:30

Руската армия твърди, че е превзела Херсон

Руската армия претендира, че е завзела ключовия украински град Херсон, разположен по южното поречие на река Днепър непосредствено преди вливането й в Черно море. Засега информацията не е потвърдена от друг независим източник. Местните власти отричат градът да е паднал в руски ръце, но потвърждават, че окупационните войски са го обградили и се водят интензивни боеве.

Ако информацията се окаже вярна, това ще е най-голямата стратегическа победа на настъпващите сили до момента.

07:09

САЩ затварят небето си за руски самолети

Американският президент Джо Байдън обяви в свое обръщение, че затваря въздушното пространство на САЩ за руски полети. Така държавата се присъединява към Европейския съюз и Канада, които предприеха същата стъпка през уикенда. Очакванията са за ответна мярка от страна на Русия, което може да усложни основно карго полетите. FedEx и UPS летят над Русия, въпреки че компаниите обявиха този уикенд, че спират доставките за тази държава. Нито една авиокомпания на САЩ не лети до Русия, въпреки че няколко полета до Индия преминават през руското въздушно пространство.

01 март

23:49

Пентагонът: Руската операция протича много по-бавно от планираното

Руската операция в Украйна протича много по-бавно от планираното, а сега се сблъсква и с недостиг на доставките, посочва Пентагонът. И допълва, че руските сили все още нямат контрол над украинското въздушно пространство, нито са превзели ключови цели като втория по големина украински град Харков. "В голяма част от случаите виждаме колони от военни превозни средства, на които е свършил бензинът. Сега започва да им свършва и храната за войниците", казва представител на Пентагона пред AFP. По думите му не всички руски военни са напълно тренирани и подготвени и дори не са знаели, че ще бъдат пратени в битка.

23:36

Google премахва RT от търсачката си

Google обяви, че премахва руската държавна медия RT от търсачката си за новини. "В тази необикновена криза вземаме необикновени мерки, за да спрем разпространението на дезинформация", коментира Кент Уокър, ръководител на отдела за глобални въпроси в Google.

23:15

Петролът поскъпна с 10%

Фючърсите на суров петрол WTI се повишиха с повече от 10% до над 105 долара за барел във вторник вечерта, което е поредното най-високо ниво от 2014 г. Сорт Брент е над 106 долара. Търговците се отказват да купуват руски петрол, а и изпитват все повече трудности при плащане и доставка заради санкциите и обезценката на рублата. Междувременно евентуалното освобождаване на между 60 и 70 милиона барела запаси, обмисляно от САЩ и други производители, не успява да успокои енергийния пазар. Ръководството на ОПЕК+ ще се срещне в сряда, като се очаква да се придържа към плана си за умерено увеличение на доставките въпреки сътресенията на пазара, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна.

Поскъпване имаше и на европейските газови пазари, като индексът на TTF подскочи с 10% до 99 евро/мВтч, а за 2 март спот пазар вече регистрира стойности от над 124 евро. Това веднага се отрази и на цената на електроенергията. Повече за това тук.

18:10

Китай има готовност "да играе роля" за спиране на огъня в Украйна

Китай сигнализира, че е готов да играе роля в постигане на споразумение за спиране на огъня в Украйна, като "горчиво съжалява" за избухването на конфликтa. Това са най-силните коментари от Пекин за войната до момента, съобщава Financial Times. Властите в Пекин заявиха, че са "изключително загрижени от вредите за цивилните" в коментари, направени след телефонен разговор между китайския външен министър Ван И и украинския му колега Дмитро Кулеба. "Украйна е готова да засили комуникациите с Китай и очаква Китай да играе роля в постигането на прекратяване на огъня", се казва в изявлението на Китай във вторник. В него се добавя, че уважава "териториалната цялост на всички страни", без да посочва дали Пекин е приел претенцията на Русия към Кримския полуостров или е споделял признаването на сепаратистите в района на Донбас в Източна Украйна.

17:35

Русия нанася ракетни удари, за да спре украинските телевизии

Телевизионната кула в Киев беше бомбардирана от руските военни сили и украинските телевизионни канали временно спряха да излъчват. Това беше предшествано от официално съобщение на руското министерство на отбраната. "За да се пресекат многочислените информационни атаки към различни държавни учреждения в Русия, (...) в Киев ще бъдат нанесени удари от високоточни оръжия", се казва в съобщението.

Засега не се съобщава за загинали журналисти, или технически състав от украинските телевизии. Атаката вероятно е руският отговор на спирането в цяла Европа на руските държавни канали Russia Today (RT) и "Спутник".

16:15

СЕМ спря RT и Sputnik в България

На извънредно заседание във вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да спре излъчването на руските телевизии Russia Today и Sputnik в България, както и на производните им канали поради "грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна". Според СЕМ двете програми са близки до руското правителство и може да предават дезинформация с цел оправдаване на военните действия на Русия срещу Украйна. Решението подлежи на обжалване пред административен съд в рамките на 14 дни. На 25 февруари пък частния оператор "Булсатком" блокира "Russia Today" заради началото на руската инвазия.

ЕС също все безпрецедентно решение за забрана на излъчването на руските държавни медии, но преди да бъде изработен инструментариум за прилагането му, някои държави решиха да спрат излъчването на руски канали на национално ниво.

14:56

Евродепутатите гласуват предоставяне на статут "кандидат за членство в ЕС" на Украйна.

На извънредна парламентарна сесия в Брюксел, президентът на Украйна Владимир Зеленски изнесе емоционална реч от Киев, призовавайки страната му да се присъедини към Европейския съюз.

Докато руската армия продължава атаката си, Зеленски поиска Европа да докаже, че истински подкрепя страната му: "Ние се борим за нашите права, за нашите свободи и сега се борим за оцеляване. Но също се борим да бъдем равноправни членове на Европа", каза Зеленски.

Преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че Украйна "е една от нас и ние ги искаме в Европейския съюз". По време на дебата, евродепутатите ще гласуват резолюция, осъждаща нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна и резолюция за предоставяне на статут на "кандидат за членство в ЕС" на Украйна. Следва становище от ЕК и окончателно решение от Съвета на ЕС.

14:38

Депутатите одобриха Драгомир Заков за нов военен министър

Досегашният представител на България в НАТО Драгомир Заков е новият министър на отбраната - той беше избран от Народното събрание със 184 гласа "за" и нито един "против". Освен управляващата коалиция подкрепата си за него даде и ГЕРБ. Парламентарната група на ДПС (33 гласа) гласува "въздържал се", а "Възраждане" не участва във вота. Веднага след избирането си Заков положи клетва пред депутатите.

Кандидатурата на Заков се изненадващо стана ясна в последния момент днес, след като ден по-рано премиерът бе обявил име - това на проф. Тодор Тагарев. В последния момент обаче кандидатурата му бе изтеглена.

14:36

Борис Джонсън: Путин е готов да използва варварски тактики срещу цивилните

"Ясно е, че Путин е готов да използва варварски тактики срещу невинните цивилни, да бомбардира жилищни сгради, да изпраща ракети да убиват деца". Това заяви британският премиер Борис Джонсън по време на среща с ключови европейски съюзници в Полша, с които обсъди руската инвазия в Украйна. И допълни, че "трагедията", за която е предупреждавал Лондон, в действителност е по-тежка от очакванията.

По думите му Путин е подценил "страстното желание" на украинския народ да защитава родината си. Джонсън също така подчерта "куража" на украинския президент Зеленски, който е "мобилизирал страната и света" срещу руското нападение. Според британския премиер Путин е подценил и "единството и решимостта" на Запада, който ще запази икономическия натиск върху Москва чрез санкциите.

"Великобритания е готова да усили мерките и да ги продължи, колкото е необходимо", коментира той.

13:00

Пазарите продължават да потъват, суровините поскъпват

Акциите глобално подновиха спадовете си от началото на седмицата. Индексите в Европа са в червената територия с около два процента, немският DAX и френският Cac40 са надолу с 2.7% и 2.3% съответно. Спадовете в САЩ за момента изглеждат по-ограничени, фючърсите сигнализират за негативен старт на сесията с около 0.5-1% спад.

Xaoс се образува и на пазарите за суровини. Почти всичко поскъпва днес. Петролът е нагоре с около 3% и се завърна над 100 долара за барел. Цената на златото расте с около 1.4%, докато ръстът при индустриалните метали е двойно по-голям. Алуминият и никелът поскъпват с над 4% на борсата в Лондон. Цената на пшеницата се повишава с над 5% на борсата в Чикаго във вторник.

12:41

Рязък завой на управляващите в избора за нов военен министър: Не Тагарев, а Драгомир Заков

Управляващите направиха рязък завой в избора си на нов министър на отбраната на мястото на Стефан Янев. Обявената вчера номинация на проф. Тодор Тагарев бе оттеглена в последния момент, минути преди началото на извънредното заседание на парламента днес за одобряване на промяната в правителството. Новият кандидат е Драгомир Заков (46 г.), който от 2019 г е постоянния ни представител в НАТО. Заков е дипломат от кариерата с дългогодишен опит по въпросите на политиката за сигурност. От 2014 г. насам е заемал последователно различни ръководни длъжности в Министерството на външните работи. Има ранг "пълномощен министър".

Въпреки професионалния профил на Заков управляващите не бяха твърде убедителни в обяснението си за смяната. По думите на Кирил Петков, Заков е потвърдил, че ще приеме поста едва късно снощи. "Няма по-подготвен човек от него. Имаше въпроси дали ще е успеем с неговото семейство, той има деца, те ходят на училище. Той днес лети от Брюксел", обясни премиерът. Кандидатурата на Заков ще бъде гласувана от депутатите, след пристигането му в страната.

По думите на Петков новото ново предложение е съгласувано с коалиционните партньори. По неофициална информация смяната в последния момент обаче се е наложила заради несъгласието на БСП с кандидатурата на Тагарев. Социалистическата партия вчера така и не изрази ясната подкрепа за номинацията му, макар Корнелия Нинова да заяви, че кадровата смяна си е решение на "Продължаваме промяната", тъй като това министерството е от тяхната квота. Тагарев също така е силно непопулярен и в президентството. Той бе сочен за военен министър още по време на преговорите за кабинет, но в крайна сметка от ПП са се отказали заради остро несъгласие от страна на екипа около Радев.

12:40

Лавров: Без натовски бази в бивши страни от СССР и без ядрен арсенал в Европа

Западът не трябва да изгражда военни съоръжения в която и да е държава от бившия Съветски съюз, е обявил руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските информационни агенции. Според него също така е неприемливо разполагането на американски ядрени оръжия в някои европейски държави.

Изказването на Лавров е директна заплаха към прибалтийските републики Латвия, Литва и Естония, където в момента има развърнати батальонни бойни групи от Великобритания, Германия и Канада. Също така е и недвусмислен намек, че САЩ трябва да изтегли от Европа своите вероятно около 100 атомни бомби B61, предоставени по линия на натовската програма за "ядрено споделяне" на пет съюзнически държави: Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Турция.

Лавров също така обвинява Украйна, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

10:00

По-важното от изминалата нощ:

  • Зеленски поиска да се наложи "зона, забранена за полети" над Украйна, така че Русия да не може да използва небето на страната за ракетни обстрели, бомбардировки и рейдове с щурмови хеликоптери. САЩ отказаха да участват в подобно нещо, защото би ги вкарало във война с Кремъл.
  • Според снимки на сателитната компания Maxar Technologies към Киев се придвижва огромна бойна колона от стотици танкове, бронирани бойни машини, мобилна артилерия и логистични превозни средства. При беларуската граница са разположени подкрепления и щурмови хеликоптери.
  • Руските сили са успели да обкръжат големия украински град Херсон, твърдят местни жители и журналисти в града.
  • Русия е използвала термобарични оръжия или т.нар. "вакуумни бомби", които изсмукват околния кислород и генерират високотемпературна експлозия, изгаряща всичко наоколо, твърди украинският посланик в ООН Оксана Маркарова. Въпросните оръжия са забранени по Женевската конвенция заради опустошителния си ефект.
  • Командването на украинската армия обяви, че Русия планира да включи в инвазията си и "най-тренираните части на беларуските въоръжени сили".
  • Украйна премахва визовите изисквания за всички доброволци от други държави, които искат да се включат в новосформиращия се украински "чуждестранен легион".
  • Украйна призна, че поне 70 нейни войници са били убити при обстрел на неин конвой, придвижващ се между Харков и Киев.
  • Първите терминали за сателитен интернет Starlink, изпратени от Илън Мъск на Украйна, вече са пристигнали и работят в Киев. Това е важно, защото градът скоро може да бъде обсаден, а комуникациите му - отрязани от света.

02:00

Президентът Радев е подкрепил започването на преговори на Украйна за членство в ЕС

На сайта на чешкото президентство се появи писмо от президентите на Чехия, България, Словения, Словакия, Полша, Литва, Латвия и Естония, в което се изразява подкрепа за "бързата кандидатура на Украйна в ЕС". "Украйна заслужава незабавна перспектива за членство", се казва в изявлението, и се иска политическа воля за "незабавен статут на страна-кандидат и отваряне на преговори".

------

28 февруари

------

23:55

Кремъл заплаши държавите, които въоръжават Украйна

Външното министерство на Русия излезе с изявление, че всички, които снабдяват Украйна със смъртоносни оръжия, ще бъдат държани отговорни, ако тяхна екипировка бъде използвана по време на руската военна кампания. Ведомството допълва, че действията, които ЕС предприема срещу Русия, няма да останат без суров отговор.

23:53

Международният наказателен съд ще разследва руската инвазия

Международният наказателен съд започва разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Украйна. "Има основателни причини да вярваме, че едновременно военни престъпления и престъпления срещу човечеството са извършени в Украйна", посочва Карим Кан, прокурор в Международния наказателен съд. И допълва: "Имам намерение това разследване да обхваща всяко ново предполагаемо престъпление в юрисдикцията на съда, извършено от всяка от страните в конфликта във всяка част от територията на Украйна".

21:46

Украйна подава кандидатура за членство в Европейския съюз

Зеленски обяви в социалните мрежи, че е подписал молба за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Заявлението обаче е до голяма степен символично, тъй като процесът може да отнеме години и има огромен набор от критерии, които Украйна все още не е покрила. Към момента тя няма дори статут на кандидат.

Европейският парламент се очаква да приеме резолюция във вторник, призоваваща институциите на ЕС да работят за предоставяне на статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна и междувременно да продължат да работят за интеграция в единния пазар на ЕС, пише Guardian. Членството в ЕС трябва да бъде одобрено единодушно от всички държави членки.

20:10

ФИФА и УЕФА отстраниха Русия от всички международни турнири

Международната футболна федерация (ФИФА) и УЕФА отстраниха Русия от всички международни турнири. Решението идва в момент, в който Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча спортистите и официалните лица от Русия и Беларус да не бъдат допускани до никакви международни състезания. Това означава, че руският национален отбор няма да участва в баражите за световното в Катар тази година, а женският национален отбор остава извън европейското първенство през лятото.

18:45

Украйна и Русия са завършили мирните преговори, ще има втори кръг през следващите дни

Представителите на Украйна и Русия са приключили мирните преговори на границата с Беларус и ще се върнат съответно в Киев и Москва, за да проведат допълнителни консултации, пише Reuters, цитирайки Михайло Подоляк, съветник на украинския президент. От руската делегация са казали, че втори кръг на разговорите ще се проведе през следващите дни.

Преди срещата Украйна заяви, че иска спиране на огъня и изтегляне на руските сили, а Кремъл говори за сделка, която да е в интерес и на двете страни.

17:40

Проф. Тодор Тагарев ще бъде предложен за министър на отбраната

Това потвърди премиерът Кирил Петков след извънредно заседание на Министерския съвет днес. Той ще замени Стефан Янев, чиято оставка бе поискана от министър-председателя след изказвания на военния министър, които рязко се разминаваха с политическия курс на правителството по повод военната агресия на Русия над Украйна. Оставката ще бъде гласувана на извънредно заседание на парламента утре.

Проф. Тагарев е бивш служебен министър на отбрана в правителството на Марин Райков и бивш директор на дирекция "Планиране на отбраната" по времето на правителството на Иван Костов. От 2005 до 2008 г. е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания". През 2016 г. бе назначен за директор на Института по отбрана към военното министерство, но година по-късно бе освободен от Стефан Янев, с когото влязоха в конфликт.

Тагарев беше спряган за министър на отбраната и в правителството на Кирил Петков, защото бе експерт от "Продължаваме промяната" по време на преговорите за съставяне на кабинет. Срещу евентуалната му номинация тогава обаче е имало сериозна съпротива от президентството.

Още по темата може да прочетете тук.

17:20

И Швейцария се включва в санкциите на ЕС срещу Русия

Швейцария, която е традиционно неутрална държава, ще приложи целия пакет от санкции срещу Русия, одобрен от ЕС, обяви днес президентът на страната Игнацио Касис. "Това е голяма стъпка за Швейцария", коментира той, след като алпийската страна с традиционно силни позиции в глобалния банков сектор няколко дни се колебаеше дали да се присъедини към твърдата западна реакция по отношение на руската инвазия в Украйна.

Според швейцарския финансов министър Уели Маурер всички авоари на руснаците в черния списък на ЕС, включително на президента Путин и външния министър Лавров, "са замразени, с незабавно действие".

17:00

Германия преосмисля отбранителната си политика в отговор на ситуацията в Украйна

В неделя, Олаф Шолц, в извънредна реч пред германския федерален парламент, предложи фонд от 100 млрд. евро за "незабавно модернизиране" на германската армия. Канцлерът пожела специалният фонд да бъде записан в конституцията на страната.

Шолц също така сподели, че Германия най-накрая ще изпълни ангажимента си да отделя 2% от годишния брутен вътрешен продукт за разходи за отбрана. Разходите за отбрана в момента са 1.5% от германския БВП, който е около 3.8 трлн. долара през 2020 г.

В понеделник сутринта акциите на германските предприемачи в областта на отбраната Rheinmetall и Hensolt, последната от които е част от американската частна инвестиционна компания KKR, нараснаха съответно с 30% и 45% по време на търговията във Франкфурт.

16:25

До три години право на работа и убежище в ЕС за бежанците

След посещение на граничен пункт между Румъния и Украйна, еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обяви, че се надява вътрешните министри на ЕС да се споразумеят до четвъртък относно схемата за защита на тези, които бягат от Украйна. В неделя министрите помолиха Йохансон да подготви предложения за задействане на директивата за временна защита на ЕС, изготвена след юговойните на Балканите през 90-те години на миналия век, която до момента никога не е използвана.

Най-малко 400 000 украински бежанци са влезли в ЕС към този момент, съобщи още Йохансон. Съюзът се готви да предостави на украинците, които бягат от войната, правото да останат и да работят в ЕС до три години, съобщава агенция Reuters.

15:37

Още помощ от ЕС за пострадалите в Украйна и бежанците

Европейската комисия (ЕК) даде допълнителни 90 млн. евро по програми за спешна помощ в подкрепа на цивилното население в Украйна, като част от отговора на призива за спешна помощ от страна на ООН. Финансирането ще бъде насочено към хората в Украйна и в Молдова. Тази нова хуманитарна помощ на ЕС ще бъде предназначена за осигуряване на храна, вода, здравеопазване, подслон и ще спомогне за покриване на основните им нужди.

Комисията също така координира предоставянето на материална помощ на Украйна чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Към момента предложения идват от 20 държави членки: Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Нидерландия, което включва 8 млн. изделия за основни медицински грижи и подкрепа службите за гражданска защита. Вчера в столицата на Украйна Киев е пристигнал първият камион от Словения.

Молдова пък е задейства Механизма, за да подкрепи украинците, пристигащи в страната. Австрия, Франция и Нидерландия вече предложиха на официален Кишинев спешно подпомагане, като например осигуряване на съоръжения за подслон и медицинска помощ.

15:02

Ситуацията в Киев

Жителка на Киев гледа към празните рафтове за хляб, след като вечерният час бе вдигнат в украинската столица.

14:28

Борел свиква извънредна среща на министрите на отбраната на ЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел свиква на извънредна среща министрите на отбраната на съюза. "Свиквам днес министрите на отбраната, за да обсъдим последните развития в Украйна с оглед на непредизвиканото нападение от Русия. Ще обсъдим допълнителни спешни нужди и ще координираме нашата помощ", написа той в Twitter.

По-рано днес президентът на Украйна Зеленски призова за незабавно присъединяване на страната към ЕС. Отговорът на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел според АФП е, че в рамките на съюза има "различни мнения и чувствителност относно разширяването".

14:12

Първи снимки от преговорите между Украйна и Русия

Reuters публикува първи снимки от протичащите разговори между представители на Украйна и Русия на украинско-беларуската граница. Преди срещата двете страни обявиха исканията си. Киев настоява за незабавно спиране на огъня и изтегляне на руските войски, а президентът Зеленски призова ЕС да даде членство в блока на Украйна. Москва коментира, че иска да постигне споразумение, което "да е от взаимна полза".

13:53

ООН: Над 500 000 души са избягали от Украйна

Над 500 000 души са напуснали Украйна от началото на руската инвазия, посочва върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. И допълва, че очаква този брой да продължава бързо да се увеличава. По думите му ООН "смята хората, които бягат от страната, за бежанци". Гранди казва, че други 100 000 души са напуснали домовете си и в момента се намират на различни места в Украйна.

13:00

Акциите на bp се сринаха с около 7%

Акциите на bp поевтиняват драстично след като компанията обяви в понеделник, че ще продаде дела си в руската Rosneft.

"Тази военна акция представлява фундаментална промяна" заяви в прессъобщение относно стратегията на петролната компания, Хелге Лунд председател на борда на директорите. "Това накара борда на bp да заключи след задълбочен процес, че нашето участие в Rosneft, държавно предприятие, просто не може да продължи".

Британската компания оперира в Русия от близо 30 години като притежаваше около 20% от Rosneft. Дела на bp в руското дружество се оценява на около 14 млрд. долара.

11:50

НАТО увеличава военните доставки за Украйна, Русия призовава цивилните да напуснат Киев

Държавите-членкина НАТО увеличават военната помощ за Украйна, предоставяйки противотанкови и зенитни оръжия, обяви преди малко генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Twitter. По същото време руското военно министерство излезе с обръщение към цивилните жители на украинската столица Киев да напуснат града. Руснаците твърдят, че ще осигурят безопасно преминаване по определени пътища и че ще обстрелват само военни цели. Събитията от последните дни и видеоклиповете от цяла Украйна обаче нагледно показват, че руската армия изобщо не нанася прецизни удари и твърде често обстрелва и цивилното население.

11:35

Преговарящите от Киев и Москва пристигат в Беларус за мирните преговори

Украинската делегация е пристигнала на границата между Беларус и Украйна за започването на мирните преговори с руската делегация. Основното искане, което Киев ще постави, е спиране на огъня и изтегляне на силите на Москва от украинска територия. В неделя президентът Зеленски заяви, че не очаква пробив по време на разговорите, но по думите му тази възможност трябва да се използва, дори да не е голяма, за да не може никой да обвини Киев, че не е опитал да спре войната.

Малко по-рано беларуското външно министерство публикува снимка на подготвеното място на преговорите - дълга маса с руски и украински флагове.

10:50

Кирил Петков поиска оставката на военния министър Янев

Министър-председателят Кирил Петков официално ще поиска днес оставката на военния министър Стефан Янев, който системно отказваше да нарече ситуацията в Украйна "война" и като че ли неформално спъваше подсилването на българската отбрана със сили на НАТО.

"Никой министър в правителството няма право на собствена външна политика, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството", каза премиерът по време на извънредното си изявление.

Вчера Стефан Янев написа стаус-обращение във Фейсбук, в което заяви, че "решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България" и се обяви за неутрална позиция на страната ни.

Повече по темата можете да прочетете в този материал.

09:50

Руската централна банка повиши лихвите от 9.5 до 20%

Руската централна банка повиши основния лихвен процент в страната от 9.5% на 20% днес - рекордно високо ниво от почти 20 години. Действията са реакция на срива на рублата в понеделник. "Външните условия за руската икономика се промениха драстично", се казва в изявление на централната банка, добавяйки, че повишаването на лихвите "ще осигури повишаване на лихвите по депозитите до нива, необходими за компенсиране на повишения риск от обезценяване на рублата и инфлация". Институцията също така нареди на компаниите в страната да продадат от 80% от активите си в чуждестранни валути. Централната банка ще освободи и резерви за на 730 млрд. рубли в местните банки, за да увеличи ликвидността.

09:40

Петата нощ на руската инвазия: обобщение

  • Разговорите за спиране на огъня между Украйна и Русия трябва да започнат тази сутрин в близост до границата с Беларус.
  • Следващите 24 часа ще са критични, е казал украинският президент Зеленски в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън.
  • Украинските сили съобщават, че руските войски са намалили "темпото на офанзивата" през целия пети ден на инвазията. Въпреки това руснаците продължават опитите да обградят и обсадят големите украински градове.
  • Армията на Беларус се подготвя да се включи в руското нахлуване. Страната се готви да промени конституцията на страната, така че да позволи постоянно разполагане на руско ядрено оръжие.
  • Щатският президент Байдън свиква среща с лидерите съюзнически и партньорски държави, за да координира единен отговор по повод руското нападение срещу Украйна.
  • И Южна Корея се присъединява към изключването на Русия от SWIFT, Япония също се готви да го направи.
  • Руската рубла се срина безпрецедентно.