Военният министър падна жертва на "операцията" в Украйна

Премиерът Кирил Петков ще предложи Тодор Тагарев за министър на отбраната

Стефан Янев си тръгва от правителството на Кирил Петков заради разминаване по политиката за военния конфликт между Русия и Украйна
Стефан Янев си тръгва от правителството на Кирил Петков заради разминаване по политиката за военния конфликт между Русия и Украйна
Стефан Янев си тръгва от правителството на Кирил Петков заради разминаване по политиката за военния конфликт между Русия и Украйна    ©  Цветелина Белутова
Стефан Янев си тръгва от правителството на Кирил Петков заради разминаване по политиката за военния конфликт между Русия и Украйна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е допълнена в 17.36 с обявеното от премиера Кирил Петков решение да предложи Тодор Тагарев за министър на отбраната

Статията е допълнена в 15 ч. с позиция на президента Румен Радев

Военният конфликт между Русия и Украйна взе първата си политическа жертва в България. В понеделник сутринта премиерът Кирил Петков заяви, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. На извънредното заседание на Министерския съвет в понеделник следобед стана ясно и кой ще наследи Янев на поста - това е проф. Тодор Тагарев. Снощи Янев заяви, че няма да си подаде сам оставката, а ще остави на партията, която го е издигнала, да го смени.

Във вторник в 11 часа парламентът ще гласува предложението на премиера за нов министър.

Защо си тръгва Янев

Уволнението на военния министър Янев, който беше издигнат за министър от квотата на "Продължаваме промяната", идва след поредица от негови изказвания, които рязко се разминаваха с политическия курс на правителството по повод военната агресия на Русия над Украйна. От началото на конфликта в различни свои изявления Янев наричаше нахлуването на руските войски в страната "специална операция" с обяснението, че руският президент Путин така я наричал и посъветва журналистите да се въздържат от термина "война". Ден след руската инвазия в Украйна Кремъл забрани на руските медии да употребяват думата война.

Позициите на Янев предизвикаха сериозни критики първо в социалните мрежи, главно сред привържениците на една от партиите в управляващата коалиция - "Демократична България". Във фейсбук дори тръгна подписка с искане за оставката му. А в петък по време на участието на Янев в предаването "Панорама" те организираха и протест пред БНТ с това искане.

Остро критични изказвания имаше и от политици от "Демократична България". Депутатът от обединението Ивайло Мирчев нарече "тежка неадекватност" поведението на Янев. "Господин Янев в първия ден след започването на войната в Украйна беше според нас леко объркан в оценките си и в това какви термини трябва да се използват. Ние сме притеснени от неадекватността на министъра на отбраната в момент, когато целият свят е във война с тежкия диктатор", каза той пред БНТ в събота. Мирчев обвини Янев, че използва терминологията на руския президент Владимир Путин.

Въпреки острите критики обаче Янев продължи да държи на позицията си, че за конфликта в Украйна не трябва да се използва думата "война". Заедно с това направи и доста странна интерпретация на исканията за оставката му. "Искат я хора от коалицията, които подкрепят правителството. Странно дали си задават въпроса, искайки оставката на член на кабинета, имат ли идея дали това ще промени цялата конструкция? Ще може ли парламентът да произведе ново правителство, или се отива на избори", почти в прав текст заплаши Янев, че без него правителството ще се разпадне.

Първият знак, че оставка все пак ще има беше в неделя, когато на извънреден брифинг за решението на правителството за изпращане на хуманитарна помощ за Украйна премиерът Кирил Петков се появи заедно с началника на отбраната Емил Ефтимов. Късно вечерта в неделя пък Янев публикува дълъг пост във фейсбук, в който продължи да настоява, че България трябва да спазва неутралитет, и намекна за напускането си на кабинета. "България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България трябва и според мен е длъжна да демонстрира позиция в защита на националните си интереси", заяви той, предизвиквайки нова вълна от реакции и най-вече въпроса какво означава България като член на ЕС да няма "проевропейска" позиция. Искането за неутралитет и излизане от НАТО е и една от основните претенции на Путин към страните от Източна Европа.

"Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните "партньори" и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред", написа още във фейсбук Стефан Янев и посъветва българските граждани да чуят мотивите за отстраняването му, "след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната."

Мотивите на премиера за оставката

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по фейсбук. Никой министър няма право да казва, че неговото оставане е функция на стабилността на това правителство. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции. Мой министър не може да ползва думичката "операция" вместо война", заяви в понеделник премиерът Кирил Петков.

За пореден път той заяви, че националният интерес на България е един и той е, когато "имаме два славянски народа и единият атакува другия без причина, да не навеждаме глава". "Идеята, че България трябва да е по-ниска от тревата, не е националният интерес", каза премиерът. "В момента войници на по 18 години се стрелят в студа и не знаят защо. Тук изобщо не става въпрос за руския народ, аз имам много приятели в Русия, които в момента се чудят какво се случва. Тук става въпрос за един диктатор, който взе ужасяващи решения. Вече няколко хиляди са убитите от двете страни", добави той.

Кой ще наследи Янев

Наследникът на Янев ще бъде бившият военен министър от служебния кабинет на Марин Райков Тодор Тагарев (Кой е Тагарев виж карето по-долу). Името му беше обявено от премиера след извънредното заседание на правителството в понеделник.

Тагарев се сочеше като една от кандидатурите за министър на отбраната в правителството на Кирил Петков, защото участваше като експерт от "Продължаваме промяната" по време на преговорите за съставяне на кабинет. Съпротивата срещу него от хората около президента Румен Радев обаче беше изключително сериозна.

Ще има ли трус в коалицията

Въпреки смяната на Янев, който се смяташе за министър от квотата на президента Радев, не се очаква оставката му да предизвика трус в коалицията. Кирил Петков заяви, че тя е съгласувана с останалите партньори от управляващата коалиция. На коалиционен съвет беше взето и решението кой да го замени.

Пред "Нова TV" в понеделник сутринта Ивайло Мирчев посочи, че "управляващата коалиция е стабилна". Запитана за оставката на Янев ден преди това, Корнелия Нинова каза, че решението е на "Продължаваме промяната", защото е министър от квотата на тази политическа сила. Отношение по оставката на Янев на този етап не са изразили от "Има такъв народ".

Другият ключов въпрос е, как ще се отрази отстраняването на Янев на отношенията между управляващите и президента Румен Радев. Часове след изявлението на Кирил Петков, че ще поиска оставката на военния министър, от прессекретариата на държавния глава разпространиха позиция, която по стил и съдържание в голяма степен се припокрива с изявлениено на Янев във фейсбук от неделя вечерта. "Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър множзинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес", се казва в позицията на Радев. И отново, както и в позицията на Янев, без този интерес да бъде дефиниран ясно.

Кой е Тодор Тагарев

Проф. Д-р Тодор Тагарев е бивш министър на отбраната в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Завършва Командно-щабния колеж на военновъздушните сили на САЩ през 1994 г., а пет години по-късно става старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката. От 2014 г. е професор по същата специалност.

От 2005 до 2008 година е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания". Интересно е, че през 2016 г. е назначен за директор на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров", но само година по-късно е освободен от тогавашния служебен военен министър Стефан Янев.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 18
    • + 5

    Няма никакво значение дали някоя чужда сила ще си сложи комика Зеленски или глупака Киро. Все не е добре за държавата :(. Процесите у нас и Украйна за съжаление са идентични. Американците направиха Майдан в Украйна и си сложиха марионетката Зеленски, който изпълняваше точно това, което му наредят и виждаме до къде я докара. Тук свалиха единственото възможно национално отговорно правителство с така наречената "Промяна" и си поставиха нашия Зеленски. Понеже Борисов се оказа най-демократичният лидер, който тази държава е имала и последният си обича народа не позволи кървав Майдан и остави "протестиращите" да хвърлят павета по полицаите, да ги обиждат, да се опитват да ги запалят, да хвърлят бомби, да правят погроми, да блокират кръстовища и т.н. Ако Киро сляпо слуша какво му нареждат от американското посолство тогава вървим по стъпките на Украйна. Дано Киро, подтикван от господарите си, не тръгне да бара кранчетата на газопроводите минаващи през България. Тогава през Черно море ние сме следващите, които ще бъдат нападнати и окупирани от Русия и нашите партньори от Америка няма да си мръднат и пръста да ни защитят точно както оставиха и Украйна сама. А в голямата си част българинът е русофил и ще посрещне "братушките" на Орлов мост с хляб и сол :(

    п.с. Иначе Янев и Радев да не се правят, че те не са виновни за нищо и гледат само националните интереси. Те са основни участници в тази "Подмяна". Виждат от сега до къде води всичко това и гледат да се дистанцират!

    Нередност?
  • 2
    messera avatar :-|
    Willy Messerschmitt
    • - 2
    • + 10

    Даже малко късно го отстраниха пропутнският "натовец"...Явно Янев е останал верен на партията създала го ...И на принципа да не сърди "големия" руски "цар"....Явно достойнството му на офицер се е изпарило по време на промиването и методите на снишаване....

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 4
    • + 3

    На кой му пука за Радевата креатура ...

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 2

    Радев получи шамар от Роки. Да видим отговора.

    Нередност?
  • 5
    zsu00646707 avatar :-|
    zsu00646707
    • - 1
    • + 3

    Радев да се намеси, армията и народът са зад него! Въвличат България в чужда война с катастрофални последици.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 4
    • + 1

    Браво на Кирил Петков! Даже закъсня с отстраняването му. Позволи му да служи като руски агент, поддържайки руската пропаганда. Може ли да се обосновава с лъжите на Путин? Нямало война!

    Нередност?
  • 7
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    Доста е забавно последващото изявление на Янев, че не може повече да е част от тази конструкция.

    Маските падат малко по малко и някак си разни неудобни термини като "конструкция" започват да се наместват. Мдам, събрахте прекрасната компания от:

    1. БСП и останките от "дясното" в България. Не е нужно да си с висок коефициент на интелигентност за да усетиш колко подходяща комбинация е това.

    2. Апропо, същото това "дясно" е коалиция от 3 партии. Останките от Костово време, подети от симпатичен рециклиран "генерал". Зелените комунистчета, които се предвождат от съпредседател бивш журналист от Капитал, който съвсем случайно командирова ковчежника си за ИД в ББР. И естествено любимият на всички борец за съдебна реформа. Няма да коментирам адекватността да приемаме мосю Иванов за такъв предвид основния му стаж като НПО активист.

    3. ИТН. Там положението е ясно "И така нататък". Но все пак - министърът на енергетиката е от тяхната квота, а същият типаж пристига като назначение от структурите на Цветелина Бориславова, която също има апетити към ВЕИтата. Да не говорим, че определено търсят лансиране на откровени идиоти като Каримански за БНБ или пък подхълцващата дама за КС.

    4. Любимите нам ПП "ПП". Построени върху три брокерски партии, чакащи своя миг блясък от години. Прекрасна легенда, създадена върху образа на поредния борец срещу корупцията. Иначе казано - амалгама от приятелски на АзБ организации и активистчета. Някои от които само с бодри етикети. Например фамозната дама с речта за "Просто Киро". На етикет социален предприемач, в реалността некадърен стартъп с нулева валидация на бизнес концепцията.

    Добре де, не знам колко дълбоко трябва да си е заровил главата човек, за да не забелязва, че в случая говорим за крайно неустойчива конструкция. Съжалявам, че ще го кажа предвид позицията ми към Радев и ролята му в целия социален/политически инженеринг през изминалите две години, но в момента единственият глас на разум изглежда е той. Крайно време е да свали доверието си от пасквила, който сътвори.

    Нередност?
  • 8
    kcr10919295 avatar :-|
    kcr10919295
    • + 1

    Неуспешна "военна операция" на Янев води до "военна криза" при Радев. Ясно.

    Нередност?
  • 9
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "Quandt":

    Всъщност въпросът за "свалянето на доверие" на Радев от това правителство няма как да се случи.
    Тази коалиция "трикрако столче" в голяма степен е политинженерствана от него с пробутани му персони, представени като върхови експерти, а всъщност нечии подводници. Основно от криентелистк НПО-та, а като се знае как се финансират те, е елементарно да се отговори кой поръчва музиката на БГ правителството.

    В известна степен Радев нямаше друг ход, освен да скалъпи правителство тип "орел, рак и щука", защото след като отнеха жезъла от Борисов и му го връчиха на него, той "трябваше да оправдае доверието", а и за да не се влезе в свредела на постоянни избори, той се довери на "експерти".
    Всъщност външната е персонален негов кадър от Триморие, така че целият й резил пада върху него.

    Американците тактично отстраниха Борисов, но не го убиха политически с разследвания за злоупотреби и корупция и темата за това отшумява с времето. Той стои в ръкава им като пети туз, който винаги може да се хвърли на масата, ако Радев не върви по линията. Още повече банкянецът е достатъчно хитър да не продумва и дума срещу своите детронатори.

    А конструкцията "трикрако столче" в БГ вариант ще вземе да се окаже прекалено устойчива.
    а) Корнелия и демократите докараха партиите си до санитарния минимум на подкрепа;
    б) и т.н. и 4П са фенклубове, а не политически формации. И както се видя от рязко низходящата динамите на СлТрифоновистите за два месеца подкрепата им е като летния дъжд.

    Затова тия ще се стискат в обща прегръдка, защото разпаднат ли се - изчезват. И идва Борисов.

    Всъщност компромисът със замяната на ястреба Тагарев с чиновнике от НАТО в последната секунда говори тъкмо за това.

    Нередност?
  • 10
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#7] от "Quandt":

    "Крайно време е да свали доверието си от пасквила, който сътвори."

    Вие знаете ли какво значи "пасквил"? Аман от "политологичните" упражнения на неграмотници!

    Нередност?
Нов коментар