🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Божков пак говори: Половин-един милион евро могат да се съберат в сако

Бившият хазартен бос е бил разпитан от Европейската прокуратура и българската полиция

Божков не изнесе нови факти или доказателства около твърденията си, че е бил изнудван от ГЕРБ да плаща подкуп, за да запази бизнеса си
Божков не изнесе нови факти или доказателства около твърденията си, че е бил изнудван от ГЕРБ да плаща подкуп, за да запази бизнеса си
Божков не изнесе нови факти или доказателства около твърденията си, че е бил изнудван от ГЕРБ да плаща подкуп, за да запази бизнеса си
Божков не изнесе нови факти или доказателства около твърденията си, че е бил изнудван от ГЕРБ да плаща подкуп, за да запази бизнеса си
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Бившият властелин на хазартния бизнес в България Васил Божков, който е с повдигнати 19 обвинения от прокуратурата, потвърди на обявена от него виртуална пресконференция, че е бил разпитан от Европейската прокуратура на 8 март, но не даде повече подробности. Малко преди това той е дал писмени показания и пред Главна дирекция "Национална полиция" по разследването, по което бяха арестувани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и PR-ката на премиера Севделина Арнаудова.

От Дубай Божков описателно разказа пред журналисти как е плащал на ръка на Горанов и Арнаудова - неща които е заявявал още през 2020 г., след като фронталният му сблъсък с ГЕРБ и Делян Пеевски, доведе до обиски, арести, законови промени и като крайно несъстоятелност за основните му фирми. Той обаче не представи нови доказателства, които да подкрепят твърденията му, че е бил изнудван и принуден да плаща подкупи в размер на десетки милиони левове на представители на предишната власт.

Показанията са същите

От думите му стана ясно, че пред европейската прокуратура е дал същите показания, които се съдържат в сигнала му до българската прокуратура отпреди две години. Попитан дали разполага с допълнителни уличаващи материали спрямо бившите управляващи първо каза, че е дал всички данни, които има, а малко по-късно обясни, че "не е редно да казвам какво имам, защото ще попречи на следствието".

Божков избяга в Дубай през 2020 г., след като беше атакуван от прокуратурата, офисите на свързани с него компании бяха претърсени, а близки до него лица - задържани. Той е с повдигнати множество обвинения - освен за неплатени към държавата хазартни такси в размер на 500 млн. лв. и за други криминални деяния. Малко след тези събития той започна да разказва за взаимодействията си с представители на ГЕРБ, бизнесмена Кирил Домусчиев, който по това време заедно с брат си беше собственик на Нова телевизия и депутата от ДПС Делян Пеевски. Последният беше определен на "паяк, който дърпа конците" задкулисно. На пресконференцията днес обаче Божков отказа да отговаря на въпроси за Пеевски, който по думите му не е обект на тази среща и за него ще има отделен разговор.

Както Божков, така и Пеевски през 2021 г. бяха уличени от САЩ в корупция и им бяха наложени санкции по закона "Магнитски". В съобщението на Вашингтон от лятото на 2021 г. се посочваше, че Васил Божков "няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ)". Така и не стана официално ясно обаче кой е този политически лидер, като една от хипотезите е, че става дума за Александър Паунов, който оглавява Комунистическата партия на България и чиито разговори с Божков около протестите през 2020 г. бяха публикувани от прокуратурата.

Технология на един (предполагаем) подкуп

Новите моменти бяха по-скоро детайли и щрихи, допълващи разказа на Божков как - според него, е предавал пари на Горанов и Арнаудова по искане на Борисов. "На Горанов давах 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов пращаше Севда в кабинета ми за по-дребни суми, за други нужди", уточни Божков. По думите му срещите с Горанов са били регулярни, докато исканите суми от Арнаудова са били в порядъка на 10-20-50 хиляди, искани са спорадично и след обаждане от страна на Борисов.

За твърденията си, че носил пари в кабинета на Горанов обясни: "Из ръка в ръка се дават парите. Половин един-милион могат да се съберат в джобовете на едно сако. Просто влизаш вътре, палиш си пурата, оставяш си нещата. Не я допушваш и излизаш със запалена пура. Може да направите експеримент с пачки от по 500 евра".

Според Божков всичко е ставало по нареждане на Бойко Борисов. "Схемата е Бойко решава, Бойко казва и Бойко ме праща."

Борисов: Никога Горанов не ми е донасял пари

След медийната изява на Божков имаше пресконференция в централата на ГЕРБ, където също беше преповторено отхвърлянето на твърденията му. "Една стотинка не съм получил от Горанов и от Васил Божков. Човек с 19 обвинения си има своята защитна теза и си има адвокати, които му казват какво да говори. Заклевам се във внуците си", заяви бившият премиер. Той заяви, че е призован за разпит в прокуратурата, но няма да даде повече подробности.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 1

    Туй трябва да е специално сако с подсилени разтегателни джобове ! Даже по 500 еврови банкноти пак трябват двадесет пачки по 100 парчета...

    Нередност?
  • 2
    batMilen avatar :-|
    Milen Stefanov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "SS":

    Една пачка по 500 евро е 50 000 евро! 20 пачки са 1 милион !

    Нередност?
  • 3
    quo1462692985496332 avatar :-|
    Georgi Cachev

    няколко тухли в сакото никой няма да забележи.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    До коментар [#2] от "Milen Stefanov":

    Е да де , аз какво пиша ? 20 пачки от по сто парчета 500 евра !?

    Нередност?
Нов коментар