Защо "Агрополихим" ще е последният торов завод в Европа, който ще спре

Минаването от газ към амоняк, централа на биомаса и зърнен терминал осигуряват производството, обобщи акционерът в завода Филип Ромбаут

Общо досега в завода са инвестирани над 400 млн. лв., текат и нови проекти
Общо досега в завода са инвестирани над 400 млн. лв., текат и нови проекти
Общо досега в завода са инвестирани над 400 млн. лв., текат и нови проекти    ©  Юлия Лазарова
Общо досега в завода са инвестирани над 400 млн. лв., текат и нови проекти    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заводът в Девня не вижда нужда от държавни субсидии за торове или амоняк заради добрите печалби на земеделците от високите зърнени цени.

България има потенциал за бартер срещу зърно с Алжир или Катар, като в замяна получи газ или амоняк.

Инвестициите, които "Агрополихим" направи през последните години, се оказаха правилни и резултатът се вижда в сегашната криза. Минаването от газ към амоняк, изграждането на пароцентрала на биомаса и на зърнен терминал, в които компанията вложи около 170 млн. лв., са подсигурили безценни алтернативи сега. Това разказа изпълнителният директор и съсобственик в девненския торов производител Филип Ромбаут на срещата на бизнеса с правителството, която "Капитал" организира за 16-и пореден път.

Сбогом, газ

"Агрополихим" е един от най-големите производители на азотни и фосфорни торове в региона. Оборотът на компанията за 2020 г. е 377 млн. лв., а заетите са около 700 души по данни от АПИС към края на 2021 г. Общо досега в завода са инвестирани над 400 млн. лв., текат и няколко други проекта.

Ключова инвестиция на компанията в последните години беше изграждането на терминал за амоняк за близо 50 млн. евро, който заменя природния газ като суровина за производството на азотните торове.

В същото време предприятието вече има и пароцентрала на биомаса (слама, слънчогледови люспи, кочани от царевица, стебла на зърнени култури и др.), в която бяха инвестирани 11 млн. евро и която по думите на Ромбаут е с мощност колкото топлофикацията във Варна, а цената е в пъти по-ниска, отколкото на парата, произведена с газ.

В резултат в момента заводът има едва около 10% от предишната си консумация на синьо гориво. Както и възможност напълно да се откаже от газа. "Това ни прави практически независими. Ние сме последният торов завод, който ще спре работа в Европа", посочи Ромбаут.

Друг важен проект беше изграждането на терминал за зърно за 50 млн. лв. Той беше създаден с цел да улесни земеделците, които са клиенти на дружеството, като оптимизира товарите им, така че с един превоз те да могат да транспортират зърното си до терминала до пристанището и да натоварят обратно торове. "Нямахме намерение да влизаме мащабно на пазара на зърно, но искахме да сме в помощ на нашите основни клиенти - производителите", уточни Ромбаут.

Зърно срещу амоняк

В момента тези големи проекти се оказват от решаващо значение за "Агрополихим" и силна карта предвид очертаващата се криза с храните в страните от Северна Африка заради отсъствието на Украйна и Русия от доставките на пшеница. Досега торовата компания е внасяла 50% от необходимия за производството й амоняк от Русия, а останалите 50% са идвали от други страни като Алжир, Египет и т.н. "В момента търсим да заменим руския амоняк с други източници, вече имаме договорености с доставчици от Тринидад и Тобаго и Катар и продължаваме да работим. В същото време виждаме, че всички компании, които преди купуваха от Русия, се наредиха на опашката в Алжир и други страни, където има амоняк", обясни Ромбаут. По думите му България е в уникалната позиция да има възможност да доставя пшеница на държавите, които имат нужда от нея, като в замяна на това получи предимство при покупката на амоняк от тях. "Това звучи като стария начин на търговия - бартер, но така ще си гарантираме достатъчно торове за земеделците, които искат да си обработват земята както трябва и следващата година", уточни той.

В Европа в момента остават да работят броени торови заводи, след като вече затвориха производители в Украйна, Унгария, Литва и Белгия. Това е и причината в рамките само за един ден "Агрополихим" да получи запитвания от пет страни за доставка на 700 хил. тона амониев нитрат. Ромбаут уточни, че за българските фермери има достатъчно тор, работи и заводът в Димитровград "Неохим", а газът е най-евтиният в Европа.

Стратегическа промяна за "Агрополихим" обаче може да дойде, ако осигури 1 млн. тона зърно на Алжир, Турция, Египет и Катар, а в замяна на това получи амоняк. Така на практика компанията ще влезе на пазара на зърно. Според Ромбаут подобен механизъм би бил важен и за България, тъй като страната може да осигури и допълнителни количества. А срещу това да си гарантира количества втечнен природен газ (LNG), например от Катар.

И геополитика

Според Ромбаут целият Европейски съюз, Канада, САЩ и евентуално Бразилия може да обединят усилията си и да помогнат за решаването на проблема с очертаващия се глад в Северна Африка, който би довел и до огромна мигрантска вълна към Стария континент. Това включва и износ на царевица от САЩ, където огромно количество се превръща в биоетанол - нещо, което в ситуация на предстояща гладна криза по думите на Ромбаут е пълна глупост. В същото време осигуряването на зърно за Северна Африка ще помогне да се гарантират доставките на LNG от страни като Алжир и Египет. Това ще стане за сметка на амбициите на Китай, който по наблюдения на Ромбаут от месеци изкупува всякакви храни от Украйна и Европа, по всяка вероятност по уговорка с Путин. "Това ще вкара войната в дома на китайците. Единственият начин да се спре тази война, е много бързо да убедим Китай да се откажат да подкрепят руснаците", каза Ромбаут.

Да не счупим пазара със субсидии

"Ние ще имаме торове за българските производители и въпреки високата цена няма нужда от държавна субсидия за тор или амоняк. Причината е, че цената на пшеницата и сега е достатъчно висока и сигурно ще се качва. Така че производителите пак ще са на печалба, дори след като платят поскъпналия тор", каза Ромбаут на въпрос на "Капитал" за анонсираната от земеделския министър опция за субсидии. По негова информация идеята е отпаднала след разговори с торовите заводи.

Единствено моментът с очертаващите се високи печалби на зърнопроизводителите може да се ползва от държавата да изсветли агросектора - сега заплащането към работещите при някои производители е в сивия сектор и осигуровките са на абсолютния минимум. По думите му държавата е добре да допълни държавния резерв със зърно, но умно, като избере качествени производители, а не като отвори вратата за еднократни удари през офшорки с неясен собственик. Коментарът му идва, след като правителството миналата седмица обяви, че ще изкупи пшеница и други продукти за над 1 млрд. лв.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 10

    Последен ще спре щото не е собственост на Баневи ! Иначе щеше да има пак заглавия от сорта -"Полимери" - Девня от Банев до фалита ...

    Нередност?
  • 2
    dimitko26 avatar :-@
    Димитър Христов
    • - 7
    • + 2

    Даже и на снимката се вижда невероятната мизерия, която се бълва от този завод. Абсолютно безобразие. Дано да е първият, който ще затвори и да се спре със системното тровене на околните населени места.

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Димитър Христов":

    Навсякъде, където се ползва "биомаса" за изгаряне , което са си боклуци .. има известно увеличаване на някои емисии ..

    Ето що е то "Зелена енергия"..

    --
    The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.
    ----

    Хубаво е, че е близо до пристанище Варна и могат да се внасят материали за изгаряне!

    Иначе изявлението, че като се вземал бил директно амоняк се бил спестявал природен газ е доста чудато.. Ами амонякът, ако не е тайна от къде се взема , водородът за неговото производство не е ли от газ? Възниква въпросът Филип Ромбаут , дали някога в живота си е учил изобщо химия ..
    А дето "Агролопихим" ще си докарва газ директно до Девня от Емирство Катар и Алжир е много смел план!
    Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му!
    Дано се осъществи!

    Нередност?
  • 4
    antonst avatar :-|
    Антон Стойков
    • - 1
    • + 7

    Може и да не учил химия, но все пак ръководи бизнес за 400-500 милиона годишни. Прави печалба от около 10% нето, плаща данъци, дава работа...и всичко което е казал е правилно...
    На онзи с мизерията да му кажа, че това е завод, а не офис сграда клас А

    Нередност?
  • 5
    dimitko26 avatar :-|
    Димитър Христов

    До коментар [#4] от "Антон Стойков":

    Ама мен какво ме бърка, че леля ти бачка в завода и се храни от там? Аз не работа в завода и не искам да дишам мръсотиите от там. Не говорим за изгарянето на биомасата, това е най-малкия проблем. Говоря за този бял прах, който излиза от тези кули - безплатен тор, ходи и дишай!

    Нередност?
  • 7
    bulmak1973 avatar :-|
    Ivan Jabov
    • + 1

    До коментар [#5] от "Димитър Христов":

    Като не ти харесва, просто се премести. България не може да продължава да губи производства , защото на Митко му се дишал планински въздух. От такива пишман еколози останахме без индустрия.

    Нередност?
  • 8
    zeroh avatar :-|
    Зоро

    До коментар [#7] от "Ivan Jabov":

    Ако махнеш това знаме от профила си и сложиш българското, ще е по-добре. И на теб ти промиха "малкото" мозък. Защо изобщо трябва да се отъждествяваш с чужда държава? Да си чул швейцарците да са казали нещо?

    Нередност?
Нов коментар